Hogyan tud íves felületeket kialakítani gipszkartonból?

A sík válaszfalak könnyű és gyors megépítésében verhetetlen gipszkarton gyakorlott szakemberek hozzáértő kezében íves és hajlított formák kialakítására is kiválóan használható. Szeretne többet megtudni a gipszkarton belsőépítészeti alkalmazásának ezekről a hajlítható lehetőségeiről?

rigips gipszkarton

Rigips gipszkarton lapok válaszfal és álmennyezet építéshez

Ugyan a normál gipszkarton lapok is hajlíthatók kismértékben még szárazon is, de ez nem segít azoknak, akik íves felületeket szeretnének kialakítani otthonukban. A lapok vastagságától függően azonban benedvesítés után már sokkal jobban hajlíthatók.

Apró szépséghibája azonban van ezeknek a nedvesítés utáni hajlításoknak. Mégpedig az, hogy erre a hajlításra csak nagy gyakorlattal rendelkező szakemberek képesek igazán.

Hajlítható gipszkarton lapok íves formák kialakításához

íves gipszkarton álmennyezet

Íves gipszkarton álmennyezet

Az igény azonban előbb-utóbb megoldást is szül, és ez ebben az esetben sem volt másként. A termékfejlesztés ma már nem egyszer csodákra képes az építőagyag gyártásban is. Ahhoz pedig nem is kellett csoda, hogy olyan gipszkartont is gyártsanak, ami a hajlításhoz feleslegessé teszi a gipszkarton nedvesítését.

Ezek a szárazon is könnyen hajlítható gipszkarton lemezek olyan különlegesen előállított gipszkarton lapok, amelyekből már bármilyen ív megformálható.

  • Ezek a hajlítható gipszkartonok a gyártáskor egy plusz papírréteggel megerősítve készülnek, a hajlítást pedig gyári beirdalások (bevágások) biztosítják.
  • A modulelemekből felépülő gipszkartont a gyártáskor a modulokban lévő plusz megerősített papírrétegig 1-3 centiméterenként bevagdossák. Első hallásra azt hinné, hogy jó-jó, de akkor mi van a gipszkarton erősségével. Semmi baj nincs vele, mert ez a bevagdosás nem gyengíti a gipszkartont, hisz a beépítéskor a beirdalásokkal válik lehetővé a hajlított forma kialakítása. Az íves gipszkarton szerkezeti szilárdsága akkor a legerősebb, amikor a bevágások teljes mértékben összeérnek a hajlított forma képzésekor. Ezért van az, hogy az 1 centiméterenként bevagdosott modulokból akár 120 mm átmérőjű, a 3 cm-ként bevagdosottakból pedig 320 mm átmérőjű hengerfelület is kialakítható. A hajlított, íves gipszkarton szerkezet nagyobb stabilitása érdekében csak a szükséges mértékben bevagdosott gipszkartont építse be.
  • Ezek az íves gipszkarton lapok 12,5 milliméteres vastagságban, és 1200x2600x3000 milliméteres táblaméretben szerezhetők be. A lapoknak van nedvesség és tűzálló változata is. Tehát ahova a gipszkarton beépíthető, ott ezekkel a lapokkal íves formákat is ki tud alakítani.

Mire van lehetősége a hajlítható gipszkarton lapok beépítésével?

  • hajlítható gipszkarton

    Konyha íves válaszfallal és ívelt vonalú gipszkarton álmennyezettel hajlítható gipszkartonból

    Ezekből a bevagdosott gipszkarton lapokból családi házában gyakorlatilag bármit le tud burkolni íves formában is. Akár egy S-alakot is kialakíthat.

  • Nem valószínű, hogy 6 méter magas oszlopokat akarna burkolni lakásában, de még akár erre is van lehetősége. A modulos gipszkartont ragasztó habarccsal a fal felületére is fel lehet ragasztani. Ez azt jelenti, hogy akár meglévő oszlopokra is felragaszthatók.
  • 3 méteres magasságig építhet ívelt válaszfalat. A falban alapfedésként 3 centiméterenként bevagdosott lapokat érdemes használni. Erre borításként mehetnek az 1 centiméterenként bevagdosott modulok. Most joggal kérdezi, hogy vajon mi értelme van ennek? Az, hogy ezzel elkerülheti a csavarok gletteléssel való lefedését, mert az 1 centiméteres bevagdosott modulokkal fedéssel kialakított felület csak felületi besimítást igényel. De nem kell az 1 centiméteres bevagdosású modulok költségébe vernie magát, ha lelkiismeretesen megcsinálja a csavarfejek glettelését.

Milyen lehetősége van még?

  • Remekül használható a modulos gipszkarton téglalap vagy négyzet alakú falnyílások boltíves átalakításához is. Persze a felrakáshoz megfelelően kialakított tartószerkezetre van szükség.
  • Ezekből a bevagdosott gipszkarton lapokból szabálytalan ívben hajló felületeket is kialakíthat lakásában. Gondolja csak el! Milyen lehetőségei vannak ezzel a lakberendezésben?

Persze ezek már nem könnyű átalakítási, belsőépítészeti munkák, mert a kialakított vagy elképzelt alakkövetéshez az íveltséget pontosan követő vázszerkezet szükséges. Ennek az elkészítése azonban sok esetben már komoly szaktudást és nagy gyakorlatot igényelő munka.

Az egyszerűbben ívelt falrészek ívelését azonban akár Ön is elkészítheti. Ehhez a 3 centiméterenként bevagdosott U-idomok, és az idomokra felcsavarozott, szárazon hajlítható modulos gipszkarton lemezek szükségesek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük