Austrotherm homlokzati hőszigetelés családi házára

Talán nem véletlen, hogy kedvező ár/érték arányukkal az Austrotherm homlokzati hőszigetelés rendszerek nemcsak az új építés, hanem az utólagos hőszigetelések piacán is nagy részesedést szereztek maguknak. Közkedveltségüket a hagyományos expandált polisztirol és grafitos polisztirol lemezek jó hőszigetelő képessége mellett kiváló ár/érték arányukkal is elősegítik.

A téli mínusz 10 fok alatti hajnalokon a mintegy 2 millió még hőszigetelés nélküli családi ház homlokzati falán olyan sebességgel szökik a meleg a házakból, hogy ha lakók látnák a meleg levegő szökését talán sírva fakadnának. Persze ami késik nem múlik, hisz ha nem is ezeken a farkasordító hideg hajnalokon, de a a fűtésszámlák fizetésének napján bizony sokaknak könny szökik a szemükbe.

Ugyanez történik azonban a kánikulai június, július, augusztusi napokon is csak akkor éppen ellentétes irányban, és a villanyszámlával. A nagy nyári forróságban ugyanis a kinti nagy hőség megy át a szigetelés nélküli falakon, mint kés a vajon.

Márpedig ha nem szeretné télen az égbe szökő fűtésszámlákat, nyáron pedig az áramszámlák kibírhatatlan összegeit kifizetni a havi rezsiben, akkor érdemes utólagosan szigetelni a homlokzatot és a lábazatot.

Austrotherm homlokzati hőszigetelés kiváló ár/érték aránnyal

Austrotherm homlokzati hőszigetelés

Austrotherm homlokzati hőszigetelés grafitos hungarocell lapokkal

Az Austrotherm hőszigeteléssel több legyet is üt egy csapásra:

  1. Nemcsak a téli fűtés, hanem a nyári áramszámla összegét is jelentősen lentebb tudja csavarni.
  2. A homlokzat és a lábazat utólagos szigetelésével nemcsak családi háza havi üzemeltetési költségét csökkenti jelentősen, hanem az értékét is növeli. A felújított homlokzat az új vakolattal pedig kinézetre is jóval tetszetősebb külsőt ad családi házuknak.
  3. A külső polisztirol szigeteléssel ellátott falak télen nem hülnek le, nyáron pedig nem melegszenek fel annyira, ezért sokkal kellemesebb, komfortosabb környezetet biztosítanak a lakásban. Télen nem süt a falból a hideg, nyáron pedig a meleg.
  4. A falak kisebb hőingadozása az épület élettartamát is megnöveli.
  5. Nem elhanyagolható módon az üzemeltetésre felhasznált jóval kevesebb fűtési és hűtési energia pedig azt jelenti, hogy kevesebb energiára van szükség a működtetéshez, és ezzel pedig a szükségtelenné vált energia megtermelése sem fogja terhelni a környezetet.

Homlokzat szigetelés hagyományos expandált polisztirol lemezzel

A hagyományos expandált hungarocell szigetelés, a már 25 éve jól ismert és megszokott fehér színével, megbízható minőséggel biztosítja családi háza homlokzatának utólagos szigetelését. Jól használható tégla, szilikát, vasbeton, mészhomok és Ytong pórusbeton falak új építésű és utólagos szigetelésére is.

A 70-es években közkedvelt B30-as téglafalak utólagos szigetelésekor 14 cm-es vastagságban biztosítja az új építésű ingatlanoknál jelenleg elvárt 0,24 W/m2K hőátbocsátási tényező értéket. Ha viszont a B30-as téglából épült falat 22 cm vastag polisztirol szigeteléssel fedi, akkor már 0,17-es értékű szigetelést érhet el az utólagosan szigetelt falszerkezetettel. Ezzel még többet takaríthat meg télen a fűtés, nyáron pedig az áramszámlájából.

A hagyományos 38 cm széles nútféderes téglafalnál a 0,24-es érték eléréséhez már a 10 cm vastag szigetelés is elegendő, a 0,17-es érték biztosításához pedig 16 cm vastag utólagos szigetelésre van szükség.

Családi háza falazóanyagától függően határozhatja meg a polisztirol szigetelés kívánatos vastagságát. Ez pedig attól függ, hogy mennyit szeretne megtakarítani a téli fűtésszámlák, és a nyári áramszámlák fizetésekor?

Azt pedig ízlésüktől függően dönti el, hogy a homlokzati vakolatok nagy színválasztékából melyiket választják a megújult homlokzatra, és dörzsölt vagy pedig kapart vakolattal szeretnék megújítani a homlokzatot.

Külső falszigetelés grafitos polisztirollal

Az Austrotherm Grafit Reflex lemezek a hagyományos polisztirolhoz képest még jobb hőszigeteléssel védik családi háza melegét télen, és kellemesen hűs klímáját nyáron. Az 20%-kal alacsonyabb hővezetési tényezővel (0,031 W/mK a hagyományos polisztirol 0,038-as értékével szemben) rendelkező Grafit Reflex lemezek az egyik oldalukon rózsaszínű festékkel vannak bevonva, és ezzel a világos festékbetonattal megakadályozzák azt, hogy a fal az erős napsütésben túlzottan felmelegedjen.

Hőszigeteléskor a festetlen oldalt kell felregasztani a homlokzatra, és ekkor a világos felület vissza tudja verni a napsugarakat.

Grafitos polisztirolnál a B30-as téglafalra már csak 11 cm-es vastagságra van szükség a fal 0,24 W/m2K hővezetési együtthatójának biztosításához. A 0,17-es értéket pedig 16 cm vastag utólagos szigetelés felrakásával tudják biztosítani.

Lábazat szigetelése a homlokzattal együtt

Családi háza betonalapjának és a falazatnak a találkozásánál hőhíd alakul ki az eltérő épületszerkezetek találkozása miatt. Emellett a lábazatot nem hő, hanem vízszigetelni is kell a felcsapódó esővel szemben. Erre alkalmasak az Austrotherm Expert Fix formahabosított polisztirol és az XPS extrudált polisztirol lemezei.

Expert Fix lábazati szigetelés

Az Expert Fix lemezek nemcsak jó hőszigetelő képességük révén kiváló lábazati szigetelő lemezek, hanem minimális vízfelvételük miatt még a lábazatot is jól védik a felcsapódó esővel szemben.

Emellett még bordázott kialakítása révén jól tapad rá a lábazati vakolat is. A beton alappal együtt szilárd kötést biztosít, és ezért kiválóan használható a hőhidas lábazati szerkezet szigetelésére.

Austrotherm XPS extrudált polisztirol lábazati szigetelés

Az XPS extrudált polisztirolt is elhanyagolhatóan csekély vízfelvétele teszi kivételesen alkalmassá a lábazat hőszigetelésére. Az XPS zárt cellaszerkezete révén a szigetelő hőszigetelő képessége még tartós nedvességhatásra sem romlik, mert egyszerűen nem veszi fel a vizet.

Nagy nyomószilárdsága is biztosítja azt, hogy sérülésmentesen képes hőhídmentes szerkezetet alkotni családi háza lábazati betonjával. Az utólagos szigetelések lábazati szigetelésekor kifejezetten kedvelt az Austrotherm XPS TOP P lábazati szigetelő, amely minimális vízfelvételével ideális szigetelő családi háza lábazatának utólagos szigetelésére. Hőhídmentes szigetelést fog biztosítani családi háza lábazatán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük