Gipszkartonnal díszítené a lakását?

Nemcsak a gyors válaszfal építésben, hanem lakása díszítésében is használhatja a gipszkartont. Ha egy válaszfalat szeretne felhúzni, akkor annak házilag is nekiláthat. Bonyolultabb szerkezetek kialakítását azonban már érdemesebb szakemberre bízni. Tartósabb és szebb is lesz a végeredmény.

A gipszkartonozás technológiája nem bonyolult művelet, és megfelelő kézügyességgel és odafigyeléssel első gipszkarton fala is elfogadható minőségben elkészülhet.

A gipszkarton lapokat fa, igényesebb kivitelnél pedig acéllemezből kialakított profil tartószerkezetre érdemes felcsavarozni.

Gipszkarton profilok gipszkartonozáshoz

Az UW idomok vízszintes beépítésre, szélső tartókként használatosak, és ezekbe illeszthetők a függőleges rögzítésre szolgáló CW idomok. Ezek 50, 75 és 100 mm széles, 0,6 mm-es horganyzott acéllemezből készült 4 m hosszúságú idomok.

Használatos profilok még az épületszerkezetekhez való rögzítéshez 30 mm széles UD idomok, valamint az álmennyezetek rögzítéséhez a CD 60 mm-es tartóidomok. Szegélyeként használhatók UA idomok is, pl. az ajtók beépítéséhez. Az UA idomokat elsősorban szakemberek használják összetettebb szerkezeti vázak kialakításához.

Tartószerkezet fából

A gipszkarton tartószerkezete fából is készülhet. Arra azonban figyeljen, hogy csak jó minőségű fát használjon, és még így is felkészülhet arra, hogy nem lesz olyan stabil a tartószerkezet, mint az acélszerkezetű profilokkal.

A tartóvázat 40×40 mm-es staflikból, egymásba eresztett kötéssel érdemes elkészíteni. Az összekötő elemeknek is 40 mm szélesnek kell lenni, de a vastagságuk már 25-30 mm is lehet.

A fa tartószerkezeteket aprólékosabb munkával tudja elkészíteni, mert az acélidomokat csak méretre vágja, és már csavarokkal szerelheti is össze.

Gipszkarton lapok a gipszkartonozáshoz

A borításként használt gipszkarton lapok 9,5 és 12,5 mm vastagok. A táblák mérete 1200×2000 mm. A gipszkarton lapok kézi fűrésszel is könnyen vághatók, késsel bemetszve darabolhatók.

Ívelt formák kialakításához saját kezűleg vagy gyárilag beirdalt (bevagdosott) gipszkarton lapokat érdemes használni.

A már leszabott lapok fémvázas tartószerkezetre rögzítéséhez 25 mm-es gyorsépítő-, fához rögzítéshez pedig 35 mm-es csavarok használhatók. Rögzítéskor a gipszkarton lapok vágott éleitől a csavarok kb. 15 mm távolságba, és egymástól 25 centis távolságba legyenek. Ezekre figyeljen, ha a gipszkarton felhasználásával járó belsőépítészeti munkákat végzi a lakásában.

A mennyezetburkolásnál szüksége van különféle függesztő idomok használatára, vagy a vázkerethez erősített kereszttartókra.

Az előtétfal jellegű kazettás átalakításoknál a tartószerkezeti váz elemei eleve meghatározzák, hogy milyen szélesek lehetnek az osztó és tagoló felületek. A kazetták mélységét pedig az összekötőidomok hosszával tudja biztosítani. Az eltoltan elhelyezkedő kazetták közötti fedőlapok méretét a csavarozási szabályok betartására ügyelve kell meghatározni. Célszerű a függőleges takarólapokat egy darabból kiszabva a vázra erősíteni, majd az összekötőlapok is a vázra rögzíthetők. A kazetták belső fedőlapjait csak ezt követően ajánlatos a váz belsejébe csavarozva rögzíteni.

A sarkok védelme és a glettelés

A sarkokat érdemes megerősíteni a gipszkarton lapok felszerelésekor. A megerősítést a hézagoló anyagba ágyazott élvédők berakásával, vagy a belső sarkoknál benedvesített, és a hézagoló anyagon áthúzott papírszalagokkal lehet elvégezni.

Az egyéb hézagok eltüntetésére üvegfátyol vagy papír hézagerősítőket, a hézagoló anyagba simítva célszerű használni. A végső felületi simításokat glett anyaggal lehúzva, majd száradása után csiszolóráccsal vagy csiszolópapírral kell szintbe munkálni. Arra ügyeljen, hogy a sarokerősítők, és a lapok karton felülete a művelet során ne sérüljön. A besimításkor a hézagok kitöltésére hézagoló-, a teljes besimításhoz pedig univerzális felületkiegyenlítő anyagot érdemes használni.

Az egyszerűbb gipszkartonozásokat és átalakításokat könnyen megcsinálhatja saját maga is a lakásban. A díszítő kialakítások megtervezése és megépítése azonban már eléggé bonyolult és összetett feladat. Néhány ötlettel segítünk Önnek.

Boltíves átjáró

Boltíves átjáró kialakítása a lakásban

Gyakori és viszonylag egyszerűen kivitelezhető átalakítás átjárók boltívvé formálása. Az ívelt részhez bevagdosott szélű CW idomok használhatók, amelyekhez csatlakoztathatók a boltív vastagságát adó átkötő elemek. A sík felületek akár egy-egy nagyobb lapból is kivághatók, amelyeknek az élére illeszthető fel a beirdalással hajlíthatóvá tett ívelt fedőlap. A felület egyenetlenségeit gletteléssel lehet eltüntetni

A gyárilag bevagdosott gipszkarton lapok ívelt felületek igényes kialakítását könnyítik meg lakása átalakításakor.

A nagy felületű, ívelt formához használhatók az ívben hajlítható lapokból kiszabott oldalborítások.

A nagyobb sík falfelület is könnyen szemet gyönyörködtetővé tehető rátétes lapolásokkal. A masszív vázszerkezet lapborítására több rétegben felerősített, kiszabott, és egymásra csavarozott lapokkal tagolt felületi mintázat alakítható ki. A kialakított falkazettába nemcsak TV, rádió, hanem különféle dísztárgyak is elhelyezhetők.

A lakószoba újszerű világításához ideális megoldás a mennyezetről aláfüggesztett díszítés, és az ebbe beerősített korszerű világítótestek kialakított rendszere. Terjedelmesebb aláfüggesztésnél középre egy erősítő keretet is ajánlatos összeállítani. A fedőlap vázra erősítése után felcsavarozható a többszöri nedvesítéssel fokozatosan a keret ívére hajlított gipszkarton oldalborítás.

Természetesen bőven vannak olyan díszítő megoldások, amelyek kivitelezését jobb inkább megbízható szakemberre bízni, de egyszerűbb beépítéseket, pl. polcokat Ön is készíthet a lakásban. Az új válaszfalba pl. csak két oldalról acélidomokból összecsavarozott, és gipszkarton lapokkal borított váz szükséges. A polcok keretét készítheti fa staflikból is. Ezeket azonban érdemes a szélső vázelemeket összekötő idomokhoz rögzíteni. A polcok borítása is lehet gipszkarton. A glettelés és csiszolás után igazán jól fog kinézni a kialakított polc.

A beépített polcok kialakításával eltüntetheti pl. a fűtéscsöveket és egyéb épületgépészeti vezetékeket is.

A beépített kazettás előtétfalak hatásosságát az eltérő színezéssel és a rejtetten beépített világítótestekkel tudja még hangsúlyosabbá tenni. Persze az erőteljes színekkel azért vigyázzon, mert éveken keresztül együtt kell majd élni velük, és egy idő után azért akár nyomasztóvá is válhatnak.

Milyen gipszkarton díszítést tervez a lakásában?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük