A tetővel szemben milyen elvárásai vannak?

A kerámia cserepek egyik fő előnye a széles színválaszték. A rendelkezésre álló hatalmas kínálatból tényleg olyan színvilágot választhat, amilyet szeretne. A kerámia tető szépsége színvilágában vetekedhet a homlokzat színvilágával. Azzal a különbséggel, hogy jóval messzebbről is látható.

creaton rapido tető

A tető szépsége mellett a fedés biztonsága is fontos

A tető szépsége mellett azonban legalább annyira fontos a biztonsága is. Az egyik legnagyobb kerámia cserép gyártó, a Creaton ezen a téren is jól áll, hisz annyira bízik cserepei minőségében, hogy 50 év garanciát ad cserepeire. Mi az alapja ennek az 5 évtizedes, önként vállalt magabiztosságnak, és milyen elvárások keltették ezt életre?

50 év garancia nem kis idő. Ezalatt az 5 évtized alatt nagy valószínűséggel olyan szélsőséges időjárási körülmények is előfordulhatnak, és az utóbbi évek időjárási körülményeit felmérve elő is fognak fordulni, amelyek igencsak próbára teszik a tető és a tetőfedés tartósságát és ellenálló képességét is.

Az egyre szélsőségesebbé váló időjárásban olyan viharok is előfordulhatnak, amelyek viharálló tetők építését teszik szükségessé.

Viharoknál számolni kell a szél romboló hatásával és az esetleges jég tetőfedést károsító szerepével is. A szél romboló hatásával szemben ellenálló viharálló tetők építéséhez olyan kiegészítőkre van szükség, amelyek biztonságossá teszik a tetőt, és megakadályozzák a megbontását. A jégesővel szemben pedig a tetőcserepek felületét kell jégesőállóvá tenni.

Mennyire stabil a tető?

Minél stabilabb, minél nagyobb súlyú egy tető, annál jobban képes ellenállni a szélnek. Ezt nem szükséges többféle indokkal még jobban alátámasztani. Könnyű belátni, hogy egy kisebb súlyú, könnyű tetőt a kavargó szél könnyebben képes megmozdítani és megbontani.

A széllel szembeni stabil ellenálló képességhez azonban a tető robusztus tömege önmagában még kevés. A tető rögzítésének is olyannak kell lenni, amely biztosítja a tetőfedő elemek egyben maradását a még a legnagyobb viharban is. Ez például a cserepek és különösen a gerinccserepek rögzítőkapcsokkal való rögzítését is jelenti.

A tető széllel szembeni ellenálló képességét nemcsak a tető robusztussága, hanem formai kialakítása és a hajlásszöge is döntő módon befolyásolja. Ez pedig a tető tervezésének fontosságára hívja fel a figyelmet. A kivitelezés milyenségén túl, már a kivitelezést megelőző tervezés is döntő módon képes befolyásolni a tető vihartűrő képességét.

  • Alacsony hajlásszögű tetőnél fokozottan kell számolni a szél bontó hatásának a veszélyével.
  • Nagyobb hajlásszögű tetőnél pedig a szél oldalon a szél nyomó hatása, míg az ellenkező oldalon a szívó hatása érvényesül.

Viharral szembeni védelem

A viharral szembeni védelmet a tető formájának, szerkezetének és anyagának megfelelő megtervezésével és szakszerű kivitelezéssel biztosíthatja.

A tető formájának megfelelő megválasztásával a veszélynek való kisebb kitettséget biztosíthatja, míg a kivitelezés gondosságával a tető megfelelő stabilitását érheti el. Szeles területeken stabilabb tetőszerkezetre van szükség, és emellett a nagyobb súlyú cserepek stabilabban is állnak a tetőn. A tetőfedő cserép szükséges stabilitása adott esetben azt is jelentheti, hogy a tetőfedéskor a cserepeket rögzíteni kell a léchez a kellő stabilitás érdekében.

Ez adott esetben azt jelenti, hogy a cserepeket oda kell szegezni a felrakáskor a tetőléchez. Sőt ha valóban nagy a szélnek való kitettség, akkor a szegezés sem jelent stabil megoldást, és inkább facsavarral kell rögzíteni a cserepeket, mert ez a rögzítés sokkal tartósabb. A cserepek rögzítésének a stabilitása azt is jelenti adott esetben, hogy a korrodáló acélszögek helyett alumínium facsavarral érdemes rögzíteni a cserepeket a léchez.

A nagy szélnek kitett tetőn különösen nagy odafigyelést igényel a gerinc, az orom és az eresz résznél a cserepek rögzítése. A gerincen az uralkodó szélirányba kell felrakni a kúpcserepeket, és rögzíteni is kell, mert ellenkező irányba felrakva, a szél könnyen megbonthatja a felrakott kúpcserepeket.

Alacsony hajlásszögű tetőnél az erős szél a cserepek között jóval könnyebben bejuttathatja a cserepek alá a nedvességet. Éppen ezért a páraáteresztő fólia szakszerű felrakása különösen fontos. A nedvességbiztos fedést a kétszeres hornyolás és a cserepek labirintus szerű csatlakozása teszik lehetővé.

A legnagyobb gyártók komplett rendszerben gondolkodnak, és mindent kínálnak a tetőfedéshez. Így van ezzel a Creaton is. Érdemes ezt a lehetőséget kihasználnia, mert ezzel nemcsak kényelmesen mindent egy helyen és egyszerre vásárolhat meg a tetőhöz, hanem még a viharálló és biztonságos tetőfedést is biztosítja a rendszer használata.

Nem lehet a véletlen műve, hogy a Creaton cserepeire 50 év garanciát vállal. Mit gondol?

  • Lehet valami a dologban, ha a Creaton annyira biztos a dolgában, hogy ilyen hosszú garanciát vállal cserepeire?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük