Amitől évtizedeken keresztül tartós a kerámia cserép színe

A kerámia cserép színének tartósságát és árnyalatának állandóságát az engób biztosítja. Miért képes az engób évtizedeken át biztosítani a kerámia cserép színének a tartósságát?

A kerámia cserepek a legváltozatosabb színekben pompáznak. A jól ismert natúr piros mellett megjelennek a téglavörös, a borvörös a különféle bordós és barnás színek is. Ezek a jól ismert földszínek a természet legszebb színei, és ezek köszönnek vissza a kerámia cserepek színében legyenek azok a hagyományos hódfarkú vagy pedig a ma annyira közkedvelt hornyolt cserepek.

Az agyagból égetett tetőcserepek tartós színe több tényezőből áll össze. Fontos szerepe van a cserepek színében a gyártáshoz felhasznált agyag minőségének és színének. Az agyaghoz a gyártáskor különféle természetes anyagokat is kevernek, amelyek javítják az agyag minőségét, valamint az agyagcserepek felületére kerül az engób, amely egy földfesték. Ennek az engóbnak az anyagától és színétől is nagymértékben függ a cserép színe.

Az agyagcserepek felületére égő engób azonban nemcsak a cserepek színéről, hanem ennek a színnek a tartósságától is gondoskodik. Ez pedig azt jelenti, hogy a kerámia cserepek színét az időjárás viszontagságai, a cserépre tűző napsugarak sem képesek érdemben befolyásolni, fakítani.

tondach tangó cseréptető

A Tondach cserepek felületének szívósságát is az engób bevonat biztosítja

A kerámia cserepek felületére égő engób nem festék, tehát nem mesterséges anyag, hanem egy természetes anyag, egy finom agyagiszap, amellyel az agyagcserepek felületét bevonják még a száradás és az égetés előtt. Ez az engób bevonat nemcsak szebb színt, hanem tartósabb színt és finomabb felületet is ad a cserepeknek. Ettől az engóbtól nemcsak szebbek, hanem tartósabbak is lesznek a cserepek.

Ez az engób bevonat olyan mértékben eggyé válik az agyaggal a száradás és égetés során, hogy egyszerűen képtelenség lenne leválasztani a cserépről. Ennek a masszív anyaggá válásnak pedig az a titka, hogy az engób a száradáskor és az égetéskor pontosan olyan mértékben húzódik össze és ivódik bele az agyagba, mint maga az agyag. Az engób az égetéskor valósággal beleég az agyagcserép felületébe, és ezzel az égetés után már nem egy külön felületi réteget alkot a kerámia cserép felszínén, hanem a cserép anyagának részévé válik.

Ez az „engób a cserép anyagának részévé válik” olyan mértékben igaz, hogy később érje bármilyen külső hatás, vagy bármilyen szélsőséges időjárás is a cserepet, biztos lehet benne, hogy az engóbozott kerámia cserépről az engób réteg nem fog leválni, mert annyira az agyagba ég, hogy leválhatatlanná válik. Egy agyagba égett védőréteget képez a cserép felszínén mindenféle környezeti hatással szemben.

Ilyen környezeti hatás lehet az időjárás viszontagságait jelentő csapadék és napsütés mellett a különféle szennyeződések is, amelyekkel szemben szintén védi a cserepet az angób.

creaton balance téglavörös tető

Creaton Balance téglavörös cseréptető

A kerámia cserepek felületébe égő engóbnak köszönhető tehát az, hogy a cserepek felülete akár több évtizeden keresztül is megőrzi a szépségét. A cserepek nem fakulnak ki, nem kopnak meg, emellett pedig még nem is mohásodnak a tetőn.

Az évtizedeken keresztül tartós kerámia cserép tehát nemcsak kiváló minőségű, hanem tartósan szép is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük