Hogyan lehet penészmentes a lakása?

Lakása penészmentességéhez arra van szükség, hogy a nedvességet kellően alacsony szinten tartsa a lakásban. Vagyis a levegő páratartalma kellően alacsony legyen. Persze ha penészes a lakása, akkor ezzel már elkésett, és inkább arra kíváncsi, hogy a penészes lakást hogyan lehet penészmentessé tenni.

Ha penészedik a lakása, és a penészedést meg szeretné előzni, akkor azt kell megnéznie, hogy hol vannak olyan hideg felületek a lakásban, ahol lecsapódhat a pára. Ez azért fontos, mert ezeken a hideg felületeken keletkezik a penész.

Penészedés megelőzése szigeteléssel

A penészedés megelőzésének egyik legjobb módja a szigetelés. Mégpedig a falak külső szigetelése. Ezzel ugyanis a falak belső oldala nem tud olyan mértékben lehűlni, hogy a pára lecsapódhasson, és meginduljon a penészedés. Ebből persze következik az is, hogy ha penészedik a lakása, akkor ezt a homlokzati falak szakszerű külső szigetelésével is megoldhatja. Persze, amikor a penészedés ellen keres valamiféle megoldást, akkor nem az utólagos külső szigetelés jut elsőnek az eszébe.

Ha utólagosan szigeteli a házát, akkor ezt vagy polisztirol lemezekkel vagy kőzetgyapottal fogja megoldani. A néhány centiméter vastag szigetelések nem jelentenek igazi megoldást, ezért utólagos szigetelésnél érdemes legalább 10 centiméteres, de még inkább 14-16 centiméteres szigetelésben gondolkodni. Ezzel a vastagsággal már nemcsak a pára belső oldali lecsapódását tudja jelentősen csökkenteni, hanem a téli fűtésszámláját is.

Ha külső szigetelést valami miatt nem lehet feltenni a homlokzatra – pl. műemlékjellegű az épület vagy pedig nem lehet felállványozni a homlokzatot a munkához, akkor nem marad más, mint a belső oldali hőszigetelés. Ez azonban nem igazán jó megoldás, és valóban csak akkor alkalmazza, ha kívülről tényleg nem lehet valamiért a homlokzatot szigetelni.

A belső szigetelés azért nem jó, mert ilyenkor a téli hidegben a homlokzati fal teljes vastagságában áthűl a kinti hideg levegő hőmérsékletére, és ilyenkor a fal hőszigetelő és hőtároló képességét nem tudja kihasználni. Vagyis az történik, hogy a lakásban lévő páradús és meleg levegő a belső oldali hőszigetelés megadott vastagságán hűl le a kinti levegő hőmérsékletére, és nem adódik még hozzá a külső szigetelésnél annyira előnyös homlokzati fal vastagsága. Belső oldali hőszigetelésnél tehát sokkal vékonyabb felületen következik be a belső és külső oldali nagy hőmérséklet különbség, ami a páralecsapódás melegágya. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy a falban futó vízvezetékek a belső oldali szigetelés külső oldalára kerülnek, tehát nagy hidegben valós veszély, hogy egyszerűen elfagyhatnak a vízvezetékek a falban.

A felfűtött lakásból a falakon a meleg kifelé igyekszik, a kinti hideg levegő pedig befelé. A fal belső oldala a lakás belső hőmérsékletéhez hasonló hőfokú, addig a külső síkja a kinti levegő hőmérsékletével azonos. Ha a fal külső részén van a hőszigetelő lemez, akkor ezzel meg tudja akadályozni, hogy a kinti hideg bejusson a falba. Ennek az az előnye, hogy a fal szinte teljes vastagságában fel tudja venni a lakás hőjét. Ilyenkor a fal a belső meleg levegő hőtárolójaként működik. Belső szigetelésnél viszont a fal a hőszigetelés miatt a kinti hideg hőmérsékletét veszi fel.

Emellett a belső szigetelés még a hőhidak gyakoribb kialakulásával is jár. Ezek azok az okok, ami miatt nem előnyös a belső oldali szigetelés. De ha nincs más mód, akkor ezt is alkalmazhatja, csak kellő körültekintéssel kell elvégezni a szigetelést, és meg kell előzni a hőhidak kialakulását.

Megoldás a szellőztetés

A hőszigetelésen túl a penészesedés ellen érdemes még alkalmazni a rendszeres és alapos szellőztetést. A 2-3 percre kitárt ablak a páratartalom csökkentése szempontjából kiemelkedő fontosságú. Ezalatt a rövid idő alatt a szoba levegője átszellőzik, felfrissül, ugyanakkor a falak és a szobában lévő bútorok nem hűlnek ki, ezért az ablak bezárása után rövid idő alatt újra ugyanolyan meleg lesz a szobában, mint az ablak kinyitása előtt. Az egyetlen jelentős különbség a páratartalom jelentős csökkenése lesz. Ez pedig igen hatásos a penészedés ellen.

penészes lakás

A penészedés megelőzésére megoldás lehet a szellőztetés is.

Persze azt látni kell, hogy csak átmeneti megoldás, mert ha többen tartózkodnak a szobában, akkor már csak a lehelettől újra emelkedni kezd a páratartalom. Ha pedig főznek a konyhában, vagy pedig fürödnek a fürdőszobában, akkor jelentősen nő a páratartalom. Éppen ezért főzés közben és fürdés után érdemes mindig szellőztetni. A rendszeres szellőztetéssel lehet tehát érdemlegesen megelőzni a falak penészedését. Ez azt jelenti, hogy naponta 5-6 alkalommal érdemes tágra nyitni az ablakokat.

Szellőztetés szellőztető berendezéssel vagy páramentesítő készülékkel

Ha nem elegendő a természetes szellőztetés a penész ellen, akkor szellőztető berendezést is érdemes lehet beépíteni a lakásba. Ezeknek a szellőztető rendszereknek persze ára van, és ez az ár több tényezőtől függ.

A szellőztetés mellett még páramentesítő készüléket is használhat a lakásban. Ezzel is a kritikus 50 százalék alá csökkenthető a levegő páratartalma. Vannak különféle energiatakarékos megoldások, de az igazán hatásos páramentesítő készülékek azok, amelyek elektromos árammal működnek és meglehetősen zajosak is.

Mit tehet akkor, ha már megjelent a penész a falakon?

Elsődlegesen a penész kiváltó okát kell megkeresni, és ezt megszüntetni, amennyire lehet persze. Tehát a hideg falfelületeket kell elkerülni, és a hőhidakat megszüntetni szigeteléssel, illetve a lakás páratartalmának a csökkentésével.

Ha pedig a penész okát már megszüntette, akkor el kell tüntetni a falról a megjelent penészt.
A falon jól látható penészgombát le kell kaparni. Eközben persze a gomba spórák a levegőbe jutnak, és akik erre érzékenyek, azok könnyen bajba kerülhetnek. Éppen ezért érdemes folyamatosan szellőztetni közben.

A penész eltávolítása után le kell mosni a falat és fertőtleníteni. Lemosáskor érdemes két vödörből dolgozni. Az egyikkel mossa a gombát, a másikkal pedig öblíti. A lemosás után szárazra kell törölni a falat, és ezután jön a fertőtlenítés.

Ha allergiás, akkor használjon légszűrő maszkot a munka közben, és mindenképp vegyen fel gumikesztyűt is. A legjobb azonban, ha egy olyan családtag végzi a penészmentesítést, aki nem allergiás a penészgombára.

Egy gondolat ezen: “Hogyan lehet penészmentes a lakása?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük