Harkály kopogtat frissen felújított homlokzatán?

Ha kopogtat a harkály, akkor nem bejönni akar, hanem bogarak mozgását érzi a frissen felrakott szigetelőlapok alatt. Az egészben az a legrosszabb, hogy nemcsak kopogtat, hanem le is bontja a szigetelést azért, hogy hozzáférjen a bogarakhoz.

Hogyan kerülheti el a harkályok bontását?

Ha a harkály kopogtat a frissen felújított homlokzati falán, akkor ezért felelőssé teheti a madarat is. Ezzel azonban nem sokkal lesz előrébb. Felettébb nehéz lesz meggyőzni a harkályt, hogy ha be akar jönni, akkor ne a falon, hanem az ajtón kopogtasson.

homlokzati vakolat

Ne bontsák le frissen felvitt homlokzati vakolatát a harkályok

A harkályok továbbra is a homlokzati vakolaton fognak kopogtatni, és közben pedig csak úgy mellékesen lebontják a drága pénzen vásárolt, frissen felrakott hőszigetelést. Jobban teszi, ha a felelős után kutakodva másfelé veszi az irányt. Ugyanis a harkály csak akkor fog kopácsolni a falán, ha nem hagyja nyugodni valamilyen rovar mozgása a falban. Ha rovarokat érez a szigetelés alatt, akkor megpróbál eljutni a rovarokhoz, és közben nem törődik azzal, hogy lebontja az Ön hőszigetelését. A harkály kopácsolásáért és megrendelés nélküli bontási munkálataiért a rovarmentesítést elmulasztó, gondatlan hőszigetelési munka a felelős.

Ha az utólagos szigeteléskor pontosan betartották volna a szigeteléskor nélkülözhetetlen szabályokat, akkor elvégzik a rovarmentesítést is a falban, és a rovarok nélküli falra a harkály rá se hederítene. Neki nem a szigetelésével van baja, hanem a rovarjaival.

A hőszigetelés gondos munkát, odafigyelést és a technológiai fegyelem betartását igényli. Ha bármelyik hiányzik, akkor a kivitelezésbe könnyen hiba csúszhat, és megtörténhet a baj.
Nem csak a kivitelezőket okolhatja azonban a hívatlan harkályinvázióért. Az elvégzett munka akkor sem lesz 100%-ban rovarbiztos, ha a jó minőségű hőszigetelő anyagokat gazdaságos változatokkal helyettesítik. Az ilyen anyagokból épített homlokzati szigetelésnél a harkályinváziót kiváltó rovarok könnyebben bejutnak a szigetelés alá, és matatásukkal már küldik is a meghívót a harkályoknak egy kis kopogtatásra.

Ha Ön azt mondja, hogy jó lesz az a fal kicsit gazdaságosabb szigetelőanyagból is, vagy jó lesz az a munka, kicsit kevésbé akkurátusan elvégezve, akkor bizony évek múlva kiderülhet, hogy talán mégse lett annyira jó, és lehet, hogy kezdheti elölről a szigetelést. Mondjuk a bosszúságát kicsit oldhatja, és a halogatását a szigetelés újbóli elvégzésére meg fogja akadályozni az, hogy a gyenge minőségű szigetelés bontását a harkályok elkezdik, és Önnek elegendő lesz már „csak” befejezni azt. Sovány vigasz, de ez van, ha nem figyel oda a hőszigetelő anyag minőségére, és a kivitelezés gondosságára.

A harkályok kopogtatásának és bontási munkálatainak elkerülésére Ön a jó minőségű hőszigetelő anyagok közül választ háza homlokzatára?

3 gondolatok ezen: “Harkály kopogtat frissen felújított homlokzatán?

  1. Kecskés S.

    Ez a blogbejegyzés minden szakmai alapot nélkülöz, érdemi információt nem nyújt, mint ahogy megoldást sem kínál a problémára. A probléma értelmes, tárgyilagos körbejárását az aki harkályproblémával küzd megtalálja a magyar madártani egylet honlapján. Ilyen butaságra kihegyezni egy cikket, hogy a kivitelezők felelnének a harkályok kopogtatásáért egyenesen abszurd. A harkálykopogtatásnak ezer oka lehet, ezek közül csak az egyik az, hogy élelmet keres. Harkályálló technológiák feltalálására és bevezetésére lenne szükség, nem a butaság terjesztésére. A cikk felülvizsgálatra és helyesbítésre szorul. Ez nagyjából olyan, mintha egy blogon azt írná valaki, hogy a dalostüzép nem árul harkálybiztos termékeket, ezért ők a felelősekva 😀 nem ez az első blogbejegyzés ami szembejön önöknél és rendkívül összeszedetlen, értelmetlen, pongyola, de ekkora ökörséget már nem hagyhattam hozzászólás nélkül. Ha tollat ragad önöknél valaki egy ilyen témában kérem az hozzáértő legyen, mert amint elvetik a hülyeség magvait az terjedhet…

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Kecskés S
      Köszönöm a hozzászólását, és azt is, hogy elmondta a véleményét. Minden jót kívánok Önnek.

    2. Szépvölgyi A.

      Teljesen igazat adok Kecskés S. szavainak, felesleges volt elolvasnom a szöveget, a legjobb lenne eltávolítani, vagy átírni, mert nem releváns és mások is beleesnek, hogy elolvassák, de a problémájuk megoldására nem kapnak érdemi információt, viszont köszönöm, hogy Ön lényegretörően leírta, hogy hol találhatok megoldást erre a problémára!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük