Homlokzat szigetelése házilag

Talán Ön is gondolkodik a homlokzat szigetelés házilagos kivitelezésén? Pedig a homlokzat utólagos szigetelése az a munka, amit hacsak lehet, akkor ne csináljon megfelelő szakértelem és gyakorlat nélkül? Miért is?

A homlokzat szigetelés házilagos kivitelezéséhez érdemes hozzákezdenie?

homlokzati polisztirol hőszigetelés

A két legjobb homlokzati hőszigetelő közül a polisztirolnak kétségtelenül az a legfőbb előnye a kőzetgyapottal szemben, hogy jóval olcsóbb. Milyen szempontok szerint választ homlokzati szigetelést?

Először is azért érdemes meggondolni ezt, mert az egyre nagyobb fűtésszámlák miatt egyre égetőbb kérdés a homlokzat szigetelés utólagos megoldása. Sok múlik rajta, a hőszigetelő lemezek szakszerű felrakásának nagy jelentősége van. Ha pedig nem úgy sikerül, ahogy elgondolta, akkor nem lesz könnyű kijavítani utólagosan a hibákat. Arról nem is beszélve, hogy ha elsőre nem tudta jól megcsinálni, akkor az esetleges hibákat már ki fogja tudni javítani?

Másrészt a munkafolyamatok ismerete és elvégzése viszonylag jól működik új építésnél, ahol a jó minőségű falazóanyagokat beépítve tudja, hogy mire számíthat, és kiszámíthatóbb a feladatok elvégzése. Utólagos szigetelésnél azonban sok váratlan helyzet előállhat a szigeteléskor.

  • Megfelelő gyakorlat nélkül biztosan tudja, hogy mit talál majd a málladozó vakolatrészek leverése után?
  • Azt is tudja, hogy mit kell majd tennie, és hogyan kell javítania a hibákat, hogy a felrakott szigetelés olyan stabilan álljon, mintha újonnan rakott falra rakná fel a szigetelést?

A homlokzat szigetelés és a lábazat szigetelés szükséges vastagságát pontosan meg tudja állapítani? Utána pedig el is tudja készíteni úgy a szigetelést, hogy hőhidak ne keletkezzenek a szerkezetben?

hőhíd a sarkaknál

Geometriai hőhíd alakul ki az épület sarkainál. Látja a lilával és vörössel jelzett területeket?

Azt tudja-e, hogy hőhídmentes szerkezet márpedig nincs, és a geometriai hőhidak a ház sarkán, és az anyagváltásból adódó hőhidak a nyílászáróknál, a koszorúknál eleve benne vannak a szerkezetben?

A hőhidaknak a hatását az utólagos szigeteléskor lehet és kell is csökkenteni. Meg fogja tudni oldani ezt fűtési költsége lefaragásáért és a penészedés elkerüléséért?

Mi a célja a homlokzat utólagos szigetelésével?

  • Talán Ön is szeretné akár 50%-kal is csökkenteni a fűtés költségét?
homlokzat szigetelés házilag

Mit gondol? Házilagos kivitelezésben is ilyen tökéletesen fog kinézni a burkolat? És négy évtizedig stabilan állni is fog a falon?

Mit gondol?

  • Ha szakértelem és kellő gyakorlati tapasztalat nélkül kezd hozzá a homlokzati fal utólagos szigeteléséhez, akkor is biztosított lesz majd fűtési költségei szükséges mértékű lefaragása?
  • Amit a homlokzat szigetelés házilagos kivitelezésével most megspórol, azt vajon nem fogja-e majd kamatostól megfizetni az elkövetkező 30-40 év fűtésszámláiban?
  • Persze nem egyszerre, hanem hónapról-hónapra.

A ház körüli munkákat saját maga végzi el?

  • Hány homlokzati hőszigetelést végzett már el házilagosan, saját kivitelezésben?
  • Minden új feladat elsőre sikerülni szokott jó minőségben úgy, hogy abban hiba nincs?
  • Vagy azért vannak javítani valók a ház körül elvégzett munkáiban a második, harmadik alkalommal hozzákezdve?

A homlokzati falakra 2018 januárjától érvényes 0,24 W/m2K hőátbocsátási tényező értéke helyett az energiaárak várható emelkedése miatt az ajánlásokban máris szigorúbb értékeket javasolnak. A 0,20 Wm2K vagy a még ennél is jobb hőszigetelést biztosító, szigorúbb értéket még vastagabb utólagos hőszigeteléssel lehet majd biztosítani a családi házakon.

Mit is jelent ez a meglévő épületek utólagos szigetelésénél?

  • eps homlokzat szigetelés

    Homlokzat szigetelés fehér színű hungarocell szigeteléssel

    Például azt, hogy a B30-as téglából épült családi házak utólagos szigetelésekor ahhoz, hogy ezt a 0,20-as értéket elérje a fal, ahhoz 20 cm vastag fehér színű EPS polisztirol szigetelés felrakására, vagy pedig 15 cm vastag jobb hőszigetelő képességű grafitos szigetelő felrakására van szükség.
  • Mégpedig úgy, hogy ez a szigetelő stabilan álljon az elkövetkező 3-4 évtizedben, és biztosítsa a fűtési költségek lefaragását, felezését.

Milyen kérdések merülnek itt fel azonnal?

  • Milyen falat szigetel, és a kívánt fűtési költség megtakarításhoz a kiválasztott hőszigetelőből milyen vastagra van szükség?
  • A lábazati szigetelés miből készüljön, és milyen vastag legyen?
  • Hogyan legyen felrakva a lábazatra?
  • A homlokzati szigetelés hőhídmentességét és stabilitását hogyan fogja biztosítani a ház sarkainál és a nyílászárók széleinél?
  • A dübelezés stabilan fogja tartani a szigetelést évtizedeken át viharos időben is?
  • Nem lesz csíkos a szigetelés a szigetelő lemezek találkozásánál?

Ha ezekkel a kérdésekkel számol a kivitelezés előtt, és megfelelő válaszokat tud adni rájuk a munka végzése közben, akkor kezdjen hozzá a szigeteléshez.

  • Ha viszont nem tud ezekre a kérdésekre jó válaszokat adni, akkor érdemes kétszer is átgondolnia, hogy saját maga hozzákezd-e a kivitelezéshez.
hogyan válasszon hőszigetelő rendszert

Kőzetgyapot vagy hungarocell? Milyen hőszigetelés legyen? Milyen vastagságban? Hogyan válasszon homlokzati szigetelést családi házára? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Kiválasztotta már a homlokzati szigetelőt? Ha még nem döntött, akkor a Hogyan válassza ki családi háza homlokzati szigetelését kérdéssor megválaszolása segíteni fog a legjobb hőszigetelő rendszer kiválasztásában.

Homlokzat szigetelés házilagos kivitelezéssel

Az utólagos hőszigetelés előkészületei és az anyagok beszerzése

Ha hőszigeteletlen még a háza, akkor nem biztos, hogy a homlokzat szigetelésével érdemes kezdeni a szigetelést. Lehetséges, hogy a padlás szigetelésével nagyobb mértékű fűtési költség megtakarítást érhet el.

  • Ezt úgy tudja eldönteni, ha egy hőtérképes vizsgálatot készíttet a házról. A hőtérkép meg fogja mutatni, hogy hol szökik a meleg a legjobban a házból, és ott érdemes elsőként szigetelni.
  • Emellett egy hőtérképes vizsgálat felfedi az esetleges hőhidakat is, és ezek ismeretében ennek megfelelően tudja elvégezni majd a szigetelést.

Ha a hőtérképes vizsgálat is megerősíti, hogy a homlokzat szigetelése következik, akkor a homlokzat szigetelése előtt érdemes a nyílászárókat is korszerű hőszigeteltre cserélni, és utána hozzálátni a homlokzat szigeteléséhez.

Ugyan ma már utólagosan is be lehet építeni az ajtókat és ablakokat is a helyükre, de ha lehet, akkor nem érdemes vállalni a kisebb hibáknak – esetleges méreteltéréseknek, hőhidak kialakulásának – a kockázatát sem.

A szigetelendő falazattól és az utólagos szigetelés elvárt céljától, a megtakarítás tervezett mértékétől függően célszerű kiválasztani a homlokzati szigetelés anyagát, márkáját és a vastagságát.

A tervezés, beszerzés szakaszában érdemes végiggondolni azt, hogy a hőszigetelésre használt anyag ugyan a legfontosabb, de csak egyik fontos kiadás, ami fel fog merülni a homlokzat szigetelésekor.

  • grafitos hungarocell szigetelés

    Grafitos hungarocell szigetelés a homlokzatra. 15 cm vastag grafitos szigetelés már kiváló hőszigetelést ad a homlokzaton

    A szigeteléshez szükséges ragasztó, üvegszövet háló, lábazati indító sín, sarok élvédő és az alapvakolat és fedővakolat ára gyakorlatilag ugyanannyi lesz, akkor is, ha 10 vagy 20 centiméteres szigetelést választ.
  • A dübelek fogják stabilan rögzíteni a hőszigetelő lapokat a falra. A dübelek megfelelő hossza és sűrűsége szükséges ahhoz, hogy stabilan rögzítsék a szigetelő lapokat, hogy se saját súlyuk, sem pedig az esetleges viharos szél ne tudja megbontani majd a homlokzatot.
  • Ha rendszerben vásárolja meg a hőszigeteléshez szükséges anyagokat, akkor szakszerű kivitelezés mellett garanciát is kap a hőszigetelésre. Az viszont tény, hogy olcsóbb lehet külön-külön beszerezni az anyagokat, ha valóban ért hozzá, és tudja, hogy az egyes kiegészítők milyen minőséget képviselnek, és ár-érték arányban mennyit érnek.

Az anyagköltségeket növeli még a kivitelezés munkadíja is, amit saját kivitelezéskor természetesen nem kell felszámolni.

  • Saját kivitelezéskor azzal is számolnia kell, hogy a rendszergaranciát nem fogja tudni érvényesíteni.
  • Emellett a kivitelezéshez szükséges kellő szakmai tapasztalat és gyakorlat hiányával komolyan kell számolni, és még a szigeteléshez szükséges állványzat bérlését is meg kell oldani valamilyen formában saját kivitelezéskor.

A homlokzati hőszigetelés folyamata

A homlokzati falat gondosan elő kell készíteni. A málló vakolatrészeket el kell távolítani, nehogy gondot okozzon majd a hőszigetelés alatt.

  • Ha szükséges, akkor a homlokzatot tapadóhíd felrakásával erősítse meg.
  • Fontos az is, hogy a szigetelő felrakása előtt száraz legyen a fal, és legyen pormentes.

A fal előkészítése után következik a lábazati indítósín felszerelése, amitől indulni fog majd a hőszigetelő táblák felrakása.

  • A sínt vágja a szükséges méretre, és vízmérték segítségével jelölje ki a helyét.
  • A felfogatása csavarozással, dübelezéssel történik, és ügyeljen arra, hogy tényleg vízszintes legyen, és stabilan álljon, mert az indítósíntől kezdi el a táblák felrakását, és a táblák esetleges legkisebb elcsúszása is felesleges hézagok, ezáltal hőhidak kialakulását jelentheti.
kétrétegű, vakolható kőzetgyapot

Kétrétegű kőzetgyapot szigetelés felragasztása perem-pont módszerrel homlokzati falára

A hőszigetelő táblák felragasztását a perem-pont módszerrel végezze.

  • Ennek a lényege, hogy a táblák szélét kenje végig habarccsal, ragasztóval és a közepére is tegyen 3 foltot. Ezáltal nem fog a levegő szabadon cirkulálni a táblák és a homlokzati fal között, és nem veszélyeztet majd a táblák lemállásának a veszélye. Sokkal tartósabb lesz így a homlokzati szigetelés, még viharos időjárási körülmények között is.
  • Arra is figyeljen oda, hogy a ragasztóhabarcs ne kerüljön a táblák közé, mert ez is rontja a homlokzat hőszigetelését felesleges hőhidak képzésével.
  • Grafitos szigetelőnél az is fontos, hogy a táblák szürke felülete kerüljön felragasztásra, mert a világos festékkel bevont felületnek éppen az a lényege, hogy ez kerüljön kívülre, és verje vissza a napsugarakat. Ekkor nem fog a szigetelés átmelegedni a munkálatok alatt sem.

A lapok felragasztása után következik a megerősítés, a dübelezés.

  • Attól függően, hogy milyen dübeleket választ, ezekkel erősíti meg úgy a táblák felfogatását a falra, hogy azok bírják majd az elkövetkező évtizedek viharos időjárásait is, és ne bontsa meg majd a szél a homlokzatot.
  • Arra is célszerű figyelni, hogy ott dübelezzen, ahol korábban ragasztott is, mert ekkor nem fog feleslegesen feszülni a tábla ha véletlenül túlhúzza a felfogatást.

A hálós élvédők berakása a sarkakra
Az élvédők berakásával tartósabb szigetelést alakíthat ki, mintha csak egyszerűen áthajtaná a sarkon az üvegszövet hálót. A hálós élvédőt szabja be, és ragasztóval illessze be a sarkakra.

Az üvegszövet háló berakása

  • Az üvegszövetet a homlokzati fal teljes felületén be kell ágyazni a ragasztóba. Fogazott glettvassal felrakja a ragasztót, utána felrakja az üvegszövetet, majd pedig a helyére igazítja, simítja azt. Az üvegszövet hálók egymással átfedésben legyenek a találkozásuknál nagyjából 10 centiméteres felületen.

Lábazat szigetelése

  • A lábazatot a homlokzat szigetelésével egyszerre célszerű megoldani, mert a lábazati indítósín alatt egyből a lábazati vakolat folytatódik, és ha a homlokzati falszerkezet és a lábazatszerkezet együttes hőszigetelése jelentősen eltér egymástól, akkor ez is jelentős hőhidat eredményez a lábazat és a homlokzat találkozásánál.
    A lábazat szigeteléséről itt tudhat meg sokkal többet.

Alapvakolat felrakása

  • Ha az üvegszövetet a homlokzatra rögzítő ragasztó kellően megszáradt, akkor következhet az alapozás.
baumit silikáttop vakolat

Baumit Silikáttop szilikátvakolat kiváló páraáteresztő képességgel kőzetgyapot szigetelésre

Fedővakolat felrakása

  • A fedővakolat nemcsak a megfelelő színével díszíti a homlokzatot, hanem védi is a falat a széltől, naptól, hótól és az esőtől.
    Attól függően, hogy milyen vakolatot szeretne dörzsölt és kapart is lehet. A kapart vakolat elkészítéséhez vastagabb felhordásra van szükség, mert a simára való simítás után még ki is kell kaparni a felületet.
  • Arra is figyeljen oda, hogy rozsdamentes szerszámokat használjon a vakolat felhordásához, mert a rozsda csúnya foltokat hagyhat a vakolatban.
  • Emellett még az is fontos, hogy megfelelő időjárási körülmények között vigye fel a fedővakolatot. Nem szabad vakolni 5 fok alatti hőmérsékleten, tűző napsütésben és esőben.
  • Erős szélben se vakoljon, mert a vakolatot a homlokzat teljes magasságában egyszerre kell felhordani azért, hogy ne legyen foltos a száradás után. Vagyis az a lényege, hogy a homlokzat teljes magasságában egyszerre haladjon a vakolással, hogy egyenletesen száradjon a vakolat. Ezért is fontos, hogy tűző napon ne vakoljon.
  • Az is fontos még, hogy ne csak a vakolás ideje alatt, hanem az azt követő néhány napban, a vakolat száradásának idején se essen az eső, és ne érje tűző nap a frissen vakolt homlokzatot. A viharos, esős szél lehordhatja a vakolatot, a tűző nap pedig a gyors száradás miatt foltossá teheti a falat. Nem szép látvány, és az sem, amikor a hungarocell táblák illeszkedése látszik a vakolaton.
  • A fedővakolat szép felhordásához és egyenletes elsimításához szükséges a kellő gyakorlat. A legjobb szándék és akarat is kevés lehet a homlokzati vakolat szépségéhez.

4 gondolatok ezen: “Homlokzat szigetelése házilag

  1. Csaba

    Üdvözlöm!

    Köszönöm a választ a hogyan betonozzunk oldalon. A járda lebetonozása után a házat szeretném körbe szigetelni házilag. Jelenleg nincsen rajta szigetelés teljesen tégla családi ház (1960-1970 körül épült, 10-cm es eps t szeretnék felrakni) Lenne pár kérdésem. Lábazati indítósín hány cm re legyen a földtől? A dübelt , hogy mi alapján válasszam ki melyik az egyszerűbb, amit ajánl? Le kell dübel kiválasztása után fogom meg tudni, hogy hány cm re kell befúrnom a falba? Másik kérdés, amikor teljesen fent vannak az eps lapok és jön a vakolat elsőnek alapvakolat , majd rá a védővakolat jön? Elég egyszer ezt a védővakolatot rá tenni vagy kell még egy réteg? Ha elég egyszer rá menni akkor utána jöhet a fal festése miután megszáradt a vakolat? ( Mondjuk, elég bonyolultnak tűnik a dolog, ha lesz rá keretem akkor lehet megcsináltatom). Köszönöm a válaszokat

    1. nagy lajos

      Jó napot, Csaba!
      Gondolkodom én is egy házilagos kivitelezésen Nekem 60 m2-t kellene szigetelni. Kértem ajánlatot, de az fél millióról szól… Magának van valami használható elképzelése? Ha gondolja, értekezzünk. Köszönettel: Nagy Lajos, tel.: 30/9004268.

  2. Miklós

    Üdvözlöm!

    Házam pótlólagos hőszigetelését szeretnénk nemsoká elvégezni. A paraméterek elég különlegesek:
    – Könnyűszerkezetes ház, betonip lemezzel fedve.
    – létező kőzetgyapot szigeteléssel a a vázszerkezetben.
    – 3 cm vastag hőszigetelő EPS már van a házon

    Már letoltunk egy telet, és nem veszélyes a hőveszteség, de további spórolás miatt szükségét érezzük a pótlólagos hőszigetelésnek.
    Mi 6 cm vastagságú szigetelésben gondolkodtunk, ami elegendőnek tűnhet, de látva a többi ugyan ilyen ház utólagos szigetelését (egyen sorház, egyforma kialakítás) mindenki 8 cm, vagy vastagabb táblákat használt.
    Kérdés, hogy a fenti paraméterek alapján elegendő-e a 6 cm vastagságú hőszigetelés, illetve kell-e egyéb speciális ragasztó, hogy a korábban építéskor felrakott dryvitra (akkoriban mindenhova ez ment) biztonsággal fel tudjuk rakni a táblákat, és ne essen le (dűbel, tárcsa természetesen lesz a táblák rögzítéséhez)?

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Miklós
      Arra a kérdésére nem fog tudni senki sem válaszolni Önnek, hogy elegendő-e a 6 cm vastag szigetelés, vagy vastagabb kellene. Ez attól függ, hogy milyen mértékű megtakarítást szeretne, és hogy milyen fűtési költség számlákra számít a jövőben. És attól is függ, hogy annak a bizonyos 6 cm-es, 8 cm-es vagy x cm-es hőszigetelőnek milyen a hőszigetelése. És a szigeteléshez szükséges ragasztó is a szigetelés fajtájától függ.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük