Homlokzati hőszigetelést tervez Ön is?

A homlokzati hőszigetelés a családi ház tulajdonosok egyik legfontosabb módszere rezsiköltségük csökkentésére. Kutatások szerint a családi ház tulajdonosok harmada, negyede tervezi házuk valamilyen szintű energetikai korszerűsítését. Közülük pedig a legtöbben a homlokzat utólagos szigetelésében gondolkodnak.

A homlokzat szigetelése mellett természetesen a nyílászárók cseréje is elkerülhetetlen ahhoz, hogy jelentős mértékben, például a felére tudja egy régi építésű családi házban élő család csökkenteni a fűtés költségét. Sőt ezek mellett még a beépítetlen padlás hőszigetelését is érdemes megoldani, mert a meleg levegő elsősorban felfelé száll, ezért egységnyi felületre vetítve a padláson át távozik a legtöbb energia a házból.

Természetesen a fűtési rendszer korszerűsítése, a kazán cseréje is sok családnál érdemlegesen csökkentheti a ház üzemeltetésének havi költségeit. Ezek a beruházások azonban jelentős kiadással járnak, ezért egyszerre nem sok család engedheti meg magának a teljes felújítást. Szerencsére több lépcsőben is el lehet végezni az energetikai rendszer korszerűsítését.

A legcélszerűbb talán először a külső falakon lévő nyílászárókat kicserélni, mert ezután már nem kell megbontani a külső falazatot egy későbbi esetleges csere miatt. A nyílászárók cseréje után, vagy a cserével együtt következhet a homlokzat szigetelése, amely természetesen a lábazat szigetelését is magába foglalja.

A padlás szigetelése valamint a fűtés korszerűsítése pedig bármikor elvégezhető, mert nem függ össze a többi felújítással. A felújítás sorrendjének meghatározásához érdemes hőtérképes felmérést készíteni a házról, mert a hőtérképen jól látszik, hogy hol szökik a legtöbb meleg. Ez alapján pedig a felújításra rendelkezésre források ismeretében már meg lehet tervezni a felújítás menetét.

Ha a család saját ereje kevés a felújításhoz, akkor hitelt is lehet felvenni a munkálatokra, és időről időre pályázati források is rendelkezésre állnak a családi házak felújítására. Ezekre a pályázatokra azonban érdemes előre gondolni, és időben felkészülni, mert nemegyszer előfordult már, hogy a meghirdetés első napjaiban már elfogyott a rendelkezésre álló teljes keret. Ha tehát pályázati forrás bevonásában is gondolkodik, akkor időben még a pályázati kiírás meghirdetése előtt készítse el a pályázatát, hogy az elsők között be tudja adni, és legyen esélye hozzájutni a forrásokhoz.

A homlokzati hőszigetelés miért olyan fontos?

homlokzati hőszigetelés

Homlokzati hőszigetelés a rezsiszámlák csökkentésére. Télen és nyáron is.

A család fűtési költségeinek lefaragásában betöltött szerepéről már beszéltünk a cikkben. Nem elhanyagolható szempont azonban a szigetelés révén elérhető megtakarítás a fűtésre használt földgáz felhasználásában.

Ha pedig kevesebb földgázt tüzelünk el a családi házak fűtéséhez, akkor nemcsak a felhasználást mérsékeljük, hanem a környezet terhelését is. Ez pedig nemcsak össztársadalmi szinten jelentős, hanem az egyes embereknek is egészségesebb és élhetőbb környezetet jelent.

Persze nem tévedünk akkor, ha azt gondoljuk, hogy a családok döntésében a fűtésre fordított kiadások csökkentése mellett a környezetterhelés mérséklése meglehetősen kis jelentőséggel bír.

Sokan gondolkodnak a házuk utólagos szigetelésén

Felmérések szerint hazánkban körülbelül 2,8 millió családi ház található, és ezek közül mintegy 2 millió nem megfelelően szigetelt. Ezekben a házakban mindenütt esedékes lehet a homlokzat utólagos szigetelése. A helyzet persze korántsem ennyire rózsás.

  • Egyrészt a családok jelentős részének nincs elegendő forrása a falak fűtési költségeket lefaragó hőszigetelésére. Márpedig valamennyi saját erő mindenképp szükséges a munkálatok finanszírozására. A rendelkezésre álló saját erőt már ki lehet egészíteni pályázati forrásokkal és/vagy banki hitellel.
  • Másrészt pedig a családi házak jelentős része – a szakemberek szerint közel fele – egyszerűen alkalmatlan még a felújításra is. Vagyis olyan elavult szerkezetű, hogy egyszerűen nem is érdemes nekikezdeni a felújításnak, még akkor sem, ha forrás lenne rá. Ezen házak jó részénél tehát a felújítás helyett, inkább új építésen kell gondolkodni.
  • Persze ez nem olyan egyszerű, mert leginkább a felújításhoz szükséges források hiánya és a házak elavult műszaki állapota egyszerre jelentkezik.

Sokan voltak olyanok, akik a CSOK három gyermekre jutó 10 millió forintjában látták a megoldást kitörni ebből a helyzetből. Látni kell azonban, hogy önmagában 10 millió forint ma már nagyon kevés egy háromgyerekes család komfortos lakhatását biztosító ház építéséhez. A családok otthonteremtési kedvezménye az 5 millió forintos ÁFA visszatérítéssel együtt a rendelkezésre álló saját források kiegészítésére, és nem a helyettesítésére szolgálnak. Erre azért sokan rájöttek a kezdeti nekibuzdulás után.

Melyek a homlokzat szigetelés anyagai?

A homlokzati falak szigetelésére az évtizedek alatt már jól beváló építőanyagokat, a kőzetgyapotot és a hungarocellt használjuk.

Vannak természetesen emellett még további szigetelőanyagok is, amelyek ígéretesek lehetnek. Ilyen lehet például a poliuretán szigetelés is. Ennek az ára azonban olyan magas, hogy rövid időn belül várhatóan nem fog elterjedni tömeges használata az épületek szigetelésében.

Nem véletlenül választják a legtöbben a hungarocellt családi házuk utólagos szigetelésére. A választásnak természetesen könnyen megérthető oka van. A hungarocell jó hőszigetelő a homlokzatra, és emellett még olcsóbb is, mint a kőzetgyapot. A polisztirol 20-40%-os árelőnye nem véletlenül sokak számára vonzó választási lehetőséget jelent.

  • A homlokzat szigetelésre használható hungarocell szigetelésnél is megkülönböztetünk két fajtát. A közismert, fehér színű EPS lemezek évtizedek óta bevált, megbízható minőséget képviselnek. A polisztirol grafitos adalékanyaggal továbbfejlesztett változata még jobb hőszigetelő képességű anyagot ad, mert ezeknek a grafitos lemezeknek legalább 20%-kal jobb hőszigetelése a fehér színű polisztirolnál. Ennek az az előnye, hogy a grafitos lapok ugyanazt a hőszigetelést vékonyabban beépítve is biztosítani tudják.
  • A hungarocellel szemben a kőzetgyapot drágább megoldása a homlokzat falak szigetelésének, de van két olyan tulajdonsága, ami versenyképes választássá teszi a családi ház tulajdonosok egy jelentős részénél.
    • Egyrészt sokkal jobb a páraáteresztő képessége, mint a polisztirolnak. Ezért a kőzetgyapottal szigetelt házakban még a szellőzési rendszer kialakulásától függetlenül is jóval kisebb a szigetelt falak nedvesedésének és ezzel együtt a penészedésének a veszélye.
    • Másrészt a kőzetgyapot jobb hangszigetelése sokak számára vonzóvá teszi a kőzetgyapotot. Kétségtelen, hogy forgalmas utak mellett, ahol a nagy forgalom miatt nagy jelentősége van a falakon át beszűrődő zajok szigetelésének, sokkal jobb megoldást jelent a kőzetgyapot a homlokzat szigetelésére.

Egy hasznos tanács Önnek:

  • A hőszigetelő anyag minőségén és vastagságán nem érdemes spórolnia, mert ha a hőszigetelésre használt anyag gyenge minősége vagy vékonysága miatt túlságosan alacsony lesz a hőszigetelés mértéke, akkor nem fognak az elvárt mértékben csökkenni a fűtési számlái. Ilyenkor amit megtakarított a hőszigetelő vásárlásakor azt többszörösen fogja megfizetni a havi fűtésszámlák végösszegében.
  • Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy ha úgy dönt, hogy mégis jobb lenne a vastagabb szigetelés, akkor a kivitelezésre kétszer fog költeni. Ez pedig sokba fog kerülni.

A kétféle homlokzati szigetelőt megismerve melyiket választja családi háza homlokzatára?

  • Vagy nem tudott még választani, és kérdezni szeretne, mielőtt véglegesen dönt?
  • Munkatársaink várják a hívását munkaidőben a (+36-26) 375-171-es számon. Segítenek a választásban, és válaszolnak a szigetelőanyagokkal kapcsolatos kérdéseire. Hívja őket, és kérjen segítséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük