Családi háza utólagos hőszigetelését tervezi?

Családi háza utólagos szigetelésén gondolkodik a magas fűtésszámlák miatt? Talán gombásodik, penészedik a fal is, és ezzel is kezdeni kellene már valamit? Milyen információra van még szüksége a felújítás elkezdéséhez?

utólagos hungarocell hőszigetelés

Utólagos hungarocell hőszigetelés a homlokzati falon

Amikor a 60-as, 70-es és 80-as években épült családi házak utólagos szigeteléséről van szó, akkor talán automatikusan a homlokzati falak külső szigetelésére gondolunk. A fűtési költségek csökkentése azonban ennél összetettebb döntést kíván.

Természetesen nagy a hőveszteség a külső falakon keresztül, azonban nemcsak a falakon, hanem a régi, korszerűtlen ablakokon keresztül is rengeteg energia megy veszendőbe. Ezért a homlokzat felújításával együtt érdemes az ablakokat is hőszigeteltre cserélni. Ez azonban így együtt nagy kiadás, ezért az is járható megoldás lehet, hogy előbb a nyílászárókat újítja fel, és azt követően pedig következik majd a homlokzat megújítása.

Ha a régi ablaktokok meghagyásával cserélnék ki az ablakokat, akkor az ablakcserére akár a homlokzat felújítása után is sor kerülhetne, de azért biztonságosabb megoldás, amikor előbb a nyílászárókat cserélik ki, és utána következik a homlokzat szigetelése. Ennél a sorrendnél még véletlenül sem fordulhat elő a felújított homlokzat esetleges sérülése.

A külső falakon kívül azonban jelentős a hőveszteség a tetőn és a padlásfödémen keresztül is.

Az energetikai korszerűsítés előnyei

családi ház hőkamerás felmérés

Érdemes elvégezni a ház hőkamerás felmérését a hőszigetelés előtt

Az lehet a legjobb megoldás, ha családi házát egy előzetes hőkamerás felmérés után szakember javaslatára újítja fel.

Ilyenkor a szakember a felmérés alapján már pontosan ismeri családi háza állapotát, Ön pedig ismeri a céljait és az anyagi lehetőségeit, és a célokat, lehetőségeket és a lehetséges elvégzendő feladatokat részletesen megbeszélve az Ön számára legelőnyösebb felújítási megoldást ki tudják választani.

A nyílászárók, a homlokzat, a lábazat, a tetőtér, a födém és a padló együttes, komplex korszerűsítése mindig jobb megoldást eredményezhet a szigeteléssel kapcsolatos megtakarítás és a házban érzékelt komfort szempontjából is.

  • Egy ilyen komplex felújításkor a külső oldalon hőszigetelt homlokzati falak hőmérséklete megnő, télen sem lesz nulla fok alatt a fal hőmérséklete, nyáron pedig nem forrósodik át annyira, ezért a falak hőingadozása is jelentősen csökken, ami a hőtárolási képességük javulását, és a falban előforduló hőhidak csillapítását, és a páralecsapódás és penészedés veszélyének a megszűnését eredményezi. Ezzel a falak élettartama is érezhetően megnő. A szobák nyári felmelegedése és téli kihűlése is lassabb, ezért az állandó hőmérsékletük is könnyebben biztosítható, és nem utolsósorban jóval kisebb költséggel. A homlokzati hőszigetelés a beszűrődő utcai zajokat is érezhetően csökkenti, ami forgalmas utaknál lévő családi házaknál nem utolsó szempont lehet.
  • Egy komplex energetikai korszerűsítés azonban jelentős kiadás, és saját forrásból nem biztos, hogy megengedhetik maguknak. Ezért érdemes figyelni a pályázati lehetőségeket is a korszerűsítés finanszírozásának megkönnyítéséhez.

A hőkamerás felmérés azonban akkor is jó szolgálatot tesz, ha mégsem az átfogó korszerűsítés mellett döntene, hanem inkább lépésenként újítaná fel családi házát. Ilyenkor ugyanis a felmérést végző szakemberrel egyeztetve úgy határozhatják meg a felújítás lépeseit, hogy először a legjelentősebb hőveszteséget okozó helyen fogják elkezdeni a felújítást. Ennek az lesz a legfőbb előnye, hogy a legnagyobb hőveszteséget tudja megszüntetni, és mégsem kell a felújítás teljes terhét azonnal vállalni.

A felmérés alapján a szakember már meg tudja mondani, hogy

  • elsősorban a nyílászárókat lenne érdemes korszerűbbre cserélni, vagy
  • a homlokzati falakat és a lábazatot lenne érdemes szigetelni,
  • ha családi házában nem beépített a padlástér, akkor az is lehetséges, hogy a födém szigetelésével is érdemes foglalkozni, mert akár ezzel is jelentős megtakarítást érhet el a fűtés díjában, ugyanis a meleg levegő felfelé terjed, ha pedig beépített a tetőtér, akkor lehet, hogy a tetőtér szigetelésével is érdemes külön foglalkozni.

Ezeket a felújítási munkákat együtt, egyszerre érdemes elvégezni, mert ekkor lehet a leghatékonyabb családi háza energetikai korszerűsítése, de akár külön-külön is elvégezheti a felújítási munkákat, mert ha előzetesen tervszerűen átgondolva szakszerű munkát végeznek az egyes felújításoknál, akkor végeredményben ugyanolyan energetikailag korszerű családi háza lesz a felújítási munkák végére, mintha egyszerre végezték volna el a felújítást. Így persze biztos tovább tart, akár évekig is a felújítás, de nem lesz anyagilag annyira megterhelő.

Hosszú távon családi háza felújítása és hőszigetelése nemcsak egy anyagilag megtérülő, és környezetet kímélő, ésszerű befektetés, hanem még otthona komfortját is növeli az egészségesebb levegő biztosításával. Ugyanis a páralecsapódás és a penészedés megszüntetésével, a nedvesség és a gombásodás egészségre ártalmas, és esetlegesen allergiás panaszokat kiváltó hatását száműzheti el családi háza falai közül.

Családi háza értéke is ugrásszerűen nő egy korszerű energetikai felújítással. A jól hőszigetelt családi háznak nemcsak az ingatlanpiaci értéke lesz magasabb, hanem az eladhatósága is megnő.

Jó minőségű hőszigetelő anyagokkal hosszú távon jobban jár

Családi háza felújításához sokféle építőanyagra lesz szüksége, és érdemes körülnézni.
A hosszú távon legjobb megoldást keresi, ezért nemcsak az építőanyagok beszerzési árával, hanem a hosszú távú megtérülési költségekkel érdemes kalkulálnia.

A jó minőségű szigetelő anyagoknak az ára is magasabb, mint a kisebb megtakarítást eredményező gyengébb minőségűeké.

eps homlokzat szigetelés

Homlokzat szigetelés fehér színű hungarocell szigetelővel

Ezzel együtt viszont a legnevesebb gyártóknál is vannak akciók, amikor a jó minőségű szigetelő anyagokat is kedvezőbb áron vásárolhatja meg. Nemcsak otthona felújítását érdemes megtervezni, hanem az építőanyagok beszerzését is érdemes időben elkezdeni. Érdemesebb akkor vásárolni, amikor akciós áron kínálják a különféle építőanyagokat.

A homlokzati falak szigetelésére a legtöbben a polisztirolt választják, mert jó minősége mellett még az ára is érezhetően kedvezőbb a másik elterjedt szigetelőhöz, a kőzetgyapothoz képest. A kőzetgyapot magasabb árát azonban sokkal jobb páraáteresztő képessége és egyértelműen jobb hangszigetelő képessége is indokolttá teszi sok családi ház tulajdonos számára. Fontos érv a kőzetgyapot mellett még a tűzállósága is, mert 1000 °C felett van az olvadáspontja, és ha kőzetgyapottal szigeteli az otthonát, akkor meglehetősen nagy biztonságban van, mert 1000 °C feletti családi ház tűzre nemigen van példa.

Kiválasztotta már családi háza felújításához a szükséges szigetelő anyagokat?

  • hogyan válasszon hőszigetelő rendszert

    Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert családi házára? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

    Ha még nem választott, akkor a Hogyan válasszon hőszigetelőt a homlokzatra kérdőív segíteni fog választani.

  • Ha pedig kérdése van a hőszigeteléssel kapcsolatban, akkor munkatársaink munkaidőben a (+36-26) 375-171-es számon várják hívását, és segítenek Önnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük