Beton vagy kerámia cserép lesz a házán?

Ha családjának új otthont épít, akkor többek között ebben is döntésre kell jutni a családi kupaktanácsnak. Kerámia cserép vagy inkább betoncserép legyen épülő házukon?
Mindkettő mellett nyomós érvek szólnak. Megnézi őket?

Kerámia cserép legyen a tetőn?

Milyen cserép legyen a tetőn? Kerámia vagy inkább betoncserép?

Ha vásárlóként nem ismeri jól a tetőcserepek választékát, és az egyes cserép fajták és márkák jellemzőit és legfőbb előnyeit, ennek ellenére mégis megalapozott döntést szeretne hozni, akkor a részletekbe belemélyedve bizony könnyen eltévedhet a tetőcserepek tengerében. Többféle márkával, az egyes márkákon belül pedig sokféle tetőcserép típussal találkozhat, és ekkor még nem is beszéltünk a különböző felületek és változatos színek világáról. Nem könnyű kiismerni magát az embernek a különféle cserepek változatos kavalkádjában.

Döntését azonban nagyban megkönnyítheti az is, ha megkérdez egy tapasztalt szakembert. Talán csak 3 olyan kérdés van, amiben Önnek kell döntenie, a többi kérdésben már segítséget fog kapni a szakembertől. Lássuk akkor a 3 Önre váró kérdést:

  1. Az ízlés olyan dolog, amiről lehet, de nem érdemes vitát nyitni. Ha úgy dönt, hogy egy jó szakembert felkeres, akkor ő sem fogja meggyőzni Önt az ő legjobban tetsző színeiről. A győzködés helyett inkább megkérdezi Önt, hogy milyen színek tetszenek Önnek, és ezek közül melyiket tudná igazán elképzelni otthona tetején.
  2. terrán synus mogyoróbarna tető

    A Terrán Synus mogyoróbarna színben a tetőfelújítások egyik kedvenc cserepe

    Ha megvannak a tetőcseréphez is használatos kedvenc színek, akkor következő lépésben a címben is feltett kérdésről érdemes dönteni. Betoncserép vagy inkább kerámia cserép legyen a tetőn? A beton és a kerámia mellett is vannak racionális, szakmai érvek, elsősorban azonban mégis inkább szimpátia kérdése a választás. Ha esetleg van kedvenc tetőcserép márkája is, akkor pedig ez már eleve adja a választás lehetőségét. A legismertebb betoncserép a Bramac. Az utóbbi években azonban jelentősen nőtt a Terrán cserepek ismertsége és kedveltsége is, mert a vevői igényeket jól kielégítő cserép formái és színei egyre népszerűbbek a vásárlóknál. A tetőfelújítások kedvelt cserepe a Synus. Sokan kedvelik az egyenes felületű, letisztult vonalú Rundo vagy a Zenit cserepeket. A cserepek sík felülete, egyenes vonalvezetése és modern designja jól harmonizál modern családi házainkkal.

  3. Ha a tetőcserép fajtájának és színének kérdésében már közös nevezőre jutott a családdal, és a közös nevezőt megosztotta a szakemberrel is, akkor már csak abban kell dűlőre jutniuk, hogy mennyi pénzt szeretnének a tető fedésére költeni. Ezt a kérdést sem kerülheti meg. Az ízlés által megfogalmazott igények maximális kielégítésének ugyanis a legtöbbször a családi költségvetés szab határt.

Ha a családon belül ebben a három kérdésben döntésre jutottak, akkor a szakember a továbbiakra már pontos tanácsokat tud adni Önnek. Nézzük akkor ezeket a további fontos szempontokat a tetőcserép választásához.

A lakberendezésben és a házépítésben is meghatározó szerepe van az elénk táruló látványnak, a házépítésben pedig az elénk táruló látvány homlokzati falakon kívüli legnagyobb részét a tető jelenti. Amikor tetőcserepet választunk, akkor bizony alapvető fontosságú szempont, hogy az elénk táruló látvány tetsszen nekünk. A látvány tökéletességén túl kiválasztott cserepünknek a praktikus szempontoknak is meg kell felelnie.

  • A cserépnek évtizedeken át védenie kell a tetőt a természeti erőkkel szemben.
  • A téli fagyok dermesztő hidegétől, a pusztító szélviharban szakadó esőn át a júliusi tűző napsütésig mindenféle időjárás ellen megfelelő védelmet kell nyújtani a kiválasztott cserépnek.

A szakemberek tanácsát meghallgatva abban a kérdésben végül Önnek kell döntenie, hogy betoncserép vagy kerámia cserép legyen a tetőn. Ebben a kérdésben a megkérdezett szakemberektől nem biztos, hogy objektív választ fog kapni, mert mindkettőnek vannak előnyei a másikkal szemben, és a válaszoknál egyéb érdekek is szerepet játszhatnak. Ha egy kereskedőt kérdez meg, akkor várhatóan objektív választ fog kapni a kérdésére, mert neki ugyanúgy eladó mindkét cserép. Ha visszatérő vásárlóként kérdezősködik, akkor még nagyobb lehet a bizalma. Ha viszont egy kivitelező szakemberhez fordul, akkor ő valószínűleg azt a cserepet fogja javasolni Önnek, amelyikkel nagy gyakorlata van. Ezt pedig meggyőző szakmai érvekkel alá is fogja tudni támasztani Önnek. Arra készüljön fel, hogy a javasolt tetőcserép kétségtelen előnyei mellett a hátrányai nem fognak olyan hangsúlyt kapni.

Melyek a kerámia cserép mellett szóló érvek?

  1. Creaton Balance cseréptető

    A Creaton hullámos vonalú Balance tetője tetszik a legjobban?

    Könnyebb, ezért nem terheli annyira a tetőt.

    • Ez alapvetően igaz, mert egy kerámia cserép valóban jóval könnyebb a betoncserépnél. Viszont a mérete is kisebb, ezért az 1 m2-re jutó cserép súlya között már nem lesz ilyen jelentős különbség. Ebből persze az is következik, hogy a kerámia cserép könnyebb súlya, nem is olyan jelentős előny. Ez nem egyértelmű előny az agyagcserép mellett.
  2. A kerámia természetes anyag.
    • Bár a betoncserép gyártók is azzal érvelnek, hogy cserepük a színező és adalékanyagok kivételében kizárólag a természetből származó anyagokból készülnek, azonban kétségtelen, hogy az égetett agyag természetesebb a betonnál.
  3. Az agyagból készült cserepek jól szellőznek, mert a páraáteresztő képességük kiváló.
    • Ha nem megfelelő a tető szellőzése, akkor a cserepek szellőzése valóban fontos szempont. Előnyösebb azonban a tető szellőzését szellőzőcserepek berakásával biztosítani. Ebben az esetben pedig a szellőzés szempontjából nincs jelentősége annak, hogy betonból vagy kerámiából készült a cserép. Nem lehet igazából ez sem döntő érv az agyagcserepek mellett.
  4. A kerámia cserépnek nagyobb a formaválasztéka, mint a betoncserepeknek.
    • Bár a betoncserép gyártók igyekeznek csökkenteni a hátrányukat, de a választék akkor is jóval nagyobb a kerámia cserepeknél. Ezt nemigen lehet vitatni.

Vannak azonban az agyagcserép ellen szóló érvek is.

  • Ha nem megfelelő minőségű agyagból égetik a cserepet, akkor apró mészdarabok maradnak az agyagban, és ezeket nem lehet eltávolítani belőle. Ezeken a helyeken a víz utat találhat a cserépbe, és szétfagyhat.
    • Ha azonban a gyártó több évtizedes garanciát vállal a termékére, akkor ettől a problémától nem Önnek, hanem neki kell igazán félni. Nyilván azért meri vállalni a garanciát, mert jó minőségű agyagot használ a cserép gyártáshoz.
  • Az agyagcserép kisebb terhet bír el, mint a betoncserép. Ez valóban így van, a tetőre hulló hó súlyát azonban vígan elbírja.
    • Ezért igazából a hó súlyától nem kell tartani a kerámia cseréppel fedett tetőnél sem. A cserepet érő terhelés szempontjából sokkal nagyobb szerepe van a tetőszerkezet stabilitásának, mint a tetőcserepek teherbíró képességének.

Melyek a betoncserép előnyei?

Bramac Reviva Novo téglavörös cseréptető

A Bramac Reviva tetőcserepeket Novo bevonattal nemcsak téglavörös, hanem rubinvörös és antracit színben is megvásárolhatja családi házára.

A mindennapi szóbeszédben a betoncserép is kap meleget és hideget is. Melyek ezek?

  1. A betoncserép nehezebb, mint agyagból készült társa, és ez jó
    • Mivel a mérete is nagyobb, ezért ez valóban így is van. Sokkal kisebb a veszélye annak, hogy egy szélvihar megbontja a betoncserépből rakott tetőt.
    • A viharállóság szempontjából tehát máris nem jelent olyan nagy előnyt az agyagcserepek könnyebb súlya.
  2. konytető tetőszerkezet

    Terrán Danubia téglavörös tető

    A betoncserép kevesebb nedvességet vesz fel. Így van ezzel a Terrán cserép is.

    • A beton tömörebb anyag az égetett kerámiánál, ezért kevesebb nedvességet szív magába. Kisebb a veszélye a fagykároknak. Ez a veszély azonban a kerámia cserepeknél is minimális. A cserepekre vállalt több évtizedes garancia a legmeggyőzőbb bizonyíték rá.

Ezek az érvek és ellenérvek azonban sokszor erőltetettnek tűnnek, és nem is a cserép választáskor fontos dolgokról beszélnek. Nyilvánvaló, hogy általánosságban nincs olyan nagy teherbírása a kerámia cserépnek, mint a betoncserépnek, de a rá nehezedő hó súlyát el fogja bírni. Ebben biztos lehet. Az is igaz, hogy a kerámia cserépnek jóval nagyobb a hagyománya, mint a betonból készültnek. A betoncserepek megbízhatóságával sincs azonban probléma. Már évtizedek óta készítik a betoncserepeket is, a házukra felrakók legnagyobb megelégedésére.

A legfontosabb érv a tető szépségén kívül (melyik tetszik) 1-1 tetőcserép mellett mégis az, hogy a gyártó rendeltetésszerű használat mellett hány év garanciát vállal a cserepére.

  • A vezető tetőcserép-gyártók 30 és 50 év közötti garanciális időszakot vállalnak cserepükre. Ezekben a cserepekben meg lehet bízni. Ön is biztos lehet a minőségükben.

Fontos szempont még az is, hogy a cseréphez a gyártó mennyi ideig biztosítja a pótlást?

  • Nemcsak arról van szó ilyenkor, hogy ha valami történik a tetővel, akkor biztosítani kell a javítást, hanem arról is, ha például bővíti a házát,  hozzáépít egy szobát vagy melléképületet, és ehhez tetőcserépre is szüksége lesz. Nem mutatna valami jól, az egymás mellé rakott kétféle cserép.

Az érvekből is azt láthatja, hogy a tető fedésére ugyanolyan jó lehet a betoncserép és a kerámia cserép is. Nem a cserép fajtája számít igazán, hanem a cserép minősége.

  • Ez pedig alapvetően attól függ, hogy ki a gyártó, és milyen tapasztalatokkal rendelkezik a cserépgyártásban. Vagyis, hogy mennyi garanciát hajlandó vállalni a termékére.

Valójában tehát objektív racionális érveket nem lehet egyértelműen felsorolni sem a beton sem pedig a kerámia cserép mellett a másikkal szemben. Ebben a kérdésben a legtöbbször bizony szubjektív érvek döntenek.

  • A megbízható és jó minőségű cserepek közül melyik cserép tetszik Önnek jobban? Amikor erre a kérdésre válaszol, akkor gondolhat a tetőcserép formájára, színére vagy akár a márkájára. Az a legfontosabb, hogy melyik cserepet választva tud majd évtizedekig jó érzéssel felnézni a tetőre.

Milyen cserepet fog vásárolni?

Választott már cserepet? Vagy van még kérdése, és megválaszolatlan még a „Milyen cserepet vegyek?” kérdése?

  • Ha döntött már, akkor itt megtalálja akciós tetőcserepeinket. Mit gondol? Érdemes megnézni a cserepek választékát?
  • hogyan válasszon tetőcserepet

    Hogyan válasszon tetőcserepet családi házára? Kerámia vagy betoncserép legyen inkább? Milyen formájú a tető? Milyen a hajlásszöge? Mi fontos még a tetőcserép választáskor? Melyik a legjobb a leginkább tetsző cserepek közül? Kattintson a képre a cserép választást megkönnyítő kérdőívéért!

    Ha pedig még nem döntött, akkor a Hogyan válasszon cserepet családi házára kérdőív kérdéseinek pontos megválaszolása segíteni fog a választásban.

  • Ha pedig kérdése van, akkor munkatársaink a (+36-26)375-171-es telefonszámon munkaidőben szívesen segítenek Önnek megválaszolni ezt a kérdést. Az Ön igényét meghallgatva hasznos tanácsokat tudnak adni. Ezekkel pedig megkönnyítik a döntését a megfelelő cserép kiválasztásához.

2 gondolatok ezen: “Beton vagy kerámia cserép lesz a házán?

  1. Jákli Ottóné

    Tisztelt Cím!

    Kérem szépen segítsenek nekem! Sorházi ingatlanom tetőhéj cseréjére, ( zsindely helyett Renova betoncserép melyre 30 év garanciát vállaltak melynek színe „lekopott”) 2014 év november hóban történt.A statikai vizsgálat szerint:: ” esetlegesen a cserépfedés is biztonsággal elhelyezhető, mivel a a tető szerkezete a cserépfedés kialakításához kellő merevséggel és teherbírással rendelkezik” .Az ingatlanom közvetlen hátsó kerti részén egy 2014 óta, egy Tüzép telephelye van, melynek során az ingatlanommal szemben (feldepózott homok, murva .stb eladása ,folyamatos szállítása során a szálló por „megül” 2014 évtől a cserepeken sáros, moha látható.) A tetőtéri szobákban repedések jelentek meg, a tetőtéri ablakokat nehezen lehet nyitni. Kérem szépen szíves tájékoztatásukat, a cserepek lemosatása segíthet-e? Elnézést kérek, a szakszerűtlen kifejezésért. Köszönöm szépen megtisztelő válaszukat.

    Tisztelettel: Jákli Ottóné

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Jákli Ottóné
      A cserepek lemosatása biztosan segít a moha és a sáros szennyeződés eltávolításában. A tető tisztább lesz a jelenlegi állapotánál. Azonban mivel a szálló por továbbra is megmarad, újraindul a tető szennyeződése.
      A 2014-ben felrakott Terrán Renova Plus cserepek milyen felületvédelemmel vannak ellátva?
      Jelenleg a Renova Plus cserepeket a Terrán Colorsystem felületvédelemmel látja el. A Resistor felületvédelem nagyobb védettséget jelent a szín tartósságára, és nagyobb védelmet ad a mohásodással szemben is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük