Emelkedik a CSOK 2016-ban. A támogatás akár 10 millió forint is lehet

A családi otthonteremtési kedvezmény akár 10 millió forint is lehet 2016-ban. Nemcsak új ruhába öltözött a korábbi szocpol, hanem a CSOK igénylés feltételei is jelentősen kedvezőbbek lettek. Nézze meg a részleteket!

Boldog új évet a családoknak

Azok a házaspárok, akik 10 éven belül három gyereket vállalnak, tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást kapnak. A tízmillió forintos támogatást azok a családok is igényelhetik, akik a már meglévő két gyermek mellé vállalják a harmadikat.

A családok otthonteremtési támogatása azonban ezzel még nem ér véget. A három gyermek felnevelését vállaló családok a vissza nem térítendő támogatás mellett még további 10 millió forintos hitelt is kaphatnak. A hitel huszonöt éves futamidőre szól, és 3%-nál nem lehet magasabb a kamata.

A kétgyermekes családok is nagyobb támogatásra számíthatnak 2016-ban. 2 gyermeknél 2,6 millió forintra emelkedik a támogatás felső határa új építésű lakás vásárlásánál a korábbi 1,7 millióval szemben.

Azok sem maradnak ki az emelésből, akik eddig már igényelték és megkapták a családi otthonteremtési támogatást. Ők a már eddig felvett összeggel csökkentett támogatást igényelhetnek.

Enyhítettek a támogatás igénybevételének feltételein is. Eltörölték a lakásvásárláskor korábban érvényes négyzetméterár-korlátokat. A 40 éves felső életkori határ továbbra is változatlan marad.

Az otthonteremtés és lakásvásárlás további kedvezménye még, hogy 2016 január 1-jétől az új lakás vásárlásának áfája a korábbi 27 százalékról 5 százalékra csökken. Itt azonban van egy felső határ, mert az áfa csökkenés a legfeljebb 300 négyzetméteres házak és 150 négyzetméteres lakások vásárlásakor érvényes.

Január 1-jétől a kedvezmények sora folytatódik még, hisz saját erős építkezésnél visszaigényelhető lesz az áfa 5 millió forintig.

Az építési engedélyezési eljárás is egyszerűbbé válik a 300 négyzetmétert meg nem haladó lakóépületeknél.

A CSOK 2016 támogatás mértéke függ

  • az eltartott (illetve vállalt) gyerekek számától
  • a megvásárolni vagy építeni kívánt lakás vagy családi ház hasznos alapterületétől
  • a lakás energetikai besorolásától

Mennyi lesz a támogatás összege használt lakások vásárlásakor?

  • egy gyermeknél használt lakás vásárláskor akár 600 ezer forint vehető igénybe,
  • két gyermek esetén a legmagasabb összeg 1 millió 430 ezer forint lehet,
  • három gyerek esetén 2 millió 200 ezer forint érhető el,
  • négy vagy több gyerekre 2 millió 750 ezer forint lehet.

Új lakás vásárlása és építése esetén (a bővítés és tetőtér-beépítés is ide tartozik) a támogatás

  • családok otthonteremtési kedvezménye

    Családok otthonteremtési kedvezménye új és használt lakás és családi ház vásárláshoz, építéshez, valamint meglévő lakás bővítéséhez.

    egy gyermekhez 600 ezer,

  • kettő 2,6 millió forint,
  • három vagy több gyermek esetén 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatás vehető igénybe.

Eldöntötte már milyen feltételekkel szeretne lakást vagy családi házat vásárolni, és szeretné tudni, hogy milyen összegű vissza nem térítendő támogatásra lesz jogosult 2016-tól?

A CSOK igénylés feltételei 2016-ban

  • 2015 második félévétől már nem újdonság, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény felvehető új családi házak és lakások építése és vásárlása mellett használt családi ház és lakás vásárlásra, valamint bővítésre is. Felújításra, korszerűsítésre viszont nem.
  • Eltörlik a 40-160 négyzetméteres lakásméret korlátot. Az otthonteremtési támogatást azonban akkor kaphatják meg a családok, ha a megvásárolt vagy épített lakás legalább annyi négyzetméteres, mint a családban élő gyermekek száma hússzal szorozva.
  • Az otthonteremtési kedvezményt csak házaspárok vehetik igénybe, és az örökbefogadott gyermek esetén is jár.
  • A CSOK igénylés feltétele többek között büntetlen előélet, és visszamenőlegesen két év folyamatos társadalombiztosítási jogviszony igazolása az előfeltétele.
  • Ha a kedvezményt felvevő család nem tudja teljesíteni a gyermekvállalást, akkor vissza kell fizetnie a meg nem született gyermekre jutó többlettámogatást. Szándékosságnál büntetőkamatot is fizetni kell.
  • Csak bankokon keresztül lehet benyújtani a támogatás igénylését, és az igénylések elbírálásának átfutási ideje legfeljebb 30 nap lehet.

Melyek a leggyakoribb kérdések a családok otthonteremtési kedvezményével kapcsolatban?

  1. Mikor lehet igényelni a családok otthonteremtési támogatását?
    • Építkezésnél a használatbavétel tudomásulvételét vagy a használatbavételi engedély kiadását megelőzően.
    • Új vagy használt lakás vásárlásakor az adásvételi szerződés megkötésétől számított 120 napon belül.
    • Lakás és családi ház bővítésénél a bővítési munkák megkezdése előtt kell kérni valamelyik támogatást folyósító banktól.
  2. A családi otthonteremtési támogatást kik igényelhetik?
    • Mindenki, akinek a háztartásában vele együttélő gyermeke van. Házaspárok, élettársak és egyedülállók is. Csak fiatal házaspárok kaphatnak viszont otthonteremtési támogatást gyerek vállalással. Azok a házastársak számítanak fiatal házaspárnak, akik közül legalább az egyikük még nem töltötte be a 40. életévét a támogatási kérelem benyújtásának az időpontjában.
    • A támogatást igénylőknek legalább 180 napos folyamatos társadalombiztosítással kell rendelkezniük. Ez lehet Magyarországon vagy akár külföldön is. A három gyerekre és új lakáshoz járó 10 millió forinthoz pedig legalább 2 éves (legfeljebb 15 napos megszakítású) társadalombiztosítás szükséges.
  3. Az otthonteremtési támogatást mely gyermekek után lehet igényelni?
    • A magzatok és ikermagzatok után a terhesség betöltött 24. hetét követően. Már megszületett és eltartott gyermekeknél a 20. életév, felsőoktatási nappali tagozatos gyereknél a 25. életév betöltése előtt. Fontos kivétel, hogy megváltozott munkaképességű gyermekre később is igénybe vehető, ha a megváltozott munkaképesség már legalább egy éve tart vagy egy év alatt várhatóan nem szűnik meg.
    • A családok otthonteremtési támogatása csak az igénylést benyújtóval közös háztartásban élő, vagy a vele együttköltöző gyerek után egy alkalommal vehető igénybe.
  4. Akkor is igényelhető az otthonteremtési támogatás teljes összege, ha használt lakást vásárolok?
    • Igen.
    • 2015. július 1-től ugyanakkora otthonteremtési kedvezmény jár használt lakás vásárlásához, mint az új építésűhöz. A CSOK használt és új lakás és családi ház között nem tesz különbséget.
  5. Mikor kell a támogatáshoz szükséges nyilatkozatokat a hivataloktól kikérni?
    • A CSOK igénylés mellé csatolni kell TB jogviszony igazolást valamint köztartozás-mentes igazolást is. 15 napnál régebbiek ezek nem lehetnek az igénylés benyújtásakor.
  6. Ha van egy két éves gyermekünk, de élettársam (aki még nem a feleségem) terhes második gyermekünkkel, akkor hány gyermek után jár a CSOK, és mikor vehetjük azt igénybe?
    • A 24. terhességi hét betöltésétől kezdve a magzat már gyermekként vehető figyelembe. Ezért ebben a konkrét esetben már két gyermek után lehet igényelni az otthonteremtési kedvezményt. Fontos megengedő körülmény, hogy ha már van meglévő gyermek, akkor nem kell házastársnak lenni a támogatás igénylésekor. Ha viszont a jövőben születendő gyermekek után szeretne állami támogatást igényelni, akkor ehhez össze kell házasodni. Az is fontos követelmény, hogy meglévő gyermeknél az élettársat vagy a feleséget be kell vonni adóstársként az ügyletbe. A gyes és a gyed pedig jövedelemként vehető igénybe a támogatás elbírálásakor.
  7. Tavaly a feleségem adott el egy lakást 11 millió forintért, az idén pedig én 14 millióért. Megvehetünk-e egy 22 milliós családi házat, és kapunk-e hozzá CSOK támogatást?
    • A két, 5 éven belül eladott lakás összértéke 25 millió forint. Ez nagyobb a megvásárolni tervezett családi ház 22 milliós értékénél. Ezért CSOK kedvezmény nem kérhető. A családok otthonteremtési kedvezménye igénylésekor az eladott lakások összesített eladási ára nem lehet magasabb a megvenni tervezett lakás áránál.
  8. A támogatás jár-e nekünk, ha bővítendő házunkban az élettársam nem tulajdonos?
    • Ilyen esetben nem jár. A családi otthonteremtési kedvezményre akkor jogosultak, ha az ingatlanban az élettársak, vagy mindkét házastárs tulajdonos már a támogatás igénylés benyújtásakor. Nem kell azonban 50-50 százalékban tulajdonosoknak lenniük.
  9. Ha rövidesen elválunk, de papíron még házasok vagyunk, akkor igényelhetek-e támogatást két közös gyermekünk után, akikkel újonnan vásárolt lakásba szeretnénk költözni?
    • Elvileg igen, gyakorlatilag azonban nem igazán. Még házasok, ezért elvileg igénybe vehetik két gyermek után támogatást. Viszont a megvenni tervezett lakásban mindkét házastársnak tulajdonrészt kell szerezni. Ellenkező esetben nem jogosultak a támogatásra.
  10. A CSOK igényelhető-e örökbe fogadott gyermeknél?
    • Igen. Az egyéb feltételek teljesülésekor örökbe fogadott gyermeknél is ugyanúgy jár a CSOK.
  11. Ha régi építésű családi házunk még hőszigetelés nélküli, de a támogatás felhasználásával fel szeretnénk újítani (ablakok cseréje, homlokzati hőszigetelés és fűtéskorszerűsítés), akkor erre jár a kedvezmény?
    • Korszerűsítésre, felújításra a családi otthonteremtési kedvezmény nem jár. Csak vásárlás és az ingatlan bővítésére lehet felhasználni a támogatást.
  12. Korábban már egy gyerek után igénybe vettük a szocpolt, azonban rövidesen újabb kisbabánk születik. Őrá felvehetjük-e a támogatást?
    • Természetesen, a születendő második baba után igényelheti majd az otthonteremtési támogatást. A meglévő gyermeke után már nem, mert egy gyermekre csak egyszer lehet igénybe venni a támogatást.
  13. Kötelező lakáshitelt is felvenni a családi otthonteremtési kedvezmény mellé?
    • Természetesen nem kötelező. Ha azonban hitelre van szükség a lakás megvásárlásához, akkor a szükséges hitel felvételét érdemes ugyanattól a banktól kérni, amelyiken keresztül az otthonteremtési támogatást kapja. Ezzel a második hitelbírálati díjat megspórolhatja.
  14. Családi házunk bővítésére szeretnénk a támogatást igénybe venni. Ilyenkor az építkezést mikor kezdhetjük el, és milyen önerőre van ehhez szükségünk?
    • A családi ház bővítésekor az építkezés kizárólag a CSOK kérelem benyújtását követően kezdhető el. Azonban mivel minden bővítés építési engedély köteles, ezért először az engedélyt kell beszerezni. Ezt követően a bővítésről költségvetést kell készíteni, és ezt az otthonteremtési támogatást folyósító bankkel el is kell fogadtatni. A költségvetéstől függően lehet meghatározni a szükséges önerőt. Otthonteremtési támogatásként a bővítés értékének legfeljebb 50 százalékát lehet megkapni. Az viszont fontos, hogy banknak a bővítés értékének 70 százalékáról számlákat kell majd bemutatni.
  15. Befektetésként vásárolnánk egy ingatlant. A vásárláshoz felhasználhatjuk-e a CSOK-ot?
    1. A családok otthonteremtési kedvezménye nem a befektetési célra vásárolt lakások vásárlásának finanszírozására szolgál. Ezért a támogatást csak az kaphatja meg, aki később ténylegesen az ingatlanban is lakik. Ezt ellenőrizheti is az adóhatóság vagy a magyar Állam.
  16. Kevés önerőnk van, ezért nagyrészt hitelből szeretnénk családi házat vásárolni. Nagy segítség lenne, ha a támogatás összege is beleszámítana az önerőbe, mert csak akkor ad hitelt a bank, ha nagyobb önerővel rendelkezünk. Ezért az a kérdés, hogy a támogatás összege is beleszámít az önerőbe hitelfelvételnél?
    • Fontos jogszabályi kötelezettség, hogy ingatlan vásárláskor a bankok csak akkor adhatnak hitelt, ha a megvásárolt ingatlan értékének 80%-át nem haladja meg a hitel összege. Ebből az következik, hogy hitelre történő vásárláskor minimálisan 20% önerőre lesz szüksége. A családok otthonteremtési támogatása azonban nem teher, hanem támogatás, ezért a támogatás összege beleszámít az önerőbe banki hitelfelvételkor. A CSOK növeli az önerő összegét.
  17. Kapható-e otthonteremtési támogatás lakáscserénél? Mostani 54 négyzetméteres 10 millió forintos lakásunkat egy 72 négyzetméteres, 15 milliósra cserélnénk. Az 5 millió forintos különbözetet részben saját erőből, részben pedig a CSOK-ból fizetnénk. Gondot okoz-e az, hogy jelenleg rendelkezünk lakástulajdonnal?
    • Ha nagyobb méretű és értékű lakásra cserélik a régi lakást, akkor az otthonteremtési kedvezményt igénybe lehet venni cserénél is. A CSOK-ot akkor is igénybe lehet venni, ha a csereszerződés megkötése esetén nagyobb méretű és értékű lakásra cserélik el a régit. Illetve akkor is jár a CSOK, ha a régi lakást eladták, és annak az értékét teljes egészében az újonnan vásárolt, nagyobb méretű és értékű lakás vásárlására fordítják.
  18. Ha a férjem és én is elmúltunk már 40 évesek, de van egy 16 éves lányunk és egy 12 éves fiunk, akkor is igénybe vehetjük a családok otthonteremtési kedvezményét a házunk bővítésére?
    • Igen, ha már meglévő gyermekek után veszik igénybe, akkor igényelhető a CSOK 40 év felett is. Ilyenkor arra van szükség, hogy a két gyermek után korábban még nem vegyenek fel szocpol támogatást, mert egy gyerek után a támogatás csak egyszer vehető igénybe.
  19. A családi házunk padlásterében van egy kihasználatlan helyiség, melyet le kellene szigetelni ahhoz, hogy lakószoba legyen. Ehhez igénybe vehetjük-e a CSOK-ot?
    • Nem lehet az otthonteremtési támogatást meglévő épületrész átalakításához igénybe venni. Bővítésre lehet igénybe venni a támogatást. Ilyenkor pl. a még be nem épített tetőben alakítanak ki beépített tetőteret, vagy pedig a földszinten építenek egy újabb szobát. Vagyis bővítik a lakás hasznos alapterületét.
  20. Nem vagyunk még házasok, de vállalni szeretnénk két gyereket a családi otthonteremtési támogatás igénybevételéhez. Hogyan tehetjük ezt meg, hogy megkapjuk a támogatást?
    1. A megelőlegezett családi otthonteremtési támogatást előzetesen vállalt gyermekekre csak akkor tudják felvenni, ha a kedvezményt házastársakként igénylik. Ezért a CSOK igénylésre a házasságkötésük után van lehetőség.
    2. A vállalt 2 gyereknek 8 év alatt kell megszületnie.
    3. Ha egy gyereket vállalnak, akkor a gyereknek 4 év alatt, ha pedig hármat, akkor a három gyereknek 10 év alatt kell megszületnie.
  21. Most nincs ingatlan a nevemen, bár volt már lakástulajdonom, de azt eladtam. A CSOK-ot igényelhetem-e akkor, ha már nem vagyok első lakásvásárló?
    • Igen igényelheti, mert a családi otthonteremtési kedvezmény nem csak az első lakás vásárlásához igényelhető. Arra azonban figyelnie kell, hogy ha korábbi lakásának az eladása 5 éven belül volt, akkor annak az árát mindenképpen fel kell használni az új lakásnak vagy családi háznak a vásárlásakor, amelyhez most a támogatást igényelni szeretné.
  22. Ha a CSOK-ot igénybe tudom venni lakásvásárláshoz, akkor a megvásárolt ingatlant a vásárlás után bármikor eladhatom majd?
    • Ha az otthonteremtési támogatást is igényel a vásárláshoz, akkor azt az adásvételi szerződés megkötésétől számított 10 évig nem lehet eladnia a megvásárolt ingatlant. Ha mégis eladná, akkor vissza kell fizetni a CSOK teljes összegét.
  23. A családok otthonteremtési támogatását az adásvételi szerződésben hogyan kell megjelentetni?
    • Az ingatlanról készült adásvételi szerződésben részletesen fel kell sorolni, hogy milyen forrásokból lesz fizetve az ingatlan. Fel kell sorolni, hogy mennyi lesz a saját önerő, mennyi lesz az otthonteremtési támogatás összege, és a hitel összegét is fel kell tüntetni. Az egyes összegek mellé a fizetési határidőket is oda kell írni. A szerződés aláírásakor átadott saját önerőt is fel kell tüntetni az szerződésben, és le kell írni a még hátralévő részleteknek az ütemezését is. Az otthonteremtési támogatás összegét a bank csak az önerő teljes összegének kifizetése után fogja kifizetni, és még arra is számolni kell, hogy az ügyintézés 1-2 hónapot is igénybe vehet.

Önnek milyen kérdése van még a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételéről?

Új lakás építésén gondolkodik?

  • Vagy inkább vásárolni szeretne?

5 gondolatok ezen: “Emelkedik a CSOK 2016-ban. A támogatás akár 10 millió forint is lehet

  1. Mèszáros Gábor

    A kèrdèsem az lenne hogy az èlettársamnak nincs a közös házukban tulajdona,de van egy közös gyermekünk. Igènyelhetünk csok-ot ? Tető felújításra szeretnènk .

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Mészáros Gábor
      Köszönöm Önnek a kérdését, sajnos azonban nem tudok kedvező információt mondani. A családi otthonteremtési támogatás új lakás és családi ház vásárlására vagy építésére, illetve használt lakás vagy családi ház vásárlására vagy bővítésére igényelhető a meghatározott feltételek teljesülésekor. Nem lehet azonban igénybe venni a családok otthonteremtési kedvezményét felújításra, és korszerűsítésre sem. Így tető felújításra sem igényelhető a CSOK.
      Sajnálom, hogy nem tudok kedvező hírrel szolgálni Önnek.

  2. Kuncsev Izabella

    Üdvözlöm.

    Apósomék házát sajnos behajtó cég vette át mivel nem tudták fizetni a korábban felvett hitelüket a lakásra.Az lenne a kérdésem,hogy mivel egyenlőre egy házban élünk életvitel szerűen apósoméknál,a csókot igényelni tudom e,ha a Nemzeti Eszközkezelőnél van az a lehetőség,hogy ha valaki kap rendszeres gyermekvédelmi támogatást a családban,akkor utána védelem igényelhető a lakásukra,hogy a lakásban maradjanak továbbra is min bérlő.De ugye ez a védelem rajtam keresztül lenne beállítva.Így elúszik a csók mint segítség számunkra a párommal,vagy nem?

      1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

        Kedves Izabella
        Köszönöm a kérdését a családok otthonteremtési támogatásával kapcsolatban. Sajnos azonban az a helyzet, hogy felelősséggel nem tudok megbízható és kedvező választ adni az Ön kérdésére. Kérdésében egy olyan élethelyzetet ír le, amivel célszerű lenne egy gyakorló jogászt megkeresni. Ő kielégítő, és jogi magyarázattal alátámasztott választ tud adni az Önnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük