Hogyan spórolhat a fűtésen?

Hőszigeteléssel és fűtés korszerűsítéssel tud a legtöbbet megtakarítani a fűtési kiadásain. Az utólagos hőszigetelésen és a fűtés korszerűsítésén kívül azonban vannak még más módszerek is a fűtéssel felhasznált energia jobb hatásfokú lakásban tartására. Szeretné megtudni, hogy milyen ötletekkel spórolhat még?

eps homlokzat szigetelés

Homlokzat szigetelés fehér színű hungarocell szigeteléssel

Azt biztosan tudta már eddig is, hogy családi háza energetikai korszerűsítésének két legeredményesebb módszere a hőszigetelés és a fűtés korszerűsítés. A drága pénzen vett hőenergia jobb hatásfokú hasznosulására az itt ismertetett ötleteket is bevetheti még.

Egy-két módszerről biztosan hallott már. Csak talán nem gondolt eddig arra, hogy ezzel mennyit tudna megtakarítani fűtési kiadásain. Az is elképzelhető azonban, hogy lesz az ötletek között olyan, ami új lesz. Talán éppen ezekért az újdonságokért érdemes végigolvasni a cikket. Kezdjük is egy homlokracsapós megoldással.

Kerüljön hőtükör fólia a radiátor mögé

hőtükör fólia radiátor mögé

Lefaraghatja fűtési kiadásait, ha hőtükör fóliát rak a radiátor mögé. A radiátor melege visszaverődik a fóliáról, és nem a falba tárolódik

Eddig talán nem is gondolt arra, hogy az otthonában felszerelt radiátorok nemcsak a lakását, hanem a falat is melegítik. Mivel pedig az a fal, amelyikre az ablak alá felszerelték a radiátort igencsak közel van a radiátorhoz, ezért a fűtőtest nagyon sok energiát ad át a falnak. Ráadásul, ha ez a fal még szigeteletlen is, akkor ez az átadott energia még nem is tárolódik majd a falban, hanem kiszökik az utcára. Ennek meglesz az a súlyos következménye, hogy minél hidegebb van kinn, annál hamarabb szökik meg a drága pénzen vett meleg a szigeteletlen falon.

Hőtükör fólia felszerelésével viszont a radiátor mögötti fal indokolatlan fűtésének problémája azonnal megoldódik. A hővisszaverő fóliáról ugyanis a radiátor melege visszaverődik a szoba belseje felé, és nem a szigeteletlen falban fog elnyelődni.

Szakemberek szerint a hőtükör fólia felrakásával kb. 5%-os megtakarítást érhet el akkor, ha szigeteletlen a homlokzati fal. A fólia ára eltérő lehet, de 1-2 fűtési szezonban használva már vissza is termeli az árát. Érdemes vásárolni belőle a radiátorok mögé.

Érdemes szigetelni a födémet is

isover domo komfort

Isover Domo Komfort üveggyapot padlás szigetelésére

A meleg levegő felfelé áramlik, ezért a szobában termelt hő a födémet melegíti a legjobban. Ha szigeteli a födémet üveggyapottal vagy kőzetgyapottal, akkor a felfelé áramló hő nem fogja a födém feletti padlásteret melegíteni, hanem megmarad a szoba belsejében. A felfelé áramló hő miatt a padlás szigetelését érdemes megcsinálni.

Még akkor is érdemes szigetelni a födémet, ha többszintes háza van, és a felső szinten is Önök laknak. Ugyanis a födém betonból készül, amit a felfelé áramló hőnek előbb fel kell melegíteni ahhoz, hogy a felső szinten adjon le valamennyi hőt. A beton hideg, és a lépéshangok miatt is szigetelni szükséges a felső szinten az aljzatot, ezért az alsó szint szigeteletlen mennyezetével csak azt éri el, hogy az alsó szint fűtésének költségét jelentősen megnöveli a beton födém felmelegítésének díja is, anélkül, hogy ez érdemlegesen hozzájárulna a felső szint kellemes hőmérsékletéhez.

Ha viszont az alsó szinten a padlás felől leszigeteli a födémet, akkor ezzel a szigeteléssel a födém felmelegítésének díját meg tudja takarítani.

A födém padlás felőli szigeteléséhez van egy további jó hírünk is. A födém szigetelésén télen is dolgozhat. A beltérben nem fenyegeti a fagy veszélye a felrakott szigetelőt.

Ha nem készülhet még el a homlokzati szigetelés, akkor legalább hőszigetelő tapéta kerüljön a falra

Magyarországon közel 2,8 millió családi ház van, és ezek közül 670-700 ezer ház lehet korszerű, a hőszigetelési követelményeket már a falazóanyag megválasztásával teljesített családi ház, illetve utólagosan szigetelt. A többi több mint 2 millió családi ház még nem megfelelően hőszigetelt.

A legjobb megoldás természetesen az lenne, hogy minden olyan családi háznak a homlokzatát szigetelnék utólagosan, amelynél a hőszigetelés lehetséges. Tehát fel lehet állítani a külső hőszigeteléshez az állványokat, és nem is műemlékjellegű az épület, amelynek a homlokzatát nem lehet megbontani.

Az otthonuk hőszigetelésén sokan gondolkodnak, és bele is vágnának a megtakarítás érdekében, azonban nem tudják vállalni a felújítás milliós díját. A homlokzat szigetelésével együtt ugyanis a lábazatot is szigetelni kellene, és előtte még a homlokzati falon lévő szigeteletlen nyílászárókat is hőszigeteltre kellene cserélni. Ezt a családok jelentős része még ha akarná, akkor sem tudná megfinanszírozni.

grafitos hungarocell szigetelés

Grafitos hungarocell szigetelés a homlokzatra. 15 cm vastag grafitos szigetelés már kiváló hőszigetelést ad a homlokzaton

Ha a homlokzat külső szigetelésére egyenlőre még nincs elég pénz a családi kasszában, akkor legalább érdemes meggondolni azt, hogy hőszigetelő tapéta kerüljön fel a homlokzati falak belső oldalára. A hőszigetelő tapétában a habosított polietilén biztosítja a hőszigetelést, és a falra ragasztandó felülete pedig kartonpapírból készül.

A hőszigetelő tapéta felragasztása messze nem helyettesíti a homlokzat utólagos szigetelését, de a felragasztásával is meg tud takarítani néhány százalékot a fűtés költségéből. Azt világosan látnia kell, hogy a fél centiméter vastag hőszigetelő tapéta nem fogja tudni helyettesíteni a 10-12 centiméter vastag kőzetgyapotos vagy grafitos polisztirol külső oldali hőszigetelést.

További előnye még az is, hogy akár saját maga is felragaszthatja a falra. Nem szükséges a tapétázást szakemberre bízni. A hőszigetelésnél ez a házilagos kivitelezés nem ajánlatos, ha nem szakembere az utólagos szigetelésnek.

A hőtükör fólia felragasztása a radiátor mögé, és a hőszigetelő tapéta nem tudja helyettesíteni a külső hőszigetelést, de jól kiegészíti azt, és addig is lehetőséget ad fűtési költségei szerényebb mértékű csökkentésére, amíg nem tud hozzákezdeni háza utólagos homlokzati szigeteléséhez. Ha van lehetősége rá, akkor érdemes hozzáfogni családi házuk utólagos szigeteléséhez. Ugyanis a számítások szerint szakszerű kivitelezéssel 8-10 év alatt megtérül a beruházás a fűtési költségek csökkenésében. A födém utólagos szigetelése pedig jelentősen, akár 20-30%-kal is csökkentheti a téli fűtés költségét.

Ha pedig nem lehetséges a homlokzat szigetelése, akkor a belső oldali hőszigetelésen érdemes elgondolkodni

Hazánkban sokan laknak panellakásokban is, amelyeknél a homlokzat szigetelését akkor lehet elvégezni, ha a panelházban lakók mindegyike, illetve legalább a többsége szeretné és finanszírozni is tudja a panellakás külső szigetelésének rá eső részét.

Ha ezt nem tudják elérni a panellakásban, akkor minden lakástulajdonosnak egyedül kell megoldania lakása hőszigetelését úgy, ahogy tudja. Ha nem lehetséges a homlokzat egységes szigetelése, akkor marad a belső oldali hőszigetelés, amely messze nem tökéletes megoldás, de szakszerű szigeteléssel, és rendszeres szellőztetéssel megelőzhető a hőhidak kialakulása és a falak penészedése is. Emellett még a fűtési kiadásai is jelentősen csökkenni fognak.

A panellakások tulajdonosai körében is egyre népszerűbb módszer a korábban említett hőszigetelő tapéta.

A felsorolt megtakarítási lehetőségek közül melyik a legjobb családjának spórolni? Melyik módszerrel fogja csökkenteni fűtési költségeit?

2 gondolatok ezen: “Hogyan spórolhat a fűtésen?

  1. csuday zsuzsa

    Tisztelt Hölgyem/Uram!

    Földszinti lakásban lakunk, alulról nagyon hideg, ezért szigetelni szeretnénk.
    Milyen szigetelőanyagot ajánlanak?

    A pincefödém sima, mivel rögzítsük a szigetelőanyagot és milyen vakolat szükséges rá?

    Összesen 56 nm. felületről van szó.
    A pince nem vizes, de padlója nincs, földes.

    Köszönette:

    Cs. Zsuzsa

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Zsuzsa
      Ha jól értem, akkor a padló megbontása nélkül, a pince mennyezet felőli oldalon szeretnék szigetelni nagyon hideg földszinti lakásukat.
      A szigeteléshez használhatnak polisztirol (hungarocell) és kőzetgyapot szigetelő anyagokat is. Polisztirolból és kőzetgyapotból is többféle típus jöhet szóba, és emellett még a szigetelőanyag vastagságának az eldöntése is fontos kérdés a megfelelő szigeteléshez.
      A polisztirol lemezek közül leginkább az Austrotherm AT-N 100-as lemezét javasolom a szigetelésre a hőszigetelési igényüknek megfelelő vastagságban. Választható azonban ennél a típusnál jobb hőszigetelő képességű polisztirol lemez is.
      Ha kőzetgyapot szigetelést szeretnének, akkor leginkább talán a Rockwool Steprock normál sűrűségű (ND) vagy nagy sűrűségű HD lemezei közül érdemes választani a szükséges vastagságban. Jó választás lehet azonban a Knauf Nobasil PTN táblái közül is a szükséges vastagság. A kőzetgyapot lemezekből is választhatók azonban más típusok is.
      Ha munkaidőben felhív bennünket a (26) 375-171-es számon, akkor az Önök számára fontos szempontok szerinti legjobb hőszigetelő anyagot, anyagokat tudja javasolni munkatársunk, és Önnel megbeszélve segít a választásban is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük