Fénycsatorna beépítése a lapostetőbe

Ha lakása ablaktalan helyiségébe is szeretné eljuttatni a természetes fényt, akkor vagy nyitva tartja a helyiség ajtaját, vagy pedig a fénycsatorna lehet jó megoldás.

A fénycsatorna azokba az ablaktalan helyiségekbe is el tudja vinni a fényt a tetőn keresztül, ahova másképp nem lenne lehetséges. A helyiség ajtaját persze nyitva lehet tartani, csak az a kérdés, hogy a nyitott ajtón át mennyi fény fog bejutni az ablaktalan helyiségbe?

Velux fénycsatorna

Lakása ablaktalan helyiségében is tökéletes erősségű természetes napfényt varázsolhat. Varázslás nélkül fénycsatornával

Ha lapostetős házában olyan kisebb belső helyiség van, például egy fürdőszoba vagy gardrób, esetleg a kamra vagy folyosó, amely nem érintkezik a homlokzati fallal, ezért nem tud ablakot tenni rá, akkor ennek a helyiségnek a természetes fénnyel való megvilágítása akadályokba ütközik.

Ha azonban mégis szeretné természetes fénnyel megvilágítani ezeket a belső helyiségeket is, akkor a lapostetős fénycsatornát a Velux Önnek találta ki.

A lapostetőbe hogyan működik, és hogyan kell beépíteni a fénycsatornát?

A beépítéskor a lapostetőre egy búra kerül. Ez összegyűjti a napfényt, és egy fényvisszaverő bevonattal ellátott csövön keresztül közvetíti az ablaktalan helyiségbe.

  • Ez a búra kupola hőformált akrilból készül és több milliméter vastag. Ennek azért van kiemelt jelentősége, mert így nem árt neki a jégeső sem. Domború formájának köszönhetően összegyűjti a napsugarakat. Kialakítása miatt nem túl fényes időszakokban, tehát hajnalban és estefelé, valamint felhős időben is a lehető legtöbb fényt és világosságot gyűjti össze, és továbbítja a csőbe.
  • A bevilágító elem másik nagy előnye, hogy kiszűri a napsugárzás UV sugarait. Ez azért olyan fontos, mert nem fog a hő bejutni, és nem melegszik tőle a lakás.

Ezt a bevilágító elemet persze nemcsak a tetőbe, hanem az oldalfalra is fel lehetne szerelni, csakhogy ezzel két gond is van:

  • Egyrészt a belső helyiségek nem véletlenül ablaktalanok. Ezeknek nincs külső oldalfaluk.
  • Másrészt az oldalfalon való elhelyezésnél a bejutó fény sokkal kevesebb lesz, mint a tetőn elhelyezettnél.

A továbbított napsugarak egy anyagában tükröző csőbe kerülnek, és a tükröző felületen visszaverődve haladnak lefelé a belső helyiség mennyezetén elhelyezett fényszóróhoz.

Nevéből következően a lapostetős fénycsatorna 15 foknál kisebb hajlásszögű tetőbe építhető be.

A három fő elemből álló Velux fénycsatorna beépítése könnyen halad. Az említett három fő elem a belső bura, a fényt továbbító cső és a kívülre szerelhető külső elem.

  1. Kívül a tetőn egy tetősíkablakhoz hasonlító bevilágító elem (1. kép) engedi be a napfényt.
  2. A bejutó napfény a fényt továbbító csövön keresztül jut el lakása ablaktalan helyiségébe is. Ez a fénytovábbító cső lehet rugalmas, flexibilis vagy pedig merev csöves is. Attól függően, hogy melyiket lehet beépíteni otthonába.
  3. Az ablaktalan belső helyiségben pedig egy lámpaburához megszólalásig hasonlító fényszóró biztosítja az bevilágítást, és az ablakkal rendelkező helyiségekhez hasonlító fényviszonyokat.

Nappal a fénycsatorna bármilyen időjárásban működik. Szikrázó napsütésben és felhős, borongós időben is. A helyiségbe bejutó fényt azonban az időjárás mellett befolyásolja még

  • a tető hajlásszöge,
  • a fénycsatorna tájolása és a
  • rugalmas vagy merev cső hossza is.

A rugalmas cső a jó megoldás, ha a tetőfedés és a mennyezet távolsága 90 centiméter alatti. Ennél nagyobb távolságnál már beépíthető a merev csöves csatorna is akkor, ha hozzá lehet férni, például az álmennyezet megbontásával.

A rugalmas cső 20-90 centiméteres. Ilyen tető és mennyezettávolságnál ezt érdemes beépíteni. Ennél nagyobb távolságnál azonban már a merev csöves változatot kell beépíteni, mert ez toldócsövekkel akár 6 méteres távolságra is növelhető, ha szükséges.

Milyen lehet a beépített fénycsatorna teljesítménye?

A fénycsatorna természetes fényt továbbító hatékonyságáról sok mindent elárul az, hogy a természetes fénynek akár 99%-át továbbítja a belső térbe. Hogy ez mit is jelenthet adott esetben azt jól érzékelteti, hogy érzékelhetőségét tekintve 14-szer több fényt szolgáltat, mint egy 60 W-os izzó. Ez azért már teljesítmény. Vagy Ön nem így gondolja?

A lámpaburához hasonló belső fényt szóró egység alapból fehér színű takarógyűrűs. A fehér helyett azonban választhat fekete, réz, bronz vagy ezüst színűt is.

Egy másik felettébb praktikus kiegészítő elem a LED lámpa. Ez azért hasznos, mert ezzel a fénycsatornát éjjel is használni tudja.

A nem kívánt természetes fény kizárására fényzáró roló is beépíthető.

Szeretné természetes fénnyel megvilágítani ablaktalan belső helyiségét?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük