Családi ház szigetelés lépései

Fel szeretné újítani családi házukat? Túl sok a rezsi, és szeretné csökkenteni a kiadásokat? Nem tudja pontosan, hogy hogyan fogjon hozzá? Ha nem tudja, mi legyen az első lépés a családi ház szigetelés során, akkor ezt a cikket érdemes elolvasnia.

Szeretne kevesebbet fizetni a felhasznált energiáért, miközben jó lenne ugyanolyan jól érezni magát otthonában, mint eddig?

 • Ha igen, akkor ehhez családi háza energiafelhasználását kell korszerűsíteni.

Ha megfelelő sorrendben, szakszerűen végzik el ezeket a munkákat a házában, akkor a rezsiköltség csökkentésében meg fognak térülni a beruházások. Mi lehet azonban a megfelelő sorrend a felújításnál?

Mi legyen a családi ház szigetelés első lépése?

Ennek eldöntéséhez családi házát szakszerűen fel kell mérni.

Minden családi ház más, és egyedi felméréssel lehet pontosan meghatározni az épület felújítási munkák sorrendjét. Ezzel együtt persze tudunk néhány hasznos tanácsot adni előzetesen is.

Mindenütt a fűtési költségek jelentik a legnagyobb kiadást, ezért az Ön házában is a fűtés körül érdemes előbb kutakodni. Ha még szigeteletlen a háza, akkor a fűtési igény lecsökkentésével jelentős megtakarítást érhet el. Ezt a külső falon lévő ajtók és ablakok cseréjével vagy szigetelésével, és a födém és a tető valamint a homlokzati falak utólagos szigetelésével érheti el.

Először érdemes a nyílászárókat megnézni. Persze a régi tok falban hagyásával is lehet cserélni az ablakot, és ilyenkor az ablakcserét meg lehet csinálni a homlokzat szigetelése után is.

Ha azonban az ablakcserét az ajtótok kibontásával végzik el, akkor a külső falak szigetelése előtt kell az ablakokat cserélni. Az ablakok cseréje után következhet a homlokzat szigetelése.

A családi házak szigetelése során az lenne a legjobb, hogy az egész házat egyszerre lehetne felújítani, ez azonban több millió forintos kiadás. Nem biztos, hogy ebbe a felújításba bele tud kezdeni most. Ezért érdemes a hőszigetelés lépéseit megtervezni.

családi ház szigetelés utólag

Mindig a legnagyobb veszteséget okozó helyen érdemes kezdeni a hőszigetelést. Tudja már, hogy hol fogja kezdeni a felújítást?

Mindig a legnagyobb hőveszteséget okozó helyen érdemes beavatkozni először. A szigeteléssel foglalkozó szakemberek hőkamerával fel tudják térképezni a házat, és ez alapján már látni fogják, hogy családi házának hol a legnagyobb a hővesztesége.

A hőkamerás felmérés után már pontos tanácsot tudnak adni arra, hogy a külső falakat, vagyis a homlokzatot és a lábazatot, vagy a tetőteret kellene elsősorban szigetelni.

Az nyilvánvaló, hogy a lábazatot a homlokzattal együtt érdemes szigetelni. A tetőtér és a homlokzat szigetelése két külön munkafolyamat is lehet. Ha nincs lehetőség egyszerre mindkettőt elvégezni, akkor a nagyobb hőveszteséget okozóval érdemes kezdeni a felújítást. Ha még szigeteletlen a háza, akkor azt nagy biztonsággal kijelenthetjük, hogy a családi ház hőszigetelése során az ablakok cseréjével, a homlokzat, valamint a tetőtér szigetelésével akár 50%-os megtakarítást is elérhet a fűtési költségekben.

Hogyan válasszon a sokféle szigetelőanyag között?

Ha már tudja, hogy hol a legnagyobb a hőveszteség a házán, akkor ott érdemes szigetelni. A következő lépés, vagyis a szigetelőanyag kiválasztása ugyanolyan fontos a remélt megtakarítás eléréséhez. Azonban biztos tapasztalta már, hogy nem könnyű kiigazodni a sokféle szigetelőanyag között. Mi alapján válasszon? Ha csak a hőszigetelő árát nézi, akkor hosszú távon szinte biztos, hogy rosszul fog járni.

Sokan a szigetelőanyag vastagságát gondolják meghatározónak, pedig a különféle szigetelőanyagok között jelentős minőségbeli eltérések lehetnek. Ezekkel számolnia kell, ezért az egyes anyagok hőszigetelő képességét vegye elsősorban figyelembe.

A szigetelőanyagoknak a hővezetési ellenállása, az R-értéke (m2K/W (négyzetméter x Kelvin/Watt) mutatja a hőtartó képességüket. Minél nagyobb az R-érték, annál jobb az anyag hőszigetelő képessége.

A hőszigetelő képesség mellett természetesen meghatározó fontosságú szempont az egyes szigetelőanyagok ára is. A homlokzati falak szigetelésére a polisztirol és a kőzetgyapot a leginkább használatos. A polisztirol lemezeknek érezhetően alacsonyabb az ára. Ezzel szemben viszont a kőzetgyapotnak sokkal jobb a páraáteresztő képessége és a hangszigetelése is. A kőzetgyapot emellett még nem is éghető, amit a polisztirolról nem mondhatunk el. Szakszerű kivitelezéssel („perem-pont módszer”) azonban biztonságos homlokzati hőszigetelést jelentenek a polisztirol lemezek is. Nem kell tartani a beépítésüktől.

A választás nem könnyű a sokféle hőszigetelő anyag között. Érdemes alaposan felmérni az egyes szigetelő anyagok előnyeit és hátrányait, és ezek alapján dönteni. Mindenképp célszerű meghallgatni a tervező vagy a kivitelező szakember tanácsát is. Az építőanyag kereskedésekben dolgozó szakemberek is tudnak segíteni a választásban.

Arra érdemes még odafigyelni, hogy a nagy gyártók ma már rendszerben kínálják a hőszigetelő rendszereket, és ezek a rendszerek így együtt biztosítják az igazán jó hőszigetelő képességet. Tehát érdemes nem eltérő elemekből összevásárolni például a homlokzati hőszigeteléshez szükséges hőszigetelő lemezeket, alap és fedővakolatot, hanem inkább egy rendszert megvásárolni. Azért is előnyös ez, mert a hőszigetelő rendszerekre akár 10 éves garanciát is vállalnak egyes gyártók. Ma már van olyan gyártó, amelyik 25 éves garanciát is vállal hőszigetelő rendszereire. Családi háza szigetelése előtt érdemes megnézni a rendszereiket. Akár akciósan is hozzájuthat a legjobb minőségű kőzetgyapot és grafitos rendszerekhez is.

Nem árt azonban kellő körültekintéssel válogatni a hőszigetelő rendszerek között, mert sok gyártó cég sokféle homlokzati rendszert forgalmaz, és ezeknek a rendszereknek nem mindegyike alkot igazán jó minőségű, összehangolt rendszert.

A legnevesebb gyártók kiváló minőségű rendszereiben jobban lehet bízni, mint a kisebb, ismeretlen piaci szereplők kínálatában.

Ha nem választott még a hőszigetelő anyagok között, vagy nem döntötte még el a kiválasztott szigetelő optimális vastagságát, akkor kérje munkatársaink segítségét családi háza szigeteléséhez.

 • Munkaidőben várják a hívását a (+36-26)375-171-es számon.
 • Segítenek megtakarítani az elkövetkező évtizedekben. Kérjen segítséget az elkövetkező évtizedek megtakarításához.

2 gondolatok ezen: “Családi ház szigetelés lépései

 1. Petró Károlyné

  Szép jó napot kívánok! Elolvastam a honlapjukat és nagyon szimpatikusnak találtam. A problémám az, hogy sorházi lakásomat szeretném jövő télre külsőleg beszigeteltetni. Esetleg tudnának-e ajánlani egy megfelelő szakembert, aki ezt elvégezné?
  Nagyon köszönöm, és további szép napot.
  Petró Károlyné

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Petró Károlyné
   Köszönjük szépen honlapunk elolvasását és elismerő szavait.
   Elsősorban a Közép-magyarországi régióban tudunk kivitelező szakembereket ajánlani vásárlóinknak. Ha azonban felhív bennünket a (+36-26) 375-171-es számon, akkor pontosan tudunk válaszolni Önnek, illetve adott esetben megfelelő szakembert ajánlani.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük