Fürdőszobáját hogyan alakítsa ki?

A fürdőszoba praktikus kialakításának és pazar megjelenésének sok-sok apró összetevője van. A fürdőszoba ízléses megjelenésének összhangja az apró részletek finom összehangolásából áll össze.

A kiválasztott burkolatok és a fürdőszobai berendezések stílusos összhangja nem törhet meg csaptelepek és szaniterek formabontó megjelenésében sem. Akkor lesz minden részlet tökéletes rendben, ha nemcsak funkcionálisan, hanem megjelenés és design szempontjából is egységesen jelenik meg a részletek harmonikus összhangja.

fürdőszoba kialakítása

A fürdőszoba kialakítása során mi a fontos Önnek?

A fürdőszobában is érdemesebb a stílusok kavalkádja helyett inkább az egyéniségét belecsempészni a formai megjelenésbe és látványvilágba. Milyen megoldásokat használ majd az egyes funkciók kialakításakor? A látvány vagy a praktikus célszerűség domináljon inkább? Beépít, összhangba varázsol, vagy inkább lehatárol és elválaszt egyes funkciókat? Látványosan vagy szinte láthatatlan módon teszi ezt? Természetesen mindig ott motoszkál a financiális kérdés is a háttérben. Mindez mennyire fontos Önnek, és mennyit fordít fürdőszobája kialakítására?

Minden bizonnyal lesznek aránytalanságok a kialakításban. Ha Önnek vannak kiemelt fontosságú bútorai, gépei vagy egyéb berendezései a fürdőszobában, akkor erre valószínűleg többet hajlandó áldozni, mint másokra.

Az „egyéni szívügyek” árfelhajtó szerepe mellett azonban természetesen vannak kialakult árkategóriák is a fürdőszobában használatos felszerelések között. Pl. a festés és a burkolás döntő módon befolyásolják a fürdőszoba megjelenését, azonban ehhez képest meglehetősen korrekt áron alakíthatók ki a fürdőszoba elkészítésekor. Ezzel szemben lehetnek olyan kiegészítők, amelyeknek aránytalanul magasnak tűnik az ára első ránézésre. Egy masszázs kádért például egy vagyont is elkérhetnek a fürdőszoba berendezéseket forgalmazók. Ugyanígy például aranyárban lehet hozzájutni egy-egy stílusos csaptelephez is, ha Önnek történetesen éppen az adott darabra van szüksége, és nem tud lemondani róla egyetlen más csaptelep kedvéért sem. Ezzel szemben pl. egyes burkolatok, térelosztásra használatos falak vagy ötletes építészeti megoldások egész szolid összegekből megszerezhetők.

A lakberendezői fantáziának persze a fürdőszobában sem lehet megálljt parancsolni, és ez olyan egyedi megoldások kialakításához vezethet a teljesen szokványos építőanyagok felhasználásakor is, amelyek akár egyetlen más fürdőszobában sem köszönnek vissza. Ehhez persze jól meg kell nézni, hogy miből építi a fürdőszobáját, és persze az sem mindegy, hogy hogyan.

Az egyedileg kialakítható megoldások végtelen tárházának 1-1 darabja építhető meg fürdőszobájában a szerelt gipszkarton falakból is. Ehhez persze a normál helyett impregnált gipszkartonokra lesz szükség, de ez sem jelent semmilyen akadályt, hisz a gyártók mindegyike tökéletes gipszkarton lapokat gyárt impregnált formában is. A fürdőszobában uralkodó légköri viszonyok tökéletes elviseléséhez az impregnált lapok gipsz alapanyagát és a karton bevonatot is impregnálják.

A gipszkarton lapok zöld színe jelzi a szabad fürdőszobai felhasználhatóságot.

A zöld kartonok mellett még egyet s mást meg kell oldani a fürdőszobában a tökéletes komfort érdekében. Az egyik ilyen megoldandó feladat a fürdőszoba megfelelő szellőzése. A keletkező párát ugyanis bírni kell a berendezési tárgyaknak, de azért a pára elvezetését is meg kell oldani. Ez teszi ugyanis lehetővé azt, hogy a gipszkarton lapok által átmenetileg felszívott nedvesség újra ki tudjon száradni, és újra nedvfelszívó képessé váljanak.

A térelválasztáshoz megálmodott gipszkarton burkolatokat fa és fém tartószerkezetre is tökéletes stabilitással fel lehet csavarozni. Nem szabad azonban tévedésbe esni a tartószerkezet teherbírásával kapcsolatban. Ezek a tartószerkezetek „csak” a burkolatot képesek stabilan megtartani. Nem alkalmasak mosdókagylók, más szaniterek és nehezebb tárgyak zokszó nélküli tartására. Tetszik, nem tetszik, ezekhez külön teherhordó szerkezetet kell készíteni.

Fürdőszobájának megjelenését az ízlése és a fantáziája határozza meg. Ebbe azért persze beleszól még a fürdőszobában rendelkezésre álló tér és azok a fránya anyagiak is. Amikor csak a fantáziájára van bízva, akkor bármire törekedhet, ami még nem okoz ízlésficamot, és még tetszik is Önnek.

Törekedhet arra, hogy különböző fürdőszobai funkciókat elválasszon egymástól, egyes intimebb részleteket pedig lehet stílusosan takarni, vagy teljesen le is határolni. Arra azonban ügyeljen, hogy ez a szétdarabolás ne vegye el a nagyobb tér megnyugtató érzését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük