Ablak korszerűsítése, hőszigetelése

Ha otthonukban még nem korszerű, hőszigetelt nyílászárók vannak, akkor sok energia távozik a lakásból a szigeteletlen ablakokon is. Mit tud tenni ilyenkor, ha mégis szeretné csökkenteni a lakás fűtési költségeit?

Tudta, hogy a szigeteletlen ablakokon keresztül szökik el a fűtésre felhasznált energiának a 25-30 százaléka? Ha nem tudta ezt, akkor most biztos kiszámolja, hogy mennyi is téli fűtésszámlájának az a szóban forgó harminc százaléka. Bármennyit is számolt ki, biztos nem kevés pénzről van szó a hat téli hónap fűtésszámláinak az összeadása után.

Ha korszerűen hőszigetelt ablakokra és ajtóra cserélné ki a homlokzati falakon lévő nyílászárókat, akkor ennek a nagy veszteségnek a jelentős részét meg tudná takarítani. Persze ehhez szükség volna ezeknek a hőszigetelt ajtóknak és ablakoknak a beépítésére, ami valljuk be nem kevés pénz. Ha lenne ennyi pénze otthona korszerűsítésére, akkor biztos kicserélné a nyílászárókat.

Mégis mit tud tenni akkor, ha a nyílászárók kicserélése még nem jöhet szóba? Tudna spórolni a fűtési kiadásain?

A kérdés feltevése a nyílászárók cseréje nélkül is jogos, mert a válasz igen. Így is tud spórolni a fűtéssel. Mégpedig a szigeteletlen ablakok kisebb átalakításával.

Érdemes a rosszul záródó ablakokba gumitömítést beépíteni

Ezekben a fából készült ablakokban nincs még tömítés. Ezért nemcsak az ablaküvegen át, hanem az ablaktok és a keret közti rosszul záródó réseken is szökik a meleg. Ha az ablaktok és a keret záródó részét jól szigetelő gumitömítéssel látja el, akkor máris sokat tud spórolni a fűtésen. Az ablaküvegeken át még továbbra is elillan majd a meleg, de ezeken a régebben rosszul záródó részeken már nem. Ezzel is megtakaríthatja a téli fűtési költségeknek nagyjából az 5 százalékát. Ez is jelentős kiadás a hosszú téli hónapokban.

A szigeteléshez szükséges gumitömítést szinte bármelyik barkácsboltban meg tudja venni. Méterre árulják, és gyakorlatilag bármelyik fajta jó megoldás a szigeteléshez. További előnye még, hogy az áruk is elenyésző ahhoz képest, amennyit meg tud takarítani majd.

A tömítés felragasztása sem jelent különösebb nehézséget, mert az ablaktokra kell felragasztani, és így jól ki fogja tölteni a rosszul illeszkedő tok és ablakkeret közötti réseket.
A gumitömítést saját maga is fel tudja majd ragasztani.

Ha korábban még nem csinált ilyet, akkor érdemes előbb csak egy ablakkerethez szükséges mennyiséget venni. Így ki tudja próbálni a tömítést. Sokszor előfordul ugyanis, hogy a tömítés beragasztása után nem záródik jól az ablakkeret. Ez azért van, mert vagy túlságosan vastag a tömítés, vagy nem megfelelő a profilja. Ha azt látja, hogy nem záródik jól az ablak, akkor érdemes vékonyabb tömítést vásárolni, vagy más profilút.

Az is lehet azonban, hogy a gumitömítés helyett tömítőszivacsot kell majd ragasztani az ablaktokra, mert a szivacs jobban tömörödik, és könnyebben fogja tudni zárni az ablakot. Ennek a szivacsnak viszont a szigetelése nem olyan jó, mint a guminak, és az élettartama is jóval rövidebb. Érdemes tehát előbb a gumitömítést megnézni, mert azzal nagyobb megtakarítást érhet el, ha jól fognak záródni az ablakok.

Bármelyik tömítés is lesz jó, mindegyiket könnyen fel fogja tudni tenni az ablaktokra. Csak arra kell ügyelnie, hogy tiszta legyen az ablaktok felülete, amire majd ragasztani fogja a szigetelőt. A tok megtisztítása után ezzel csak annyi dolga lesz, hogy a tömítés öntapadó részéről leveszi a védőfóliát, és ráragasztja az ablakkeret záródó felületére.

Lehet, hogy az ablak van elvetemedve, vagy a vasalatot kell kicserélni

ablak vasalat

Lehet, hogy a vasalatot kell kicserélni az ablak jobb záródásáért

Régi ablakoknál és ajtóknál is gyakran előfordul ez. A folyamatos terheléstől az ajtó és az ablak is „leszáll”, vetemedik. Az is előfordulhat, hogy a vasalat öregedett meg az évek alatt, és emiatt záródik rosszul vagy szorul az ajtó vagy az ablak. Ha pedig rosszul záródik, akkor máris szökik a hő a lakásból.

A korszerűbb ablakoknál a vasalatot egy imbuszkulccsal könnyen be tudja állítani. Ha azonban ez a beállítás már nem lehetséges, akkor az ablak jobb záródásáért érdemes lehet a vasalatot kicserélni.

A vasalat cseréjéhez azonban ne fogjon hozzá, ha eddig nem csinálta még. A cseréhez szakemberre van szükség, mert már az sem biztos, hogy a csere tényleg javítana-e az ablak jobb záródásán.

Ha a szakember arra jut, hogy érdemes a vasalatot kicserélni, akkor ugyan az új vasalat és a szakember munkája is pénzbe kerül, de mégsem lesz olyan vastag a számla, mintha új hőszigetelt ablakot épített volna be. Viszont ha a vasalás után újra tökéletesen fog záródni az ablak, akkor spórolhat a fűtési költségen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük