Bontott tégla kerítés

Bontott tégla kerítés építésekor pontosan úgy érdemes elkezdeni a munkát, mintha bontott tégla fal építésébe kezdene. Ez leginkább a kerítés stabil alapozását jelenti. Ahhoz hogy a téglakerítés évtizedeken keresztül stabil alapokon álljon érdemes az alapozással a fagyhatár alá menni. Ez nálunk, Magyarországon azt jelenti, hogy célszerű a kerítés alapját is 80 cm-es mélységgel elkészíteni.

kerítés bontott téglából

Kerítés bontott téglából. Építheti kerítését a bontott téglára megszólalásig hasonlító téglakőből is

A bontott tégla kerítés alapját betonból készítse el, pontosan úgy mintha egy betonalapot készítene. Arra figyeljen oda, hogy a földbe szélesebb alapot készítsen, mint amilyen a kerítés szélessége lesz. Az alap mélysége mellett ugyanis ez fogja megadni az alap stabilitását.

Egy 80 cm mély kerítésalap elkészítése egy hosszú kerítésnél nagy munkát jelent. Nemcsak az alap kiásása, hanem a betonozása is. Az alapozás jelentős anyagszükséglettel jár. A betonozáshoz szükséges kavics és cement szükségletet tudja csökkenteni az elbontott régi betonkerítés darabjainak az alapba rakásával. A kerítésalap stabilitásához arra figyeljen oda, hogy úgy rakja az alapba a betondarabokat, hogy ne érjenek egymáshoz.

Ha a friss beton fogja körül az egyes megtisztított betonköveket, és hézagmentesen elegyengeti a friss betont az alapban, akkor az alappal nem lesz gond. És még kevesebb anyagra is lesz szüksége. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy a régi kerítés bontási törmelékének egy jelentős része sem lesz szemét. Ezzel pedig nemcsak a kerítését építi, hanem a környezetet is védi a hulladék csökkentésével.

kengyelezett betonvas

Kengyelezett betonvas az alapozáshoz

Ha laza szerkezetű a föld, akkor mindenképp érdemes vasalással megerősíteni az alapot. A legstabilabb alapot a kengyelezett betonvas beépítése biztosítja. De ha nem is kengyelezi be a bordázott betonacél szálakat, akkor is érdemes legalább 2 betonacél szállal megerősíteni az alapot.

villas bitumenes lemez

Villas bitumenes lemez nemcsak házalap, hanem a kerítés vízszigetelésére is

Az alapozásnál arra figyeljen még oda, hogy vízszintes legyen az alap felülete, és hagyjon időt a betonnak a kötésre. Ez optimális esetben egy hónapot jelent a kerítés falazása előtt. A bontott tégla kerítés falazása előtt érdemes a kerítésalapra bitumenes vízszigetelőt rakni, mert ez megvédi a kerítést a talajból felszivárgó vízzel szemben.

A bontott tégla kerítés falazásakor a két szélső kerítésoszlop falazásával érdemes kezdeni. Ezt függővel és vízmértékkel érdemes tökéletesen elkészíteni. Ha a két oszlop elkészül, akkor következhet majd a közbeeső kerítésoszlopoknak a kijelölése. A kerítésoszlopok nagyjából egyforma távolságba kerüljenek majd. Különösen fontos a nagykapu és a kiskapu tartóoszlopok helyének kijelölése és elkészítése, mert ezekbe az oszlopokba a kapuktól függően a kaputartó sarkakat is be kell építeni.

bontott tégla kerítés

Bontott tégla kerítés, amikor a teljes magasságában bontott téglából épül a kerítés

A közbenső kerítésoszlopok készítésekor és a kerítés falazásakor már használhatja a két szélső oszlopra felrakott falazózsinór segítségét. A felfalazott két szélső oszlop segítségével a falazózsinórt kihúzva soronként a zsinórhoz illeszkedve falazhatja fel a kerítést. Közben vízmértékes ellenőrzéssel folyamatosan ellenőrizni tudja a fal függőleges síkját is.

  • Ha a kerítés teljes magasságában bontott téglából fog elkészülni, akkor a teljes kerítést felfalazhatja így. Arra figyeljen oda, hogy a téglákat kötésben rakja be a falba. Ez azt jelenti, hogy az egymásra kerülő téglasorok fél téglával elcsúsztatva kerüljenek egymás felett a falba.
  • Ha viszont kovácsoltvas vagy fabetétes lesz a kerítés, akkor csak a kerítés alsó részét fogja felfalazni a bontott téglából, és ezt követően már „csak” az oszlopokat kell teljes magasságban felhúzni. Betétes kerítéseknél érdemes már az oszlopok falazáskor berakni a betéttartó vasakat a kerítésoszlopokba.

A bontott tégla kerítés szépségét a tégla természetes szépsége adja. Ez azt jelenti, hogy a téglakerítés utca felőli része mindenképp vakolatlan marad majd. Ezért a falazáskor figyeljen oda arra, hogy ne csak a vízszintes, hanem a függőleges fugák is habarccsal jól telítettek legyenek. Érdemes körülbelül egy centiméteres sávban a falsíktól a kitakarítani a vízszintes és a függőleges fugaközöket is. A falat is érdemeg még a falazáskor megtisztítani a habarcstól, mert ilyenkor még sokkal könnyebben megy ez.

Ha ép, egészséges bontott téglákból építi a kerítést, akkor a téglakerítés belső oldala is szép lehet. Ha viszont sok hiba van a bontott téglákban, akkor a téglák épebb része fog az utcafront felőli oldalra kerülni. Ilyenkor az udvar felőli oldal meglehetősen egyenetlen lesz. Ezért ezt az oldalt már érdemes vakolattal ellátni majd a falazást követően.

A kerítésoszlopok és a fal tetejét is érdemes az esővel szemben megvédeni. Erre alkalmas lehet például a kisméretű téglafalnál az is ha a felső sor nagyméretű téglából fog elkészülni.

tondach nagyméretű kerámia cserepek

Tondach nagyméretű kerámia cserepek

Választhatja azt a megoldást is, amikor az elkészült fal tetejére az udvar felé lejtéssel tetőcserepeket ragaszt. Így az esővíz le fog csorogni a kerítés síkján túlérő és megdöntött cserépsorról.

A csapadékkal szembeni védelem érdekében érdemes az elkészült falat majd a habarcs száradása után impregnálni is. Az impregnálószer nemcsak az esővel szemben védi meg a falat, hanem még a színét is mélyíteni fogja, és egységesebb árnyalatot ad neki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük