A belső oldali hőszigetelésről tudja ezt?

Miért olyan óvatosak a szakemberek, amikor a belső hőszigetelésről van szó? Miért nem javasolják a belső oldali hőszigetelést a homlokzati falakon? Mi a legfőbb indok a homlokzati falak belső szigetelésével szemben?

Miért kerülje el a belső oldali hőszigetelést, hacsak tudja?

Első gondolatként a belső hőszigetelés előnyösnek tűnik.

 • belső hőszigetelés a lakásban

  A belső hőszigetelés első hallásra kifejezetten előnyösnek tűnik

  Nem kell állványt felállítani a homlokzati fal külső szigeteléséhez, ami lássuk be nagy könnyebbséget jelenthet.

 • Belülről szemmel láthatóan is kevesebb hőszigetelő anyagra van szükség.
 • A belső hőszigetelés kétségtelenül legnagyobb előnyét az jelentené a külső szigeteléssel szemben, hogy belülről nem kell egyszerre leszigetelni a homlokzati falakat, mint kívülről.
 • Ha szeretné, akkor akár helyiségenként külön-külön is elvégezheti a belső oldali hőszigetelést. Ezzel meg tudná osztani a hőszigetelés költségét, és mindig csak 1-1 szobában lenne felfordulás. Bár az kétségtelen, hogy jóval hosszabb ideig tartana így a külső falak teljes belső oldali szigetelése.

Mégis mi az oka annak, hogy ezen előnyök ellenére nem jó megoldás a homlokzati falak belső szigetelése?

 • A külső falak belső oldali szigetelésével szemben a legfőbb ellenérv a hőhidak kialakulásával és a falak hőtároló képességének kihasználatlanságából adódik.

Az alacsony és a magas hőmérséklet kiegyenlítődésre törekszik, ezért télen a lakásból a fűtéssel előállított meleg levegő kifelé, a kinti hideg pedig befelé áramlik. Ennek a kiegyenlítődésnek állja útját a homlokzati fal. Hőszigetelés nélkül kevésbé, míg hőszigeteléssel már sokkal jobban. A szigetelés anyagától és módjától függően egészen másként.

A hőszigetelés nélküli ház falában külön akadály hiányában körülbelül félúton találkozik a kinti hideg és a benti meleg. Ezért a szigeteletlen házfal kívülről befelé haladva egyre melegebb lesz. A fal teljes keresztmetszetében történik meg a a kinti és a belső hőmérséklet kiegyenlítődése, ami azzal jár, hogy a bal belső oldalának hőmérséklete a szoba hőmérsékletével, külső oldala pedig a kinti hideg levegővel azonos hőmérsékletű nagyjából.

Mi történik akkor, ha hőszigetelés kerül a falra?

Külső oldali hőszigetelésnél a kinti hideg levegő útját azonnal elállja a felrakott hőszigetelő. Emiatt a külső oldalán szigetelt homlokzati fal gyakorlatilag teljes egészében felveszi a belső hőmérsékletet, és mivel kívülről szigetelt, ezért a meleg levegő tárolójaként működik. A kívülről leszigetelt falak sok hőt képesek tárolni, és a fűtés ezért kevesebbe kerül.

Belső oldali hőszigetelésnél viszont teljes mértékben elveszíti a homlokzati fal hőtároló képességét. Ugyanis a szigetelő anyag a fal belső oldalára kerül, ezért a belső meleg levegőnek már a fal előtt útját állja a szigetelő. Mivel pedig a fal külső oldala szigeteletlen marad, ezért a hideg levegő által kívülről jól átjárható fal a kinti hideg levegő hőmérsékletét veszi fel. Ezért a fal a kinti hideg levegőt tárolja, amivel elveszíti a falazat hőtároló képességének kedvező hatását. Sőt még inkább arról van szó, hogy a belső oldalon lévő hőszigetelő anyag külső oldalára a kinti hidegtől lehűtött fal sugározza a hideget.

A belső oldali hőszigetelésnek a fal hőtároló képességének elvesztésén túl még egyéb kellemetlen következményei is vannak.

 • Például az, hogy a falban futó vízvezetékek is a hőszigetelés mögé kerülnek. Ez a tartósan fagypont alatti hőmérsékletnél, ami hajnalonként elérheti akár a mínusz 15 fokot is, a vezetékek elfagyásának veszélyével is fenyegethet a falban.
 • Meg kell említenünk még a hideg és meleg falak találkozásának veszélyét is. A hideg homlokzati falak és a szoba levegőjétől felmelegedett mennyezet találkozásánál hőhidak alakulnak ki a falban, ami a pára lecsapódásának és a fal penészedésének a veszélyét is magában hordozza.

Mit tegyen akkor, ha nincs más megoldás, csak a belső oldali hőszigetelés?

Ha például olyan panelházban lakik, ahol a lakók nem tudtak megegyezni a homlokzat külső szigetelésében, és mégis szeretne szigeteléssel is takarékoskodni a fűtésen, vagy pedig háza műemlékjellege miatt nem bonthatja meg kívülről a homlokzatot, akkor nem szigetelhet kívülről.

Ilyenkor csak a belső oldali hőszigetelés marad egyedüli lehetőségként a megtakarításra.
Ilyenkor a belső oldali hőszigetelés anyagának megválasztásával és a szakszerű kivitelezéssel tudja minimálisra csökkenteni a belső szigetelés kockázatát. Mit is jelent ez?

 • A hőszigetelő lemezek belső oldali felrakásakor körültekintően szigeteljen, és ne hagyjon egy csepp rést sem a szigetelő anyagok között. Ugyanis, ha a benti meleg valamilyen módon eljutna a külső fal belső hideg oldalára, akkor ott a hideg falon a belső meleg levegő minden bizonnyal lecsapódna, és a fal vizesedése mellett idővel még a penészedés is megjelenne.
 • A belső meleg levegő külső fali lecsapódása ellen még a szigetelő lemezek hézagmentes záródásakor is érdemes lehet a meleg levegő útját elzáró rétegként párazáró, hőszigetelő fóliát használni a hőszigetelő anyag belső oldala felől. Ez elé a fólia elé pedig gipszkarton burkolat kerülhet.

Ilyen szakszerű belső szigetelésnél is számolnia kell azonban a kívülről hideg homlokzati falak és a mennyezeti falak találkozásánál kialakuló hőhidakkal. Az ablakkeretek homlokzati fali találkozásánál is kialakulhatnak a hőhidak. Ezeknek a hatását persze megfelelő szigeteléssel csökkenteni tudja, de teljes mértékben nem tudja kiküszöbölni. A homlokzati falak hőtároló képességének kárba veszésén túl még ez is növeli a belső hőszigetelés kockázatát.

 • Ha nincs lehetősége külső oldali szigetelésre, akkor érdeklődjön munkaidőben munkatársainknál a (+36-26)375-171-es számon az Ön számára legelőnyösebb megoldáshoz szükséges belső oldali hőszigetelő anyagokról, és azok kiválasztásáról valamint szakszerű felhelyezéséről.

5 gondolatok ezen: “A belső oldali hőszigetelésről tudja ezt?

 1. Katonás József

  A falnak teherhordó szerepe van! Egy épület hőveszteségének mintegy 30-40 százaléka a falakon keresztül távozik. A tetőn további 20-30 százalék, az ablakokon átlagosan 12-25 százalék, a padlón, a födémen 10-15 százalék, a maradék pedig a kéményen át tiszta hőkibocsátás formájában. Az energiafogyasztás csökkentésének egyik leghatékonyabb módja a beltéri szigetelés.

  A szigetelés során az egyik leggyakrabban fellépő probléma a hőhidak kialakulása, azaz a többdimenziós hőáramlás. Hőhíd általában akkor alakulhat ki, ha az épület geometriája nem megfelelő, ha különböző tulajdonságú építőanyagok kerülnek egymás mellé, ha a szigetelés illesztései hibásak, illetve a nyílászárók szigetelése nem megfelelő. Ilyenkor a hűvösebb belső falfelületeken bizonyos páratartalom felett lecsapódik a nedvesség, ez pedig több komoly probléma okozója is lehet. Az állandó nedvesség és az emiatt megjelenő penész károsíthatja a falakat, a lábazatot, a padlót vagy akár a bútorokat is. Élettani problémák is felléphetnek, mivel a penész bekerülhet az épület levegőjébe, ennek belélegzése pedig asztma és allergia kialakulásához vezethet.

  A hőszigetelés és hőtárolás kérdése!
  A hőszigetelõ anyagoknak a hőszigetelés, a falazatoknak pedig a teherhordás a szerepük, így téves út az, amikor a „kettőt az egyben” szeretnénk letudni. A jó hőszigetelõ képességűnek eladott vázkerámiákból készült falazatok „u” értéke (0,38-0,41 W/m²K) is messze alul marad egy energiatakarékos ház falazatától elvárt u értékétõl (0,14-0,17 W/m²K), így belátható hogy még vázkerámia falazat esetén is szükséges a megfelelõ vastagságú hõszigetelés.

  A kívülről rosszul szigetelt épületszerkezetek a belső oldalukon hidegek, ezért a pára előszeretettel lecsapódik és penész képződik rajtuk. Ezen problémák a belső hőszigetelés légtömör épületburka miatt kizártak (passzívház szigetelés).

 2. Bordás Ákos +20 218 64 79 vagy +1 705 57 18

  Tisztelt Katonás Úr,

  lakásunk Óbudán, a Huszti út és a Búza út sarkán egy panelház utolsó (X.) emeleti sarkán helyezkedik el. Így a kérdéses (sarok) szobánk két oldala az utcák felől szigeteletlenek..Amit meg kellene oldani, az e szoba Búza u. felőli belső oldalának a szigetelése.
  Ha van erre jó megoldása, és erre halandó, kérem szíveskedjék ezt velünk közölni. A továbbiakat majd ezek után beszéljük meg.
  Ezen túlmenően szükség lenne 1 szoba és két félszoba függönytartó karnisainak megvételére és felszerelésére.
  üdvözlettel.

  Bordás Ákos

  1. Szabó Csilla

   Tisztelt Katonás Úr,

   Engem is hasonló helyzet során kialakult penész elhárítás érdekelne. Szintén panel lakás, de hatodik emelet szélső lakás. A szélső falak penészednek. Kívülről nincs leszigetelve a panel.
   Van-e megoldás a belső szigetelésre, és ha igen, akkor hogyan lehetne kivitelezni?

   Köszönettel:
   Szabó Csilla

 3. Linczender Andrea

  Erdeklödnek hogy mi a helyzet akkor ha van külsö szigeteles 10 cm.de szeretnenk belsöt is.akkor mi lesz.Most nem az erdekel hogy akkor minek a belsö ha van külsö 🙂 hanem hogy ebben az esetben mi törtenik.
  Valaszat elöre is köszönöm
  Tisztelettel
  Linczender Andrea

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Andrea
   Belső oldali hőszigetelést csak abban az esetben érdemes csinálni, ha külső oldali nem lehetséges, pl. műemléki épületeknél, vagy az állványozás megoldhatatlansága miatt, vagy olyan társasházi lakásoknál, ahol csak 1 lakó szeretne szigetelni, mert valamiért nem lehet elérni az összefogást a teljes homlokzat külső szigetelésére. Ilyenkor is szakember helyszíni felmérésén alapuló megoldást javaslunk.
   Az Ön esetében is könnyen lehet, hogy egy helyszíni felmérés a külső oldali plusz szigetelés felvitelét javasolná inkább a belső oldali szigetelés helyett.
   Egyébként pedig a konkrét kérdésére nem sok szakember tud felelősséggel választ adni arra, hogy mi lesz mondjuk 10-20 év múlva, mert ilyen megoldásban nem sok szakmai tapasztalata van a kivitelezőknek.
   Nyilván megfelelő szellőztető rendszerrel, és a szigetelés szakszerű kivitelezésével, úgy, hogy a pára nem szorul be a kétoldalt szigetelt falba minden rendben lehet ezzel a megoldással is, de ehhez megfelelő rétegrend kell.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük