Az utólagos hőszigetelés folyamata

Családi háza utólagos szigeteléséhez polisztirol vagy kőzetgyapot lemezeket fog használni? Bármelyik is kerül a homlokzatra, a hőszigetelő lemezek felrakásakor szakszerű munkára lesz szüksége.

Az utólagos hőszigetelés előkészítése

grafitos hungarocell szigetelés

Grafitos hungarocell szigetelés a homlokzatra. 15 cm vastag grafitos szigetelés már kiváló hőszigetelést ad a homlokzaton

Utólagos hőszigetelésnél a falazóanyag típusa és a fal állapota is befolyásolja a szigetelést. A felrakandó hőszigetelés alatt a több évtizedes falnak kellően teherbírónak kell lenni a felrakott szigetelés stabilitása érdekében. Ehhez a falon lévő vakolatot meg kell vizsgálni. Végig kell kopogtatni, és ahol üresen kong, ott le kell verni a bizonytalanul álló vakolatot.

  • Ha csak egyes helyeken volt szükség a vakolat leverésére, akkor ezeken a helyeken vissza kell vakolni a falat, azért hogy sima felület legyen az elkészülő hőszigetelés alatt.
  • Ha viszont nagy felületen le kell verni a vakolatot, akkor az a legjobb megoldás, ha teljes egészében leveri a régi vakolatot. Ilyenkor nem kell vakolni a felületet, hanem csak az egyenletességére kell odafigyelni.

A kellően stabil régi vakolatot érdemes vakolatszilárdító alapozóval átkenni, mert ez mélyen beleszívódik a vakolatba, de ha bizonytalan a meglévő vakolat stabilitása, akkor a legjobb alapozó a kalapács lesz.

A hőszigetelő lemezeket a falra ragasztóval és dübelezéssel rögzítik utólagos szigetelésnél is. Itt még többet tudhat meg az utólagos szigetelésről.

A megtisztított falfelületen a szigetelés első lépése mindig a vízszintes és a függőleges kijelölése. A hőszigetelés vízszintes síkját az indítósín felrakásával jelöli ki. Ezt a vízszintes síkot kell pontosan kijelölni és rögzíteni, mert ez fogja meghatározni a hőszigetelő lemezek vízszintes felrakását, és hézagmentes záródását. A vízszintes sík kitűzése után stabilan rögzíteni kell az indítósínt, körülbelül 30 centiméterenként.

Ha a falfelület egyenlőtlen a sín alatt, akkor az egyenes megtartásának biztosítására alátétet, távtartót kell használni a profil és a fal között, és a távtartó fogja biztosítani a sín stabil rögzítését. A profilok toldására érdemes toldót használni.

A hőszigetelő lemezek ragasztása

utólagos hőszigetelés

A hőszigetelő lemezeket ragasztással és dübelezéssel rögzítse a megtisztított és portalanított falra.

A hőszigetelő lemezeket a portalanított falra kell felragasztani. A ragasztást a „perem-pont” módszerrel lehet szakszerűen megcsinálni. Mit is jelent ez?

A lényege az, hogy a hőszigetelő lapok hátoldalának a peremét körbekenik vékonyan a ragasztóval, a közepére pedig három pogácsát tesznek. Nagy hiba lenne, ha csak a pogácsák kerülnének a lemezek hátára, mert a perem körbekenésének az elmaradása azzal járhat, hogy a keringhet a levegő a szigetelőlapok között. A levegő keringésének több nem várt következménye lehet:

  • A külső, hideg levegő télen páralecsapódást okoz a falban.
  • A lapok hőmozgása, a „matraceffektus” kialakulásához vezet. Ez azt jelenti, hogy télen összehúzódnak a lapok, nyáron pedig kitágulnak. Azonban télen a lapok sarkai mozdulnának el, nyáron pedig a lap közepe “púposodik”. A „perem-pont” módszerrel ezek az elmozduló, púposodó pontok ragasztva vannak, így nem fenyeget az elmozdulás veszélye.
  • Kürtőhatás alakulhat ki, és ennek elkerülése tűzvédelmi szempontból nagyon fontos.

A táblák felfogatásán túl oda kell figyelni a felrakásukra is. Kötésben, szorosan egymásnak tolva kell felrakni a lapokat. A lapok éleit nem szabad összekenni a ragasztóval, mert az hőhidak kialakulását okozza.

Dűbelezés

Vékony hőszigetelésnél néhányan feleslegesnek tartják a dübelezést. Az időtálló, stabil szigeteléshez azonban szükség van a dübelekre is.

A ragasztó megszáradása után lehet dübelezni. Az is nagyon fontos, hogy a dübelek alá ragasztó kerüljön. Vagyis ott, ahova dübelt fog rakni, legyen ragasztó a szigetelőlap mögött. Ez azért fontos, mert ha nem lenne ragasztó a dübel alatt, akkor a dübel behúzná a lapokat. Mit jelent ez a gyakorlatban?

  • Azt, hogy dübelezni a lapok közepét lehet és a peremüket, ahol biztosan van mögötte ragasztó.

Ebből is látszik azért, hogy a ragasztásnál és a dűbelezésnél sokféle hibát el lehet követni. Ezek mindegyike rontja a hőszigetelés minőségét, és csökkenti a homlokzati szigetelés tartósságát. Melyek lehetnek a leggyakoribb hibák?

  • Az egyik legfontosabb hiba, ha a ragasztás után egyszerűen elmarad a dübelekkel való rögzítés. Vagy pedig nagy hiba az is, ha túl korán, a ragasztó megszáradása előtt dűbeleznek.
  • A dübelezésnél hiba lehet az is, ha nem megfelelő a dübelszám. Szakemberek azt mondják, hogy lemezenként 6 dübelre van szükség.
  • A nem megfelelő hosszúságú és minőségű dübel is gondot okoz.
  • Sőt a pontatlan furatmélység is probléma lehet, és a becsavarás elégtelensége is.
  • Gondot jelent, ha a dübel alatt nincs ragasztó.

Szakszerű kivitelezésnél ezek a ragasztási és dübelezési hibák nem fordulnak elő, és évtizedeken keresztül tartós, stabil hőszigetelése lesz családi házának.

hogyan válasszon hőszigetelő rendszert

Mire figyeljen hőszigeteléskor? Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert családi házára? Melyik lesz a legjobb rezsicsökkentő megoldás? Milyen vastagságban? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Eldöntötte már, hogy milyen mértékű megtakarítást szeretne fűtési költségei csökkentésekor? Kiválasztotta már a szigetelőt? Milyen rendszert választ homlokzati fala szigeteléséhez? Ha még nem választott a hungarocell és a kőzetgyapot szigetelés között, akkor a Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert családi házára kérdéssor segíteni fog a választásban.

Mikor kezd hozzá otthona utólagos hőszigeteléséhez? Kérdése van még a legjobb rezsicsökkentő  hőszigetelő kiválasztásához?

  • Ha még kérdése van a választás előtt, akkor tanácsadó munkatársunk a (+36-26) 375-171-es számon munkaidőben várja hívását. Válaszol kérdéseire, és az Önöknek legfontosabb szempont megismerése után segít a legjobb rezsicsökkentő homlokzati szigetelő rendszer kiválasztásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük