Bontott építőanyag vásárlás

A lakásépítési kedv növekedésével nemcsak az új építőanyagok kereslete növekedett meg. Reneszánszát éli a bontott építőanyagok kereskedelme is. Nemcsak a bontott építőanyagok forgalmazásával foglalkozó kereskedők foglalkoznak ezek értékesítésével, hanem jelentős az érdeklődés az apróhirdetési portálokon is.

A bontott építőanyagok között a leginkább talán a régi téglákat keresik a leggyakrabban. A bontott tégla mellett jelentős még a bontott térkövek és a tetőcserepek iránti érdeklődés is. Sokan keresik még a bontott faanyagokat és nyílászárókat is. Nem véletlen ez a megélénkült érdeklődés.

Miért olyan népszerűek a bontott építőanyagok?

Jóval olcsóbbak az új építőanyagokhoz képest. Akár féláron, harmadáron is hozzá lehet jutni még jó minőségben is. Ez pedig jelentős árelőnyt jelent az új építőanyagokhoz képest, ami igen vonzó lehet az építőnek. Az is igaz azonban, hogy a megfelelő minőségű bontott építőanyagok beszerzése, kiválasztása több utánajárással jár az új építőanyagokhoz képest.

A lehetséges árelőny mellett a környezet védelme szempontjából sem mellékes, hogy mennyi anyagra van szükség az építkezésekhez, és mennyi hulladék keletkezik a régi épületek bontásakor. A környezet szempontjából és unokáinak életminősége szempontjából is a minél kevesebb, annál jobb.

A bontott építőanyagok akár még családi házak építéséhez is felhasználhatók akkor, ha megfelelő minőségűek. Azonban ha melléképületek építéséhez kell az építőanyag, akkor nem feltétlen van szükség a jóval drágább új építőanyagokra.

Gondoljon csak bele abba, hogy egy garázs, disznóól vagy egy szerszámos kamra építéséhez sokszor tökéletesen megfelelnek a bontásból származó építőanyagok is. Egy melléképülettel kapcsolatban sokkal szerényebbek lehetnek az elvárások adott esetben. Nézzük meg ezt!

Mire figyeljen oda bontott építőanyag vásárlásakor?

A bontott építőnyagok árelőnye mellett oda kell figyelni arra is, hogy a bontott építőanyag beépítése ne veszélyeztesse az elkészült épület biztonságát. Melléképület építésekor természetesen nem olyan szigorúak a követelmények, mint lakóházak építésekor.

Ma már a 300 m2 alatti lakóházak építéséhez sem kell építési engedélyt kérni, mindössze bejelentési kötelezettség van az építkezés kezdetekor.
Melléképületek építéséhez, átalakításához sem kell építési engedély, ha az épület térfogata nem haladja meg a 100 m3-t és a gerincmagassága nem nagyobb 4,5 méternél.

Ugyanakkor az engedély nélkül is végezhető építkezéseknél is be kell tartani az építkezéssel kapcsolatos szabályokat, a helyi önkormányzat építési szabályzatát és a településrendezési terv rendelkezéseit. Érdemes tehát ezeknek az ismeretében építkezni, illetve szakember segítségét igénybe venni az építkezéshez. Új lakóépület építésekor ez fokozottan érvényes, hisz az engedély nélküli építkezés is bejelentési kötelezettséggel jár, illetve a használatbavételi engedély kiadásához az építést vezető felelős szakembernek vezetnie kell az építési naplót.

Ebben az építési naplóban kell vezetni az építkezés során beépítésre kerülő használt, illetve bontott építőanyagok beépítését is.

bontott építőanyag

A bontott építőanyag gondosan tisztítva beépíthető új építkezéskor is

Az építkezések biztonsága érdekében a bontott építőanyagok beépítésének sem szabad veszélyeztetni az épület biztonságát. Belátható, hogy a bontott tetőcserepek, térkövek, burkolólapok, nyílászárók beépítése nem veszélyezteti az üpület statikáját. A bontott téglák beépítése azonban már más megítélés alá esik. Ezek a téglák ugyanis nemcsak a nem teherhordó válaszfalakba, hanem a homlokzati falba és a teherhordó belső falakba is beépíthetők. Ezeknek a bontott tégláknak a tartófalakba való beépítése már nagy körültekintést igényel.

  • Ha kereskedőtől vásárolt a bontott tégla, akkor a tégláról a kereskedő ad a bontott tégla minőségéről nyilatkozatot.
  • Ha pedig nem kereskedelmi forgalomból származik a beépítésre kerülő bontott építőanyag, akkor ennek az építőanyagnak a minőségét az építkezést vezető felelős művezető nyilatkozattal igazolja az építési naplóban. Ha nem tudja pontosan megítélni az beépített bontott építőanyag minőségét, akkor a bontott építőanyag minősítéséhez szakértőt vonhat be, vagy pedig laboratóriumi vizsgálatot is kérhet. Az így megkapott szakértői állásfoglalásra vagy laboratóriumi vizsgálati eredményre támaszkodva már megalapozottan teheti meg a nyilatkozatát az építési naplóban.

A beépített bontott építőanyagoknak is megfelelő minőségűeknek kell lenniük:

  • A tartófalba beépített bontott tégláknak is biztosítani kell a falak kellő teherbírását, és ehhez megfelelő szilárdságúaknak kell lenniük.
  • A tetőszerkezetbe beépített gerendák, szarufák, tetőlécek nem lehetnek szuvas vagy gombásodás által gyengített faanyagok.

Melléképületek építésekor is oda kell figyelni a beépített építőanyagok tartósságára és megfelelő élettartamára. Még fokozottabban így van ez azonban lakóépület építésekor. A lakóépületeknél ugyanis a használatbavételi engedélyt, csak a pontosan és precízen vezetett építési napló alapján adják ki. Márpedig ebben az építési naplóban részletesen vezetni kell az építkezés során történteket, és minden egyes beépített bontott építőanyagról külön-külön bejegyzésre, minőségtanúsításra van szükség az építési naplóban.

A ma beépítésre kerülő új építőanyagok többsége egy későbbi bontáskor használhatatlanná törik, tönkremegy. A régebben gyártott építőanyagok azonban, amelyek benn vannak a több évtizede álló épületekben sokszor sokkal t tartósabbak. Ezt jól ki lehet használni ezeknek az épületeknek a bontásakor, és így megmenthetők a bontott építőanyagok az újrafelhasználáshoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük