Belső falak áthelyezése. Mire figyeljen oda?

Nagyon izgalmas pont az ember életében, amikor úgy dönt, vásárol egy saját házat vagy lakást. Sokan nem akarnak az építkezéssel vesződni, ami ráadásul jóval drágább, mint egy használt ingatlant venni, ezért bevett szokás, hogy a házak, lakások időnként gazdát cserélnek.

Szerencsés helyzetben néhány ingatlan megtekintése után megtalálja álmai otthonát, ami úgy tökéletes, ahogy van. Ez azonban elég ritka, mivel ahány ember, annyi ízlés. De szerencsére mindenen lehet változtatni, ami nem tetszik.

belső falak áthelyezése

Hol futnak a lakás belső falai? Nem jó helyen vannak? Át kellene helyezni valamelyiket?

Nem ritka, hogy a lakás elrendezése nem tökéletes:

  • Minek ekkora szoba, lehetne nagyobb a nappali.
  • Ne legyen egyben a konyha és az étkező.
  • Legyen külön a vécé a fürdőszobától.

Ezekben az esetekben a fal áthelyezése lehet a legjobb megoldás. Na persze mondani könnyű, megvalósítani már sokkal macerásabb: ki kell találni, hol húzódjon az új fal, valamint figyelni kell az épület stabilitására és a falban futó vezetékekre is. Ehhez több mint valószínű, hogy szakemberek fognak kelleni. Nem ajánlatos egyedül belevágni egy ilyen átalakításba.

Hol fussanak a falak?

Az elsődleges kérdés, amit meg kell válaszolni, az az, hogy pontosan hol is húzódjanak az új falak. Természetesen itt elsősorban a helyiségek leendő méretét, elrendezését kell kitalálni.

Ha egy szoba túl nagy, és szeretne belőle két kisebbet csinálni, akkor érdemes megfelezni az adott helyiséget. De lehet egy nagyobb és egy kisebb szoba is belőle, szükség szerint. A nappalinak érdemes nagy helyet meghagyni, a hálófülkék viszont lehetnek kisebbek. A konyha egy közepes helyiség szokott lenni, az étkező mérete a család létszámától függhet.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy optimális esetben minden helyiségnek van ablaka. Ha a kettéválasztandó szobának csak egy van, ez máris egy újabb feladattal jár: az egyik új szobába egy új ablak kell, vagyis a külső falat is meg kell bontani. Ha az ablak éppenséggel mindkét szobába belelógna, alighanem meg kell szüntetni, és csinálni két új ablakot. Vagyis itt már két helyen is szükség lesz a külső fal bontására. Ne feledje a szobaajtót sem, nagyon nem mindegy, hová fog nyílni.

porotherm áthidaló a falban

Porotherm áthidaló a homlokzati falban

Az ablakok és az ajtó behelyezésekor a megfelelő méretű áthidaló beépítésére is szükség van.

Szigetelés a nyugalomért

Ha a falak felhúzásával gyorsan szeretne végezni, érdemes gipszkartont használni. Belső válaszfalakhoz ez tökéletes alapanyag. Gyorsan elkészülhet a munkával, és minimális kosszal jár. A gipszkarton ugyanakkor teljes értékű fal, ha elkészült, ránézésre semmiben sem különbözik egy rendes téglafaltól. Sokszor hozzák fel ellene, hogy „papírfal”, minden áthallatszik a szomszéd helyiségbe. Ez persze igaz, de a probléma kiküszöbölhető.

rockwool airrock nd kőzetgyapot

Rockwool Airrock ND hangszigetelő kőzetgyapot lemez a válaszfalban

A gipszkarton falba ugyanis könnyen elhelyezhet hangszigetelő betétet. Ez nem csak a szobák hőmérsékletének megtartását segíti elő, de a hangszigetelésről is gondoskodik – már ha megfelelő anyagot választ hozzá. Ezzel biztosítható, hogy az egymással szomszédos helyiségekben tartózkodók ne zavarják egymást, és mindenki nyugodtan csinálhassa a dolgát. Még a szigeteléssel együtt is sokkal kevésbé időigényes, és egyszerűbb egy gipszkarton fal felhúzása, mint egy „rendes” fal építése.

Figyeljen a csövekre!

A munkát sajnos nehezíti, hogy a legtöbb esetben a falak nem egyszerűen csak falak: vezetékek mennek bennük, amiken keresztül a víz, a gáz, valamint az áram eljut a lakás különböző pontjaira. Ha egy falat lebont, nyilvánvalóan új helyet kell találni a vezetékeknek is. Ez az, amit semmiképpen nem szabad saját kezűleg csinálni, mert nagy problémát okozhat, ha nem jól köti be ezeket a csöveket. Az ilyen szakipari munkákat bízza inkább szakemberre.

Átalakításkor érdemes átgondolni azt is, hogy egy adott falat feltétlenül muszáj-e lebontani. Ha például egy teljes vizesblokk egy adott falon van, azt elég macerás és költséges lebontani. Ilyenkor az új falban újra fel kell építeni az egészet, ez pedig szintén drága és macerás.

Próbálkozzon úgy megálmodni a lakás új elosztását, hogy a falbontástól megkímélje magát. Könnyen lehet, hogy így is talál jó megoldást. Ha azonban másképp végképp nem megy, persze belevághat a bonyolultabb verzióba is, de mindenképp szakemberrel érdemes megkezdeni az átalakítást.

Kérdése van még lakása belső falának áthelyezéséről?

  • Hívja munkatársainkat munkaidőben a (+36-26)375-171-es számon, és segíteni fognak lakása átalakításának végiggondolásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük