Álmennyezet gipszkartonból

Dekorációs céllal szeretne álmennyezetet építeni lakásába? Pontosan tudja már, hogy milyen mennyezetet szeretne? Vagy valami más célja van a gipszkarton álmennyezet építésének?

Magas beltéri magasságú nappalikban és egyéb helyiségekben, például a régi építésű belvárosi lakásokban épített álmennyezeteknek kétféle előnye is lehet:

  • Egyrészt a lakás dekorálására kifejezetten tetszetős megoldásokat lehet kialakítani.
  • Másrészt a téli időszakban a felfűtött belteret lehet csökkenteni álmennyezet kialakításával, és ezáltal jelentős megtakarítást érhet el a fűtésnél.

Önnek melyik fontosabb?

  • Szebbé szeretné alakítani otthonát? Vagy inkább takarékoskodna a fűtés költségén?

3 méternél kisebb belmagasságnál nem sok értelme van lesüllyeszteni a mennyezetet. Ilyen esetben, ha dekorálni szeretné a mennyezetet, akkor a dekorációt a mennyezetre kell erősíteni. Semmi szükség álmennyezet építésére. A három méternél nagyobb magasságnál azonban már érdemes elgondolkodni az álmennyezeten. Lakásának dekorálásán, a mennyezet átalakításán túl még a fűtési költségeken is faragni tud azzal, ha lentebb süllyeszti a mennyezetet, és ezzel csökkenti lakása felfűtésre váró légterét.

Az álmennyezet tartószerkezetének a kialakítása

gipszkarton álmennyzet

Gipszkarton álmennyezet építése dekorációs célból. Önnek más célja van az átalakítással?

Az álmennyezet kialakításához a megfelelő belmagasság önmagában még kevés. Az álmennyezetet fel is kell fogatni a mennyezetre, ezért meg kell nézni azt is, hogy mennyire lehet terhelni a mennyezetet?

Csak akkor fogjon hozzá az álmennyezet elkészítésének, ha a felfogatásához szükséges tartószerkezet és a felcsavarozott OSB vagy gipszkarton lapok súlyát a mennyezet stabilan meg fogja bírni tartani. Kockáztatni nem érdemes. Ha gyenge szerkezetű a mennyezet, akkor ne is kezdjen hozzá az álmennyezet kialakításának.

Az álmennyezet tartószerkezete készülhet fából is, azonban a horganyzott acélprofilokból összeállított váz stabilabb tartást ad.

  • Álmennyezetek készítésénél arra figyeljen oda, hogy mindig a hosszabb oldalfalpárra szerelje fel a tartóprofilokat, és így a rövidebb faltávolságban kell a közbenső profiloknak megtartani az álmennyezetet. Ha odafigyel erre, akkor jóval stabilabban fog állni az álmennyezet.
  • Az álmennyezetek felfogatásához a hosszabb oldalfalpárra UD, ezek közé pedig CD profilokra van szükség.
  • Az eredeti mennyezethez közel lévő, kis fesztávú és kisebb felületű álmennyezetekhez azonban elég az is, ha az oldalfalakra UW idomokat rak fel, és ezekre szereli fel a legfeljebb 60 centiméterenként a CW idomokat. A mennyezet alatt keresztbe futó idomokat körülbelül másfél méter feletti hosszúságnál még középen is a mennyezethez kell rögzíteni függesztő pálcákkal azért, hogy ne hajoljanak be a felszerelt burkolólapok súlya alatt.

Az álmennyezetek tartószerkezetének elkészítése nagyobb tapasztalatot igényel, mint a válaszfalak kialakítása. Ezért nagyobb felületű álmennyezet elkészítéséhez kellő gyakorlati tapasztalat nélkül ne fogjon hozzá. Főleg akkor kell körültekintően megtervezni a tartószerkezet stabilitását, ha a dekorációs céllal készülő álmennyezet nem egyforma súlyeloszlású. Ilyenkor még az álmennyezeti szerkezet súlyeloszlásában lévő szerkezeti feszültséget is kezelni kell a mennyezet rögzítésekor.

Az álmennyezet burkolása

Az álmennyezet burkolására elsősorban gipszkarton lapokat használnak. A gipszkarton jól megmunkálható, könnyen szabható és stabilan felfogatható a tartószerkezetre. A felfogatás után a hézagolás, glettelés és csiszolás következik. Ezután pedig a kiegyenlített felület már jól festhető és tapétázható.

osb lemez

Az OSB lemez festhető, vakolható. Felületkezeléssel, csiszolással pedig látszó burkolat is kialakítható belőle.

A gipszkartonon kívül azonban a gipszkartonhoz hasonló vastagságú (12 mm) OSB lapokat is lehet használni. Főleg akkor költséghatékony megoldás az OSB lap, ha az álmennyezet az OSB lapok felszerelése után még lambériázva is lesz. Ilyenkor az olcsóbb OSB lap is tökéletesen megfelel a lambéria mögé.

cd profil gipszkartonozáshoz

CD profil gipszkarton álmennyezet készítéséhez

A lapokat körülbelül 25 centiméterenként csavarozva kell a tartószerkezetre felcsavarozni. A repedésmentes mennyezet érdekében a burkolatok sarkait és éleit érdemes megerősíteni besimítható műanyag sarokerősítővel is. A lámpák és a villanyvezetékeket helyére és felrakására a gipszkarton lapok felrakásakor kell odafigyelni.

A mennyezeten a lapok kereszt irányú toldása ne kerüljön egy vonalba, mert úgy könnyebben alakulna ki repedés a mennyezeten, és toldásokat még hézagoló szalaggal is érdemes megerősíteni a gipszelésen kívül.

A burkolatot festés előtt még gletteléssel érdemes az egész felületén besimítani, és száradás után pedig lecsiszolni. Ezután lehet festeni vagy tapétázni az elkészült burkolatot, és a festés után már kész is van az álmennyezet.

Azonban, ha nem készített még gipszkarton falat, akkor nem javasoljuk, hogy egyből egy álmennyezetet próbáljon meg elkészíteni. Kellő gyakorlat nélkül célszerűbb szakemberre bízni az álmennyezet elkészítését. Ha nagy felületről van szó, vagy a dekoráció miatt egyenetlen lesz a súlyeloszlás, akkor pedig mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük