Belső szigetelés Multiporból

Ha otthonában kívülről nem lehet szigetelni a külső falakat, akkor fűtési költsége csökkentéséhez belső oldali szigetelésre van szüksége. Az Ytong Multipor lapjai kiváló hőszigetelést biztosítanak családjának is.

A Multipor lapok felragasztása előtt elő kell készíteni a falat. A lazán álló vakolatot mindenképp le kell szedni a falról, mert ha még erre ragasztaná az ásványi hőszigetelő lapokat, akkor nem tudná biztosítani a kellő stabilitást. A málló vakolat eltávolítása és portalanítása után ki kell egyenlíteni a felületet. Ehhez az Ytong a Multipor habarcs használatát javasolja. Talán nem véletlenül, de bármilyen habarcs megfelelő választás lehet, különösen a falfelület kiegyenlítéséhez.

A Multipor lapok felragasztásához már valóban érdemes lehet az Ytong által javasolt habarcsot választani. Ha pedig ezt választja, akkor nem sok értelme van kétféle habarcsot is beszerezni a szigeteléshez. Egyszerűsítse az építőanyag beszerzését, amennyire lehet.

A ragasztandó fal stabilitásának, valamint egyenletes és pormentes felületének biztosítása után következhet az ásványi hőszigetelő lapok felragasztása.

A ragasztáshoz használt habarcsot a használati utasítás szerinti vízmennyiséggel egyenletesen csomómentesre keverje el, és ezután következhet is a lapok felragasztása. A Multipor lapok megfelelő tapadásához a teljes felületükön ragassza fel a lapokat. A habarcs felviteléhez egy centis fogazatú glettvasat érdemes használnia. Ezért persze nem érdemes ilyen glettvasat beszerezni. Bármilyen fogazatú glettvas megteszi, sőt elkészítheti belső oldali hőszigetelését egy serpenyő és kőműves kanál segítségével is.

A glettvassal felvitt habarcsréteges oldalával ragassza az előkészített falra egymás mellé a lapokat. Mégpedig úgy, hogy másfél, két centis eltolással csúsztassa a végleges helyére a lapokat. Ezzel eléri, hogy a habarcscsíkok megfelelően elterülnek, és a lap teljes felületén biztosítják a tapadást.

Multipor belső szigetelés

A Multipor ásványi lapok felragasztása

Sorban egymás mellé illessze fel a lapokat. Arra figyeljen, hogy a sorokat egymás felé kötésben rakja fel. Pontosan úgy, ahogy a téglafalat rakná.

A kötés miatt persze vágni is kell a lapokat, amit egy egyszerű kézifűrésszel könnyen megtehet.

Ha a teljes falfelületre felrakta a Multipor lapokat, akkor várnia kell a habarcs megkötésére. A kötés után a Multipor lapok felületének egyenetlenségeit eltüntetheti egy csiszolólappal.

A habarcs megkötése után következhet a villanyvezetékek és a konnektorok felszerelése. Ezt a kereskedelemben kapható kiegészítőkkel könnyen megteheti.

Ytong Multipor belső falszigetelés

Belső falszigetelés az Ytong Multipor szigetelő lapjaival

Figyelnie kell még a fűtőtestek, a leszerelt radiátorok visszaszerelésére is. A belső hőszigetelés akkor lesz a legjobb hatékonyságú, ha a leszereli a radiátorokat és a csővezetékeket, és úgy alakítja át ezeket, hogy nemcsak a csővezetékek mögé, hanem a radiátorok mögé is beférjenek a szigetelő lapok. Ehhez persze át kell alakítani, meg kell hosszabbítani a radiátorokat tartó konzolokat, és a vezetékek átalakítására is szüksége lehet. Ezzel eléri, hogy a fűtött radiátor mögött is megfelelő lesz a fal hőszigetelése, és minimális lesz a hőveszteség.

A Multipor falfelület egységességét az ágyazórétegbe felragasztott üvegszövetháló felvitelével biztosíthatja. Ezután pedig következhet az egyenletes falfelület festése a kívánt színben. A Multipor ásványi lapok festéséhez az ásványi alapú festékek közül válasszon.

Arra azonban figyeljen oda, hogy állandó nedvességnek kitett vagy magas páratartalmú helyiségek, például nedves pince belső hőszigetelésére ne használja a Multipor lapokat.

5 gondolatok ezen: “Belső szigetelés Multiporból

  1. Orosz Attila

    A multipor habarcs ötször annyiba kerül, mint csemperagasztó. Vajon mit tud ez az anyag ? És mi lenne ha csemperagasztóval helyettesítenék ?

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Orosz Attila
      Igen, van ilyen arányszám is :). De azért multipor habarcs ár és multipor habarcs ár között is van különbség. Aztán pedig a csemperagasztók fajtáinak, márkáinak árai és az egyes üzletekben megjelenő árak között is.
      A belső oldali hőszigetelésnél a fal homogenitása és hőhídmentessége – már amennyire lehet – fontos, és a hőszigetelésnél a jelentős tétel a Multipor lapok ára. Ez azért fontos.
      A Multipor habarcs rugalmas, flexibilis és páraáteresztő (és ez lényeges), valamint az ásványi töltőanyagok mellett kötőanyagként cementet és meszet tartalmaz. A tulajdonságjavító adalékok mellett persze. Aztán hogy ezek az adalékok mennyire javítják a tulajdonságokat, és mennyire fontosak? Hát ezt nem tudom.
      A csemperagasztók közül tehát a flexibilis ragasztókkal lehetséges az összehasonlítás. Azzal a kiegészítéssel, hogy a csemperagasztók cementet tartalmaznak, de meszet nem. Ezért nem habarcsok.
      Konkrét tapasztalat nélkül nem találgatnék, hogy mi történne ha a habarcsot csemperagasztóval helyettesítenénk :).
      A kérdés azonban jogos. Ha valakinek van tapasztalata ebben, az sokat segítene nemcsak Attilának, hanem másoknak is. Például nekem is, mert akkor tudnék pontosabban válaszolni erre a kérdésre 🙂
      Tehát Ön, aki olvassa ezt, tud segíteni Attilának és nekem is a csemperagasztó felhasználhatóságával kapcsolatban?

  2. Orosz Attila

    Tisztelt Dalos Blog !

    Azt hogy kell érteni, hogy „multipor habarcs ár és multipor habarcs ár között is van különbség.” ? Multipor habarcs nem csak 1 létezik (illetve beltéri és kültéri) ? Vagy itt a kereskedők eltérő árára gondolt ?

    —————-
    Kiegészítésképpen pár állítás a gyártótól, illetve hozzá néhány gondolat (melyekből én azóta arra az álláspontra jutottam, hogy a multipor habarcsot minden bizonnyal lehet helyettesíteni flexibilis csemperagasztóval, de természetesen csakis a falra ragasztásnál. Ha van logikai hiba az általam leírtakban, kérem jelezzék, hogy hol hibáztam, szívesen veszem) :

    – „A Multipor ásványi hőszigetelő lapok víztaszítóak. Impregnált.” (gyanús állítás)

    – „A Multipor ásványi hőszigetelőlapok jó páraáteresztő képességgel rendelkeznek.”

    Az utóbbi tulajdonság, a kapilláris szerkezetéből adódik. A pára nem a fal felületén, hanem a multipor lap kapilláris szerkezetében csapódik le, ami ott nem okoz penészt és idővel – nyilván megfelelő szellőztetésnél – a lakótér felé kipárolog.
    Ahhoz, hogy ez így működjön, még 2 feltétel szükséges:
    1. A szigetelt felületre, szintén páraáteresztő anyaggal kell az üvegszövetet besimítani , illetve simára glettelni.
    2. Csak páraáteresztő festék használható.

    Tehát a végső felületkezelésnél természetesen jól jön a multipor habarcs állítólagos páraáteresztő képessége. Kérdés, hogy van e hasonlóan jó páraáteresztő glettelőanyag pórusbetonhoz ? (szívesen vennék konkrét termékajánlatot)

    És akkor nézzünk a multipor lapok mögé is, ott fontos e a páraáteresztés:

    A gyártó leírásában sehol nem találtam olyat, hogy ez a multipor rendszer, a meglévő falszerkezettel együtt dolgozik, nem írnak olyanokat, hogy még a külső falszerkezetből is majd befelé tud vezetődni a pára, hála a habarcsnak és a multipornak. Vagyis ez a szigetelőrendszer minden jel szerint, a Multipor lapok hátuljáig tart, nem tovább.
    A Multipor habarcs hőtechnikai képességeit egyáltalán nem emeli ki a gyártó, így feltételezem, hogy nem az indokolja a használatát és a borsos árát, 3-6mm-es vastagságnál nem is hiszem hogy mérvadó.

    Mit ír a gyártó a felragasztásáról:
    „A belső oldali hőszigetelés kialakítása minden esetben Multipor ragasztóhabarccsal, a hőszigetelő lapok teljes felületen történő ragasztásával történik. A teljes felületű ragasztással biztosítható a lapok kellő szilárdságú tapadása, valamint az, hogy a falszerkezet és a hőszigetelő lapok között páralecsapódás ne jöhessen létre.”

    Tehát a leírás szerint, telibe kell ragasztani, hogy pára ne csapódhasson le a fal és a Multipor közé. Itt vajon mi értelme van a Multipor habarcs páraáteresztő képességének, ha az a cél, hogy ne csapódjon le pára a lapok mögött ? Jó nekünk az, ha a benti párát nekivezeti az eredeti, nem páratároló falnak ? Én azt gondolnám, hogy nagyon nem. És vélhetően épp ez az oka annak is, hogy azt írják: „Ügyelni kell arra, hogy a kötésben egymás mellé elhelyezett hőszigetelő táblák közé ragasztó ne kerüljön.”
    Szerintem a Multipor gyártói azért merik a páraáteresztő habarcsukat ajánlani falra ragasztásra is, mert nagyon jól tudják, hogy a szigetelőlapjaiknak, csak a beltér felőli, max 1-2 cm-éig tud eljutni pára, így nem aggódnak az eredeti falig történő pára és nedvesség bevezetésig. A végső simításnál jól jön ez a tulajdonsága, a felragasztásnál viszont nincs jelentősége. Már ha nem kerül ragasztó a táblák közé. Ennek az instrukciónak 1 másik okát tudom még elképzelni: Nem akarnak hőhidat a habarccsal (ebben az esetben lebuktak, nem olyan jó a hőszigetelő képessége).

    És most gondoljuk át, mi történik, ha telibe ragasztjuk a multipor lap hátulját csemperagasztóval:
    – A ragasztó átengedi a párát ? Nem.
    – Le tud csapódni pára ? Szerintem nem, mert telibe ragasztottuk. A régi falig nem jut el, az biztos.
    – A régi falnak ez baj ? Ha baj lenne, nem csempézne senki.
    – A Multipornak baj, ha csak a beltér felé tud párologtatni ? Pont ez a multipor lényege.

    1. Norbert

      Tisztelt Orosz Attila!

      Nagyon köszönöm a tájékoztatását! Ha volna egy kis ideje, ez úton kérném az ön, vagy bárki segítségét! Sajnos olyan helyzetbe kerültem, hogy egy olyan tíz négyzetméteres helyiségbe kell költöznöm, aminek két fala a társasház udvara felől mészkőlapokkal van burkolva, tehát a külső hőszigetelés nem megoldható. Ezért keresem a belső hőszigetelés lehetőségeit. Mindenképpen szükségem van hőszigetelésre, mert 30 cm-es silka falazat választ el az udvartól, ami sehogy sem szigetel. Mivel kis helyiségről van szó, a páraképződés nagyon jelentős, amit mindenképpen figyelembe kell venni, továbbá a harmadik falamon fürdőszoba van a szomszéd felől, ahonnan jelentős páraátáramlás várható felém, hacsak nincs a fürdőszobájuk a plafonig csempézve, akkor viszont az én párám sem tud azon a falon a szomszéd felé távozni. A negyedik fal talán páraáteresztő, mert 20 cm vastag silka falból készült. Szóval, biztosra kellene mennem, hogy a két udvari falam páraáteresztő lesz, ezért gondolkodom a multiporban. Megdöbbenéssel vettem tudomásul az ön által leírtakat és valóban: a gyártó csakis azon lovagol, hogy a multipor által felvett pára majd befelé elpárolog! Nahát Brávó! Azt akarjuk, hogy kimenjen a pára az utcára, nem pedig hogy a falban raktározzuk, és várjuk , hogy ha majd nem leszünk otthon, az majd kipárolog -befelé! Mellékesen jegyzem meg, ha az ember elmegy otthonról, a fűtést is lejjebb veszi, ezzel a fal száradásának üteme is csökken. Nem sokat értek az egészhez, de eddig egy öt négyzetméteres lyukban laktam, ezért tudom, hogy a kis helyiségek iszonyatosan gyorsan párásodnak, ha nem nedvszívó a falazat. Szóval a tanácsát kérném, hogy milyen megoldást ajánl, vagy esetleg jobb híján jó a multipor. Rászánnám a belső teret, és komoly hőszigetelésre, mondjuk 20 cm vastagságúra gondoltam. De Ha a multipor még saját magát sem tudja megszívni párával, csak a felszíni 1-2 cm vastagságban, akkor akár lábazati xps lappal is szigetelhetném, mert ezek szerint nagyjából ennyit ér páraáteresztés szempontjából a multipor. Eléggé ideges vagyok, mert tavasszal neki kell kezdenem a szigetelésnek, és nem ronthatom el. Nem akarom hogy penészes falak, és az ajtón gyöngyöző pára martaléka legyen az egészségem. Szóval belső hőszigetelés mindenképpen kell, és nem sok lehetőségem marad. Talán az ásványgyapot, amiről úgy hirlik, hogy mérgező, ezért beltérre nem ajánlott. Lehet hogy felrakom a multiport, és várom a csodát, mert más lehetőségem úgysincs. A helyiségem egy hatoldalú téglatest, amiből a padló és a plafon páraáteresztés szempontjából kilőve, a szomszéd felől meg legjobb esetben annyi pára jön, a két falból felém, amennyit én is termelek, tehát marad a két udvari fal. Ha ezeket elrontom, akár be se költözzek. Bárki segítségét előre is köszönöm tisztelettel!

      1. Orosz Attila

        Kedves Norbert !

        Én nem vagyok szakértő, az általam felt leírtak, csupán laikus gondolatok, kezelje óvatossággal !
        Azt viszont biztosra veszem, hogy olyan nincsen, hogy egy fal, bentről kifelé párologna. Az, hogy a szomszéd felől fürdő van, nem hiszem, hogy az ön lakására plusz párával hatna. Teljesen normális, hogy a bent keletkező pára bent marad, befelé párolog, csak arra tudunk valahogy hatni, hogy ez a pára a falon intenzíven csapódjon le, vagy ne. Fal, festék, szellőztetés és fűtés kérdése. Szerintem az utolsó kettő a legfontosabb. Szintén kis lakásos tapasztalatom szerint, ősztől tavaszig, vizes ruhát bent teregetni, csakis fűtőtest elé szabad, zuhanyzást csak zárt ajtó mellett és utána vagy közben is nyitott ablaknál. A főzés is komoly probléma egy kis lakásban, ha nincs páraelszívó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük