Gázkészülék karbantartásnál mire figyeljen?

Most még javában fűteni kell, de nemsokára jön a tavasz, és lassan érdemes elgondolkodnia a gázkészülék karbantartás idején. Ha majd ősszel, a gázkazán bekapcsolása előtt szeretné megnézetni egy szerelővel, hogy minden rendben van-e, akkor lehet, hogy annyi munkája lesz, hogy még a telefonját sem fogja tudni felvenni. Ősszel ne az utolsó pillanatra hagyja majd gázkazánja átnézetését.

A fűtés beindításakor persze nem feltétlenül kell szerelőt hívni, hisz ha a korábbi fűtési szezonban minden rendben volt a fűtéssel, akkor nagy gond most sem lehet, gondolhatja. Egyszerűen csak be kell kapcsolni a gázkazánt, és már indul is a fűtés.

Indul is a fűtés, ha minden rendben van a kazánnal. Ehhez persze időnként meg kell nézetni a szerelővel, mert az még kevés, hogy működik a kazán. A gázkazán biztonságos működéséhez és takarékos gázfelhasználásához tökéletesen kell üzemelnie bármilyen kazánról legyen is szó.

Gázkészülék karbantartás rendszeres időközönként

gázkészülék karbantartás

Bármilyen gázkészüléke van, időnként érdemes megnézetnie egy szerelővel

A gázkazán a fűtési rendszer része, ezért a gazdaságos gázfelhasználáshoz a teljes rendszernek jól kell működni. Ehhez leginkább a rendszerben keringő víz légmentes állapotát kell ellenőrizni a fűtési szezon kezdetén.

Az időközönkénti ellenőrzés helyett azonban a legtöbbször csak akkor nézetik meg a fűtési rendszereket, ha valamilyen probléma van, például dugulás van. Gyakori még az ellenőrzés akkor is, ha a fűtés hatékonyságának romlása, a rossz hőleadás miatt valamilyen lerakódásra, iszaposodásra gyanakszik a tulajdonos.

A vízkövesedés és az iszaposodás ellen azonban lehet védekezni. Vannak olyan vegyszerek, amelyek megelőzik ezeket, ha használja őket. A fűtési rendszer vízzel való feltöltésekor illetve ellenőrzésekor kell ezeket használni.

A gázkazánok és vízmelegítők rendszeres karbantartása sokszor nem történik meg, pedig ezzel nagy arányban meg tudná előzni a problémák jelentős részét.

A gázkazánok karbantartását fűtési szezonon kívül bármikor el lehet végezni, a meleg vizet készítő berendezések karbantartása pedig bármikor megtörténhet.

A rendszeres időközönként, előre eltervezett karbantartással nemcsak a gázszerelők élete lenne nyugalmasabb, hanem az Ön gázfűtése is jóval nagyobb biztonsággal lehetne problémamentes.

A gázkészülék karbantartásának lépései

A karbantartás pontos feladata természetesen a gázkészülék típusától függően eltérő. Ez le van írva a vásárláskor készülékhez kapott szerelési útmutatóban. Vannak azonban olyan műveletek, amelyeket szinte minden esetben el kell végezni a karbantartáskor típustól függetlenül.
A gázégő és a hőcserélő állapotát minden karbantartáskor ellenőrizni kell, és körültekintően ki kell tisztítani, portalanítani kell. Bármilyen szennyeződés rontja a tüzelés hatékonyságát, és veszélyes is lehet.

A láthatóan dugulás nélküli hőcserélő portalanítását egyszerű ecsettel vagy porszívóval is el lehet végezni, de ha alaposabb karbantartást akar végezni, akkor mindenképp érdemes vízsugárral átmosni. Az eldugult, bekormozódott hőcserélőt csakis vízsugárral való átmosással lehet megtisztítani. Előfordulhat az is, hogy a vízsugár önmagában még kevés lesz, ilyenkor a szennyeződést a megfelelő oldószerrel fel is kell oldani az eltávolítása előtt.

A gázégő is jól lemosható vízzel. A legfontosabb itt is a levegő szabad áramlása. Ezért a szennyeződéseket el kell távolítani, illetve az esetleges dugulásokat meg kell szüntetni. A gázégőben bármilyen dugulás rontja az égés minőségét, és a szükségesnél kevesebb levegő pedig az égés tökéletlenségét okozza, ami a szén-monoxid képződés miatt kifejezetten balesetveszélyes.

A keverőcsövekbe befészkelődött pók könnyen okozhat dugulást. Ha ilyen van, akkor ki kell tisztítani, és el kell távolítani onnan.

Ha elektronikus gyújtású a gázkészülék akkor a gyújtót és az elektródák felületét meg kell tisztítani a oxidálódott rétegtől. Gyújtólángos radiátornál pedig a fúvókát és a szűrőt kell kitisztítani.

Azok a kombi készülékek, amelyek a használati melegvíz készítésre szekunder lemezes hőcserélővel, illetve váltószeleppel rendelkeznek, karbantartási műveleteket általában nem igényelnek, csak akkor, ha a használó hibát észlel; átereszt a váltószelep, Forráshang HMV (hideg-melegvíz) üzemben, ingadozik a melegvíz hőmérséklet stb.

A régebbi típusú gázkazánokban még meglehetősen sok mozgó és kopó alkatrész van. Ezeket át kell nézni, meg kell zsírozni az akadálytalan működéshez, illetve a megkopott alkatrészeket ki kell cserélni.

A tisztítás végén az esetlegesen elállítódott alkatrészeket pontosan be kell állítani, és a teljes összeszerelés után pedig egy próbaüzemmel ki kell próbálni. A bekapcsolás után légteleníteni kell a rendszert.

A kazánok nagy részének beépített töltőcsapja van, ezért a feltöltést a vezetékes hidegvíz rendszerből könnyen elvégezheti. A rendszerben rekedt levegő a légtelenítőn át gyorsan eltávozik buborékok formájában.
A szakember számára a próbaüzem alatt az égő lángja és a gázkazán viselkedése világosan mutatja az égés minőségét.
A fűtési rendszer ellenőrzésébe beletartozik az esetleges gázszivárgás ellenőrzése is.

Érdemes még a gáz nyomását és a gázfogyasztást is ellenőrizni.

Kéményes gázkészüléknél mindenképp ellenőrizni kell még a füstérzékelők működését is.

A fűtési rendszer ellenőrzéséhez pedig hozzátartozók a füstgázok elvezetésére szolgáló kémény ellenőrzése is. Ezt azonban a kéményseprést végző szolgáltató végzi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük