Hogyan kell betonozni?

A betonozás nem nagy dolog. Mondja ezt az, aki többször betonozott már. Ha van már gyakorlata, akkor tényleg nem olyan bonyolult dolog összekeverni a cementet a sóderrel és vízzel. Ahhoz azonban, hogy ebből évtizedekig is kitartó betont tudjon készíteni pontosan ismernie kell a keverés arányait, és tudni kell még néhány egyéb dolgot is a betonozásról. A betonozás tényleg nem olyan nagy dolog egyébként.

Ha családi házban lakik, akkor gyakran előfordul, hogy betonozni kell valamit a ház körül vagy a kertben. Ehhez persze hívhat kőművest is, de megcsinálhatja a betont saját maga is. Ha nagyobb területet betonoz, akkor persze érdemes segítséget hívni. A családból is segíthet valaki, vagy pedig egy jó barát is szívesen kötélnek áll majd egy hasonló baráti szívességért cserébe.

Mire van szükség a betonhoz?

A betonhoz cementre, sóderre és vízre van szüksége. A beton megerősítésére pedig érdemes használni a beton jellegétől függően betonvasakat vagy pedig betonhálót. Ezzel az erősítéssel repedésbiztos lesz a rideg beton.

A sóder a betonhoz legnagyobb mennyiségben szükséges anyag. Ez folyami homokból és kavicsból áll. Ebből vannak kisebb és nagyobb szemcsés kavicsok is. Az apró szemű folyami homokra csak a felületi munkákhoz van szükség. A betonhoz a nagyobb szemcséjű kavicsra is szükség van. Fontos még az is, hogy ne legyen agyagos a sóder, mert ha ezek az agyagdarabok belekerülnek a kész betonba akkor ezzel nagymértékben rontják a beton minőségét.

Fontos kérdés az is, hogy mennyi sóderre lesz szükség a betonozásnál. Ez attól függ, hogy milyen nagyságú területet szeretne lebetonozni, és milyen vastag betont szeretne készíteni.

A cement lesz a beton kötőanyaga, amely akkor fog megszilárdulni, ha vízzel összekeveri a sóder és a cement keverékét. Fontos kérdés, hogy mennyi cementre van szükség a betonhoz. Ha még nem betonozott, akkor talán azt gondolja, hogy minél több cementet tesz a sóderhez, annál erősebb lesz a beton. Ez azonban nem így van.

Ha túl sok cementet tesz a betonba, akkor könnyebben porlad majd, ez pedig nem igazán jó. A cement kötőerejét nagy mértékben befolyásolja a cement kora. A cement ugyanis már a levegővel való érintkezéssel is keményedik, ami a kötőerejének a csökkenését jelenti. A cementnek por állagúnak kell lenni ahhoz, hogy jó legyen a kötőereje. Ha egyszer már megszilárdult, megkötött a cement, például a levegő páratartalmával, akkor az már a porrá törés után sem fog újra megkötni. Néhány hónapig még tökéletes a cement, de egyik évről a másikra azért ne használja fel, mert nem lesz jó a belőle készült beton.

A tüzép telepen pedig elég egyszerű a helyzet. Ha keménynek érzi a cementet, akkor azt már ne vegye meg, mert nem lesz jó a belőle készült beton.

raklap cementhez

Raklapon tárolja a cementet

Ha előre veszi meg a cementet, akkor a betonozásig ne a földön tárolja a cementes zsákokat, mert a cement nemcsak a levegőben lévő párát köti meg, hanem még a föld nedvességét is kiszívja. Rakja raklapra vagy valami másra a betonozásig a cementet.

A sóder és a cement mellé vízre lesz szüksége a betonhoz.

Amint ezek megvannak, akkor kezdheti is a betonozást.

Hogyan csinálhatja meg a betonozást házilag?

betonozás házilag

Mire kell odafigyelnie, amikor házilag betonoz?

A nagy kérdés pedig most jön. Milyen arányban kell a sódert és a cementet összekeverni és hozzáadni a vizet, hogy jó betont készíthessen?

Ehhez az általános szabály az, hogy 3 lapát sóderhez kell tenni egy lapát cementet, és a vizet pedig úgy érdemes az összekevert sóderhez és cementhez adagolni, hogy ne folyjon szét, és jól bedolgozható, simítható legyen.

Ha betonkeverővel keveri a betont, akkor ezeket az alkotórészeket felváltva is adagolhatja a betonkeverőbe. Az a lényeg, hogy a végén a megfelelő arányban legyen benne a kész betonban a 3 alkotóelem. A keverő gondoskodni fog a megfelelő keverésről.

Ha pedig kézzel keveri a betont, akkor arra ügyeljen, hogy előbb a sódert és a cementet kell egyenletesen összekeverni. Ha ez már megvan, akkor mehet hozzá a víz. Ezt is egyenletesen adagolja, és inkább kevesebbet, mint sokat, mert pótolni lehet a még hiányzó vizet, de kivenni már nem lehet a betonból. Arra figyeljen oda, hogy egy olyan szilárd területen keverje a betont, ahol nem fog szétfolyni. A legjobb lehet egy egyenes betonon, de ha kisebb mennyiségre van szüksége a betonból, akkor akár egy talicskában is megkeverheti a szükséges mennyiséget.

Amint elkészül a beton megkeverésével már dolgozhatja is be. A bedolgozásnál arra figyeljen oda, hogy a nagyobb kavicsok ne egy helyre kerüljenek a betonba, mert ez gyengíti a betont.

Fontos még a beton eligazítása és döngölése is, mert a keveréskor levegőbuborékok keletkeznek a betonba, és ezeket a döngöléssel el kell távolítani ahhoz, hogy tartós legyen a beton. Arra is figyeljen oda, hogy oda is döngölje be a betont, ahova az magától nem képes befolyni.

beton megerősítéséhez szüksége lehet betonacélra vagy pedig síkhálóra. Ezt úgy dolgozza be, hogy egyenletesen eligazítja a betont a felületen. Erre rakja rá a síkhálót, vagy a beton megerősítésére szánt betonvasat, és erre újabb betonréteg kerül. Ezután pedig újra le kell döngölni a betont a buborékok miatt. A síkháló persze nem szükséges minden betonba, de ha födémet betonoz, akkor viszont mindenképp szükség van rá. Egy kerti betonjárdához nem feltétlenül van szüksége vasalásra. Az persze kétségtelen, hogy ezzel is törésbiztosabb lesz az egyébként rideg beton. A beton felületét el is kell egyengetni, lesimítani egy kőműves kanállal, és lehúzni egy egyenes léccel.

Mindenképp szüksége lesz még egy vízmértékre is. Erre a betonozásnál azonban már inkább csak ellenőrzésképpen. A vízmértékre a zsalu magasságának a pontos beállításához van szüksége. Nem biztos, hogy teljesen egyenesnek kell lenni a betonnak. Számoljon azzal is, hogy a víznek is le kell folynia majd a beton felületéről. Ehhez megfelelő lejtésre van szükség. Ez méterenként másfél, két centiméter lehet.

Ezzel a beton el is készült, nincs azonban még kész a betonozással. Ugyanis a beton körülbelül egy hónap alatt köt meg, és ez alatt az idő alatt a víz nem párologhat el a betonból. Ezért az elején gyakrabban, később pedig egyre ritkábban gondoskodni kell a víz pótlásáról, vagyis locsolni kell a betont. Ritkíthatja a locsolások sűrűségét, ha letakarja a betont zsákokkal, vagy bármilyen nevességet megtartó anyaggal. Ezzel a nap égető hatásától is megvédi a betont.

Ne terhelje a betont, addig amíg nem szilárdul meg tökéletesen. Ez nem azt jelenti, hogy egy hónapig nem is léphet rá, hanem azt, hogy néhány napot mindenképp várjon a betonra lépéssel, és tényleg ne rakjon rá terhet.

Cementre, betonacélra és sóderre van szüksége a betonozáshoz?

  • Hívja munkatársainkat a (+36-26)375-171-es számon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.