Hogyan kell betonozni?

A betonozás nem nagy dolog. Mondja ezt az, aki többször betonozott már. Ha van már gyakorlata, akkor tényleg nem olyan bonyolult dolog összekeverni a cementet a sóderrel és vízzel. Ahhoz azonban, hogy ebből évtizedekig is kitartó betont tudjon készíteni pontosan ismernie kell a keverés arányait, és tudni kell még néhány egyéb dolgot is a betonozásról. A betonozás tényleg nem olyan nagy dolog egyébként.

Ha családi házban lakik, akkor gyakran előfordul, hogy betonozni kell valamit a ház körül vagy a kertben. Ehhez persze hívhat kőművest is, de megcsinálhatja a betont saját maga is. Ha nagyobb területet betonoz, akkor persze érdemes segítséget hívni. A családból is segíthet valaki, vagy pedig egy jó barát is szívesen kötélnek áll majd egy hasonló baráti szívességért cserébe.

Mire van szükség a betonhoz?

A betonhoz cementre, sóderre és vízre van szüksége. A cementet 25 kg-os zsákokban, a sódert ömlesztve vásárolhatja meg, a víz pedig a kerti csapból jöhet a betonozáshoz. A beton megerősítésére pedig érdemes használni a beton jellegétől függően betonvasakat vagy pedig betonhálót. Ezzel az erősítéssel repedésbiztos lesz a rideg beton.

A sóder a betonhoz legnagyobb mennyiségben szükséges anyag. Ez folyami homokból és kavicsból áll. Ebből vannak kisebb és nagyobb szemcsés kavicsok is. Az apró szemű folyami homokra csak a felületi munkákhoz van szükség. A betonhoz a nagyobb szemcséjű kavicsra is szükség van. Fontos még az is, hogy ne legyen agyagos a sóder, mert ha ezek az agyagdarabok belekerülnek a kész betonba, akkor ezzel nagymértékben rontják a beton minőségét.

Fontos kérdés az is, hogy mennyi sóderre lesz szükség a betonozásnál. Ez attól függ, hogy milyen nagyságú területet szeretne lebetonozni, és milyen vastag betont szeretne készíteni.

A cement lesz a beton kötőanyaga, amely akkor fog megszilárdulni, ha vízzel összekeveri a sóder és a cement keverékét. Fontos kérdés, hogy mennyi cementre van szükség a betonhoz. Ha még nem betonozott, akkor talán azt gondolja, hogy minél több cementet tesz a sóderhez, annál erősebb lesz a beton. Ez azonban nem így van.

Ha túl sok cementet tesz a betonba, akkor könnyebben porlad majd, ez pedig nem igazán jó. A cement kötőerejét nagy mértékben befolyásolja a cement kora. A cement ugyanis már a levegővel való érintkezéssel is keményedik, ami a kötőerejének a csökkenését jelenti. A cementnek por állagúnak kell lenni ahhoz, hogy jó legyen a kötőereje. Ha egyszer már megszilárdult, megkötött a cement, például a levegő páratartalmával, akkor az már a porrá törés után sem fog újra megkötni. Néhány hónapig még tökéletes a cement, de egyik évről a másikra azért ne használja fel, mert nem lesz jó a belőle készült beton.

A tüzép telepen pedig elég egyszerű a helyzet. Ha keménynek érzi a cementet, akkor azt már ne vegye meg, mert nem lesz jó a belőle készült beton.

cement betonozáshoz

Raklapon tárolja a cementet. Mennyi cementre lesz szüksége a betonozáshoz?

Ha előre veszi meg a cementet, akkor a betonozásig ne a földön tárolja a cementes zsákokat, mert a cement nemcsak a levegőben lévő párát köti meg, hanem még a föld nedvességét is kiszívja. Ezzel pedig veszít az erejéből a cement. Rakja a képen is látható módon raklapra vagy valami másra a betonozásig a cementet.

A sóder és a cement mellé vízre lesz még szüksége a betonhoz.

Amint ezek a hozzávalók megvannak, akkor kezdheti is a betonozást.

Hogyan csinálhatja meg a betonozást házilag?

betonozás házilag

Milyen erős betonra van szüksége? Érdemes megerősíteni a betont betonacéllal is? Mire kell még odafigyelnie, amikor házilag betonoz?

A nagy kérdés pedig most jön. Milyen arányban kell a sódert és a cementet összekeverni, és hozzáadni a vizet, hogy jó betont készíthessen?

Ehhez az általános szabály az, hogy 3 lapát sóderhez kell tenni egy lapát cementet, és a vizet pedig úgy érdemes az összekevert sóderhez és cementhez adagolni, hogy ne folyjon szét, és jól bedolgozható, simítható legyen.

A betonkészítést meghatározza az is, hogy milyen célra készül a beton. Erős betonhoz a korábban már említett 3 lapát kavicshoz kell egy lapát cement. Ha gyengébb beton is megfelelő, akkor itt 4 lapát sóderhez kell egy lapát cement. A cement és a kavics konkrét keverési aránya tehát attól is függ, hogy mit betonoz, és ehhez milyen betonra van szüksége, és az is, hogy milyen a kavics szemnagysága. Általánosságban azonban azt lehet mondani, hogy egy köbméter kavicshoz 3 mázsa cementre lesz szüksége, és ebből kb. 0,8 m3 betont tud készíteni.

Ha betonkeverővel keveri a betont, akkor az alkotórészeket felváltva is adagolhatja a betonkeverőbe. Az a lényeg, hogy a végén a megfelelő arányban legyen benne a kész betonban a 3 alkotóelem. A keverő gondoskodni fog a megfelelő keverésről.

Ha pedig kézzel keveri a betont, akkor arra ügyeljen, hogy előbb a sódert és a cementet kell egyenletesen összekeverni. Ha ez már megvan, akkor mehet hozzá a víz. Ezt is egyenletesen adagolja, és inkább kevesebbet, mint sokat, mert pótolni lehet a még hiányzó vizet, de kivenni már nem lehet a betonból. Arra figyeljen oda, hogy egy olyan szilárd területen keverje a betont, ahol nem fog szétfolyni. A legjobb lehet egy egyenes betonon, de ha kisebb mennyiségre van szüksége a betonból, akkor akár egy talicskában is megkeverheti a szükséges mennyiséget.

Amint elkészül a beton megkeverésével már dolgozhatja is be. A bedolgozásnál arra figyeljen oda, hogy a nagyobb kavicsok ne egy helyre kerüljenek a betonba, mert ez gyengíti a betont.

Fontos még a beton eligazítása és döngölése is, mert a keveréskor levegőbuborékok keletkeznek a betonba, és ezeket a döngöléssel el kell távolítani ahhoz, hogy tartós legyen a beton. Arra is figyeljen oda, hogy oda is döngölje be a betont, ahova az magától nem képes befolyni.

beton megerősítéséhez szüksége lehet betonacélra vagy pedig síkhálóra. A betonacél hálót úgy dolgozza be, hogy egyenletesen eligazítja a betont a felületen. Erre rakja rá a síkhálót, vagy a beton megerősítésére szánt betonvasat, és erre újabb betonréteg kerül. Ezután pedig újra le kell döngölni a betont a buborékok miatt. A síkháló persze nem szükséges minden betonba, de ha födémet betonoz, akkor viszont mindenképp szükség van rá. Egy kerti betonjárdához nem feltétlenül van szüksége vasalásra. Az persze kétségtelen, hogy ezzel is törésbiztosabb lesz az egyébként rideg beton. A beton felületét el is kell egyengetni, lesimítani egy kőműves kanállal, és lehúzni egy egyenes léccel.

Mindenképp szüksége lesz még egy vízmértékre is. Erre a betonozásnál azonban már inkább csak ellenőrzésképpen. A vízmértékre a zsalu magasságának a pontos beállításához van szüksége. Nem biztos, hogy teljesen egyenesnek kell lenni a betonnak. Számoljon azzal is, hogy a víznek is le kell folynia majd a beton felületéről. Ehhez megfelelő lejtésre van szükség. Ez méterenként másfél, két centiméter lehet.

Ezzel a beton el is készült, nincs azonban még kész a betonozással. Ugyanis a beton körülbelül egy hónap alatt köt meg, és ez alatt az idő alatt a víz nem párologhat el a betonból. Ezért az elején gyakrabban, később pedig egyre ritkábban gondoskodni kell a víz pótlásáról, vagyis locsolni kell a betont. Ritkíthatja a locsolások sűrűségét, ha letakarja a betont zsákokkal, vagy bármilyen nevességet megtartó anyaggal. Ezzel a nap égető hatásától is megvédi a betont.

Ne terhelje a betont, addig amíg nem szilárdul meg tökéletesen. Ez nem azt jelenti, hogy egy hónapig nem is léphet rá, hanem azt, hogy néhány napot mindenképp várjon a betonra lépéssel, és tényleg ne rakjon rá terhet.

Cementre, sóderre és az itt található betonvasra van szüksége a betonozáshoz?

 • Milyen méretű betonvas vagy betonacél háló fogja biztosítani az elkészülő beton törésbiztos szilárdságát és rugalmasságát?
 • Hívja munkatársainkat a (+36-26)375-171-es számon, és segítenek.

14 gondolatok ezen: “Hogyan kell betonozni?

 1. Pingback: Kerti grillsütő építése

 2. Kerekgyarto Nandorne

  Reszletes tajemoztatas. Csakhat a keveresi aranybol nem derul ki, hogy mennyi kavicshoz mennyi cementet vasaroljak meg. Mert ugye a hozzavalokat elore kell megvasarolni. Na ez ebbol a tajekoztatobol nem derul ki. Nekem 15 m3 kavicshoz mennyi cementet kell vasarolnom?

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Kerékgyártó Nándorné
   Milyen célra készül a beton? Erős betonhoz 3 lapát kavicshoz kell egy lapát cement, gyengébb betonhoz 4 lapát sóderhez kell egy lapát cement. Általában azt lehet mondani, hogy egy köbméter betonhoz 1,3 köbméter kavicsra van szükség, és ehhez kb. 400 kg cement kell. A 15 m3 kavicshoz tehát kb. 45 mázsa cementre lehet szüksége. A konkrét keverési arány azonban attól is függ, hogy mit betonoz, milyen betonra van szüksége, és milyen a kavics szemnagysága.

  2. Zoli

   Általánosságban azonban azt lehet mondani, hogy egy köbméter kavicshoz 3 mázsa cementre lesz szüksége, és ebből kb. 0,8 m3 betont tud készíteni.

 3. Kállai Józsefné

  Tud nekem abban valaki segíteni, hogy 10 kg száraz betonnak mennyi lesz a súlya kötés után?
  Köszönöm

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Kállai Józsefné
   Nem igazán értem a kérdését. 10 kg száraz beton a bekeverés, kötés és száradás után is nagyjából 10 kg lesz kész betonként is.
   A kérdés igazából az szokott lenni, hogy adott kg száraz beton mennyi kész betonhoz elég. Általánosságban azt lehet mondani, hogy 1 tonna száraz beton nagyjából fél köbméter kész betonhoz elég. Így lehet számolni a szükségletet.

 4. Dékány Tibor

  Szép napot nekem az lenne a kérdésem ha aprószemcsés fürediből készíteném a betont milyen keverési arányt használjak 4,4-2cm ajzatbeton ebédlőbe /aljzatkiegyenlítés/? előre is köszönöm

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Dékány Tibor
   Elnézését kérem, hogy a távolból nem tudok segíteni a pontosabb keverési arány meghatározásában. Nem ismerem az aprószemcsés füredit, ezért nem vállalkoznék egy 4,4-2 cm-es aljzatkiegyenlítő beton pontos keverési arányának meghatározására látatlanban.

 5. Laci

  Tisztelt Dalos-Blog! 20m2-er 4-cm-es betonhoz mennyi cementre és sóderre van szükség? Köszönöm a segítséget!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Laci
   A cement és a kavics pontos keverési arányát a kavics szemnagysága és az is meghatározza, hogy milyen célra készül a beton.
   Általánosságban azonban azt lehet mondani, hogy 20 m2 4 centiméter vastag betonhoz egy köbméter sóderre és 3 mázsa cementre lesz szüksége. Ennyire azonban nem biztos, hogy érdemes pontosan kiszámolni, mert, ha egyes helyeken 4,5 cm vastag lesz a beton, akkor az utolsó 1-2 m2-re már nem fog jutni. Tehát az is fontos, hogy milyen célra, és hova készül a beton, és mennyire pontos az a 4 cm-es vastagság. Ezt Ön tudja.

 6. Misi

  Tisztelt Dalos-blog!

  Szegélykövet szeretnék betnozni 14m hosszban kb mennyi sóder és cementre lenne szükségem? Válaszát előre is köszönöm!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Misi
   Ez azért függ attól is, hogy milyen terhelésre készül a burkolat. Teherkocsi forgalomhoz erősebb, stabilabb szegély kell, ezért erősebb betonalapra van szükség a szegélynél. Több beton kell hozzá.
   Személykocsi forgalomnál 14 m szegélyhez nagyjából 0,8-1 m3 sóderre, és ehhez kb. 230-270 kg cementre lehet szükség.

 7. Bálványos Zsolt

  Tisztelt Dalagos_blog! Én kutyakenel alá szeretnék egy 3×3-as 5 cm vastagságú betonalapot. Ön szerint ez elegendő? Valamint a beton alá szükséges-e még kavicságy letétele? Köszönettel Zsolt

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Zsolt
   Betonháló nélkül az 5 cm vastagságú beton mindig meglehetősen bizonytalan. Magamnak 10 centiméternél vékonyabb betont nemigen készítenék. Különösen a szabadban, ahol a beton a gyakori fagyoknak is ki van téve.
   Ha stabil, kötött talaj a készülő beton alapja, akkor nem feltétlenül szükséges a kavicságy. De ha laza a talaj, akkor mindenképp raknék a beton alá kavicsot is.
   Ha viszont 5 cm vastag beton járdalapokból tervezi a betont, akkor mindenképp megfelelő alapot kell rakni a lapokból kialakított burkolat alá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.