Ezeket feltétlenül vegye figyelembe, ha építkezik!

Amikor belevág háza építésébe, akkor még biztosan nagyon lelkes. Az álmai, ötletei megvalósulása lebeg a szeme előtt, és a majdani, gyönyörű otthon képe, ami igazán az Öné, hiszen az elképzelése alapján készült, és amire igazán büszke lehet.

házépítés kérdései

Milyen kérdéseket kell megválaszolnia, amikor a házát építi?

Az építkezésbe belevágva aztán jön a kevésbé álomszerű rész: folyamatos döntések meghozatala, és a folyton felmerülő problémák megoldása. Ráadásul házat nem nap mint nap épít az ember, ezért folyton újabb és újabb kérdésekre kell válaszolni, és olyan döntéseket meghozni, amelyekre korábban még nem volt példa. Hamar rá fog jönni Ön is, hogy nem olyan könnyű ezeket a döntéseket nap mint nap meghozni. Ha körültekintően szeretne dönteni, akkor a döntések meghozatala sok idejébe kerül. Az építkezés így gyakran elhúzódik, és nagyon bele tud fáradni az ember, mire elkészül a ház.

A gondok nagy részén persze segíthet, ha olyan szakemberekkel dolgozik, akikben megbízik, és biztos lehet a hozzáértésükben. Ez persze még nem fogja megmenteni a döntéstől, de legalább kap hozzá szakszerű segítséget és használható tanácsokat. Így legalább lesz valami rálátása a témára, mielőtt kimondja, mit szeretne. Ami fontos, hogy ne hagyja magát semmire rábeszélni! Amennyire lehet, minden lehetőséggel ismerkedjen meg, és úgy hozza meg a számára legjobb döntést. A körültekintően meghozott, megalapozott döntések persze sok idejébe kerülhetnek, de így legalább biztos lehet abban, hogy mindent megtett azért, hogy megfelelő döntést hozzon.

Hőszigetelés – de mivel?

Magyarországon elég sokat emlegetett panasz a magas fűtésszámla. Ennek egyik oka, hogy valóban magas a gáz ára, de az is nagyban fokozza a gondot, hogy sok épület hőszigetelése rossz, vagy éppen semmilyen. Így ha már arra adja a fejét, hogy saját házat épít, mindenképpen fordítson figyelmet a megfelelő hőszigetelésre. Ezt később majd meg fogja köszönni magának. Persze itt sem egyszerű a helyzet: ki kell találni, hogyan és mivel szigeteljen, hogy az tényleg hatékony legyen.

Ami a legfontosabb: semmit ne hagyjon ki, különben az egész hőszigetelés nem fog annyit érni, mint amennyit érhetne. Külön figyelmet kell fordítani a lábazat és a homlokzat hőszigetelésére, ezután pedig foglalkozhat majd a tetőtérrel. A különböző hőszigetelő anyagok hatékonysága eltérő, ahogy az áruk is. Önnek kell eldöntenie, hogy a többféle szigetelő anyag közül melyiket választja. Persze amikor a hőszigetelésről van szó, akkor nem maradhat ki a szigetelt nyílászárók felszerelése sem.

Sok múlik a tetőcserepeken

A következő kardinális kérdés, hogy mi kerüljön a tetőre. Ne csak a cserepekre gondoljon. Legalább ilyen fontos az is, hogy a tető faszerkezete, a tetőlécek és a szaruzat kellően masszív legyen, hiszen ezek fogják tartani az egész szerkezetet. Ha ezek megvannak, akkor foglalkozhat a cserépkérdéssel. Ezeknél elsősorban a strapabírás a lényeg, hiszen a tető fedi be a házat, vagyis ez fog megvédeni az időjárás viszontagságaitól. Egy tetőnek bírnia kell havat, jeget, esőt, ónos esőt, szélvihart, fagyot, kánikulát.

Általában kerámia, illetve betoncserepeket szoktak használni. Manapság már mindkét fajtából van rengeteg különböző színű és formájú. Ami nagyon lényeges, hogy a cserepek újak legyenek, mert a használtak minőségében soha nem lehet biztos. Az is fontos, hogy egy fajta cserepet használjon mindenhol.

Érdemes megfigyelni a garancia idejét: a komoly gyártók több évtizedes garanciát vállalnak a termékeikre, nem véletlenül: ezek minősége valóban vitán felüli. Ahol nem több évtizedes a garancia, ott érdemes gyanakodni.

Ne hagyja ki a kertet!

Ha már áll a ház, a kertre fordíthatja a figyelmét. Mindenki tudja, hogy semmi értelme egy szép háznak, ha mellette az udvar rumlis, gondozatlan. Hogy mindig rendezett legyen az összkép, érdemes jól láthatóan elkülöníteni azokat a részeket, ahol közlekedik, vagy ahová a kocsival áll a füves, esetleg virágos területtől. A közlekedésre használt területek burkolására kiválóan alkalmasak a térkövek, amikből szintén bőséges a választék. Biztos lehet benne, hogy megtalálja azt, ami a házához a legjobban passzol, és jól illik az udvarba.

Első körben érdemes a kaputól járdával elvezetni az érkezőket a bejárati ajtóig. Így egyértelmű lesz, merre kell menni. Nem fogják keresni a bejáratot, és azt is elkerülheti, hogy a fűre lépjenek, ha nem szeretné. A járdát is lehet dekorálni apró lámpákkal, így a sötétben is jól látható lesz.

A kocsibeállót szintén érdemes térkövekkel, esetleg gyepráccsal lerakni a fű megóvása érdekében. A kertje így mindig rendezett lesz, nem lesz kitaposott, kikopott fű, és sárban egyensúlyozás az ajtóig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük