A lábazat szigetelése polisztirol lapokkal

Családi házunk utólagos szigetelésekor ritkán beszélünk a lábazat hőszigeteléséről, pedig a homlokzati falak szigetelésével együtt a lábazatot is szigetelni kell. Miért olyan fontos a lábazat szigetelése?

A lábazat szigetelése azért olyan fontos, mert ha nem szigeteli megfelelően a lábazatot, akkor hőhíd keletkezik, és ez a homlokzati hőszigetelés hatékonyságát is jelentősen rontani fogja.

A homlokzati fal és a lábazat szigetelés

lábazati hőszigetelés

Tudja miért olyan fontos a lábazat hőszigetelése?

A lábazat a fal induló szerkezete, betonból vagy pedig zsalukőből készül. A lábazat tartja a falat, ezért fontos, hogy megfelelően szilárd legyen, és mivel nedvességnek kitett helyen van, ezért fagyállónak is kell lenni. A nedvességnek való kitettségből adódóan a lábazatnak nemcsak a hőszigetelésnél, hanem a vízszigetelésben is fontos szerepe van. A fal szilárd megtartásán túl még meg kell védeni a falat a talajból felszívódó nedvességgel szemben is, ezért a hőszigetelésen túl vízzáró szigetelésre is szükség van a lábazaton.

Hogy is néz ki a szigetelés szempontjából?

Ha nem megfelelően szigetelik a lábazatot, akkor alulról, a lábazat felől kezd hűlni a padló. Ez azzal jár, hogy a fal belső tövében a parketta néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékletű lesz, mint bentebb. Tehát ha a lábazat nincs szigetelve, vagy nincs jól szigetelve, akkor hőhíd keletkezik a szerkezetben (belül meleg, kívül hideg a fal illetve a lábazat), és ezen a hideg felületen, illetve a falban a pára is lecsapódhat, ha a lakásban magas a páratartalom.

Az igazán jó megoldás az, ha összességében a homlokzati fal és a lábazat ugyanolyan hőszigetelő képességgel bír, és a lábazat szigetelése emellett még a nedvességgel szemben is ellenálló:

  • Mivel a homlokzati fal általában jobb hőszigetelő képességű falazóanyagból épül, ezért a rosszabb hőszigetelő képességű lábazatra (beton vagy zsalukő) jobb minőségű vagy vastagabb hőszigetelés lenne szükséges.
  • Ráadásul a hőszigetelésnek még a nedvességgel szemben is ellenállónak kell lenni, ezért más anyagból kell a lábazatot szigetelni, mint a homlokzati falat.

Családi házak utólagos szigetelésénél sokszor hibát követnek el a lábazat szigetelésekor. Mi a hiba?

  • grafitos hungarocell szigetelés

    Grafitos hungarocell szigetelés a homlokzatra. 15 cm vastag grafitos szigetelés már kiváló hőszigetelést ad a homlokzaton

    Sokszor előfordul, hogy a homlokzati falra felraknak 10 centiméteres szigetelést, a lábazatra pedig csak 2-4 centiméterest, ha raknak egyáltalán. Ez a 2-4 centiméteres szigetelés bármilyen jó anyagból is készül, nem éri el a 10 centis homlokzati szigetelés hatékonyságát. A hőszigetelés eltérő értéke miatt máris keletkezik egy hőhíd a fal és a lábazat találkozásánál.

  • Ennek a hőhídnak a keletkezését elkerülheti azzal, ha a lábazatra is legalább olyan jó hőszigetelést rak, mint a homlokzatra.
eps homlokzat szigetelés

Homlokzat szigetelés fehér színű hungarocell szigeteléssel

A homlokzatra a leggyakrabban polisztirol szigetelés kerül. Az Austrotherm kínálatából a jól ismert AT-H80-as polisztirol lemezek mellett még a jóval nagyobb (akár 30%-kal is jobb hőszigetelő képesség) Grafit Reflex lapokat is választhatja a falak külső szigetelésére.

Ilyenkor a lábazatra is érdemes polisztirol szigetelést rakni.

A lábazat szigetelésére az Austrothermnek kétféle polisztirol lemeze is van

A tartósan nedves helyekre kifejlesztett formahabosított expandált polisztirol és XPS lemezek között választhat:

  • austrotherm expert fix lábazati szigetelő

    Austrotherm Expert Fix szigetelő lemez lábazat és pincefal vízálló hőszigetelésére

    A cég formahabosítással készülő expandált polisztirol lemeze az Expert Fix. Ez a hőszigetelő lemez még a betonból készült alappal is szilárd kötést alkot, és külső bordázott felületére a vakolat is remekül tapad. A lábazat szigetelésére azért használható jól, mert alig vesz fel vizet. Az is mellette szól még, hogy a nyomószilárdsága is kiváló.

  • A lábazaton az XPS polisztirol lemezek is remekül használhatók, mert a lábazatnál gyakran előforduló csapadékra és nedvességre sem romlik a hőszigetelő képességük. Csapóesővel szemben is tökéletesen védik a lábazatot. Azért lehet ilyen jó az XPS lemez, mert gyakorlatilag nem vesznek fel vizet.

A kétféle lábazati szigetelő közül melyiket választja családi háza utólagos szigetelésekor?

  • Ha nem tud dönteni, akkor a (+36-26)375-171-es számot hívja, és segítünk.

2 gondolatok ezen: “A lábazat szigetelése polisztirol lapokkal

  1. Gubucz László

    Üdvözlöm.

    Könnyű szerkezete ház labazatat szeretném szigetelni L-alakban!
    A másik felén a szigetelő anyag fennt van!
    A lábazat és a fal között egyenetlenseg van (tehát az L-alak elején kB 8cm van a végén még csak 3cm)!
    Kérdésem az lenne, hogy az önök által forgalmazott termék milyen vastagságú? hogyan lehet felhordani a felületre?
    mit kell tenni ha a fal salétromos?
    Mely terméket javasolja?
    Mennyi lenne az ára?

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Gubucz László
      Ha a fal salétromos, akkor ennek oka minden bizonnyal a talajból felszivárgó, felszálló nedvesség. Ha pedig így van, akkor nem a lábazat szigetelése az elsődleges, hanem meg kell nézni, hogy mi okozza a salétromosodást, a nedvesedést, és ezzel kezdeni valamit. Minden bizonnyal a vízszigeteléssel lehet valami gond. A lábazat szigetelése majd csak utána esedékes.
      A nedvesedéssel, salétromosodással kapcsolatban pedig egy tapasztalt szakember helyszíni vizsgálatára, vagy legalábbis szemrevételezésére van szükség.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük