Hogyan kell betonozni?

A betonozás nem nagy dolog. Mondja ezt az, aki többször betonozott már. Ha van már gyakorlata, akkor tényleg nem olyan bonyolult dolog összekeverni a cementet a sóderrel és vízzel. Ahhoz azonban, hogy ebből évtizedekig is kitartó betont tudjon készíteni pontosan ismernie kell a keverés arányait, és tudni kell még néhány egyéb dolgot is a betonozásról. A betonozás tényleg nem olyan nagy dolog egyébként.

Ha családi házban lakik, akkor gyakran előfordul, hogy betonozni kell valamit a ház körül vagy a kertben. Ehhez persze hívhat kőművest is, de megcsinálhatja a betont saját maga is. Ha nagyobb területet betonoz, akkor persze érdemes segítséget hívni. A családból is segíthet valaki, vagy pedig egy jó barát is szívesen kötélnek áll majd egy hasonló baráti szívességért cserébe.

Mire van szükség a betonhoz?

A betonhoz cementre, sóderre és vízre van szüksége. A cementet 25 kg-os zsákokban, a sódert ömlesztve vásárolhatja meg, a víz pedig a kerti csapból jöhet a betonozáshoz. A beton megerősítésére pedig érdemes használni a beton jellegétől függően betonvasakat vagy pedig betonhálót. Ezzel az erősítéssel repedésbiztos lesz a rideg beton.

A sóder a betonhoz legnagyobb mennyiségben szükséges anyag. Ez folyami homokból és kavicsból áll. Ebből vannak kisebb és nagyobb szemcsés kavicsok is. Az apró szemű folyami homokra csak a felületi munkákhoz van szükség. A betonhoz a nagyobb szemcséjű kavicsra is szükség van. Fontos még az is, hogy ne legyen agyagos a sóder, mert ha ezek az agyagdarabok belekerülnek a kész betonba, akkor ezzel nagymértékben rontják a beton minőségét.

Fontos kérdés az is, hogy mennyi sóderre lesz szükség a betonozásnál. Ez attól függ, hogy milyen nagyságú területet szeretne lebetonozni, és milyen vastag betont szeretne készíteni.

A cement lesz a beton kötőanyaga, amely akkor fog megszilárdulni, ha vízzel összekeveri a sóder és a cement keverékét. Fontos kérdés, hogy mennyi cementre van szükség a betonhoz. Ha még nem betonozott, akkor talán azt gondolja, hogy minél több cementet tesz a sóderhez, annál erősebb lesz a beton. Ez azonban nem így van.

Ha túl sok cementet tesz a betonba, akkor könnyebben porlad majd, ez pedig nem igazán jó. A cement kötőerejét nagy mértékben befolyásolja a cement kora. A cement ugyanis már a levegővel való érintkezéssel is keményedik, ami a kötőerejének a csökkenését jelenti. A cementnek por állagúnak kell lenni ahhoz, hogy jó legyen a kötőereje. Ha egyszer már megszilárdult, megkötött a cement, például a levegő páratartalmával, akkor az már a porrá törés után sem fog újra megkötni. Néhány hónapig még tökéletes a cement, de egyik évről a másikra azért ne használja fel, mert nem lesz jó a belőle készült beton.

A tüzép telepen pedig elég egyszerű a helyzet. Ha keménynek érzi a cementet, akkor azt már ne vegye meg, mert nem lesz jó a belőle készült beton.

cement betonozáshoz

Raklapon tárolja a cementet. Mennyi cementre lesz szüksége a betonozáshoz?

Ha előre veszi meg a cementet, akkor a betonozásig ne a földön tárolja a cementes zsákokat, mert a cement nemcsak a levegőben lévő párát köti meg, hanem még a föld nedvességét is kiszívja. Ezzel pedig veszít az erejéből a cement. Rakja a képen is látható módon raklapra vagy valami másra a betonozásig a cementet.

A sóder és a cement mellé vízre lesz még szüksége a betonhoz.

Amint ezek a hozzávalók megvannak, akkor kezdheti is a betonozást.

Hogyan csinálhatja meg a betonozást házilag?

betonozás házilag

Milyen erős betonra van szüksége? Érdemes megerősíteni a betont betonacéllal is? Mire kell még odafigyelnie, amikor házilag betonoz?

A nagy kérdés pedig most jön. Milyen arányban kell a sódert és a cementet összekeverni, és hozzáadni a vizet, hogy jó betont készíthessen?

Ehhez az általános szabály az, hogy 3 lapát sóderhez kell tenni egy lapát cementet, és a vizet pedig úgy érdemes az összekevert sóderhez és cementhez adagolni, hogy ne folyjon szét, és jól bedolgozható, simítható legyen.

A betonkészítést meghatározza az is, hogy milyen célra készül a beton. Erős betonhoz a korábban már említett 3 lapát kavicshoz kell egy lapát cement. Ha gyengébb beton is megfelelő, akkor itt 4 lapát sóderhez kell egy lapát cement. A cement és a kavics konkrét keverési aránya tehát attól is függ, hogy mit betonoz, és ehhez milyen betonra van szüksége, és az is, hogy milyen a kavics szemnagysága. Általánosságban azonban azt lehet mondani, hogy egy köbméter kavicshoz 3 mázsa cementre lesz szüksége, és ebből kb. 0,8 m3 betont tud készíteni.

Ha betonkeverővel keveri a betont, akkor az alkotórészeket felváltva is adagolhatja a betonkeverőbe. Az a lényeg, hogy a végén a megfelelő arányban legyen benne a kész betonban a 3 alkotóelem. A keverő gondoskodni fog a megfelelő keverésről.

Ha pedig kézzel keveri a betont, akkor arra ügyeljen, hogy előbb a sódert és a cementet kell egyenletesen összekeverni. Ha ez már megvan, akkor mehet hozzá a víz. Ezt is egyenletesen adagolja, és inkább kevesebbet, mint sokat, mert pótolni lehet a még hiányzó vizet, de kivenni már nem lehet a betonból. Arra figyeljen oda, hogy egy olyan szilárd területen keverje a betont, ahol nem fog szétfolyni. A legjobb lehet egy egyenes betonon, de ha kisebb mennyiségre van szüksége a betonból, akkor akár egy talicskában is megkeverheti a szükséges mennyiséget.

Amint elkészül a beton megkeverésével már dolgozhatja is be. A bedolgozásnál arra figyeljen oda, hogy a nagyobb kavicsok ne egy helyre kerüljenek a betonba, mert ez gyengíti a betont.

Fontos még a beton eligazítása és döngölése is, mert a keveréskor levegőbuborékok keletkeznek a betonba, és ezeket a döngöléssel el kell távolítani ahhoz, hogy tartós legyen a beton. Arra is figyeljen oda, hogy oda is döngölje be a betont, ahova az magától nem képes befolyni.

beton megerősítéséhez szüksége lehet betonacélra vagy pedig síkhálóra. A betonacél hálót úgy dolgozza be, hogy egyenletesen eligazítja a betont a felületen. Erre rakja rá a síkhálót, vagy a beton megerősítésére szánt betonvasat, és erre újabb betonréteg kerül. Ezután pedig újra le kell döngölni a betont a buborékok miatt. A síkháló persze nem szükséges minden betonba, de ha födémet betonoz, akkor viszont mindenképp szükség van rá. Egy kerti betonjárdához nem feltétlenül van szüksége vasalásra. Az persze kétségtelen, hogy ezzel is törésbiztosabb lesz az egyébként rideg beton. A beton felületét el is kell egyengetni, lesimítani egy kőműves kanállal, és lehúzni egy egyenes léccel.

Mindenképp szüksége lesz még egy vízmértékre is. Erre a betonozásnál azonban már inkább csak ellenőrzésképpen. A vízmértékre a zsalu magasságának a pontos beállításához van szüksége. Nem biztos, hogy teljesen egyenesnek kell lenni a betonnak. Számoljon azzal is, hogy a víznek is le kell folynia majd a beton felületéről. Ehhez megfelelő lejtésre van szükség. Ez méterenként másfél, két centiméter lehet.

Ezzel a beton el is készült, nincs azonban még kész a betonozással. Ugyanis a beton körülbelül egy hónap alatt köt meg, és ez alatt az idő alatt a víz nem párologhat el a betonból. Ezért az elején gyakrabban, később pedig egyre ritkábban gondoskodni kell a víz pótlásáról, vagyis locsolni kell a betont. Ritkíthatja a locsolások sűrűségét, ha letakarja a betont zsákokkal, vagy bármilyen nevességet megtartó anyaggal. Ezzel a nap égető hatásától is megvédi a betont.

Ne terhelje a betont, addig amíg nem szilárdul meg tökéletesen. Ez nem azt jelenti, hogy egy hónapig nem is léphet rá, hanem azt, hogy néhány napot mindenképp várjon a betonra lépéssel, és tényleg ne rakjon rá terhet.

Cementre, sóderre és az itt található betonvasra van szüksége a betonozáshoz?

 • Milyen méretű betonvas vagy betonacél háló fogja biztosítani az elkészülő beton törésbiztos szilárdságát és rugalmasságát?
 • Hívja munkatársainkat a (+36-26)375-171-es számon, és segítenek.

112 gondolatok ezen: “Hogyan kell betonozni?

 1. Pingback: Kerti grillsütő építése

 2. Kerekgyarto Nandorne

  Reszletes tajemoztatas. Csakhat a keveresi aranybol nem derul ki, hogy mennyi kavicshoz mennyi cementet vasaroljak meg. Mert ugye a hozzavalokat elore kell megvasarolni. Na ez ebbol a tajekoztatobol nem derul ki. Nekem 15 m3 kavicshoz mennyi cementet kell vasarolnom?

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Kerékgyártó Nándorné
   Milyen célra készül a beton? Erős betonhoz 3 lapát kavicshoz kell egy lapát cement, gyengébb betonhoz 4 lapát sóderhez kell egy lapát cement. Általában azt lehet mondani, hogy egy köbméter betonhoz 1,3 köbméter kavicsra van szükség, és ehhez kb. 400 kg cement kell. A 15 m3 kavicshoz tehát kb. 45 mázsa cementre lehet szüksége. A konkrét keverési arány azonban attól is függ, hogy mit betonoz, milyen betonra van szüksége, és milyen a kavics szemnagysága.

  2. Zoli

   Általánosságban azonban azt lehet mondani, hogy egy köbméter kavicshoz 3 mázsa cementre lesz szüksége, és ebből kb. 0,8 m3 betont tud készíteni.

 3. Kállai Józsefné

  Tud nekem abban valaki segíteni, hogy 10 kg száraz betonnak mennyi lesz a súlya kötés után?
  Köszönöm

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Kállai Józsefné
   Nem igazán értem a kérdését. 10 kg száraz beton a bekeverés, kötés és száradás után is nagyjából 10 kg lesz kész betonként is.
   A kérdés igazából az szokott lenni, hogy adott kg száraz beton mennyi kész betonhoz elég. Általánosságban azt lehet mondani, hogy 1 tonna száraz beton nagyjából fél köbméter kész betonhoz elég. Így lehet számolni a szükségletet.

 4. Dékány Tibor

  Szép napot nekem az lenne a kérdésem ha aprószemcsés fürediből készíteném a betont milyen keverési arányt használjak 4,4-2cm ajzatbeton ebédlőbe /aljzatkiegyenlítés/? előre is köszönöm

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Dékány Tibor
   Elnézését kérem, hogy a távolból nem tudok segíteni a pontosabb keverési arány meghatározásában. Nem ismerem az aprószemcsés füredit, ezért nem vállalkoznék egy 4,4-2 cm-es aljzatkiegyenlítő beton pontos keverési arányának meghatározására látatlanban.

 5. Laci

  Tisztelt Dalos-Blog! 20m2-er 4-cm-es betonhoz mennyi cementre és sóderre van szükség? Köszönöm a segítséget!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Laci
   A cement és a kavics pontos keverési arányát a kavics szemnagysága és az is meghatározza, hogy milyen célra készül a beton.
   Általánosságban azonban azt lehet mondani, hogy 20 m2 4 centiméter vastag betonhoz egy köbméter sóderre és 3 mázsa cementre lesz szüksége. Ennyire azonban nem biztos, hogy érdemes pontosan kiszámolni, mert, ha egyes helyeken 4,5 cm vastag lesz a beton, akkor az utolsó 1-2 m2-re már nem fog jutni. Tehát az is fontos, hogy milyen célra, és hova készül a beton, és mennyire pontos az a 4 cm-es vastagság. Ezt Ön tudja.

 6. Misi

  Tisztelt Dalos-blog!

  Szegélykövet szeretnék betnozni 14m hosszban kb mennyi sóder és cementre lenne szükségem? Válaszát előre is köszönöm!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Misi
   Ez azért függ attól is, hogy milyen terhelésre készül a burkolat. Teherkocsi forgalomhoz erősebb, stabilabb szegély kell, ezért erősebb betonalapra van szükség a szegélynél. Több beton kell hozzá.
   Személykocsi forgalomnál 14 m szegélyhez nagyjából 0,8-1 m3 sóderre, és ehhez kb. 230-270 kg cementre lehet szükség.

 7. Bálványos Zsolt

  Tisztelt Dalagos_blog! Én kutyakenel alá szeretnék egy 3×3-as 5 cm vastagságú betonalapot. Ön szerint ez elegendő? Valamint a beton alá szükséges-e még kavicságy letétele? Köszönettel Zsolt

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Zsolt
   Betonháló nélkül az 5 cm vastagságú beton mindig meglehetősen bizonytalan. Magamnak 10 centiméternél vékonyabb betont nemigen készítenék. Különösen a szabadban, ahol a beton a gyakori fagyoknak is ki van téve.
   Ha stabil, kötött talaj a készülő beton alapja, akkor nem feltétlenül szükséges a kavicságy. De ha laza a talaj, akkor mindenképp raknék a beton alá kavicsot is.
   Ha viszont 5 cm vastag beton járdalapokból tervezi a betont, akkor mindenképp megfelelő alapot kell rakni a lapokból kialakított burkolat alá.

 8. Betonozó

  Tisztelt Dalos-blog! 18 nm-es szoba padlóját betonoznám le, miután eltávolítottam a salakot. Milyen vastag legyen a betonréteg, és milyen szigetelést tegyek alá? Kell-e betonacélt beletenni, és érintkezhet a beton közvetlenül az oldalfalakkal? Köszönettel, Betonozó

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Betonozó
   Legalább 10 centi vastag aljzatbetont javasolok. A beton kötése után erre kerülhet a vízszigetelő, majd erre hőszigetelésre kiválasztott anyag.
   A leggyakrabban a polisztirolt választják a padló lépésálló szigetelésére. Ehhez pl. Az Austrotherm AT-N100-as lemezek gyakran használatosak. Talajon fekvő padlónál érdemes 10 cm vastagon lerakni a szigetelőt. A Grafit 100-as szigetelő még jobb hőszigetelő képességű, de ezzel együtt drágább is az AT-N100-as lemeznél. Erre kerülhet majd a technológiai fólia, ami megvédi a hőszigetelő anyagot a nedvességtől, a lecsorgó cementlétől. Erre pedig egy 5-6 cm vastag betonréteg kerül, amibe érdemes tenni egy 4-es vagy 5-ös betonacél hálót.
   Raknék dilatációs szalagot a beton és a fal közé, de nem feltétlenül szükséges.

   1. Bird

    Tudtommal a padló legalsó rétegeként funkciónáló betonnak (10cm-es) érdemes fizikai kötésben lennie a falakkal, így vasrudakat érdemes befúrni a falba (plusz kötésben a betonhálóval), aminek a vége az új betonba köt bele… A dilatációs szalag csak a legfelső (6cm) réteg beton köré kell, többek között a zajelnyelés miatt…
    De javítsanak ki ha tévedek! 🙂
    (((Én mindenesetre a közeljövőben ezt a típusú rétegrendet fogom követni…)))

 9. Nagy Anita

  Nagyon jo cikk! Nekem egy olyan kerdesem lenne, hogy ha felujitasnal, szennyviz vezetek csere utan kell vissza betonozni a kivesett jaratot (kb 15-20 cm szeles, 5-8 cm mely a cso folott) akkor oda jo-e a kezzel kevert soder+viz+cement beton, vagy vegyunk inkabb par zsak estrich betont?
  Valaszat elore is koszonom!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Nagy Anita
   Ha megfelelő arányban belerakva a sódert, cementet, vizet, jól meg tudják keverni a betont, akkor miért ne lenne jó a kézzel kevert beton 🙂
   Ha viszont még nem csináltak kézzel kevert betont, akkor biztonságosabb megvenni a zsákosat.

 10. Papp István

  Üdvözlöm !

  Adott egy régi betonozás a két ház között ( 5×5 m ) , amely stabil , nem mozog de repedezett és nem betonhálózott . Ön szerint erre lehet egy réteget ráhúzni és ha igen milyet / mekkorát tanácsol , vagy vissza kell bontani a régi réteget . ( én 10 cm -es rétegre gondoltam bevasalva )
  Válaszát Köszönöm !

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Papp István
   Látatlanban azért nem lehet egyértelmű választ adni a kérdésére. Ha valóban stabil a jelenlegi beton, és „csak” megrepedezett a vasalás hiánya miatt, akkor rá lehet húzni egy másik betonréteget. Valóban jó lehet egy 10 cm vastag rábetonozás, 5 cm-es magasságban belerakva a vasalást, betonhálót. A beton szükséges vastagsága azonban alapvetően a terheléstől függ. A teherautós forgalmat a 10 cm vastag rábetonozás nem biztos, hogy el fogja bírni repedés nélkül. És a teherautó terhelések között is van különbség.
   Valami oka ugyanis annak is van, hogy a jelenlegi beton repedezett lett. Pl. vagy nem tökéletesen stabil, tömörített a beton alatti alap, vagy olyan terhelést kapott, ami miatt megrepedt a beton.
   A megfelelő cementtartalmú, 10 cm vastag beton a fagyástól még nem reped szét. A fagy inkább felületi mállás formájában jelentkezik. A fagyveszélyt pedig elsősorban nem a nagy téli hideg, hanem a fagyás, olvadási ciklusok száma jelenti, tehát a 0 fok körüli plus, mínusz hőmérséklet ingadozás. Az sem mindegy persze, hogy letakarítják-e a betonra hullott 10-15 centis hóréteget, vagy pedig a betonon olvad el a hó a nappali plusz és hajnali mínusz hőmérsékletek között ingadozva több napon, akár heteken keresztül.

 11. Tamás Erika

  Tisztelt Dalos-blog!
  Egy kerti magas ágyast kell újra építenem, mert a tégla nem bírta a földnyomást és az időjárási viszontagságokat.
  Most zsalukőből szeretném megépíteni 50x15x23. Ez egy háromszög 2×3,4 m befogóval és egy 4,6 íves átfogóval, 3 sor magasan. Ha jól számoltam, 80 db kő szükséges. Értem a beton keverési arányt, de hogy ehhez mennyi sóder és cement szükséges ebben kérem a segítségét.
  Előre is köszönöm

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Tamás Erika
   2×3,4 m az 14 db zsalukőből megvan, sőt a sarokra elég csak egyszer 15 cm-t számolni. A 4,6 méteres átfogóból is lejön a 2 saroknál a 15 cm, de pluszban hozzájon az ív mértékének plusz szükséglete. Ha 10 zsalukövet számolunk, akkor az soronként 25 db, tehát a kb. 80 db biztosan elég lesz.
   2×3,4 méter plusz 4,6 méter az 11,4 méter kb. 70 cm magasan. Ez kb. 8 m2. 1 m2 15-ös zsalukőhöz 95-100 liter beton kell. Vagyis nagyjából 0,8 m3 betonra lesz szükség a zsalukő ágyás betonnal való kitöltéséhez.
   0,8 m3 betonhoz kb. 1 m3 sóderre és 270-300 kg cementre lesz szüksége.

 12. sáromi bence

  Tisztelt Dalos-blog

  70-es években épült társasház konyháját szeretném újra burkolni.A Járólap feltörése után 3-4 cm vastag homok réteget találtam a födém és a járólap között .Mi volna a megfelelő keverési arány “3-4 cm vastag “tötőbeton” készítéséhez.
  Üdvözlettel, S Bence

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Bence
   A 3-4 cm vastag (illetve inkább vékony) töltőbeton készítésénél a keverés minősége is fontos, ezért a gépi keverés jobb, mert egyenletesebb beton keveréket ad.
   A töltőbeton nem igényel az átlagostól eltérő keverési arányt. Itt is azt tudom mondani, hogy az egy köbméter sóderhez a 3 mázsa cement megfelelő arány. Azt is el kell azonban mondani, hogy cement és cement között is van különbség. Eltérő gyártók eltérő osztályú és minőségű cementjei között vannak különbségek. A hozzáadott víz mennyisége pedig alapvetően függ a sóder nedvességtartalmától. Ezért távolról, ennyi információ alapján szakember nem fog tudni Önnek pontos keverési arányokat mondani.

 13. Illés Mária

  Tisztelt Dalos-blog
  Kerítéshez alapot szeretnék, 18 m hosszú, 50 cm magas és 10 cm széles. Ehhez mennyi anyagra van szükségem.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel: Illés Mária

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Illés Mária
   Nem biztos, hogy pontosan értem, hogy milyen kerítésről van szó, ezért leírom a levezetést. Ebből már Ön is ki tudja majd számolni kerítéséhez az adatokat.
   Ha kerítéshez 50 cm magas alapot szeretne, akkor ehhez a földbe is kell ásni alapot, sávalapot, amit érdemes 70 cm mélyre ásni. Sőt a földben lévő alap nyugodtan lehet ennél szélesebb, 15 cm is.
   Ez 18×0,5×0,1 + 18×0,7×0,15=2,79m3 beton kerekítéssel 3 köbméter beton.
   1 köbméter sóderből kb. 0,8 m3 beton készíthető, ezért 3 köbméter betonhoz 3,75 m3 sóderre ehhez pedig 3,75x 3 mázsa, vagyis 11,25 mázsa cementre lesz szüksége.
   A kerítés megerősítésére azonban még vasalásra, betonacél szálakra is szüksége van. De ennél is jobb a kengyelezett vasalat.
   Emellett pedig a 10 cm széles kerítés oszlopa nem biztos, hogy olyan stabilan fogja majd tartani a kapukat.

 14. Kőhegyi Ottó

  Tisztelt Dalos-blog!

  Először is elismerésem a blog precízségéért és az ide íróknak nyújtott bőséges tájékoztatásért.

  Két dologban kérem szakvéleményét:

  1; Egy 200+ éves uradalmi ház boldog tulajdonosai vagyunk s a szakaszos felújítások közepette most értünk el a leend’ gyerekszobához. 65 centis külső kőfalakkal 45ös belső vályogfalakkal rendelkezünk, melyek abszolút vizesedés mentesek. Egy 23,5 nm-es szoba – még tán békebeli – padlódeszkáit tervezzük felszedni ami alatt döngölt föld található. Kérdésem, hogy milyen anyagokat, eljárásokat, mennyiségeket javasol a padló betonozására és szigetelésére, valamint mit tegyünk a beton és a vályogfal közé?

  2; Az utca felőli 9,2 nm-es földes kocsibejáró is megérett a térkövezésre. A dolgot bonyolítja, hogy évente 2-3 alkalommal egy kb 8 tonnás homlokrakós traktornak is be kell jönnie az udvarba (komposzt, tüzifa miatt). Milyen vastagságú, mennyire megerősített betont ajánl erre a területre? Ennyire terhelt feljárót is kombinálhatok akár fűtéssel a téli jegesedés ellen?

  Válaszát előre is köszönöm.

  Tisztelettel:
  Kőhegyi Ottó

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Kőhegyi Ottó
   Köszönöm szépen, köszönjük szépen az elismerő szavait. Igyekszünk 🙂
   Az első kérdésre adott válaszommal azonban valószínűleg csalódást okozok Önnek. Egy 200+ éves épület esetében a padló betonozására az általános információkon túl helyszíni szemrevételezés nélkül nem tartanám korrektnek, ha bármit is javasolnék.
   Egy 8 tonnás traktor terhelésének elbírásához a térkő burkolat alapja minimum 60, de inkább 80 cm-es legyen. A burkolat szegélyét pedig betonba kell lerakni. A kiszedett tükörbe a zúzott kő aljzat megfelelően tömörítve kerüljön be. Mondjuk 10 cm-enként lerakva és tömörítve. A felső részére, pl. 40 cm után kerülhet már murva vagy nagyszemcsés kavics is. A legjobb azonban az, ha minél vastagabb a zúzottkő réteg. Ennek a tömörödéséhez én minimum egy de lehet, hogy 2 évig nem húznám rá az alapra az ágyazó réteget és a térkő burkolatot, mert az 2 év alatt ülepszik annyit, hogy utána a tömörödött alapon a térkő burkolat jóval stabilabb lehet.
   8 cm vastag Solido, Serpentino vagy Behaton térköveket raknék le, mert ezek a kutyacsont alakú térkövek egymásba is kapaszkodnak.
   A téli jegesedéssel szemben lehet kombinálni a fűtéssel, de ezt az alap megfelelő tömörítése és a kivitelező szakember tapasztalata határozza meg. Házi kivitelezésben nem kombinálnám.

 15. Sághy Erzsébet

  vasalatlan, kb 10 cm vastag 4×4 m régi, málló felületű kültéri járófelületre szeretnék betonsablonnal, (ami kb 5 cm vastagságban adja a mintát), egy réteget önteni. Elég lenne hálót lerakni a meglévő felületre, erre 5 cm betont teríteni .és fölé tenni a sablont a plusz 5 cm-rel?

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Sághy Erzsébet
   Nem tudom, hogy pontosan értem-e Önt. Ezért leírom, hogy régi beton fölé hogyan célszerű újabb betonréteget húzni.
   A meglévő beton málló részeit el kell távolítani, meg kell takarítani a szenyeződésektől. Ezt vízzel majd cementes habarccsal leönteni, és erre mehet rá a friss betonréteg.
   A vasalatot mindig a friss betonréteg középrészébe érdemes tenni, mert így lesz tartása a betonnak. A friss beton aljára semmi értelme vasalást rakni.

 16. Szabó Tibor

  Tisztelt dalos-blog!
  Házon belül (beltérben) szeretnék egy kis területű (kb. 2 négyzetméter nagyságú), max 5-6 cm vastagságú beton felületet létrehozni. Erős betont szeretnék, és tennék bele hálót is. A kérdésem az – mivel kis felületről van szó, és így a költség nem lényeg -, hogy milyen szemcse nagyságú sóder (vagy folyami homok?) lenne a legcélszerűbb, és hozzá milyen típusú cementet használjak. Kisebb szemcséjű sóderrel is meg lehet csinálni? (Mikor használnak egyébként kisebb szemcséjű sódert az építőiparban?)

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Szabó Tibor
   Ön említi, hogy max 5-6 cm vastag betont szeretne készíteni. Ennél vékonyabb betont már nemigen célszerű készíteni. 4 cm-nél vékonyabbat semmiképp, mert könnyen repedhet.
   Minél kisebb szemcséjű a sóder, annál több cement szükséges a megfelelő szilárdságú beton készítéséhez. Nagy szemcséjű sóderben pedig szükséges az aprószemcsés is, hogy ne maradjanak majd a betonban légrések.
   0-8 mm-es sóderből lehet készíteni az aljzatbetont. Nem szükséges különleges cement a betonozáshoz. Készülhet az kohósalak vagy kompozit portlandcementből. Arra azonban nagyon figyelni kell, hogy a betonháló a beton közepére kerüljön, semmiképp se kerüljön le a beton aljára. A beton tömörítése is nagyon fontos. Ne maradjanak benne légbuborékok.
   Ha Ön nem gyakorlott betonozó, akkor nem lesz szerencsés egy ilyen vékony aljzatbeton elkészítésével kezdeni a betonozást.

 17. Tamás

  Tisztelt Dalos-blog!
  Egy pince aljának a lebetonozását tervezem (a talajt), jelenleg döngölt föld van ott amiből 20-30cm vastagság el lesz távolítva, hogy ne legyen túl alacsony a belmagasság és erre megy kavicságy és a beton. 2,5×3,5m a terület. Azt szeretném kérdezni milyen vastagon kell betonozni, a 10cm elég-e, kell-e vasalni? Nem nagyon lesz terhelve, kompótokra, lekváros üvegekre pár regál. Még azt nem tudom, hogy a vas hálót hozzá-e kell fogatni az oldalfalakhoz befúrt vasakkal, ahogy már fentebb is írták, az oldalfalak betonból vannak.
  Válaszát köszönöm szépen!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Tamás
   Ha nem lesz terhelve a pince, akkor kavicságyra a 10 cm vastag beton elég lehet aljzatnak. Vashálót mindenképp érdemes tenni a beton közepébe.

 18. Mortimer

  üdvözlet Dalos-blog!

  A kérdésem röviden. Beltéri 60 nm-es, egybefüggő területen régi járólapot felszedtem, alatta lévő mischung-ot is felvéstem ( kb. 6-8 cm). Sajnos egyenetlen a betonfödém 0-3 cm lehet benne. A cél laminált parketta, a kérdés pedig, hogy mivel hozzam síkba a felületet.
  Aljzatkiegyenlítőnél max 30 mm vastagságot írnak, szárazbeton esetében 0-3 cm alkalmazható? vagy minimum 5 cm? konkrétan erre az esetre mit ajánl? betonhálót mikor kell használni?
  felmerült a szigetelés is, itt mi a célszerű megoldás 5 cm nikecell ( vmi más?), plusz arra 5 cm szárzbeton elegendő?
  Egy szaki javasolta a szárazbetont, költségben biztos jobb, bízom benne, hogy síkra le tudja hozni.

  Válaszát előre is köszönöm,
  Mortimer

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Mortimer
   A betonfödém egyenetlenségeinek kiegyenlítésére a sima szárazbeton 3 cm alatti egyenletlenségnél nem igazán jó. 5 cm-es, vagy ennél nagyobb vastagságnál már jól használható. A 0-3 cm-es egyenetlenség kiegyenlítésére a szálerősített szárazbeton, a flexbeton biztosabb megoldást jelent.
   Szintközi födémnél a lépésálló nikecell 5 cm-es vastagságban már jó megoldás lehet, és erre megfelelően kivitelezve már 5 cm szárazbeton is elegendő. Az esetleges szigetelés esetében persze az is fontos kérdés, hogy a küszöbszint összességében milyen vastagságot tesz lehetővé.

 19. Rencsik Gaspar

  A szetbontott betonbol a kisebb reszeket [ kavicsot , tormeleket fel lehet hasznalni uj beton keszitesehez ?

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Rencsik Gáspár
   A beton jellege válogatja. Udvari járda betonozásakor az alapba bele lehet rakni a kavicsot, apró bontott törmeléket, és erre lehet önteni majd a betont. Ha úgy igazítja el a belerakott apró törmeléket, hogy nem érik egymást, akkor közéjük folyhat a friss beton, és jól meg fog kötni.

 20. Győrik Anita

  Tisztelt Dalos-blog!
  37nm-es alapterületű, földszinti, jelenleg döngölt föld talajos, vizes (magasan talajvíz miatt) helységet szeretnék lebetonozni és mosókonyhát, edzőtermet, barkácssarkot, hobbihelységet kialakítani későbbi járólap burkolattal. Szeretnék egy élhető, száraz helységet, a jelenleg máló vakolatú helyett.
  -Az olvastam, hogy 7cm-es betonra kb 7-8 centis lépésálló szigetelés és rá 5 centis beton kellene, ezt mind vasalás nélkül.Szerintem kevés.
  -Szigetelő anyagot hova, milyet tegyek?
  -A helység sarkában megy le a szennyvízcsatorna, azt le kell burkolnom valamivel, vagy csak betonozzam be?
  -Az alapvető probléma meg az, hogy mindenhol más és mást olvasok aljzatbeton készítésekor 1m3 betonhoz 1,2 m3 sóderhoz, hol 2,5-3-3,5q cementet írnak.
  -Ki kell teljesen száradnia(28 nap) az alsó rétegnek vagy 1 hét különbséggel lehet a 2 réteg betonozást készíteni?
  Válaszát előre is köszönöm!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Győrik Anita
   Vastagabb rétegek természetesen lehetnek :). Csak szokszor a küszöbszint miatt alig-alig van hely az egyes rétegeknek, ezért a rendelkezésre álló helyet kell a lehető legjobban kihasználni.
   Alapvetően természetesen igaza van a vastagsággal kapcsolatban. Aljzatbetonként legalább 10 centi vastagot szoktunk javasolni. A beton kötése után (érdemes megvárni a 28 napot) erre kerülhet a vízszigetelő, majd erre a hőszigetelésre kiválasztott anyag. Talajon fekvő padlónál érdemes 10 cm vastagon lerakni pl. az Austrotherm AT-N100-as lemezt. A Grafit 100-as lemezeknek jobb a hőszigetelése, ebből vékonyabb is elég. A szigetelőre kell rakni egy technológiai fóliát. Ez védi meg a szigetelő hőszigetelő képességét a felé kerülő betonból lecsorgó cementlétől. A fóliára 5-6 cm vastag betont érdemes tenni, és ebbe 4-es vagy 5-ös betonacél hálót.
   Ha azonban vizes a fal, és mállik a vakolat, akkor a fal vízszigetelését is érdemes megnézetni egy szakemberrel az aljzatbetonozás előtt.
   1 m3 betonhoz nagyjából 1,2 m3 sóderre van szükség, és egy köbméter sóderhez nagyjából 3 mázsa cementre. A beton céljának, a sóder szemcseméretének és a cement fajtájának függvényében azonban adott esetben ezeknek a számoknak mindegyike helyes lehet. Ha nem is kifejezetten aljzatbetonnál, hanem betonnál.

 21. Anita

  Kedves Dalos-blog!

  Homokos talajon szeretnék egy kisházikót építeni, aminek az alapja és aljzata beton lenne. Kérdésem milyen mélységű és vastagságú alapra lesz szükség 6*5m-es házikónál? (félig tégla, félig könnyű szerkezetes ház kerülne rá) valamint a közte lévő beton aljaznak hány cm vastagságúnak kell minimum lennie?

  Köszönöm válaszát!
  Anita

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Anita
   Csalódást fogok okozni Önnek, mert nem fogok tudni válaszolni a kérdésére. A fagyveszély, a fagyhatár miatt az alapozás mélysége minimum 80-90 cm. Homokos talajon még több lehet. A homokos talaj azonban nagy bizonytalansági tényező. A helyszín megnézése, vizsgálata nélkül szakember nem fog Önnek pontos adatokat mondani.

   1. Anita

    Köszönöm szépen, hogy foglalkozott kérdésemmel! Nekem már ez is sokat segített! Szép napot! Üdvözletem! Anita

 22. Szabó Gábor

  Tisztelt Dalos Blog Szerkesztő!
  Autó beállót tervezek betonból csinálni házilag, betonkeverővel. 23m hosszú, 2×0,5m nyomtáv, 20cm vastagságban. Ön szerint ez elegendő személyautónak? Esetleg túl vastag a 20cm? A térfogat számítás alapján ez ~4.6 m3 beton. Kérem, írja meg, hogy milyen/mennyi sóder, és mennyi cementre van szükségem. Válaszát előre is köszönöm!
  Szabó Gábor

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Szabó Gábor
   Ez a 20 cm vastag és 50 cm széles nyomtáv minden bizonnyal elég egy személyautós behajtónak. A térkő gyártók személykocsi behajtóhoz 10 cm vastag gyeprácsot ajánlanak. Talán érdemes lehet ezt is meggondolni, mint lehetséges alternatívát.
   0-24 mm-es sóder nyugodtan használható 10 cm-nél vastagabb betonok, járdák készítéséhez.
   A 4,6 m3 betonhoz 5,75, közel 6 m3 sóderre lesz szüksége, és a köbméterenkénti 3 mázsa cement (6×3 mázsa) bőven elég lesz a cementből.

 23. Sarok Antal

  Tisztelt Uram,

  Érdeklődni szeretnék, hogy homokos talaj esetén acélvázas melléképületnek elegendő-e körben 30 x 30-as keresztemtszetben vasalt sávalap körben, és rajta 10 cm síkbeton. Milyen kavicsot érdemes használnom a beton alá és milyen vastagságban?

  Előre is köszönöm.

  Üdv,
  Antal

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Antal
   Hát nem tudom. Nyilván nem mindegy, hogy milyen melléképület épül.
   Azért hivatalosan az alap mélységének illene a fagyhatár alatt lenni. Ez pedig 70-80 cm.
   A homokos talaj mellett a talajvíz szintje is fontos szempont. Javasolom, hogy szakembertől kérjen javaslatot.

 24. Tamas

  Tisztelt Dalos Blog Szerkesztő!

  Medencenek szeretnek betonalapot kesziteni.
  En ugy gondoltam hogy 10cm soderagyra betonoznek mert nagyon agyagos a fold es nehogy megsulyedjen a viz tomege alatt. 6×3mas alapot 20cm vastagon 6mmes vasraccsal keszitenem.
  3,6kobi soder es 8mazsa cemetet vennek.
  Jo lesz ez az elkepzeles?
  Illetve eleg lesz e minden?
  Valaszat elore is koszonom.
  Udvozlettel:
  Tamas

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Tamás
   A talajviszonyokat nem ismerem, azonban jó lehet ez az elképzelés.
   18 m2-es, 20 cm vastag betonhoz 3,6 m3 betonra lesz szükség, és ehhez ez az anyagmennyiség kevés lesz.
   1m3 betonhoz nagyjából 1,2 m3 sóderre lesz szüksége, ami azt jelenti, hogy nagyjából 4,5 m3 sóder kell már magához a betonhoz is. Ehhez minimum 10, de inkább 11-12 mázsa cement kell.
   Emellett még ott van a 10 cm vastag sóderágy sóder szükséglete is.

 25. Zsiborács Balázs

  Tisztelt Dalos Blog!
  Szeretném kérni segítségét,illetve tanácsát.
  Van egy meglévő régi borospince,melynek kb.8-10cm-es a betonalapja.Alatta döngölt föld.Át lett a nyáron alakítva a helység,és a földes részeken le lett betonozva (10cm),valamint az új falnak meg lett csinálva az alapja,ami be is lett alaposan vasalva.Azonban szeretnék a járófelületre egy új réteget lehetőleg betonból,ami 5cm lenne.A baj ott kezdődik,hogy a helység közepén nagyjából 0.5cm beton kéne a felületre,a többinél változó.0,5-től 5cm-ig.Aljzatkiegyenlítőből a gatyám is rámenne a réteg kialakítására,és hát 3cm-nél vastagabban nem lehet húzni.Zsákos szárazbeton szintén nem olcsó,bár a Baumit szárazbetonja elvileg a 0,5cm-ert még elviszi.Jó lehet az a megoldás,hogy adott a sóder,adott a cement,és ezekből csinálok rá egy erősebb betont?11m2-ről lenne szó,valamint tárolóhelység + spájz a funkciója.(nyílászárók cserélve,nyáron szigetelve lesz a lábazat,ami azt jelenti,hogy nagy hőingadozásnak nem lesz kitéve,fagy kizárt,a helyiség 80%-ban föld alatt van.)
  Köszönöm előre is véleményét,és segítségét!
  Üdv.
  Zsiborács Balázs

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Zsiborács Balázs
   Ha fagyveszély nem fenyeget, akkor egy olyan betonréteg rábetonozása, amelynek a legvékonyabb része 5 cm körüli az jó lehet.

 26. Török János

  Tisztelt Dalos-Blog!

  Mobilgarázst alapját szeretném elkészíteni. 5m x 6m. Ekkora felületet diletáció nélkül, betonvas erősítéssel ki lehet önteni egyben? 10cm beton vastagság elegendő? Ha igen mennyi alapanyagra lenne kb. szükségem?

  Segítségét előre is köszönöm!
  Az írás remekül sikerült..:)

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Török János
   Ha 5x6m a mobilgarázs, akkor egy olyan beton alapot érdemes készíteni, amelyik minden irányban túlnyúlik rajta 15-20 cm-rel.
   Betonacél hálóval a 10 cm vastag beton éppen elég lehet. Magamnak azonban 12, de inkább 15 cm-nél vékonyabb alapot nem csinálnék.
   1 m3 betonhoz kb. 1,2 m3 sóderre van szükség, és 1m3 sóderhez kb. 3 mázsa cementet érdemes hozzáadni.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Mészáros Emi
   Kivitelezést sajnos mi nem vállalunk. Kivitelező szakembert keressen meg a betonozással.

 27. P. László

  Tisztelt Dalos blog!

  Házunk mellé szeretnék kb. 3×6 m-es (6m a házzal csatlakozó hossz) beton teraszt készíteni. Úgy gondoltam, hogy sávalapot készítenék, amire 1 sor zsalukő menne, közte feltöltés, szivárgó réteg és rá kb. 15 cm vasalt beton.
  Az alábbi kérdésekben szeretném a tanácsukat kérni:
  1. Önök szerint érdemes-e fagyhatár alá menni az alapozással?
  2. Az aljzatbeton és a tömörített szivárgóréteg közé érdemes-e tenni PE fóliát, vagy bármi mást?
  3. A ház mellett betonjárda fut végig. Önök szerint ezt fel kell-e törni, és a ház alapja mellett is le kell ásni a terasz sávalapját, vagy lehet erre tölteni a földet?
  4. Elég ellentmondásos véleményeket olvastam a terasz házhoz való bekötésével kapcsolatban. Önök szerint szükséges-e összevasalni/tüskézni a ház oldalához az új teraszt? Vagy inkább válasszam el (pl lábazati xps szigeteléssel).

  Válaszukat előre is köszönöm!

  Üdvözlettel,

  P. László

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves P László
   Ha stabilan álló teraszt szeretne, akkor érdemes a fagyhatár alá menni. De persze sokszor nem mennek a fagyhatár alá. Ilyenkor azért mozoghat a terasz.
   Vízszigetelést érdemes a teraszra is tenni.
   A betonjárda feltörése nélkül mennyire lesz stabil a terasz sávalapja?
   Ha a terasz alapjával nem fog a fagyhatár alá menni, akkor az összevasalás miatt bajok lehetnek.

 28. Szőnyi Rudolf

  Tisztelt Dalos Úr.Ha nagyobb területet szeretnék kibetonozni (legyen az aljzat , födém) , de nem tudom egyszerre ( egy ütemben megoldani ) , mit tudok tenni? Azaz milyen lehetőségek vannak? ( Tudom hogy nem túl szerencsés , de elkerülhetetlennek látszik)
  Szőnyi Rudolf , Kiszombor.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Szőnyi Rudolf
   Igen, betonozni egyben érdemes. Különösen a födémet. A vasalatnak a betonréteg közepére kell kerülni. Nem lehet úgy, hogy ma az egyik felét, holnap a másikat:).
   A vasalás, vasháló alatti részt kell leteríteni, erre mehet a vasháló, és utána jön a beton teljes vastagságának a kialakítása. Vagy a vasszerkezet már be van rakva, és úgy kerül bele a beton. Ekkor különösen ügyelni kell arra, hogy mindenhova kerüljön beton, és hézagmentes legyen a tömörítés.
   Ha nem megy egyszerre a betonkeverés miatt, akkor érdemes mixer betont rendelni.
   Födémnél én nem kötnék kompromisszumot. Az aljzat azért nem ennyire veszélyes, de gyakorlati tapasztalat nélkül néhány jó tanáccsal még nem lesz tökéletes a beton.
   A beton kötése egy hónapig is eltart, sőt még ennél tovább is. A szilárdulása azonban az első napokban nagyon gyors, és utána fokozatosan lassul. A beton nagyjából fél nap alatt megköt annyira, hogy óvatosan végigmehet rajta. Nagy betonozási gyakorlat nélkül én nem kockáztatnék. Legyen több ember, rendeljenek mixer betont.
   Ha pedig tényleg nagy területről van szó, tényleg födémről, ahol a statika alapvető fontosságú, akkor pedig a betonozást nagy tapasztalattal rendelkező szakember irányítsa.

 29. B. István

  Szép napot
  Ezekkel a paraméterekkel készítenék egy melléképület alapot, és az lenne a kérdésem, hogy kb milyen mennyiségű alapanyaggal készüljek.

  T: 4.10m x 3.70/5.60m x 30cm 
  V: 4.6 m³/6.9m³

  Mivel nem lesz gépjármű terhelése az épületnek, lehet e gyengébb betont készíteni, vagy a beton vastagsága miatt célszerűbb egy keményebb beton kialakítása?
  Nem lesz nagy terhelés, akkor is célszerű a térháló alkalmazása?
  Célszerű lenne az újonnan épülő melléképület alapját összevasalni a ház alapjával?

  Válaszukat előre is köszönöm

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves István
   Nem biztos, hogy pontosan értem a paramétereket, ezért nem számolnék bizonytalan mennyiségeket. Az adatok ismeretében Ön ezt ki tudja számolni.
   Lehet gyengébb betont készíteni, az alapnak azonban stabilan tartania kell a melléképületet.
   Térhálót, síkhálót az aljzatbetonba rakunk. Az alapba kengyelezett vasalat megy. Elnézést kérek, de nem értem az Ön kérdéseit.

 30. Roland

  Tisztelt Dalos blog!

  Azt szeretném megkérdezni, hogy miből mennyi anyag kell, ha egy 5 m hosszú, 4 m széles és 10 cm mély területet szeretnék le betonozni

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Roland
   Ehhez a betonozáshoz 2 m3 betonra lesz szüksége, és ehhez a betonhoz 2,5 m3 kavicsra, sóderre és kb. 10-10,5 mázsa cementre lesz szüksége. A beton jellegétől függően még betonhálót is érdemes rakni a betonba.

 31. Tóth Attila

  Tisztelt Dalos Blog!

  Azt szeretném megkérdezni, hogy a betonozáshoz miből mennyi anyag szükséges egy 10 m hosszú, 8 m széles autószerelő műhely .készítéséhez egy aknával. Az építmény szendvicspanelból készülne. Van egy db régi beton, érdemes-e meghagyni, vagy inkább az egészet érdemes egybe megcsinálni.
  Hány cm mély legyen a beton? Milyen arányban érdemes keverni. Milyen szemcsenagyságú legyen a sóder?
  Kavicságy szükséges -e ? Milyen vastagságban? Milyen szemcseméret?
  Kell-e döngölni ?
  Milyen mély ill széles alapot javasol?
  Melyiket javasolja inkább? Mixerbetont, vagy a házilagos betonozást?

  Köszönettel: Attila

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Attila
   Azt javasolom, hogy egy 10 m hosszú, 8 m széles autószerelő műhely alapjához szükséges információkat érdemes egy szakemberrel megterveztetni.

 32. DR KÁNTOR MIHÁLY ANTAL

  Fa kerti autóbeállóhoz 6 db pillért kell építenem, a javaslat szerint. Méret 35x35x90 cm..
  Mennyi készbetont kell vásárolnom? Esetleg mennyi sódert, cementet, kell vennem és
  utóbbi esetben mennyi legyen a keverési arány ( sóder, cement, víz ?)
  Köszönöm a választ..

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Mihály
   A 6 db pillér építéséhez 6x35x35x90=661.500 cm3 készbetont, azaz kb. 0,7m3 készbetont kell vásárolni.
   A betonozáshoz sóderből 6x35x35x90:0,8=826.875 cm3 sóderre, azaz nagyjából 1m3 sóderre lesz szüksége. Az 1m3 sóderhez 3 mázsa cementre lesz szüksége. Arra azért számítson, hogy a pillérek kiásott alapja nem biztos, hogy pontosan 35×35 cm lesz.
   7 lapát sóderhez legyen 2 lapát cement.

 33. Ági

  Tisztelt Dalos blog. Lakótelepi garázs küszöbe szétrohadt. Mesteremberek nem vállalják a javítást. Milyen megoldást javasol, milyen betonnal javíthatom ki, ha a rossz küszöböt kívágnám és lebetonoznám.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Ági
   Nem biztos, hogy pontosan értem a problémát. Küszöb, amely szétrohad? Milyen körülmények vannak ott?
   Vagy egy fából készült küszöbről van szó, ami a használattól elkorhadt? A beton ugyanis nem rohad, hanem porlad.
   Valószínűleg nem a technológia nehéz, inkább a csip-csup munka miatt nem vállalják.
   Nem igényel ez különösebb betont. Normál beton jó lehet hozzá. Inkább a küszöb felső élére érdemes rakni két szögvasat, hogy a beton széle ne töredezzen le majd.

 34. Kövér Attila

  Tisztelt Dalos blog!

  Kertes házam, emeleti fürdőszobájának aljzatát vagyok kénytelen újra betonozni, mert a mischungba ágyazott járólap eltávolítása után kiderült, hogy az aljzatbeton, helyenként 3-4 cm vastag sittre van ráöntve, melynek több db-ra repedezett részeit egy 60-cm hosszú pájszerral mozgásra lehetett bírni, és 4m-en belül 5-6 cm szintkülönbség is rontotta az amúgyis siralmas helyzetet.
  A kérdésem az, hogy 0-22-es sóderhez, milyen keverési arányt érdemes tartani egy 6-7 cm vastag betonhoz, és kb mennyi cement, valamint mennyi sóder kell, a lentebb írt méretű helyiséghez?
  A helyiség 3×4 méteres.
  Piros írásos DDC cementet akarok használni.
  Van -e esetleg a beton nedvesen tartásán kívül más amivel el lehet kerülni a repedéseket?
  Segítségét előre is köszönöm!
  Üdvözlettel,
  Attila.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Attila
   Igen, a betont a kötése alatt folyamatosan nedvesen kell tartani, locsolni kell.
   Egy 3×4 méretes helyiség 7 cm vastag betonnal való betonozásához 3x4x0,07:0,8=1,05 m3 sóderre és 3 mázsa cementre lehet szüksége.

 35. Feedoo

  Üdv mindenkinek!

  Egy 20m2 területet szeretnék betonozni, az lenne a kérdésem milyen vastag betont kapjon? Csak gyalogosan közlekednénk rakta és jobb időben kiülő lenne! Előre is köszönöm a válaszokat!!!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Feedoo
   Néhány centiméretes sóderes alappal egy 10 cm vastag beton elég lehet. Azonkívül az egész felületet nem célszerű egyben, tagolás nélkül lebetonozni.

   1. Feedoo

    Nagyon köszönöm a vàlaszt! Ledöngöltük az alját kapott alulra egy fólia réteget majd duplán raktunk bele vashàlót! A kérdésem az lenne mennyire teszi tönkre az eső? Sajnos miután kész lett az egész kb 5 óra múlva esett az eső és a tetejét kicsit elverte! Mekkora lehet a kár a betonban? Esetleg helyre lehet hozni?

 36. Tibor

  Tisztelt Szakértő!

  Egy nagyjából 5×5 méter nagyságú “teraszt” szeretnék betonból. A terv annyi, hogy kiások egy nagyjából 10cm mély tükröt, ezt körbe zsaluzom 10cm-es deszkákkal, majd 5cm beton 5-ös acélháló, majd megint 5 cm beton, nyilván a megfelelő lejtést betartva a víz elvezetés miatt. A gondom, hogy a talaj homok. Tömör, mert jópár 10 éve mozgatva nem volt, de homok. Két kérdés. Működhet e a dolog “aládolgozás”(kavics, stb a beton alá) nélkül? Ekkora területnél kell e dilatációs hézagokat hagyni vagy mehet egyben? Előre is köszönöm a válaszát!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Tibor
   Működhet a „dolog”, de azért a 10 centis beton alá néhány centi sódert érdemes lenne rakni.
   25 m2-es területet nem betonoznék egybe

 37. Algács Tamás

  Kedves blog

  Tanácsot szeretnék kérni. Fűrdőszobát szeretnék betonozni 2m × 5m 10 m2 körüli, 20cm vastagon van kiszedve a homok. Érdemes e két vasalást belerakni 5 cm- enként vagy elég a felénél és mien vastag hálót vagy betonacélt célszerű használni ilyen vastag betonrétegnél? És még annyit hogy hogy számolja ki hogy 1 m2 ben mennyi beton kellene ebben az esetben?előre is köszönöm

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Tamás
   A betonba elég egy vasalás is. 6-os betonháló elég lesz.
   2x5x0,2m = 2m3 betonra lesz szükség. Ehhez 2m2 : 0,8=2,5 m3 sóderre és nagyjából 7,5 mázsa cementre lesz szüksége.

 38. Tordai Edit

  Tisztelt Uram,

  egy 5×4 meteres kis fahazikonak szeretnek alapot kesziteni. Savalap, sikalap, egyszeruen nem tudom eldoneni, melyik lenne a megfelelo?!
  Milyen alapot es milyen meretet ajanlana?
  Koszonom szepen.

  Tisztelettel,
  Edit

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Tordai Edit
   Helyszíni szemle nélkül szakember nem fog Önnek ajánlani konkrét alapot a hozzá tartozó vastagsággal.
   Családi házak építésekor a leggyakrabban a sávalapot választják. Ez tökéletesen megfelelő egy faház alapjának is.
   Mivel azonban a faház nem annyira megterhelő, ezért faházaknál sokszor választják a síkalapot, a vasalt betonlemez alapot. Ez az alap teherhordása mellett az aljzatbetont, a padlózatot is biztosítja egyszerre. Azonban, hogy ez mennyire használható egy adott esetben, és milyen vastag legyen a betonacélhálóval megerősített síkalap, az a talajviszonyok és a terhelés függvénye.
   Egy 5×4 méteres faház készre szerelve 2 tonna körüli is lehet akár, ezért ide már megfelelő teherbírásra van szükség.

 39. Holczmüller István

  Elsőként is gratulálni szeretnék csak a sok segítségért amit itt ad az embereknek. Én is kérdezni szeretnék. Merevfalú medence alá szeretnék csinálni olyan 4*4 métereses betont 10 centi vastagon lehet hogy lesz olyan része is ahol még 15 centi is kell a kérdésem hogy biztosan elég legyen mennyi sódert és mennyi cementet kell vennem. Válaszát előre is köszönöm

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves István
   köszönöm 🙂
   4x4x0,125m =2m3 beton:0,8= 2,5 m3 sóder
   Ehhez 2,5 x 3 =7,5 mázsa cement kell
   Ha biztosra szeretne menni, akkor vásároljon 3 m3 sódert.

 40. Zoltan

  Nagyon hasznos a blog, koszonjuk.

  3×3-as betonalapot szeretnenk kesziteni ugyanekkora kerti fahaz ala. A fahazat belulrol 10cm kozetgyapottal fogjuk szigetelni. Hobbimuhely lesz, telire futessel is ellatva.

  Retegrendnek igy kepzeltuk el: 10 cm tukor a kotott foldbol kiasva, ledongolve, nehezlemez a tukorbe vizszigetelesnek, oldalt a beton tetejeig felhajtva.
  10 cm aljatbeton 5-os vashaloval, ra polisztirol gyonggyel kevert beton 5cm vastagon hoszigetelesnek.

  Megfelelo ez a vastagsag es a retegrend?
  A felso 5cm-be milyen aranyban kell a polisztirol gyongyot a betonhoz keverni?

  Valaszat elore is koszonom.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Zoltán
   Megfelelő lehet ez a rétegrend, és alap vastagság normál esetben. Azzal a kiegészítéssel azonban, hogy azt, hogy ez a betonalap pontosan megfelelő lesz-e azt ne tőlem kérdezze, hanem a faház gyártójától. Mégpedig azt, hogy a kiválasztott faháznak, annak a tömegének pontosan milyen alapra van szüksége a faház biztonságos megtartásához.

 41. Rácz Margit

  Ha 1 köbméter sóderhez 3 zsák (75 kg) cement kell, akkor 15 köbméter sóderhez vajon mennyi cementre van szükség? Persze az attől függ legeinkább, hogy csak a járdát, vagy a födémet kell-e betonozni.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Rácz Margit
   Valóban a cement pontos mennyisége függ attól is, hogy járdát vagy pedig födémet kell betonozni.
   Egy köbméter sóderhez azonban nagy általánosságban 3 mázsa cementre van szükség, és nem az Ön által leírt mennyiségre. Erre kérem figyeljen oda.

 42. Hornyák János

  Helló! Érdeklődni szeretnék hogy 1méter hosszú 40cm széles es 20cm vastag betonhoz mennyi anyagra lenne szükségem (kocsibejáró)

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves János
   1 méter hosszan, 40 cm széles és 20 cm vastag betonhoz kb. 0,4×0,2:0,8=0,1 köbméter sóderre és kb. 30 kg cementre lehet szükség.
   Ez így azonban nem kocsibeálló, mert ahhoz nem 1, hanem két nyomvonalra lehet szükség, és alapvetően nem 1 méter hosszan. Itt talán valami félreértés lehet.

   1. Hornyák János

    koszönöm szepen. pontosan egy méter kell hogy az autó alja ne akadjon fel a járdán, a járda magasan van míg az udvar erősen lejt

 43. Kiss péter

  Üdvözletem!
  Érdeklődnék egy zsalukőből épített kerítésben a vízszintes 0-7 cm szintkülönbség van ezt mivel célszerű jiegyenlíteni?

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Péter
   Attól is függ, hogy milyen hosszú kerítésben van ez a 0-7 cm-es szintkülönbség. Fontos az is, hogy miért szükséges, mi a célja a szintkiegyenlítésnek?
   Megfelelő gyakorlati tapasztalat nélkül nem biztos, hogy bármivel is érdemes próbálkozni, mert annak sem garantált a sikeressége.
   7 cm-es szintkülönbség már esztrich betonnal, betonnal is kiegyenlíthető. A vízszintes megfelelő beállításával kerítésközönként lehet haladni.
   Aljzat esetén önterülő aljzatkiegyenlítő jól használható a tökéletesen sík felület eléréséhez, de kerítés esetében lehet, hogy végig sem folyik az aljzatkiegyenlítő. Másrészt pedig az egész felületet egy öntéssel kell kiönteni, kiegyenlíteni. Kerítésnél ez megint csak problémás. Persze ha önterülővel próbálkozik valaki, akkor ezzel is kerítésközönként érdemes haladni.

   1. Kiss Péter

    10 méter hosszon van,ez a probléma az alapot a talajszinttel öntőtték ki amiben 7 cm lejtés van érre került 4 sor 30-ás zsalukő s így a lett a tetején is az eleje és vége között folyamatosan emelkedő a végén 7cm szintkülömbség.S fed lap lesz a tetején s a talaj egyenesbe lesz hozva csúnya lenne a lejtés a kerítésben.Ezt szeretném megoldani.

 44. Kónya Norbert

  Tisztelt Uram,
  Az alábbi kérdésekkel fordulnék Önhöz:
  1. 0-22- es murvából lehet betont készíteni(zsalukőbe kerítéshez)?
  2. 15 m2-es terasz betonozásához milyen méretű sódert javasol és milyen vastagságban.
  Előe is köszönöm: Kónya Norbert

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Norbert
   Betont alapvetően kavicsból, sóderből lehet készíteni. Ekkor lesz igazán stabil a beton.
   Sóder helyett persze lehet murvát is használni, akkor ha megfelelő a murva. A murva akkor megfelelő, ha alacsony az agyagtartalma. Az agyag nem való a betonba.
   Az alacsony agyagtartalom mellett még az általános szemcsenagyság is fontos. A 0-22 önmagában semmit sem mond. Az arányának, összetételének olyannak kell lenni, hogy a 2 centiméteres kavicsok mellett bőven tartalmazzon finomra őrült (homok, folyamhomok finomságú) szemcséket is. Olyan arányban, mint a sóder.
   Ha ez a kettő megvan a murvában, akkor nincs akadálya annak, hogy a kerítéshez beton készüljön belőle cementtel és vízzel.
   A terasz betonozásához általánosságban azért nehéz egyértelmű választ adni. Azért az alap megfelelő előkészítése is fontos. Egy 10 cm-es sóderágy sem árt a beton alá. A beton minimum 10 cm vastag legyen, és ez 0-16-os sóderből jobb. Lehet azonban 15 cm vastag is, és ez már készülhet 0-24-es sóderből is. A beton közepébe kerüljön betonacél háló.

 45. M. János

  Tisztelt Dalos-blog

  Segítségét kérném.

  20m hosszú 30cm szées 50cm mély kerítésalapot szeretnék talajszintig.
  Erre jönne 2sor 25*50-es zsalukő.
  Továbbá 25*25-ös oszlopkő ami egyenként 160cm magasak lennének.
  Kérdésem: mennyi sóder és cement kell az alaphoz, ill. mennyi a kövek beöntéséhez.
  Továbbá milyen és mennyi vasat vegyek hozzá?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdv: Ján

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves János
   A 20 méter hosszú, 30 cm széles és 50 cm mély kerítésalaphoz 20×0,3×0,5=3m3 betonra lesz szükség.
   A 20 méter hosszú, két sor zsalukő beöntéséhez közelítőleg 20×0,5×0,2= 2m3 beton.
   Kerítésoszlopokból 2 méteres távolsággal számolva kell 11 db. 11dbX1,1mx0,2= 0,6m3 beton
   Összesen tehát kb. 5,5 m3 betonra lesz szükség a kerítés építéshez. Egy köbméter betonhoz kb. 1,3m3 kavicsra van szükség. Tehát kb. 7,15-7,5 m3 kavicsra lesz szüksége a betonhoz. Egy köbméter kavicshoz pedig a 3 mázsa cement bőségesen elég lesz.
   A vasalat attól függ, hogy milyen stabil kerítést szeretne. A talajviszonyok is meghatározó fontosságúak. A földben lévő alapba lehet rakni kengyelezett vasalatot 8 mm-es betonacélból.
   A két soros zsalukő lábazat egyik vagy mindkét sorára lehet rakni 2 betonacél szálat. Ez is lehet 8 mm-es betonacél. A függőleges vasak pedig merevítik a kerítést.
   Az oszlopokat is érdemes megerősíteni kengyelezett vasalattal.

 46. zoli

  üdv aszt szeretném tudni hogy 15 négyzetméter betonozás hoz ami 7 cenit vastagságu lenne menyi cement és mennyi sóder van szükség em és mijen vastag vas hálót rakjak bele eszt egy meglévű járdára szeretném rá betonozni

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Zoli
   A 15 négyzetméteres 7 centi vastag betonhoz 15×0,07= 1,05m3 betonra van szükség. Ehhez kb. 1,05×1,3= 1,365-1,4 köbméter sóderre lesz szüksége. Egy köbméter sóderhez pedig 3 mázsa cement kell.
   Az 5-ös háló elég lesz, csak a betonréteg közepére kerüljön.

 47. Alfonzó

  T. Cím!

  Egy léakóház egy része alatti meglehetősen dohos pincém alját szeretném lebetonozni. Tervem szerint teszek egy fóliát (hogy a pára ne jöjjön föl a talajból), rá a betont, bele betonvasat.
  A kérdések:
  1. milyen fóliát használjak, hogy azt alulról növény, rágcsáló ne károsítsa? (Vagy ennek nincs jelentősége?)
  2. Tegyek a fólia alá kavicsot, sódert?
  3. Dilettációs réseket kell-e hagynom?
  3. A falak és az aljzat között érdemes-e / szabad-e 1-2-es rést hagyni?
  4. Nem fognak-e a falak jobban nedvesedni, ha a pince a leírtak szerint le lesz betonozva?
  5. Érdemes-e hőszigetelő réteget is beépíteni; melyik két réteg közé?
  Üdvözlettel:

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Alfonzó
   Ha dohos, nedves a pince, akkor a pincének a vízszigetelését érdemes megoldani. És nemcsak a pince aljának, hanem a pince falának a vízszigetelését is. Így együtt lehet megfelelő a pince vízszigetelése.
   Az Ön kérdéseire egy szakember helyszíni felmérés alapján tud megfelelő, pontos válaszokat adni.

 48. Albert Jánosné

  T Cím!
  Van egy régi családi házunk aminek a nagy része szilikát. Az udvar lejebb van az utcánál nagy esőnél a víz a falat veri. Félő hogy a fal felszívja a vizet. Mit tanácsol emeljük meg a járdát? Nem sok alapja van a háznak. Remélem nem omlik le a ház ha eddig ált.
  Üdvözlettel

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Albert Jánosné
   Ha a fal felszívja a vizet, akkor talán a vízszigetelését kellene megoldani. Kérje egy szakember helyszíni felmérésen alapuló segítségét.

 49. Imre

  Sziasztok jó hogy rá találtam erre az oldalra. A jövő évi projekt kerítés építés zsaluzás lesz a munka.

 50. Imre

  Szia tervem a kovetkező adott egy 6 méter 10centi hosszú sáv ahol most egy tonkre ment kerítés áll szerencsére a dróthálló kihúzó drót jó azt nem kell vennem .A6 méter 10centi hosszba rakok 5 darab 2méter 50 centi 48×3.2 vascsovet két végnél merevítéssel zárom egyik végére vaskapu megyen vissza .

  A lábazati rész széllesége 22centiméter ettől nem hiszem szélesebb kéne a vascsovek oldalaira hegesztek 3 oldalról fuleket ez a része megy a betonba érdmes e minimum 1 métere lerakni ezeket inkább ? Lábazati részbe 10 centi szélesű kengyelt gondoltam csinálni .A lábazati része a fold felszinétől 10, vagy 15 centit lessz ki zsaluzást meg 35 vagy 40 centi mélyen gondoltam. Elég e szerinted ez a lábazati rész így ezeknek a vascsoveknek nem e torik ki stb az a tervem még nem kulon gondoltam betonozni hanem egybe a lábazati részt a vacsovekkel .

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Imre
   Az oszlopok 1 méter mélyre lerakása mindenképp előnyös abból a szempontból, hogy nálunk a fagyhatár 80 cm körül van, és az alappal érdemes ez alá menni. Viszont hazudnék, ha azt mondanám, hogy a minden kerítésnek az oszlopai, az alapjuk a fagyhatár alattról indulnak.
   A 35-40 centis alapmélységet egy kicsit kevésnek gondolom, a többi azonban rendben lehet.

   1. Imre

    Jó napot gondolom itt a visszonyításra is gondolt ha a oszlopok 1 méter mélyen lessznek lerakva ahoz kevés lessz eza lábazat így . Akkor érdemes hozzá toldani még 20cm szélességet .Nem igazán tudok keríteni 48,3 vastagfalú csovet abba gondolkodtam .De találtam horganyzott 48,1,5 mm falú csovet ez még határ eset vagy gyenge lesssz neki ? 2m3 beton elég lessz hosszá ? koszonom a vállaszát ?

 51. Hegyesi László

  Üdvözletem! Árok feletti gépkocsi beállóhoz (hídhoz) szeretnék egy kis segítséget kérni. Az egyenes felével lefelé lerakásra került 11db vasúti talpbeton. Mivel a keresztmetszete trapéz alakú, a köztük keletkezett rés kb. 3/4 magasságban földdel került feltöltésre. Ezt egy 5 cm vastag betonréteggel tervezem borítani (természetesen térhálóval és az egyes elemeket betonvassal egymáshoz rögzítve) úgy, hogy egybefüggő felületet adjon a mellette lévő, régi átjáróval, ami kb. 1,5 m széles. Utóbbira így kb. 10-12 cm vastag beton kerülne. Számítással megvagyok, összesen durván 1,8 m3 betonra lesz szükségem. A talpbetonon a beton réteg a felületen található ívek miatt helyenként 7-8 cm is lenne, az 5 cm csak azokon a helyeken, ahol a legvékonyabb beton szükséges. Főleg szgk terhelést kapna, max kisteherautót. Sajnos az úttest közelsége miatt már így is elég meredek lesz a felhajtó, ennek lejtését szeretném mérsékelni úgy, hogy a minimálisra veszem a legfelső réteg vastagságát. Kérdésem az lenne, hogy a talpbetonra tervezett minimum 5 cm vastagság elegendő lenne-e, vagy esetleg lehetne-e ennél vékonyabb is? Köszönöm válaszát.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves László
   Az 5 cm-nél vékonyabb betonnak már nem sok értelme van. Főleg személykocsi és kisteherautó forgalom esetén.

 52. Csaba

  Üdvözlöm!

  Egy családi ház fala melletti kis útszakaszt szeretném megcsinálni házilag zsákos kivitelt választottuk szeretném megkérdezni, hogy mivel nem lesz járva rajta csak azért csinálnám meg mert eléggé töredezett és ilyen 1-2 cm es zsaluanyag lehet talán rajta régen nem jól csinálták meg, ezt felszedném. Elég lenne ha 5 cm mély betont raknék a helyére? (396cm (hosszú) x 80cm (széles) x 5 cm (mély). Ez a terület lenne betonozva kültéren. Kell bele vasháló és fólia? Ha igen mi a pontos menete a a lerakásuknak? Csatolok képet, hogy miről is lenne szó. Remélem valamelyik megjeleníthető.Köszönöm a választ

  [img]https://kepkuldes.com/images/92a9a1cb88c3a4d9200a4db9898f579e.jpg[/img]

  https://kepkuldes.com/images/92a9a1cb88c3a4d9200a4db9898f579e.jpg

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Csaba
   A kültéri járdáknál nemcsak a rajtuk való járás terhelésével, hanem a télen nálunk meglehetősen gyakori fagyás-olvadási ciklusokkal is számolni kell.
   A gyalogos forgalomra szánt térkő burkolatok 5 cm-es vastagságban már megfelelőek, és fagyállóak is. A beton járda esetén azonban kültéren az 5 cm vastag beton nem biztos, hogy bírni fogja a téli időjárást és az állandó fagyás olvadási ciklusokat.
   Természetesen meg lehet próbálni nem nagy dolog, ha megrepedezik, felpattogzik a beton. Én azonban egy 5 cm-es kavicságyat és erre egy 10 cm vastag betont raknék le. Megerősítésként pedig a 10 cm-es beton közepébe egy vékony 4-5 mm-es vashálót is raknék. Bár ez a vasháló egy 10-12 cm vastag betonjárdába nem feltétlen szükséges.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük