Homlokzat szigetelése házilag

Talán Ön is gondolkodik a homlokzat szigetelés házilagos kivitelezésén? Pedig a homlokzat utólagos szigetelése az a munka, amit hacsak lehet, akkor ne csináljon megfelelő szakértelem és gyakorlat nélkül? Miért is?

A homlokzat szigetelés házilagos kivitelezéséhez érdemes hozzákezdenie?

Először is azért érdemes meggondolni ezt, mert az egyre nagyobb fűtésszámlák miatt egyre égetőbb kérdés a homlokzat szigetelés utólagos megoldása. Sok múlik rajta, nagy jelentősége van. Ha pedig nem úgy sikerül, ahogy elgondolta, akkor nem lesz könnyű kijavítani utólagosan a hibákat. Arról nem is beszélve, hogy ha elsőre nem tudta jól megcsinálni, akkor az esetleges hibákat már ki fogja tudni javítani?

Másrészt a munkafolyamatok ismerete és elvégzése viszonylag jól működik új építésnél, ahol a jó minőségű falazóanyagokat beépítve tudja, hogy mire számíthat, és kiszámíthatóbb a feladatok elvégzése. Megfelelő gyakorlat nélkül biztosan tudja, hogy mit talál majd a málladozó vakolatrészek leverése után? Azt is tudja, hogy mit kell majd tennie, és hogyan kell javítania a hibákat, hogy a felrakott szigetelés olyan stabilan álljon, mintha újonnan rakott falra rakná fel a szigetelést?

A homlokzat szigetelés és a lábazat szigetelés szükséges vastagságát pontosan meg tudja állapítani, és el tudja készíteni úgy a szigetelést, hogy hőhidak ne keletkezzenek a szerkezetben?

Azt tudja-e, hogy hőhídmentes szerkezet márpedig nincs, és a geometriai hőhidak a ház sarkán, és az anyagváltásból adódó hőhidak a nyílászáróknál, a koszorúknál eleve benne vannak a szerkezetben? A hőhidaknak a hatását az utólagos szigeteléskor lehet és kell is csökkenteni. Meg fogja tudni oldani ezt?

Mi a célja a homlokzat utólagos szigetelésével?

 • Talán Ön is szeretné akár 50%-kal is csökkenteni a fűtés költségét?
homlokzat szigetelés házilag

Mit gondol? Házilagos kivitelezésben is ilyen tökéletesen fog kinézni a burkolat? És négy évtizedig stabilan állni is fog a falon?

Mit gondol?

 • Ha szakértelem és kellő gyakorlati tapasztalat nélkül kezd hozzá a homlokzati fal utólagos szigeteléséhez, akkor is biztosított lesz majd fűtési költségei szükséges mértékű lefaragása?
 • Amit a homlokzat szigetelés házilagos kivitelezésével most megspórol, azt vajon nem fogja-e majd kamatostól megfizetni az elkövetkező 30-40 év fűtésszámláiban?
 • Persze nem egyszerre, hanem hónapról-hónapra.

A ház körüli munkákat saját maga végzi el?

 • Hány homlokzati hőszigetelést végzett már el házilagosan, saját kivitelezésben?
 • Minden új feladat elsőre sikerülni szokott jó minőségben úgy, hogy abban hiba nincs?
 • Vagy azért vannak javítani valók a ház körül elvégzett munkáiban a második, harmadik alkalommal hozzákezdve?

A homlokzati falakra 2018 januárjától érvényes 0,24 W/m2K hőátbocsátási tényező értéke helyett az energiaárak várható emelkedése miatt az ajánlásokban máris szigorúbb értékeket javasolnak. A 0,20 Wm2K vagy a még ennél is jobb hőszigetést biztosító, szigorúbb értéket még vastagabb utólagos hőszigeteléssel lehet majd biztosítani a családi házakon.

Mit is jelent ez a meglévő épületek utólagos szigetelésénél?

 • Például azt, hogy a B30-as téglából épült családi házak utólagos szigetelésekor ahhoz, hogy ezt a 0,20-as értéket elérje a fal, ahhoz 20 cm vastag fehér színű EPS polisztirol szigetelés felrakására, vagy pedig 15 cm vastag jobb hőszigetelő képességű grafitos szigetelő felrakására van szükség.
 • Mégpedig úgy, hogy ez a szigetelő stabilan álljon az elkövetkező 3-4 évtizedben, és biztosítsa a fűtési költségek lefaragását, felezését.

Milyen kérdések merülnek itt fel azonnal?

 • Milyen falat szigetel, és a kívánt fűtési költség megtakarításhoz a kiválasztott hőszigetelőből milyen vastagra van szükség?
 • A lábazati szigetelés miből készüljön, és milyen vastag legyen?
 • Hogyan legyen felrakva a lábazatra?
 • A homlokzati szigetelés hőhídmentességét és stabilitását hogyan fogja biztosítani a ház sarkainál és a nyílászárók széleinél?
 • A dübelezés stabilan fogja tartani a szigetelést?
 • Nem lesz csikos a szigetelés a szigetelő lemezek találkozásánál?

Ha ezekkel a kérdésekkel számol a kivitelezés előtt, és megfelelő válaszokat tud adni rájuk a munka végzése közben, akkor kezdjen hozzá a szigeteléshez.

 • Ha viszont nem tud ezekre a kérdésekre jó válaszokat adni, akkor érdemes kétszer is átgondolnia, hogy saját maga hozzákezd-e a kivitelezéshez.

Homlokzat szigetelés házilagos kivitelezéssel

Az utólagos hőszigetelés előkészületei és az anyagok beszerzése

Ha hőszigeteletlen még a háza, akkor nem biztos, hogy a homlokzat szigetelésével érdemes kezdeni a szigetelést. Lehetséges, hogy a padlás szigetelésével nagyobb mértékű fűtési költség megtakarítást érhet el.

 • Ezt úgy tudja eldönteni, ha egy hőtérképes vizsgálatot készíttet a házról. A hőtérkép meg fogja mutatni, hogy hol szökik a meleg a legjobban a házból, és ott érdemes elsőként szigetelni.
 • Emellett egy hőtérképes vizsgálat felfedi az esetleges hőhidakat is, és ezek ismeretében ennek megfelelően tudja elvégezni majd a szigetelést.

Ha a hőtérképes vizsgálat is megerősíti, hogy a homlokzat szigetelése következik, akkor a homlokzat szigetelése előtt érdemes a nyílászárókat is korszerű hőszigeltre cserélni, és utána hozzálátni a homlokzat szigeteléséhez.

Ugyan ma már utólagosan is be lehet építeni az ajtókat és ablakokat is a helyükre, de ha lehet, akkor nem érdemes vállalni a kisebb hibáknak – esetleges méreteltéréseknek, hőhidak kialakulásának – a kockázatát sem.

A szigetelendő falazattól és az utólagos szigetelés elvárt céljától, a megtakarítás tervezett mértékétől függően célszerű kiválasztani a homlokzati szigetelés anyagát, márkáját és a vastagságát.

A tervezés, beszerzés szakaszában érdemes végiggondolni azt, hogy a hőszigetelésre használt anyag ugyan a legfontosabb, de csak egyik fontos kiadás, ami fel fog merülni a homlokzat szigetelésekor.

 • A szigeteléshez szükséges ragasztó, üvegszövet háló, lábazati indító sín, sarok élvédő és az alapvakolat és fedővakolat ára gyakorlatilag ugyanannyi lesz, akkor is, ha 10 vagy 20 centiméteres szigetelést választ.
 • A dübelek fogják stabilan rögzíteni a hőszigetelő lapokat a falra. A dübelek megfelelő hossza és sűrűsége szükséges ahhoz, hogy stabilan rögzítsék a szigetelő lapokat, hogy se saját súlyuk, sem pedig az esetleges viharos szél ne tudja megbontani majd a homlokzatot.
 • Ha rendszerben vásárolja meg a hőszigeteléshez szükséges anyagokat, akkor szakszerű kivitelezés mellett garanciát is kap a hőszigetelésre. Az viszont tény, hogy olcsóbb lehet külön-külön beszerezni az anyagokat, ha valóban ért hozzá, és tudja, hogy az egyes kiegészítők milyen minőséget képviselnek, és ár-érték arányban mennyit érnek.

Az anyagköltségeket növeli még a kivitelezés munkadíja is, amit saját kivitelezéskor természetesen nem kell felszámolni.

 • Saját kivitelezéskor azzal is számolnia kell, hogy a rendszergaranciát nem fogja tudni érvényesíteni.
 • Emellett a kivitelezéshez szükséges kellő szakmai tapasztalat és gyakorlat hiányával komolyan kell számolni, és még a szigeteléshez szükséges állványzat bérlését is meg kell oldani valamilyen formában saját kivitelezéskor.

A homlokzati hőszigetelés folyamata

A homlokzati falat gondosan elő kell készíteni. A málló vakolatrészeket el kell távolítani, nehogy gondot okozzon majd a hőszigetelés alatt.

 • Ha szükséges, akkor a homlokzatot tapadóhíd felrakásával erősítse meg.
 • Fontos az is, hogy a szigetelő felrakása előtt száraz legyen a fal, és legyen pormentes.

A fal előkészítése után következik a lábazati indítósín felszerelése, amitől indulni fog majd a hőszigetelő táblák felrakása.

 • A sínt vágja a szükséges méretre, és vízmérték segítségével jelölje ki a helyét.
 • A felfogatása csavarozással, dübelezéssel történik, és ügyeljen arra, hogy tényleg vízszintes legyen, és stabilan álljon, mert az indítósíntől kezdi el a táblák felrakását, és a táblák esetleges legkisebb elcsúszása is felesleges hézagok, ezáltal hőhidak kialakulását jelentheti.

A hőszigetelő táblák felragasztását a perem-pont módszerrel végezze.

 • Ennek a lényege, hogy a táblák szélét kenje végig habarccsal, ragasztóval és a közepére is tegyen 3 foltot. Ezáltal nem fog a levegő szabadon cirkulálni a táblák és a homlokzati fal között, és nem veszélyeztet majd a táblák lemállásának a veszélye. Sokkal tartósabb lesz így a homlokzati szigetelés, még viharos időjárási körülmények között is.
 • Arra is figyeljen oda, hogy a ragasztóhabarcs ne kerüljön a táblák közé, mert ez is rontja a homlokzat hőszigetelését felesleges hőhidak képzésével.
 • Grafitos szigetelőnél az is fontos, hogy a táblák szürke felülete kerüljön felragasztásra, mert a világos festékkel bevont felületnek éppen az a lényege, hogy ez kerüljön kívülre, és verje vissza a napsugarakat. Ekkor nem fog a szigetelés átmelegedni a munkálatok alatt sem.

A lapok felragasztása után következik a megerősítés, a dübelezés.

 • Attól függően, hogy milyen dübeleket választ, ezekkel erősíti meg úgy a táblák felfogatását a falra, hogy azok bírják majd az elkövetkező évtizedek viharos időjárásait is, és ne bontsa meg majd a szél a homlokzatot.
 • Arra is célszerű figyelni, hogy ott dübelezzen, ahol korábban ragasztott is, mert ekkor nem fog feleslegesen feszülni a tábla ha véletlenül túlhúzza a felfogatást.

A hálós élvédők berakása a sarkakra
Az élvédők berakásával tartósabb szigetelést alakíthat ki, mintha csak egyszerűen áthajtaná a sarkon az üvegszövet hálót. A hálós élvédőt szabja be, és ragasztóval illessze be a sarkakra.

Az üvegszövet háló berakása

 • Az üvegszövetet a homlokzati fal teljes felületén be kell ágyazni a ragasztóba. Fogazott glettvassal felrakja a ragasztót, utána felrakja az üvegszövetet, majd pedig a helyére igazítja, simítja azt. Az üvegszövet hálók egymással átfedésben legyenek a találkozásuknál nagyjából 10 centiméteres felületen.

Lábazat szigetelése

 • A lábazatot a homlokzat szigetelésével egyszerre célszerű megoldani, mert a lábazati indítósín alatt egyből a lábazati vakolat folytatódik, és ha a homlokzati falszerkezet és a lábazatszerkezet együttes hőszigetelése jelentősen eltér egymástól, akkor ez is jelentős hőhídat eredményez a lábazat és a homlokzat találkozásánál.
  A lábazat szigeteléséről itt tudhat meg sokkal többet.

Alapvakolat felrakása

 • Ha az üvegszövetet a homlokzatra rögzítő ragasztó kellően megszáradt, akkor következhet az alapozás.

Fedővakolat felrakása

 • A fedővakolat nemcsak a megfelelő színével díszíti a homlokzatot, hanem védi is a falat a széltől, naptól, hótól és az esőtől.
  Attól függően, hogy milyen vakolatot szeretne dörzsölt és kapart is lehet. A kapart vakolat elkészítéséhez vastagabb felhordásra van szükség, mert a simára való simítás után még ki is kell kaparni a felületet.
 • Arra is figyeljen oda, hogy rozsdamentes szerszámokat használjon a vakolat felhordásához, mert a rozsda csúnya foltokat hagyhat a vakolatban.
 • Emellett még az is fontos, hogy megfelelő időjárási körülmények között vigye fel a fedővakolatot. Nem szabad vakolni 5 fok alatti hőmérsékleten, tűző napsütésben és esőben.
 • Erős szélben se vakoljon, mert a vakolatot a homlokzat teljes magasságában egyszerre kell felhordani azért, hogy ne legyen foltos a száradás után. Vagyis az a lényege, hogy a homlokzat teljes magasságában egyszerre haladjon a vakolással, hogy egyenletesen száradjon a vakolat. Ezért is fontos, hogy tűző napon ne vakoljon.
 • Az is fontos még, hogy necsak a vakolás ideje alatt, hanem az azt követő néhány napban, a vakolat száradásának idején se esen az eső, és ne érje tűző nap a frissen vakolt homlokzatot. A viharos, esős szél lehordhatja a vakolatot, a tűző nap pedig a gyors száradás miatt foltossá teheti a falat. Nem szép látvány, és az sem, amikor a hungarocell táblák illeszkedése látszik a vakolaton.
 • A fedővakolat szép felhordásához és egyenletes elsimításához szükséges a kellő gyakorlat. A legjobb szándék és akarat is kevés lehet a homlokzati vakolat szépségéhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük