Hogyan távolíthatja el a penészt a falról?

A penészes fal nagyon rondán tud kinézni. A homlokzat és a lábazat szakszerű szigetelésével meg tudja szüntetni, illetve nagymértékben csökkenteni tudja a falszerkezetben azoknak a hőhidaknak a hatását, amelyek páralecsapódást, és ezt követően pedig penészedést okoznak.

A falakon egy kis penészedést látva azonban nem mindig lehet elővenni megoldásként a homlokzat szigetelését.

  • Egyrészt nem is biztos, hogy hirtelen van annyi pénz a családi kasszában, hogy belekezdjenek a külső oldali szigetelésbe.
  • Másrészt pedig, ha társasházban laknak, akkor az is lehet, hogy nem minden lakó akarna a penészedéstől felbuzdulva azonnal utólag szigetelni.
penész a falon

Mit tehet akkor, ha megjelenik a penész a falon?

Marad az a lehetőség, hogy valamilyen úton-módon el kell távolítani a penészt a falról. De hogyan, és milyen módon távolítsa el az éktelenkedő foltot?

A festék és háztartási boltokban lehet kapni olyan penész eltávolító és penészfolt elleni szereket, amelyek hatásosak lehetnek a penésszel szembeni harcban. Érdemes olyan penészfolt elleni szert választani, ahol meg tudja venni a kínálatban a fal kijavításához szükséges egyéb anyagokat is, pl. a penészfolt lemosásához szükséges anyagot, a festéket, a szükséges alapozót és javító habarcsokat. A penésszel szemben nem egyszerű felvenni a harcot.

A penész eltávolítását a folt semlegesítésével, lemosásával érdemes kezdeni. Erre a célra olyan spriccelős flakonban árult tisztítószereket lehet venni, amelyek első lépésben semlegesítik a penészfoltot. Ezek nemcsak semlegesítik a foltot, hanem fertőtlenítő hatásukkal megkezdik a fal tisztítását is, és a további penészképződést is megakadályozzák.

A penészfolt eltávolításakor a flakonon lévő használati utasítást érdemes követni. A tisztítószert rá kell spriccelni a penészes falfelületre, és néhány órai várakozás után lehet eltávolítani onnan, pl. egy szivaccsal felitatva. A lemosásra használt szivacsot érdemes sűrűn öblíteni a csapnál, folyóvízzel. Az első “lemosás” után érdemes megismételni a penészfolt eltávolítást újra a lemosással együtt. Ezek a hatásos fertőtlenítő hatású tisztítószerek valóban képesek eltávolítani a penészfoltot a falról, de ezzel a penészfolt eltávolításnak még korántsincs vége.

Amikor a lemosás után a falfelület megszárad, akkor egy jó minőségű penészfolt eltávolító használata után a felületnek már penészmentesnek kell lenni. Ezzel azonban még nincs vége a penész elleni hadműveletnek, mert a lemosás után következik a további penészedést gátló festéknek a felrakása. Ez fogja megakadályozni a falon a penész újbóli megjelenését. A két falfelület különbsége szembetűnő lesz.

A gyártók általában úgy javasolják a penészedést gátló festék felfestését, hogy a szennyezett, penészfoltos felületen túl 10-20%-kal érdemes átfesteni a falfelületet.

Vannak olyan penészeltávolító spray-ek, amellyel ha az erősen penészes felületet lefújja, akkor néhány perc alatt megszáradnak, és fehér felületet adnak. Ha nem olyan erős a penészedés, akkor ezekre a spray-ekre nincs is szükség. Az így megtisztított, semlegesített foltra már lehet is festeni a további penészedést meggátoló festéket.

A penészfolt eltávolításával együtt azonban mindig meg kell nézni azt is, hogy miért alakulhatott ki a penész. Ha a falak nincsenek szigetelve, és hőhíd van a szerkezetben, akkor a folt újbóli megjelenésére továbbra is számítani lehet. Az igazi megoldást a szigetelés, a hőhíd megszüntetése jelentené, és persze a lakás megfelelő szellőztetése is fontos a penészedés megakadályozásában. A penészfolt elleni kezelés akkor igazán hatásos, ha a folt eltávolítása mellett feltárja a penész kialakulásának okát, és megszünteti azt.

4 gondolatok ezen: “Hogyan távolíthatja el a penészt a falról?

  1. Záhonyi Jánosné

    Üdvözlöm! A mi lakásunk a 10-emeleten található,és amióta beköltöztünk mindenhol fekete penészes a fal.Mivel a lakás Önkormányzati,szóltunk az Önkormányzatnak,de azt a választ kaptuk hogy ki kell festeni.De a fal attól még penészes marad,sehogy nem sikerül megszüntetni a penészt.Szeretném tudni hogy mivel lehet végleg megszabadulni a fekete sok penésztől.Már a tapétát leszedtük mert a penész leáztatta,csak a csupasz beton van.Szégyellünk be engedni idegent a lakásba.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Záhonyi Jánosné
      Arra, hogy egy fekete penészes falon hogyan lehet végleg megszabadulni a penésztől helyszíni szemle nélkül nemigen lehet távolról tanácsot adni.
      A penész kialakulásának okát kellene feltárni. Erre pedig látatlanban nem vagyok képes. Elnézését kérem, hogy távolból nem tudok segíteni.

  2. Xeni

    Üdv, társasházi lakásunkban több helyen meg szokott jelenni penész. A lakás emeleti, tehát nem ázás okozza a penészedést, habár kívülről is vannak repedések a házon. Az ok ki lett vizsgálva, hőhidak vannak az épületben lakásunknál. Sajnos ezeket kijavítani, a társasházat kívülről szigetelni nem tudjuk, amíg a lakóközösség nem tud támogatni, finanszírozni ilyet, és egyéb prioritások is vannak.
    Sokat szellőztetünk, a lakásban a páratartalom általában 40% körüli, tehát extrém alacsony (most éppen 39%). A hőmérsékletet 20-21 fok körül tartjuk. Műanyag nyílászáróink vannak, ezért a közelmúltban már résszellőztetést is alkalmazunk.
    A megjelenő apró penészfoltokat egyből lefújkáljuk szavóval, így a penész jelenléte nem látható napi szinten.

    Kérdésem: mit tudunk tenni ezen felül annak érdekében, hogy ne jelenjen meg egyáltalán a penész? Egy páraelszívó/sótégla/ablakra szerelt párakivezető elérné ezt a célt? Mint írtam, a páratartalom, így is rendkívül alacsony.

    Köszönöm!

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Xeni
      Javíthat a helyzeten. Azonban, hogy elérné-e a penészmentességet azt még egy szakember sem tudná Önnek biztosan megmondani alapos helyszíni felmérés alapján sem. Meg lehet próbálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük