A jó vakolat milyen?

Milyen a jó vakolat? Ha új családi házat épít, vagy pedig utólagosan szigeteli a házát, akkor biztos felteszi magában ezt a kérdést. Az is lehet, hogy nemcsak magában gondokodik erről, hanem a család többi tagjának a véleményét is kikéri a vakolattal kapcsolatban. Sőt érdemes szakemberhez is fordulni a vakolat kiválasztásákor. A szakember tud talán a legtöbbet segíteni abban, hogy milyen elvárásai lehetnek a vakolattal szemben?

baumit duotop színezővakolat

Baumit Duotop színezővakolat hungarocell szigetelésre

A homlokzati vakolat díszíti a külső falat, ezért aztán a szín kiválasztása mellett az sem mindegy, hogy mennyi ideig fog eredeti fényében csillogni a kiválasztott szín. Nem véletlen, hogy talán a legfontosabb követelmény a vakolattal szemben a színtartósság.

Ez pedig azt jelenti, hogy a kiválasztott vakolat nem fakul ki néhány év alatt, és nem veszíti el a kiválasztott szín a fényét.

jó vakolat

Mit tud a jó homlokzati vakolat?

Emellett a vakolat a fal első védelmi vonalát jelenti. Nem mindegy, hogyan védi a falat az időjárással, a külső hőmérséklettel, az esővel szemben. Ezért olyan alapvető tulajdonságai is fontosak a vakolatnak, mint a

  • hőszigetelés, a hangszigetelés, a
  • vízzáróság, vagy éppen a
  • páraáteresztő képessége.

A hőszigetelés a homlokzatnál és a lábazatnál is alapvető fontosságú feladat. Nemcsak a fűtés költségét befolyásolja a szigetelés milyensége, hanem a hőhidak kialakulását, a nedvesedés, penészedés veszélyét is.

A hőszigeteléssel szemben a hangszigetelés a homlokzati vakolattal szemben fontos elvárás. Ugyanúgy a vakolat páraáteresztő képessége is a homlokzatnál alapvető fontosságú.

A vízzáróság azonban megint csak egy olyan követelmény, ami a homlokzat mellett a lábazatnál is alapvető fontosságú lesz. A lábazati vakolat ugyanis nemcsak a falra eső, hanem a lábazatra felcsapódó esőtől is védi a lábazatot. Nem mindegy, hogy milyen minőségben és milyen megbízhatósággal teszi ezt.

Ha jó minőségű a vakolat, akkor kevésbé veszi fel a nedvességet, és emellett még a felvett nedvességet is rövidebb idő alatt elpárologtatják a gyengébb vakolatokkal szemben. Emiatt a jó minőségű vakolatot jóval kevésbé fenyegeti a fal penészedésének a veszélye.

A vakolatról első gondolatként a legtöbbünknek a színe jut az eszünkbe. Ez nem a véletlen műve, hisz a vakolat nemcsak védi a falat, hanem díszíti is. Ezért a vakolat színének a kiválasztásakor alaposan végiggondolják a családokban azt, hogy milyen színű legyen a homlokzat vagy éppen a lábazat az elkövetkező néhány évtizedben.

Az 1-2 szezonos rikító divatszínek az öltözködésünkben nagyon menőnek számítanak. Ezért egy inget, egy blúzt vagy egy pólót minden különösebb gondolkodás nélkül megvásárolunk az szezon éppen aktuális divatszínében. A lábazati és a homlokzati vakolatnál azonban egy kicsit más a divatszínek választásának a szerepe. Ingből és pólóból sokat hordunk felváltva, ezért a következő divatos darabot is meg tudjuk venni majd a következő szezonban. A több évtizedre szánt homlokzati és a lábazati vakolattal azonban nem ez a helyzet.

A vakolatnál is választhat egy éppen aktuális divatszínt. Azzal azonban számolnia kell, hogy a homlokzatának a színét nem cserélheti le a következő évben. Olyan színt kell választani, amire 10 vagy 20 év múlva is jó szívvel fog ránézni. Ez pedig a szín körültekintő kiválasztásán túl még azt is jelenti, hogy a vakolat színének nemcsak kellemesen elviselhetőnek, hanem tartósnak is kell lenni.

A vakolat díszítő funkciója mellett praktikus, használhatósági szempontokat is figyelembe kell még vennie a választáskor. A vakolat nemcsak dísziti, hanem burkolja, szigeteli is a falat. Ezért a hő és a hangszigetelése is fontos szempont.

  • Gondoljon csak arra, hogy nem mindegy az, hogy mennyit kell majd fizetni a fűtésért télen, vagy pedig az elviselhető belső hőmérséklet biztosításáért a legmelegebb nyári napokon.
  • Ha pedig egy forgalmas főút vagy éppen egy repülőtér közelében él, akkor a hőszigetelés mellett a hangszigetelésnek is kiemelkedő fontossága lesz a lakás komfortosságának biztosításában.
  • grafitos hungarocell szigetelés

    Grafitos hungarocell szigetelés a homlokzatra. 15 cm vastag grafitos szigetelés már kiváló hőszigetelést ad a homlokzaton

    A hő és hangszigetelésben persze a szigetelő rendszer az elsődleges fontosságú. Azonban fontos szerepe lehet a szigetelésben a vakolatnak is.

Persze még a vakolattal szembeni követelmények ismeretében sem olyan könnyű a megfelelő vakolatnak a kiválasztása. A választáskor ugyanis sokszor egymásnak homlokegyenest ellentmondó követelményeknek kell megfelelni. Gondoljon csak arra, hogy a vízzáróság érdekében a vakolatnak nem szabad beengedni az esőt a falszerkezetbe, ugyanakkor a lakásban keletkező párát viszont át kell ereszteni. Ezt nem is olyan könnyű egyszerre biztosítani.

Másrészt pedig az egyre szélsőségesebb időjárási körülmények is egyre nagyobb követelményeket támasztanak a vakolatokkal szemben. Elég csak arra gondolni, hogy télen nem ritkán mínusz 10 fok alatti hőmérsékletek vannak hajnalonként, a kánikulai napokon pedig a napon akár 50 fokos is lehet a hőrméséklet. De még a napon belüli hőmérséklet ingadozás is lehet 20 vagy akár még 30 fokos is, például egy esős nyári napon.

Természetesen a hő és hangszigetelést vagy éppen a vízzáróságot és a páraáteresztést nemcsak a vakolat biztosítja, hanem a fal teljes szerkezete. Éppen ezért a vakolat mellett a falszerkezetet alkotó összes anyagot érdemes összehangolni a tökéletes hő és hangszigetelés vagy a páraáteresztés érdekében. Ezért is érdemes ezekben a kérdésekben szakemberhez fordulni tanácsért. Nemcsak a választásban, sőt elsősorben nem a választásban tud segíteni a szakember, hanem a választási szempontok fontosságának a hangsúlyozását kérheti tőle.

A választáskor ugyanis nemcsak a vakolatról, hanem a vakolat mellett a hőszigetelő rendszerről is dönteni kell. Sőt az a legjobb, ha a falazóanyag a szigetelő és a vakolat megfelelő összhangjával biztosítja a fal a hő és hangszigetelés valamint a páraáteresztés megfelelő szintjét.

  • Kőzetgyapot szigetelésnél, és a kőzetgyapot szigetelésnek megfelelő vakolat kiválasztásával ezt többé kevésbé még biztosítani is tudja.
  • Hungarocell szigetelésnél azonban a fal megfelelő páraáteresztését a falszerkezet nem fogja tudni biztosítani. Ezért ilyenkor még fontosabb szerepe van a falszerkezet mellett a lakás szellőző rendszerének is. Ezért a szakember ebben is tud tanácsot adni.

A vakolatok választásakor a hőszigetelő rendszernek megfelelő vakolatfajta mellett még a vakolat struktúráját is ki kell választani. Ez lehet szemcsés, dörzsölt vagy kapart felület. Ha jó minőségű a vakolat, akkor a benne található szemcsék nagyrészt egyforma nagyságúak. Ez azért jó, mert így egyenletes felület alakítható ki belőle.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük