Beton vagy kerámia cserép lesz a házán?

Ha családjának új otthont épít, akkor többek között ebben is döntésre kell jutni a családi kupaktanácsnak. Kerámia cserép vagy inkább betoncserép legyen épülő házukon?
Mindkettő mellett nyomós érvek szólnak. Megnézi őket?

Ha vásárlóként nem ismeri jól a tetőcserepek választékát, és az egyes cserép fajták és márkák jellemzőit és legfőbb előnyeit, ennek ellenére mégis megalapozott döntést szeretne hozni, akkor a részletekbe belemélyedve bizony könnyen eltévedhet a tetőcserepek tengerében. Többféle márkával, az egyes márkákon belül pedig sokféle tetőcserép típussal találkozhat, és ekkor még nem is beszéltünk a különböző felületek és változatos színek világáról. Nem könnyű kiismerni magát az embernek a különféle cserepek változatos kavalkádjában.

Döntését azonban nagyban megkönnyítheti az is, ha megkérdez egy tapasztalt szakembert. Talán csak 3 olyan kérdés van, amiben Önnek kell döntenie, a többi kérdésben már segítséget fog kapni a szakembertől. Lássuk akkor a 3 Önre váró kérdést:

 1. Az ízlés olyan dolog, amiről lehet, de nem érdemes vitát nyitni. Ha úgy dönt, hogy egy jó szakembert felkeres, akkor ő sem fogja meggyőzni Önt az ő legjobban tetsző színeiről. A győzködés helyett inkább megkérdezi Önt, hogy milyen színek tetszenek Önnek, és ezek közül melyiket tudná igazán elképzelni otthona tetején.
 2. Ha megvannak a tetőcseréphez is használatos kedvenc színek, akkor következő lépésben a címben is feltett kérdésről érdemes dönteni. Betoncserép vagy inkább kerámia cserép legyen a tetőn? A beton és a kerámia mellett is vannak racionális, szakmai érvek, elsősorban azonban mégis inkább szimpátia kérdése a választás. Ha esetleg van kedvenc tetőcserép márkája is, akkor pedig ez már eleve adja a választás lehetőségét. A legismertebb betoncserép kétségtelenül a Bramac. Az utóbbi években azonban jelentősen nőtt a Terrán cserepek ismertsége és kedveltsége is, mert a vevői igényeket jól kielégítő cserép formái és színei egyre népszerűbbek a vásárlóknál. A tetőfelújítások kedvelt cserepe a Synus. Sokan kedvelik az egyenes felületű, letisztult vonalú Rundo vagy a Zenit cserepeket. A cserepek sík felülete, egyenes vonalvezetése és modern designja jól harmonizál modern családi házainkkal.
 3. Ha a tetőcserép fajtájának és színének kérdésében már közös nevezőre jutott a családdal, és a közös nevezőt megosztotta a szakemberrel is, akkor már csak abban kell dűlőre jutniuk, hogy mennyi pénzt szeretnének a tető fedésére költeni. Ezt a kérdést sem kerülheti meg. Az ízlés által megfogalmazott igények maximális kielégítésének ugyanis a legtöbbször a családi költségvetés szab határt.

Ha a családon belül ebben a három kérdésben döntésre jutottak, akkor a szakember a továbbiakra már pontos tanácsokat tud adni Önnek. Nézzük akkor ezeket a további fontos szempontokat a tetőcserép választásához.

A lakberendezésben és a házépítésben is meghatározó szerepe van az elénk táruló látványnak, a házépítésben pedig az elénk táruló látvány homlokzati falakon kívüli legnagyobb részét a tető jelenti. Amikor tetőcserepet választunk, akkor bizony alapvető fontosságú szempont, hogy az elénk táruló látvány tetsszen nekünk. A látvány tökéletességén túl kiválasztott cserepünknek a praktikus szempontoknak is meg kell felelnie.

 • A cserépnek évtizedeken át védenie kell a tetőt a természeti erőkkel szemben.
 • A téli fagyok dermesztő hidegétől, a pusztító szélviharban szakadó esőn át a júliusi tűző napsütésig mindenféle időjárás ellen megfelelő védelmet kell nyújtani a kiválasztott cserépnek.

A szakemberek tanácsát meghallgatva abban a kérdésben végül Önnek kell döntenie, hogy betoncserép vagy kerámia cserép legyen a tetőn. Ebben a kérdésben a megkérdezett szakemberektől nem biztos, hogy objektív választ fog kapni, mert mindkettőnek vannak előnyei a másikkal szemben, és a válaszoknál egyéb érdekek is szerepet játszhatnak. Ha egy kereskedőt kérdez meg, akkor várhatóan objektív választ fog kapni a kérdésére, mert neki ugyanúgy eladó mindkét cserép. Ha visszatérő vásárlóként kérdezősködik, akkor még nagyobb lehet a bizalma. Ha viszont egy kivitelező szakemberhez fordul, akkor ő valószínűleg azt a cserepet fogja javasolni Önnek, amelyikkel nagy gyakorlata van. Ezt pedig meggyőző szakmai érvekkel alá is fogja tudni támasztani Önnek. Arra készüljön fel, hogy a javasolt tetőcserép kétségtelen előnyei mellett a hátrányai nem fognak olyan hangsúlyt kapni.

Melyek a kerámia cserép mellett szóló érvek?

 1. Creaton Balance cseréptető

  A Creaton hullámos vonalú Balance tetője tetszik a legjobban?

  Könnyebb, ezért nem terheli annyira a tetőt.

  • Ez alapvetően igaz, mert egy kerámia cserép valóban jóval könnyebb a betoncserépnél. Viszont a mérete is kisebb, ezért az 1 m2-re jutó cserép súlya között már nem lesz ilyen jelentős különbség. Ebből persze az is következik, hogy a kerámia cserép könnyebb súlya, nem is olyan jelentős előny. Ez nem egyértelmű előny az agyagcserép mellett.
 2. A kerámia természetes anyag.
  • Bár a betoncserép gyártók is azzal érvelnek, hogy cserepük a színező és adalékanyagok kivételében kizárólag a természetből származó anyagokból készülnek, azonban kétségtelen, hogy az égetett agyag természetesebb a betonnál.
 3. Az agyagból készült cserepek jól szellőznek, mert a páraáteresztő képességük kiváló.
  • Ha nem megfelelő a tető szellőzése, akkor a cserepek szellőzése valóban fontos szempont. Előnyösebb azonban a tető szellőzését szellőzőcserepek berakásával biztosítani. Ebben az esetben pedig a szellőzés szempontjából nincs jelentősége annak, hogy betonból vagy kerámiából készült a cserép. Nem lehet igazából ez sem döntő érv az agyagcserepek mellett.
 4. A kerámia cserépnek nagyobb a formaválasztéka, mint a betoncserepeknek.
  • Bár a betoncserép gyártók igyekeznek csökkenteni a hátrányukat, de a választék akkor is jóval nagyobb a kerámia cserepeknél. Ezt nemigen lehet vitatni.

Vannak azonban az agyagcserép ellen szóló érvek is.

 • Ha nem megfelelő minőségű agyagból égetik a cserepet, akkor apró mészdarabok maradnak az agyagban, és ezeket nem lehet eltávolítani belőle. Ezeken a helyeken a víz utat találhat a cserépbe, és szétfagyhat.
  • Ha azonban a gyártó több évtizedes garanciát vállal a termékére, akkor ettől a problémától nem Önnek, hanem neki kell igazán félni. Nyilván azért meri vállalni a garanciát, mert jó minőségű agyagot használ a cserép gyártáshoz.
 • Az agyagcserép kisebb terhet bír el, mint a betoncserép. Ez valóban így van, a tetőre hulló hó súlyát azonban vígan elbírja.
  • Ezért igazából a hó súlyától nem kell tartani a kerámia cseréppel fedett tetőnél sem. A cserepet érő terhelés szempontjából sokkal nagyobb szerepe van a tetőszerkezet stabilitásának, mint a tetőcserepek teherbíró képességének.

Melyek a betoncserép előnyei?

Bramac Duna Novo téglavörös tető

Bramac Duna Novo téglavörös cserepekkel fedett tető

A mindennapi szóbeszédben a betoncserép is kap meleget és hideget is. Melyek ezek?

 1. A betoncserép nehezebb, mint agyagból készült társa, és ez jó
  • Mivel a mérete is nagyobb, ezért ez valóban így is van. Sokkal kisebb a veszélye annak, hogy egy szélvihar megbontja a betoncserépből rakott tetőt.
  • A viharállóság szempontjából tehát máris nem jelent olyan nagy előnyt az agyagcserepek könnyebb súlya.
 2. A betoncserép kevesebb nedvességet vesz fel. Így van ezzel a Terrán cserép is.
  • A beton tömörebb anyag az égetett kerámiánál, ezért kevesebb nedvességet szív magába. Kisebb a veszélye a fagykároknak. Ez a veszély azonban a kerámia cserepeknél is minimális. A cserepekre vállalt több évtizedes garancia a legmeggyőzőbb bizonyíték rá.

Ezek az érvek és ellenérvek azonban sokszor erőltetettnek tűnnek, és nem is a cserép választáskor fontos dolgokról beszélnek. Nyilvánvaló, hogy általánosságban nincs olyan nagy teherbírása a kerámia cserépnek, mint a betoncserépnek, de a rá nehezedő hó súlyát el fogja bírni. Ebben biztos lehet. Az is igaz, hogy a kerámia cserépnek jóval nagyobb a hagyománya, mint a betonból készültnek. A betoncserepek megbízhatóságával sincs azonban probléma. Már évtizedek óta készítik a betoncserepeket is, a házukra felrakók legnagyobb megelégedésére.

A legfontosabb érv a tető szépségén kívül (melyik tetszik) 1-1 tetőcserép mellett mégis az, hogy a gyártó rendeltetésszerű használat mellett hány év garanciát vállal a cserepére.

 • A vezető tetőcserép-gyártók 30 és 50 év közötti garanciális időszakot vállalnak cserepükre. Ezekben a cserepekben meg lehet bízni. Ön is biztos lehet a minőségükben.

Fontos szempont még az is, hogy a cseréphez a gyártó mennyi ideig biztosítja a pótlást?

 • Nemcsak arról van szó ilyenkor, hogy ha valami történik a tetővel, akkor biztosítani kell a javítást, hanem arról is, ha például bővíti a házát,  hozzáépít egy szobát vagy melléképületet, és ehhez tetőcserépre is szüksége lesz. Nem mutatna valami jól, az egymás mellé rakott kétféle cserép.

Az érvekből is azt láthatja, hogy a tető fedésére ugyanolyan jó lehet a betoncserép és a kerámia cserép is. Nem a cserép fajtája számít igazán, hanem a cserép minősége.

 • Ez pedig alapvetően attól függ, hogy ki a gyártó, és milyen tapasztalatokkal rendelkezik a cserépgyártásban. Vagyis, hogy mennyi garanciát hajlandó vállalni a termékére.

Valójában tehát objektív racionális érveket nem lehet egyértelműen felsorolni sem a beton sem pedig a kerámia cserép mellett a másikkal szemben. Ebben a kérdésben a legtöbbször bizony szubjektív érvek döntenek.

 • A megbízható és jó minőségű cserepek közül melyik cserép tetszik Önnek jobban? Amikor erre a kérdésre válaszol, akkor gondolhat a tetőcserép formájára, színére vagy akár a márkájára. Az a legfontosabb, hogy melyik cserepet választva tud majd évtizedekig jó érzéssel felnézni a tetőre.

Milyen cserepet fog vásárolni?

Választott már cserepet? Vagy van még kérdése, és megválaszolatlan még a „Milyen cserepet vegyek?” kérdése?

 • Ha döntött már, akkor itt megtalálja akciós tetőcserepeinket. Mit gondol? Érdemes megnézni a cserepek választékát?
 • Ha pedig kérdése van, akkor munkatársaink a (+36-26)375-171-es telefonszámon munkaidőben szívesen segítenek Önnek megválaszolni ezt a kérdést. Az Ön igényét meghallgatva hasznos tanácsokat tudnak adni. Ezekkel pedig megkönnyítik a döntését a megfelelő cserép kiválasztásához.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük