A tetőcserép vásárlás fogós kérdései. Megválaszolta már?

Új házat épít a családjának, vagy felújítja otthonuk tetőjét? Mi alapján fog választani a tetőcserepek között? Eldöntötte már, hogy melyik tetőcserép kerüljön fel a házára?

Tetőcserép vásárlás előtt szeretné megismerni, hogy mire figyeljen a cserép vásárlásakor?

Tetőcserép vásárlás előtt milyen kérdéseket tesz fel magának?

tetőcserép vásárlás

Tudja, hogy tetőcserép vásárláskor mit érdemes végiggondolni?

Van kedvenc cserepe? Mert ha igen, akkor ez nagyban leszűkíti a lehetséges választást, és megkönnyíti a dolgát. Ha viszont nincs konkrét elképzelése, akkor már nehezebb lesz választani a tetőcserepek között. Az esztétikai és a praktikus szempontok közül melyek fognak elsősorban dönteni a választásnál?

Melyik cserép tetszik Önöknek? Milyen színű legyen a kiválasztott cserép?

A cserép vonalairól is döntenie kell. Egyenes vagy hullámos vonalú legyen a tető formája?

Aztán persze döntenie kell még egy megkerülhetetlen kérdésben is. Kerámia vagy inkább betoncserép legyen a házon?

Emellett természetesen nem elhanyagolható szempont a tetőcserép ára sem. Nyilván a vásárlás előtt van egy olyan nagyságrend, amit a cserép vásárlására tervez elkölteni. Ez is jelentősen meghatározza a cserép választás lehetőségeit.

A cserép árán kívül a szakemberek szerint még mindenképp figyelnie kell olyan további praktikus szempontokra is, mint a szélnyomás, a hőterhelés vagy éppen a fagyveszély, az évenkénti fagyási és felolvadási ciklusok. Ha Ön nem szakember, akkor ezeket a szakmai paramétereket nyilván nem fogja így külön-külön számba venni az egyes szóba jöhető cserepeknél. Azonban az időjárás viszontagságainak való megfelelést minden bizonnyal számításba veszi Ön is a kiválasztandó cserépnél.

A praktikus választási szempontok a tetőcserép árán kívül valójában egyetlen szempont szem előtt tartásában fog megjelenni az Ön választásánál is. Ezt pedig leginkább abban lehet összefoglalni, hogy az Önnek tetsző, szóba jöhető cserepek gyártói hány év garanciát vállalnak a tetőcserépre? Ez biztos, hogy Önnél is alapvető döntési szempont lesz. A jól ismert gyártók 30 és 50 év közötti időszakot vállalnak. Ezeknek a cserepeknek a minőségében azért már meg lehet bízni. Nyilván arra is gondolhat most, hogy ugyan mi lesz még 30 vagy 50 év múlva? Ebben tökéletesen igaza van, azonban azért talán nem mindegy az, hogy a kiválasztott cserépre 30 vagy 50 év lesz a garancia. Ha a gyerekeire is gondol, vagy háza értéktartó képességét is szem előtt tartja, akkor ez is fontos szempont lehet a választáskor.

Felújításkor és új építéskor is sokan nem gondolnak arra, hogy mi lesz később, ha majd javítani kell a tetőt, és ezért pótolni kell néhány cserepet. Vagy akkor mit fognak csinálni, ha szeretnének majd később hozzáépíteni a házhoz, és ehhez tetőcserépre is szükség lesz. Fontos választási szempont lehet a vásárláskor az is, hogy mennyi ideig biztosítja majd a gyártó a pótlást a cserepekhez? Ez azért nem szokott meghatározó érv lenni a tetőcserép reklámokban, de nem árt erre is gondolni.

Szedjük össze röviden a tetőcserép vásárlás fontos szempontjait

  1. A kiválasztott cseréppel a tetőfedés legyen csapadékbiztos, és egy zivatarban is vezesse el jól a lezúduló esőt.
  2. Legyen fagyálló, és jól bírja az évenkénti 20-25 fagyási és olvadási ciklust is.
  3. Eddig még erről nem volt szó, de fontos az is, hogy egy esetleges tűznél akadályozza meg a tűz terjedését.
  4. Legyen könnyen javítható, és cserélhető a meghibásodó cserép.
  5. Tetsszen Önnek, illetve a családjának.
  6. Végül nem utolsó sorban a tetőcserép ára férjen bele az erre a célra kalkulált összegbe.

Nyilván még ezek alapján sem lesz könnyű kiválasztani a sokféle tetőcserép közül azt az egyet, amely a leginkább megfelel az Önök igényeinek. Az is valószínű, hogy majd kompromisszumokat kell kötniük a választáskor, és az egyes szempontok között valamiféle fontossági sorrendet fognak felállítani. Ez a néhány szempont azonban segítséget nyújthat Önöknek a választáshoz.

Menjünk bele még jobban a szakmai részletekbe?

Ha már ezek alapján is fog tudni választani, akkor Önnek nincs is szükség további információra. Ha viszont másoknak még szüksége lehet némi szakmai segítségre, akkor az ő kedvükért engedje meg, hogy folytassuk a cikket 🙂

A tetők hajlásszöge is befolyásolja a szóba jöhető cserepek formáját

A 10° alatti tetők fedésére nem használunk tetőcserepeket.

A 10 és 16° közötti alacsony hajlásszögű tetők fedésére már vannak a gyártók kínálatában választható cserepek.

A köznapi szóhasználatban magastetőknek a

  • 16-45° között közepes hajlású tetőt, és a
  • 45-90° között meredek hajlású tetőt nevezzük.

Az Önök tetője milyen hajlásszögű lesz?

A magastetők – a homlokzat mellett – kiemelten hangsúlyos, látványos elemei családi házainknak. A változatos formájú, tagoltságú magastetőket olyan gazdag szín és formaválasztékú tetőcserepekkel fedheti le, aminek szinte csak az Önök (illetve a tervezőjük) fantáziája és a családi pénztárca szabja meg a határát.

Tetőfedés kerámia cserepekkel

creaton róna cseréptető

Creaton Róna cseréptető natúrvörös színben. A tetőfelújítások egyik közkedvelt cserepe a Creaton Róna

A kerámia cserepekkel való tetőfedés (pl. Creaton, Tondach) nemcsak a hagyományai miatt örvend olyan nagy népszerűségnek.

A kerámia cserepek olyan nagy formaválasztékkal rendelkeznek, amivel a betoncserepek nem képesek felvenni a versenyt.

A betoncserép is óriási népszerűségnek örvend

Nincs olyan nagy hagyományuk, mint a kerámia cserepeknek, de az utóbbi évtizedekben népszerűségük növekedése töretlen (Bramac, Leier, Terrán cserepek), és ma már vetekszik a kerámia cserepekével. Ember legyen a talpán, aki racionális érvekkel képes meggyőzni a másikat az egyik vagy a másik cserép típus mellett.

Valójában mindkét típusú cserép tökéletes tetőfedő anyaga lehet épülő vagy megújuló otthonának. A jól ismert, 30-50 év garanciát adó gyártók termékei közül bármelyiket nagy biztonsággal választhatja pénztárcája és esztétikai elvárásai szerint.

Nagyban megkönnyíti még a választást az is, hogy a legnagyobb gyártók nem pusztán tetőcserepeket kínálnak, hanem komplett tetőrendszereket, amelyek beépítése még tovább növeli a tető tartósságát.

Otthona tetőszerkezetének felújításához a kerámia vagy inkább a betoncserepek közül választ majd?

Milyen szempontok szerint fog dönteni?

Segíthetünk Önnek a tetőcserepek közötti választásban?

  • hogyan válasszon tetőcserepet

    Milyen cserép legyen a tetőn? Hogyan válasszon tetőcserepet családi házára? Kattintson a képre a cserép választást megkönnyítő kérdőívéért!

    Ha még nem választotta ki családi háza tetőcserepét, akkor a Hogyan válasszon tetőcserepet kérdéssor megválaszolása segíteni fog a választásban.
  • Mondja el, hogy mire van szüksége, és segítünk a választásban.
  • Ha konkrét kérdése van, akkor kérdezze meg!
  • Hívja munkatársainkat a (+36-26) 375-171-es számon. Válaszolnak a kérdéseire, és segítenek Önnek a kerámia cserepek és a betoncserepek között választásban is.
  • Jó minőségű tetőcserepekből építsen évtizedeken keresztül tökéletesen funkcionáló tetőt családi házára.

2 gondolatok ezen: “A tetőcserép vásárlás fogós kérdései. Megválaszolta már?

  1. Czuprák Tibor

    Tiszteletem!
    Olyan kerámia tetőcserepet szeretnék választani,amit átlécezés nélkűl lehetne felrakni a síkpalatetőre.Hódfarkú nem jó az ára miatt,túl drága.Lehtőleg barna szinben.
    Válaszukat előre is köszönöm.
    Kisvárda 2016.12.05.
    Tisztelettel:Czuprák Tibor

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Czuprák Tibor
      Milyen kerámia cserepet rakjon a felújítandó palatetőre? Kérdésére a tető lécezés megnézése nélkül nehéz válaszolni.
      A kivitelező jobban tud a kérdésére válaszolni, mert ő látja is a lécezést. Ez alapján meg tudja mondani, hogy át kell-e lécezni a tetőt, vagy pedig nem szükséges. A kerámia cserép kiválasztásában is tud segíteni.
      Eredményes munkát kívánok Önöknek a tető felújításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük