A hőszigetelés nyáron hűti otthonát

Érzi Ön is, hogy egyre melegebbek a nyarak? Már júniusban is perzselő forróság van néha, de júliusban és augusztusban akár hetekig szinte kibírhatatlan a hőség a déli órákban. Otthona négy fala között kellemesebb lehet a hőmérséklet.

A meteorológusok sokszor tévednek, sokszor viszont telibe találják a várható időt. Akár így, akár úgy van – hacsak nem akarunk a békákra támaszkodni -, akkor egyenlőre nincs jobb módszerünk az időjárás előrejelzésére. Ez mégiscsak az ő szakmájuk.

Biztosan hallott már az üvegházhatásról és a globális felmelegedésről. A fosszilis energiahordozók, a kőolaj, a földgáz és a szénkészletek fogyásáról és elégetéséről. Ezek égetésével olyan üvegházhatást okozó gázok (pl. a szén-dioxid) kerülnek a légkörbe, amelyek elnyelik és kisugározzák az infravörös fényt. Ez okozza az üvegházhatást, ami a felelős a globális felmelegedésért.

Az előrejelzések szerint a fosszilis energiahordozók további égetése miatt az évszázad közepére akár 3-5 °C fokkal is emelkedhet az átlaghőmérséklet a Földön. Vagyis ez azt jelenti, hogy még a jelenlegi nyaraknál is forróbbak várnak ránk az elkövetkező évtizedekben. Nem túl biztató kilátások akkor, amikor már a mostani perzselő hőséget is alig-alig tudjuk elviselni a déli órákban. Már most is órákon át mennek napközben a klímák. Mi lesz majd akkor?

  • Abban az egyben biztosak lehetünk, hogy baj lesz. A jelenleginél is nagyobb baj, mert a kutyaharapást a szőrével akarjuk gyógyítani.
  • A CO2 kibocsátás ugyanis évről-évre növekszik. A klímák használata pedig nem fogja ezt a folyamatot megállítani, sőt még rá is erősít. Az egyre nagyobb meleg miatt egyre tovább működtetjük a klímát, amelyek ezért egyre több CO2-t termelnek, és juttatnak a légkörbe, és ez pedig még inkább növeli az üvegházhatást, és erősíti a hőmérséklet további emelkedését. A klímák működtetésével tehát rövidtávon kezeljük a hőség problémáját, de hosszabb távon még nagyobb hőséget okozunk. Ez egy ördögi kör. Felmerül a kérdés, hogy vajon kell-e ez nekünk?
utólagos hőszigetelés nyáron hűti családi házát

Az utólagos hőszigetelés polisztirol lapokkal akár 5-7 fokkal is csökkentheti a hőmérsékletet a lakásban. Ehhez csak az kell, hogy lehúzza a redőnyöket.

A szakértők már évek óta hangoztatják, hogy az épületek hőszigetelése nemcsak a téli gázszámlák lefaragásában segítenek, hanem a klímaberendezések visszacsavarásában is. Ugyanis a szakszerűen kivitelezett homlokzati szigetelés a redőnyök lehúzásával együtt 5-7 fokkal is csökkenti az otthonok falai közötti hőmérsékletet. Ezzel pedig nemcsak a tikkasztó kánikula méregfogát csökkentik azzal a bizonyos 5-7 fokkal, de emellett még nem is juttatják a légkörbe az a CO2 mennyiséget, amelyet a klímák működtetése okoz akkor, amikor ezt a bizonyos 5-7 fokos hőmérséklet csökkentést elérik a lakásban.

  • Nemcsak a nyári CO2 kibocsátást csökkenti tehát a lakások utólagos hőszigetelése, hanem klímákat működtető áram számláját is drasztikusan megnyirbálja. A nyári kánikulában 8-10 ezer forinttal is alacsonyabb lehet a havi villanyszámla, miközben otthona nem szennyezi feleslegesen CO2-ben a környezetét.
  • A téli fűtésszámla csökkenéséről pedig már nem is kell beszélni semmit sem.

A nyári kánikulában minél tovább működteti a klímát, annál több CO2-t juttat a légkörbe, és annál magasabb lesz az áramszámlája.

Hőszigetelt lakásban lassabban emelkedik a hőmérséklet, és jóval később kell bekapcsolni a klímát, és kevesebb ideig is kell működtetni.

Ha a téli fűtési költségeken való spóroláshoz hozzáadja a nyári villanyszámla összegében való megtakarítást, akkor még hamarabb meg fog térülni családi háza utólagos szigetelésének kétségtelenül magas egyszeri összege. Minél tovább halogatja azonban otthona szigetelését, annál később fog megtérülni a szigetelésre fordított összeg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük