Bramac Therm tető hőszigetelés

A tető hőszigetelése lehetséges a szarufák közötti és a szarufák feletti szigeteléssel is. A szarufák feletti tetőszigetelés jó példája a Bramac Therm szarufák feletti hőszigetelő rendszere.

Bramac Therm tetőszigetelő rendszer

Bramac Therm tetőszigetelő rendszer a szarufák feletti tetőszigeteléshez

A Bramac a Bramac Therm tető szigetelő rendszerrel teljessé tette tetőfedési rendszerét.

A meleg levegő felfelé terjed a legjobban, ezért a jelenlegi magas energiaárak mellett az egy négyzetméteren megszökő energia a tetőtérben a legnagyobb. Amikor hőszigetelésre gondol, akkor talán Önnek is a homlokzat szigetelése jut elsőként eszébe. Ez nem véletlen. A legtöbben így vagyunk ezzel. Azonban a családi házakról készült hőtérképes vizsgálatok sokszor rámutatnak arra, hogy elsőként leginkább a tetőteret érdemes szigetelni, mert ott egy négyzetméterre vetítve több energia szökik meg, mint a homlokzati falakon.

A tető hőszigetelése ezért talán a legfontosabb feladat, amikor a pazarló energiafelhasználást csökkenteni szeretné családi házukban.

A tető szigetelésekor az elterjedt megoldás szerint a szarufák között szigetelik a tetőt. Mivel a szarufák magassága általában 10 vagy 15 cm, ezért ez a szigetelési vastagság a mai energiaárak mellett már sokszor kevés. Ezért a szarufák közötti szigetelést kiegészítik a szarufák alatti szigeteléssel is. Ennek két előnye is van:

  • Egyrészt így a kívánatos 20 centiméteres vastagságra lehet növelni a tetőtér szigetelésének a vastagságát.
  • Másrészt pedig a szarufák gyengébb hőszigetelése miatti hőhidat is csökkenteni lehet a szarufák alatti kiegészítő szigeteléssel.

Ennek a tetőtér szigetelési megoldásnak azonban 2 fontos hátránya is van:

  • Egyrészt a szarufáknak jóval kisebb a hőszigetelése, mint a szarufák közé berakott bármilyen szigetelőnek, ezért a szarufák hőhidat képeznek a rendszerben.
  • Másrészt pedig ha a szarufák közötti szigetelést a szigetelés vastagságának növelése, és a hőhidasság csökkentése miatt kiegészíti a szarufák alatti kiegészítő szigeteléssel, akkor ezzel az értékes lakótér magasságát csökkenti. Ez a szűk tetőtérben nem szerencsés.

A szarufák alatti tetőtér szigetelés mellett van egy másik tetőtér szigetelési mód is, mégpedig a szarufák feletti szigetelés. Ilyenkor a szarufákra kerül a tetőtér szigetelő, és erre fog majd rakódni a lécezés és a tetőfedés.

A szarufák feletti szigetelésnél arra kell ügyelni, hogy a szigetelésnek el kell bírnia a tetőfedés súlyát, ezért nem mindegy, hogy milyen anyagot használnak a szarufák feletti szigeteléshez. Ezzel a szigetelési móddal azonban kiküszöbölte a másik megoldás 2 jelentős hátrányát.

  • A tetőtér szigetelésnek nem része a szarufa. A szigetelés a szarufákra kerül rá, ezért nem keletkezik hőhíd a szigetelésben a szarufák vonalában.
    Másrészt a lakóteret sem kell csökkenteni a belső oldali kiegészítő szigeteléssel.

Ilyen szarufák feletti szigetelő a Bramac Therm tetőszigetelő rendszer is.

A Bramac Therm tetőszigetelő rendszer két változatban áll rendelkezésére:

  • Új tető építéséhez minden további nélkül lehet használni, mert ekkor nem kell megbontani a tetőfedést. Hisz a szarufák feletti szigetelésnek megfelelően fogja kialakítani a tetőszerkezetet.
  • A Bramac Therm tetőszigetelő rendszer használható meglévő tetők felújításához is. Ebben az esetben azonban a felújításkor a szarufákról le kell szedni a korábbi tetőfedő anyagot és a lécezést, és a szarufákra a szarufák feletti szigetelőt kell felrakni. Amint a tetőszigetelő rendszer fenn van a tetőn ezután következhet a lécezés és a tetőfedésre használt cserepek felrakása.

Fontos az is, hogy ez a tetőszigetelő rendszer nemcsak a Bramac cserepekhez használható, hanem bármilyen tetőfedésre használt anyagnál hatékony tetőszigetelő rendszert biztosít. Egybeépíthető a tetőfedésre kiválasztott anyaggal, legyen az tetőcserép vagy bármilyen más tetőfedő anyag.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük