Fontos a minőségi kéményrendszer

Hazánkban a mérsékelt övezeti kontinentális éghajlat jellemző, amelyben négy évszak, a tavasz, a nyár, az ősz és a tél váltja egymást.  A tél hideg, a nyár pedig meleg, és az éghajlat nagyon változékony. Ennek a változékonyságnak az az egyik oka, hogy éghajlatunkra a csapadékos óceáni, a kevés csapadékú, de szélsőséges hőmérsékletű kontinentális, valamint a télen csapadékos, de nyáron igencsak száraz mediterrán éghajlat is hatással van. Ráadásul ezek közül mikor egyik, mikor másik válik hosszabb-rövidebb időre uralkodóvá. Ezért az országon belüli időjárásban is jelentős különbségek alakulhatnak ki, annak ellenére, hogy hazánk meglehetősen kis alapterületű.

Nem elhanyagolható kérdés az építkezéskor, hogy hogyan befolyásolja időjárásunk otthonaink fűtését.

A Magyarországon jellemző kontinentális éghajlat megköveteli, hogy a házakban, lakásokban fűtési rendszereket alakítsunk ki. Az őszi és téli hónapokban nagyon lehűl a levegő, ezért kénytelenek vagyunk fűteni. Ma már számos különböző lehetőség van a fűtésre, és mindenkinek egyéni döntése, hogy melyik a legmegfelelőbb számára.

Különböző fűtőanyagok állnak rendelkezésre, így akár eszerint is választhat. A különböző fűtésfajták azonban más-más kéményrendszert igényelnek, hiszen más tulajdonságokkal rendelkeznek. Hazánkban a biztonságunk érdekében nagyon szigorúan szabályozott, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy kéménynek. Abban az esetben is körültekintőnek kell lenni, ha egy felújítás során korszerűsíti, cseréli le meglévő fűtését. Éppen ezért a kémény felújítását érdemes szakemberre bízni, vagy legalább szakszerű segítséget kérni, hogy egészen biztosan a megfelelő kéményrendszer mellett tegye le a voksát. Ön is éppen kémény beépítés előtt áll?

Milyen kéményrendszerek léteznek?

kész kémény elemek

Milyen tüzeléshez keres kéményt? Milyen szempontok alapján fog választani a kész kémények között?

Ahogy korábban már olvashatta, kéményrendszerből többféle áll rendelkezésre:

  • fatüzeléshez,
  • vegyes tüzeléshez,
  • gázfűtéshez,
  • olajfűtéshez és
  • bioenergiával működő fűtéshez

Ezeknél a tüzelőanyagoknál eltérő az égés folyamata, ezért a kémény rendszereknél sem mindegy, hogy melyiket választja.

Ne a fűtés biztonságán spóroljon!

A fűtés természetesen elengedhetetlen minden lakásban, azonban nagyon veszélyes is lehet, ha nem körültekintően jár el. Egy rosszul kialakított kéményrendszernek nagyon súlyos következményei lehetnek, ezért ne ez legyen az, amin spórol.

Mindenképpen a lehető legjobb minőségű kéményrendszert építtesse ki a lakásukban, hogy biztonságban érezhesse magát és szeretteit. Ehhez persze szükség lehet szakszerű segítségre, hiszen laikusként nem biztos, hogy el tud igazodni a kémények világában.

Fontos a tájékozódás

Mielőtt kiválasztaná a kéményrendszert, fontos, hogy megfelelően tájékozódjon. Az elsődleges kérdés, hogy milyen fűtési módszert alkalmaz majd, ettől függ ugyanis, hogy milyen kéményre van szüksége. Ha ez megvan, jöhet a konkrét márka kiválasztása. Mindenképpen járjon utána, hogy melyik a legjobb, és ne csak az árcédulát nézze a választáskor.

Ha egyedül nem boldogul, akkor kérjen segítséget. Ezen a döntésén otthonuk fűtésének biztonsága múlik, mindenképpen körültekintően hozza meg. Érdemes a megbízható, neves márkák közül választani, hiszen ezek a gyártók több évtizedes tapasztalatukkal nem véletlenül tartoznak az élvonalba. A biztonsága ennyit meg kell, hogy érjen Önnek.

Milyen szempontok alapján keres otthonába kéményt?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük