Amikor a szürke jelenti a kiemelkedő minőséget

Az energia egyre drágább előállítása és az energiahordozók árának emelkedése miatt a hőszigetelés egyre fontosabb. Ma már túl vagyunk azon, hogy a családi házak tulajdonosainak a hőszigetelés fontosságát bizonygassuk. Aki fizeti az egyre nagyobb összegről szóló gázszámlákat tisztában van a hőszigetelés jelentőségével.

Ma már, akinek különféle forrásokat felhasználva – megtakarított pénz, felhasználható pályázati forrás, felvehető hitel – lehetősége van otthona hőszigetelésére nem azon gondolkodik, hogy szigetelje-e utólagosan az otthonát, hanem azon, hogy a felhasználható hőszigetelő anyagok közül melyikkel szigetelje a házát, és milyen vastagságban.

Bizonyos határok között természetesen, minél vastagabb a hőszigetelés, annál nagyobb megtakarítást érhetünk el. A hőszigetelés optimális vastagságát természetesen lehetetlen meghatározni, mert ez elsősorban a várakozásoktól, a fűtésre használt energia árának várható alakulásától függ. Ezt pedig lehetetlen pontosan megbecsülni még egy évre előre is, nemhogy 2-3 évtizedre. Márpedig amikor kiválasztja otthona hőszigetelő anyagát, és utána pedig meghatározza a beépítendő vastagságot, akkor a pillanatnyilag rendelkezésre álló forrásai mellett a várakozásai alapján is választ a különféle vastagságok között.

Nem mindig van azonban lehetősége korlátlanul növelni a hőszigetelés vastagságát. Ilyenkor jó választás a jobb minőségű szigetelőanyag választása, mert ebből vékonyabb vastagsággal is el tudja érni a kívánt szigetelést, illetve megtakarítást.

A rendelkezésre álló elterjedt hőszigetelő anyagok közül egyre többen választják ma már a kőzetgyapotot kiváló hőszigetelő képessége és vitán felül álló jobb hangszigetelő és páraáteresztő tulajdonsága mellett. Azonban kedvezőbb ára miatt sokkal többen választják a polisztirol hőszigetelést. Ha viszont a fehér színű EPS polisztirol lapok vastagságát nem lehet a szükséges mértékben növelni, és valami miatt nem lehet az igény szerinti vastagságban beépíteni, akkor nagyobb hőszigetelő képességű szigetelőre van szükség. Olyan szigetelőre, ami vékonyabb kivitelben is biztosítja a hőszigetelésnek az elvárt mértékét. Erre alkalmasak a grafitos adalékkal kezelt polisztirol lemezek.

Grafit hozzáadásával javul a polisztirol hőszigetelő képessége

grafitos hőszigetelő lemez

Grafitos hőszigetelő lemez jobb hőszigetelés értékkel

A hagyományos fehér színű polisztirol lemezek hőszigetelő képességét a szürke színű grafitos adalék hozzáadásával turbózzák fel. A polisztirolhoz hozzáadott grafitszemcsék hatására 20-30%-kal is javul a polisztirol lemezek hőszigetelő képessége. Ez azt jelenti, hogy ezekből a lemezekből vékonyabbak beépítésével is el tudja érni ugyanazt a hőszigetelést.

A homlokzat szigetelésénél a vékonyabb lapok beépítésével rövidebb dűbelekre van szüksége, és a vékonyabb szigetelést nagyobb biztonsággal lehet rögzíteni a homlokzatra. Nyilván ezeknek a grafitos szigetelőknek magasabb az ára, a fehér színű polisztirol lemezekhez képest, de vékonyabb vastagságra is van szükség belőlük.

Logikusan végiggondolva azonban mindenképp érdemes a grafitos szigetelést választani.

A mai szigorú hőtechnikai előírások és a megtakarítási igény miatt a 10 centiméter alatti vastagságnál a fehér színű polisztirol lemezek hőszigetelő képessége ma már egyértelműen kevés. A fehér színű polisztirol lemezből 10 centiméternél vastagabb, akár jelentősen vastagabb szigetelésre van szükség a kívánt megtakarítás eléréséért.

20 centiméter feletti vastagságnál pedig már a hőszigetelő biztonságos felfogatása érdekében érdemesebb a grafitos lemezeket választani, mert ezeknél a vastagságoknál az a néhány centiméter, amit meg tud takarítani a grafitos szigetelő választásával nagymértékben megnöveli a felfogatás biztonságát. Természetesen dübelezésre van szükség, de nem mindegy, hogy akár 6 centiméterrel vékonyabb grafitos lemezzel is el tudja érni a kívánt hőszigetelést.

Arról nem is beszélve, hogy nemcsak a homlokzati falak szigetelésénél, hanem a padló és a födém szigetelésénél is nagy jelentősége van a beépítéskor a szigetelő vastagságának. Mert éppen az az egyik legnagyobb előnye a grafitos lemezek beépítésének, hogy ugyanúgy be lehet építeni szinte bármelyik épületszerkezetbe, mint a hagyományos polisztirol lemezeket.
A homlokzatot, a padlót vagy a födémet szeretné szigetelni? A grafitos lemezekkel mindegyikre van lehetősége. Nézze meg két nagy hazai polisztirol gyártó termékeinek választékát!

Az Austrotherm grafitos polisztirol lemezei

Az Austrotherm a homlokzati falak szigetelésére a Grafit Reflex lemezeket fejlesztette ki, és ajánlja Önnek is, ha családi háza külső falait szeretné utólagosan szürke színű hővédő kabátba öltöztetni.

A padló és lapostető szigetelésének grafitos lemeze

A nagyon népszerű AT-N100 és AT-N150-es lemezek szürke színû, grafittal feljavított változatai, a Grafit® 100 és Grafit® 150-es lemezek. Grafitos adalékanyaguk révén ezeknek 15-20%-kal alacsonyabb hővezetésük fehér színű társaiknál.

Lakása felújításánál kifejezetten jól jöhet az a néhány centi, amivel ezekből a lapokból vékonyabb is elegendő lesz. Egy felújításnál néha nagyon nem mindegy, hogy a padló szintjét hány centivel emeli meg a szigetelő. Nagyon nem lenne jó, ha a szigetelő vastagsága miatt kellene megemelni az ajtók küszöbszintjét. A homlokzati falaknál is előfordul, hogy igencsak kevés hely van az ablaktok körül. Az erkély szigetelésénél is gyakran előfordul, hogy igencsak helyszűkében van. Ilyenkor is kifejezetten jól jön a grafitos lapok karcsúbb vastagsága.

Lépéshangok csillapítása

A talajon fekvő padló szigetelésekor nemcsak a hőszigetelésre, hanem hangszigetelésre is szükség van. Jól jön ilyenkor, ha a kopogó hangokat elnyelő szigetelő kerül a padlóra. Különösen az egymás feletti szinteken lévő társasházi és panellakásokban van nagy jelentősége a kopogó hangok elnyelésének.

A hőszigetelésre és a hangok elnyelésére is szolgálnak a Grafit L4 és L5-ös lemezek. Természetesen ezek a fokozott hőszigetelő képességű lapok is grafit hozzáadásával készülnek.

A Bachl grafitos szigetelő lemezei

A Bachl fejlesztőit is ugyanazok az érvek és indokok vezették grafitos adalékanyagot tartalmazó szigetelő lemezeik kifejlesztésekor, mint az Austrothermnél dolgozó mérnököket.

  • Az épületek egy részénél nem lehet tetszőleges vastagságban beépíteni a hőszigetelést.
    Sokszor jogszabályi előírások, például a műemlékvédelem szabályai nem engedik az utólagos hőszigetelések tetszőleges vastagságának a beépítését.

Éppen ezért a Bachl is kifejlesztette az Extrapor EPS 80-as grafitos adalékkal készült lemezeit a homlokzati falak gazdaságos vastagságban való szigetelésére.
A talajon lévő padlók és lapostetők szigetelésére pedig a grafitos adalékkal ellátott Extrapor EPS 100-as lemezek építhetők be.

Otthona szigetelésekor a homlokzati fal, a padló vagy a lapos tető szigeteléséhez keres grafitos szigetelőt?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük