Hőszigetelés belülről szakszerűen

A belső hőszigetelés a homlokzat költségtakarékos szigetelése lehet. De ha nem szakszerűen (párazáró fólia beépítésével a páralecsapódás ellen), és nem a megfelelő hőszigetelő anyaggal készíti el, akkor a költségtakarékos megoldás később rengeteg bosszúságot fog majd okozni.

Hacsak lehet, akkor a hideg oldal felől érdemes szigetelni a homlokzati falakat, mert ezzel sok későbbi gondot meg tud előzni. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a külső hőszigetelésre nincs lehetőség.

Amikor a külső hőszigetelés nem megoldás

Műemlék jellegű épületeknél

Az ilyen épületekre nem lehet felvarázsolni 10-12 cm-es homlokzati szigetelést a vakolat megbontása nélkül. Márpedig ezeknek az épületeknek a vakolatát nem lehet megbontani. Különösen akkor nem lehet hozzányúlni a vakolathoz, ha az épületet gipszstukkók díszítik.

Társasházi lakásoknál

Ha a szomszédok magára hagyják, és a társasházban egyedül szeretné szigetelni a lakását, akkor nem jöhet szóba a külső oldali hőszigetelés. Lakásában csak belülről tudja megoldani a szigetelést.

Nem lehet állványozni a szűk hely miatt

Ha évtizedekkel ezelőtt a telekhatáron épült a háza, és olyan rossz viszonyban van a szomszéddal, hogy még az állványok felállítását sem engedi meg a külső szigeteléshez, akkor bajban van. Egyszerűen képtelenség elvégezni kívülről a szigetelési munkálatokat. Az is lehet persze, hogy a szomszédja kertje légterét félti az elkészülő 10-15 centiméteres hőszigeteléstől.

 • Mondjuk érdekes kérdés ez. Az ő kertjének 10-15 centiméteres légtere a telekhatáron értékesebb, mint Önnek évi 100 ezer forintos fűtési többletköltség. Vajon mi vezethetett oda, hogy ennyire elmérgesedett a viszony kettejük között?
 • Nem lehetne ezt helyrehozni valahogy?

Ha nem, akkor nem marad más lehetőség, mint a belső falszigetelés.

A belső oldali szigetelés problémái

A belső oldali szigetelésnél a gondot az okozza, hogy nem a hideg oldalon van a szigetelés. A homlokzati falat a külső hideggel szemben nem védi semmi, a belső melegtől viszont elzárja a szigetelő anyag. Ezzel a konstrukcióval a téli hidegben a külső tér felől „behúzza” a harmatpontot, ami a falban, vagy annak lakás felőli felületén páralecsapódást okoz. A páralecsapódás rongálja a falat, a lakásban pedig nyirkosságot okoz, ez pedig penészedéshez vezet. Nem éppen rózsás helyzet. Ezért a homlokzati fal belső oldali szigetelésekor el kell kerülni valamilyen megoldással a harmatpont behúzását. Meg kell akadályozni, hogy a lehűlő falhoz jusson a pára, mert ott lecsapódik.

Ilyenkor nemcsak az okoz gondot, hogy romlik a fal és a vakolat mállik, hanem a fal a pára miatt penészedni is kezd. Ez a gombásodás a lakók egészségére is veszélyes. Tipikusan ilyen problémákat okoz az EPS lapokkal való szigetelés.

De még talán ez sem lenne gond, ha a gombásodás kezdetekor a penészesedés látszana, és azonnal lehetne ellene tenni valamit. A legnagyobb gondot azonban az okozza, hogy a hideg falfelületen a szigetelés mögött csapódik le a pára, és a fal a belső szigetelés mögött kezd el penészedni. Nem is lehet látni, hogy milyen mértékben penészedik a fal, és anélkül szaporodnak a gombák a falon, hogy ennek tudatában lenne. Lehet, hogy csak azt veszi észre, hogy rossz a közérzete, de nem igazán tudja, hogy mitől is.

Multipor ásványi hőszigetelő lapok utólagos belső szigetelésre

hőszigetelés belülről Ytong Multipor lappal

Hőszigetelés belülről Ytong Multipor lapokkal

Éppen ezért a belső oldali hőszigetelő rendszer kiválasztásánál körültekintőnek kell lennie. A falak belső szigetelésére használt anyagnak magas hővezetési és páradiffúziós ellenállással kell rendelkezni. Erre csak kevés szigetelő anyag alkalmas. Ilyen szigetelő anyag lehet a Multipor lap.

A Multipor ásványi anyagból készülő lapok kiküszöbölik a belső hőszigetelő rendszerekkel kapcsolatos lehetséges veszélyeket.

 1. Az ásványi lapok hőszigetelő hatására nem lehet panasz, mert 0,045 W/mK a hőszigetelő képessége, ami kifejezetten jó értéknek számít.
 2. Jó páraáteresztő, ezért a multipor lapok mögötti hideg falon a nedvesség nem csapódik le. Porózus szerkezete felveszi a párát, és anyagszerkezetének köszönhetően a belső lakótérbe vezeti vissza. Ezért megelőzi a penészedést.
 3. Hőhídmentes beépítést biztosít. Ez a három tulajdonsága (hőszigetelő és páraáteresztő képesség, hőhíd mentesség) az igazán fontos. Ez teszi alkalmassá a biztonságos belső oldali hőszigetelésre. Egyéb jellemzői pedig a beépíthetőségét javítják.
 4. A Multipor lapok könnyűek, ezért nem terhelik a födémet az emeleti beépítéseknél sem.
 5. Könnyen alakítható, vágható, ezért beépítése is gyorsan halad.
 6. Emellett még a hangszigetelése is kiváló.

Értelmezzük a leírtakat

Jól használható ökölszabály a hőszigetelésnél, hogy a keresztmetszetükben is többféle anyagból álló falszerkezeteknél (márpedig a hőszigeteléssel ellátott falak ilyenek) a fal külső részén lévő anyag legyen a legalacsonyabb páradiffúziós ellenállással rendelkező, és befelé haladva egyre nagyobb legyen az anyagok páradiffúziós ellenállása. Ez azért fontos, hogy megelőzhessük a falszerkezetben a páralecsapódást.

A valóság azonban nem ennyire szabályszerű. Ha ház belső oldali felülete tökéletesen párazáró lenne, akkor a lakótérben keletkező pára a falfelületen csapódna le, ha nem lenne a házban megfelelő szellőztető rendszer. Ez a páralecsapódás pedig a fal nedvesedéséhez, penészedéséhez, gombásodásához vezetne, ami a fal állagának romlásán túl még egészségre ártalmassá is tenné a benti levegőt.

Erre az ellentmondásos helyzetre a lehetséges megoldást az adja meg, hogy a Multipor lapok mögötti hideg falon a nedvesség nem csapódik le, mert a lapok porózus szerkezete felveszi a lakásban keletkező párát, és porózus szerkezetének megfelelően a belső lakótérbe vezeti vissza.

Vagyis értelmezzük ezt a helyzetet: Ha tökéletesen párazáró lenne a Multipor lap, akkor ugyan a mögötte lévő hideg falon továbbra sem csapódna ki a lakásban keletkező pára. Viszont ekkor a párazárás miatt a lakás belső levegője lenne, illetve maradna túlságosan páradús, és a belső oldalon esetlegesen kicsapódó pára miatti penészedés okozná vagy okozhatná a lakás egészségtelen levegőjét. Ebben a helyzetben tehát a Multipor lapok porózus szerkezetükkel egyfajta puffertárolóként tárolják a lakásban keletkező párát.

A Multipor lapok a lakás páratartalmának átmeneti tárolását természetesen nem tudják a végtelenségig megoldani. Ha a Multipor porózus szerkezete megtelik a lakásban keletkező párával, és továbbra sem csökken le a lakás páratartalma annyira (vagyis nem szellőztetik a lakást), hogy a lakás felé vissza tudjon áramolni az átmenetileg tárolt pára, akkor kényszerűségből bizony a pára eljuthat, a lapok mögötti falig, és ott bizony ki fog kicsapódni.
Ebből tehát az következik, hogy csak bizonyos határok közötti páratartalmat képes a Multipor réteg pufferként tárolni, és ezért a lakás szellőzését, szellőztetését meg kell oldani.

Mit érdemes még tudni a Multipor lapokról?

Tégla és betonfalak utólagos szigetelésére is jól használható. Ezért társasházak és panellakások belső oldali hőszigetelésének is kiválóan használható anyaga.

Néhányan azért idegenkednek a porózus szerkezetű Multipor lapoktól, mert úgy gondolják, hogy nem tudnak majd képeket feltenni a falra. Ez azonban nincs így, mert a pontterheléstől függően 3 kg-ig terhelhető a multipor lapokba helyezett akasztó.

A Multipor ásványi hőszigetelő lapok egyik nagy előnye a párazáró fóliával megerősített expandált polisztirol szigetelésekkel szemben, hogy biztonságos, hiszen nem éghető. A1-es nem éghető hőszigetelő osztályba tartozik.

Szeretne még többet megtudni a Multipor szigetelő lapokról?

 • Kérdezzen, és a Multipor lapok ismeretében már könnyebben fog tudni dönteni.
 • Munkaidőben munkatársaink segítenek Önnek a (+36-26)375-171-es számon. Válassza az Önnek legjobb megoldást a belső szigetelésre.

29 gondolatok ezen: “Hőszigetelés belülről szakszerűen

 1. Judit

  Üdvözlöm!

  A társasházi lakásom belülről gipszkartonnal van burkolva. Sajnos ezen a sarkokban az utcai fal mentén penész jelent meg. Az a kérdésem, hogy a Multipor lapokat gipszkartonra is lehet-e szerelni? A mennyezet is burkolható vele?

  Van lehetőség helyszíni felmérésre?

  Köszönöm,
  Judit

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Judit
   Az Ytong Multipor lapjait elvileg gipszkartonra is lehet szerelni, hisz ezek a Multipor lapok viszonylag könnyűek. A Multipor lapokból egy köbméter 115-120 kg. A gipszkartonra felszerelt Multipor lapok terhelését azonban a gipszkarton lapokat tartó profiloknak meg kell tartani. A Multipor lapok felszerelése előtt a profilok állapotát, teherbíró képességét mindenképp fel kell mérni.
   Mi nem foglalkozunk kivitelezéssel. A helyszíni felméréssel egy kivitelezőt keressen meg.
   A Multipor lapok viszonylag könnyűek, és ezért megfelelő rögzítéssel a mennyezet is burkolható velük.
   A legfontosabb azonban, hogy a belső oldali hőszigetelés megoldása önmagában még nem fogja megszüntetni a belső oldali szigetelés mögött lévő utcai fal penészedését.
   A homlokzati (utcai) falban kialakuló hőhíd, páralecsapódás ellen más technológiára is szüksége lehet. Erre azonban csak a helyszíni felméréskor tud Önnek javaslatot tenni egy kivitelező szakember.

 2. B.Ágota

  Egy körülbelüli árat szeretnék kérni, kb. mennyibe kerülne a belső szigetelés, ha panel a fal és a nagysága: 16 m2? A lakás Esztergomban van.

  Üdvözlettel: B.Ágota

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Ágota
   Erre a kérdésére, hogy mennyibe kerülne egy 16 m2-es fal belső oldali szigetelése Esztergomban leginkább egy esztergomi kivitelező szakember tudna Önnek válaszolni egy helyszíni felméréskor.

   Nyilván a hideg falat szeretnék szigetelni. Ehhez viszont érdemes megnézni azt, hogy a hideg felületen van-e páralecsapódás, ezáltal a penészedés, gombásodás veszélyével kell-e számolni.
   Építőanyag kereskedőként mi nem foglalkozunk kivitelezéssel. Arra a kérdésére tudnánk válaszolni Önnek, hogy mennyibe kerül 16 m2 az Ytong Multipor lapokból. Viszont a Multipor lapok között is van 50, 75, 100, 125, 150, 200, 250 milliméter vastag. Az pedig, hogy melyiket építik be a kívánt megtakarítás mértékétől, az Önök döntésétől, illetve a helyszíni felmérés eredményétől függ alapvetően.

 3. T. Tamás

  “Jó páraáteresztő, ezért a multipor lapok mögötti hideg falon a nedvesség nem csapódik le. Porózus szerkezete felveszi a párát, és anyagszerkezetének köszönhetően a belső lakótérbe vezeti vissza. Ezért megelőzi a penészedést.”

  Ezt akkor is garantálják, ha a lakásból nem tud eltávozni a pára, és már ott folyamatosan 70-90%-os a páratartalom?
  Mert az a pára ki fog csapódni a leghidegebb falakon.
  Ilyen esetben nem fog a szigetelés alatt penészedni?

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Tamás
   A kérdése teljesen jogos. Természetesen ilyen körülmények között nem garantáljuk, sőt kifejezetten ellenjavalljuk. A szigetelés mögötti fal penészedésmentességét olyan átlagos használati körülmények közötti lakásban lehet biztosítottnak venni, ahol napi 1-3 alkalmas néhány perces kereszthuzattal a páradús levegő kicserélődése biztosítva van. Ezzel a lakótér légterének páratartalma lecsökken olyan mértékben, hogy van hova visszaáramolni a porózus szerkezetben található párának. Ha a lakótérben is ugyanolyan magas a páratartalom mint a porózus szerkezetben, akkor természetesen nem a lakótér felé, hanem a fal felé fog haladni a pára.
   A páradús levegő pedig nemcsak a konyhában és a fürdőszobában alakul ki 1-1 zuhanyzás, főzés után, mert például attól is erősen páradússá válik egy szoba levegője, ha néhány ember órákon át egyszerűen csak ott tartózkodik és lélegzik.
   Még egyszer köszönöm a kérdését. Az átlagostól eltérő körülmények átlagostól eltérő megoldásokat is igényelnek. Mégpedig a lakótér szellőzési rendszerének ismeretében egyedileg megvizsgálva és kialakítva.

 4. Csaba

  A multipor szigetelőrétegre belülről még kell rakni egy gipszkarton réteget? vagy közvetlenül festhető?

  Köszönettel,

  Csaba

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Csaba
   A multipor szigetelésre nem kell gipszkarton. A multipor szigetelést azonban érdemes megerősíteni üvegszövethálóval, mégpedig úgy, hogy a szigetelésre felvitt néhány milliméter vastag habarcsrétegre felteszi az üvegszövethálót, beledolgozza a habarcsba, és utána újra következik néhány milliméter vastag habarcsréteg, és ezt már lehet simítani a festéshez.

 5. József

  Tisztelt Cím!
  Sorházban lakunk, amelyen nincs homlokzati szigetelés. A födémet zárt cellás purhabbal szigeteltettük az idén nyáron. Kiépíttettünk egy szellőző rendszert korábban, a penészedés elkerülése végett, amely hatékonyan működik. Mivel a külső szigetelés borzasztó drága lenne, felmerült a belső szigetelés lehetősége. A multipor-os szigeteléssel 1) lehetséges-e egyetlen szoba szigetelése? 2) nem fog-e penészedni miatta a ház szigeteletlen része? Köszönöm a válaszukat.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves József
   Igen, lehetséges egyetlen szoba szigetelése is.
   Azt viszont nem tudom megígérni, hogy a meleg szigetelt és a hideg szigeteletlen falak találkozásánál kialakult hőhíd miatt biztos nem lesz penészedés, illetve azt sem, hogy a meleg pára nem fog-e kicsapódni a hideg falfelületen. Ha a kiépített szellőző rendszer jól működik, és a pára nem a falon lesz kénytelen kicsapódni, akkor nem fog penészedni a szigeteletlen rész.

 6. Vad György

  Tisztelt Cím!

  Ajánlott-e Multiporral való belső szigetelés ha a homlokzat már le van szigetelve?
  Egy szélső panellakásról van szó, aminek az utca felőli falait gondoltam megerősíteni hőszigetelési szempontból Multiporral.

  Üdvözlettel: György

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves György
   Jó kérdés.
   Ha a külső, hideg oldalon hőszigetelve van az épület, akkor én nem szigetelném még belülről is, mert nem biztos, hogy annyi plusz megtakarítást hozna, mint amennyi költséggel és vesződséggel jár, még szélső panellakásnál sem. Természetesen csak akkor, ha a homlokzati hőszigetelés megfelelő vastagságú, és a kivitelezése is megfelelő. Műszaki akadálya azonban nincs a belső oldali homlokzati fal szigetelésnek.

 7. -GyP-

  Üdv!
  A kérdésem a következő: Milyen villanyszerelési technológiát ajánlanak ehhez az eljáráshoz?
  Adott egy meglévő lakás meglévő szerelvényekkel. (kapcsoló-dugalj) Mindnek ugyanott kell maradnia,csak ugye kintebb.Valamint új kiépítés is lenne… Tipli nem marad meg a puha szerkezet miatt, gipszelés sem áll meg-hasonlóan a szilikát falakhoz sem stabil..
  Mi az ajánlott?
  köszönöm válaszukat. GyP

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves GYP
   Bizony előfordul, hogy a falban futó víz és villanyvezetékeket át kell helyezni olyan falra, ahol az esetleges későbbi javításokat a szigetelés kibontása nélkül is el lehet majd végezni.
   Ha viszont a falban futó villanyvezetékeknek az eredeti helyükön kell maradni, akkor javasolom Önnek szétnézni pl. a Kopos Elektro termékei között.

 8. K.L

  Üdvözletem.
  Szeretném tudni hogy vakolat helyébe mehet e ha kivülről nincs szigetelve (családi ház)
  plusz új vízvezeték és villany lenne húzva a házba.
  Nyugodtan húzódhat e mögötte?

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves K.L
   Nem biztos, hogy pontosan értem a kérdését. Ezért inkább nem próbálnék meg találgatni a válasz megfogalmazásakor.

 9. Zoltán

  Az lenne a kérdésem, társasházi lakás mennyezetét szeretném szigetelni és gipszkartonnal birítani! Ez mennyire kivitelezhető? És ez egy földszinti lakás, a pince felől is szigetelném! Köszönöm a választ!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Zoltán
   Természetesen kivitelezhető a mennyezet szigetelés kőzetgyapottal és üveggyapottal is, azonban nem egyszerű. Ha nem tesz a szigetelőanyag alá párazáró fóliát, akkor a szigetelő nedvesedhet. Ezért ezt nem ajánlom. Ha viszont berakja a fóliát, akkor ez megfogja a felszálló párát, de a nedvesség a gipszkartonra fog visszacseppenni, és ezért a gipszkarton nedvesedhet, és akár penészedhet is. Ezért mindenképp a lakás szellőzését kellene jól megoldani.
   Emellett persze ezzel a lakás belmagassága is csökken.
   A padlót is lehet szigetelni a pince felőli oldalon.
   Mindenképpen egy szakember helyszíni felmérését javasolom, aki a szellőzés megoldásával együtt végezze el a szigetelést, vagy legalább adjon felmérésre alapozott javaslatot.

 10. Szabó Krisztián

  Üdvözlöm! Zárószinti zárófödémet ( lapostetős társasház) lehet Itong multiporral belső oldalról szigetelni? Milyen rögzítését kell alkalmazni?

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Szabó Krisztián
   Alulról hűlő födémet, például nem fűtött pince vagy garázs mennyezetét lehet Ytong Multiporral szigetelni. A lapok ragasztásával és dübeles megerősítéssel. Fűtött lakótér mennyezetét belső oldalról én nem szigetelném a Multipor lapokkal.

 11. Bence Miklós

  Kedves Dalog-Blog!

  Idézek:
  “A falak belső szigetelésére használt anyagnak magas hővezetési és páradiffúziós ellenállással kell rendelkezni. ”
  A “magas páradiffúziós ellenállás” nekem azt jelenti, hogy nem engedi a párát áthatolni.
  Ez logikus, így nem jut be nedvesség a szigetelés mögé, és nem tud ott kicsapódni. Okés.

  Majd pár sorral lejjebb ezt olvasom:
  “… Ez a három tulajdonsága (hőszigetelő és páraáteresztő képesség, hőhíd mentesség) az igazán fontos. Ez teszi alkalmassá a biztonságos belső oldali hőszigetelésre. ”

  Most akkor a páraáteresztő képesség a fontos? Ez nem a magas áradiffúziós ellenállás ellentétje? Köszönöm szépen.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Bencze Miklós
   Igen, valóban nem olyan egyértelmű a helyzet, és nem is olyan könnyű, elmagyarázni ezt. Ahogy adott esetben úgy tűnik, hogy nekem nem is sikerült 🙂
   Általánosságban valóban az a jó ökölszabály, hogy a keresztmetszetükben többféle anyagból álló falszerkezeteknél (márpedig a hőszigeteléssel ellátott falszerkezetek ilyenek) a fal külső részén lévő anyagnak kell a legalacsonyabb páradiffúziós ellenállással rendelkezni, és befelé haladva egyre nagyobb kell legyen a páradiffúziós ellenállás, hogy megelőzzük a falszerkezetben kialakuló páralecsapódást.
   Ha azonban a lakás belső oldali felülete tökéletes párazáró lenne, akkor a lakásban keletkező pára – megfelelő szellőztető rendszer nélkül – a felületen csapódna le. Ez pedig a felület nevesedése, penészedése, gombásodása miatt nagyon nem lenne egészséges a lakás levegőjére nézve.
   A kölcsönösen ellentmondásos helyzetre a lehetséges megoldást, és a választ az Ön tisztázó kérdésére a 2. pont adja meg: A Multipor lapok mögötti hideg falon a nedvesség nem csapódik le, mert a lapok porózus szerkezete felveszi a lakásban keletkező párát, és porózus szerkezetének megfelelően a belső lakótérbe vezeti vissza.
   Vagyis ha tökéletesen párazáró lenne a Multipor lap, akkor ugyan a mögötte lévő hideg falon továbbra sem csapódna ki a lakásban keletkező pára. Viszont ekkor a tökéletes párazáródás miatt a lakás belső levegője lenne, illetve maradna túlságosan páradús, és a belső oldalon esetlegesen kicsapódó pára miatti penészedés okozná vagy okozhatná a lakás egészségtelen levegőjét. Vagyis a Multipor lapok porózus szerkezetük révén egyfajta puffertárolóként kezelik, tárolják átmenetileg a lakásban keletkező párát.
   És abban Önnek tökélesen igaza van, hogy ezt nem tudják a végtelenségig megtenni. Mert ha megtelik a lakásban keletkező párával ez a puffertárolóként funkcionáló Multipor réteg, és továbbra sem csökken le a lakás páratartalma annyira (vagyis nem szellőztetik a lakást), hogy a lakás felé vissza tudjon áramolni, akkor kényszerűségből bizony telítődik párával, és eljutva a mögötte lévő falig, ott ki fog kicsapódni.
   Vagyis csak bizonyos határok közötti páratartalmat képes a puffertárolóként funkcionáló Multipor réteg eltárolni, és a lakás szellőzését, szellőztetését meg kell oldani.

 12. Fodorné dr. Nagy Ágnes

  Kedves Dalog-Blog!

  Lakótelepi lakásban új műanyag nyílászárókat építtettünk be (szokásos eljárást követték: tokok befúrva betonba, purhabbal kitöltve, külső oldalról műanyag ragasztott lemezzel lefedve). Az erkélyfal beépítésekor körben (oldalt és felül) lebontották az eredeti, kb. 30 cm széles faszerű burkolatot, amely a betont takarta. Alatta nem volt szigetelés.
  A beton takarására és a szigetelésre 10 cm üvegyapot-párazáró fólia-gipszkarton megoldást javasoltak, előtte a purhab fedésére Illbruck beltéri párazáró szalagot. Most olvastam a Multiporról. Elképzelhető, hogy a Multipor ez esetben használható lenne és kiváltaná a javasolt rétegrendet?

  Köszönöm a választ előre is.

  Nagy Ágnes

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Ágnes
   Elképzelhető, hisz a Multipor is jó hőszigetelő. Ennél többet azonban konkrét helyszíni felmérés nélkül nem szerencsés mondani. Ugyanis ha a nyílászárók és a homlokzati fal is korszerű, hőszigetelt lesz, akkor a szellőzést is meg kell oldani a lakásban. Ilyenkor pedig mindig együtt az egész rendszert kell figyelembe venni.

 13. P.B.

  Kedves Dalos-Blog!

  Új építésű látszóbeton épület esetén csak egyetlen (szélső) helyiség lenne hőszigetelve, természetesen belülről. Az egész épületen lapos tető lenne és mivel csak ez az egyetlen helyiség lenne hőszigetelve, így a lapostetőben keletkezne egy síkváltás. Ennek elkerülése érdekében szigetelhetem-e a lapostetőt belülről a Multiporral? Illetve ha igen, akkor a szigetelés alá kerülhet-e álmennyezet? Illetve az összefolyó megtörheti-e a Multiport?
  Másik kérdésem az lenne, hogy a falakat is Multiporral szigetelném belülről, amire beton burkolólapokat ragasztanék, ezt megtehetem?

  Üdvözlettel:
  P.B.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves PB
   Nem ragasztanék a Multipor belső oldali hőszigetelésre beton burkolólapokat. Egyébként pedig milyen vastagságú, tömegű beton burkolólapokat?
   Sok mindent meg lehet tenni, ha a kivitelező szakszerűen, kellő gondossággal végzi el a munkát. Ha viszont szakszerűtlenül, nem kellő gondossággal végzik el a munkát, akkor egyébként megvalósítható dolgokat sem volt érdemes megcsinálni. Ezért nehéz az Ön kérdésére válaszolni.

   1. P.B.

    Kedves Dalos-Blog!

    8mm vastagságú burkolólap lenne vízzáró, de páraáteresztő ragasztó és fúgázóanyaggal.
    Ezek szerint szakszerű kivitelezés mellett mennyezetre is használható a Multipor hőszigetelő rendszer?
    Válaszát előre is köszönöm!

    Üdv.:
    PB

 14. Neisz Gábor

  Jó napot.
  A multiport lehet alkalmazni vályogház belső falának a szigetelésére?
  köszönöm a válaszikat.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Gábor
   Lehet alkalmazni, kizáró oka nincs. A vályogház is jó páraáteresztő és a multipor is. Alapvető fontosságú azonban a vályogfal állapota és vízszigetelése.
   Azonban a belső oldali szigetelés kétségtelenül problémás, és hacsak lehet, akkor külső oldali szigetelést érdemes alkalmazni. Márpedig ha nem műemlék épületről van szó, vagy soklakásos társasházról, és ha megoldható a külső állványozás, akkor nem javasolt választani a belső oldali szigetelést.
   Társasházaknál is az van, hogy „én csak egyetlen homlokzati oldalt akarok szigetelni”, ami rendben is van, csakhogy annak az egyetlen oldali falnak lesz 4 oldala is, ahol hőhíd fog kialakulni, a belső oldali szigetelés mögött pedig kicsapódhat a pára, mert a homlokzati fal kívülről szigeteletlen marad, ami azt jelenti, hogy télen közel a környező levegő hőmérsékletére hül le, és a kinti hideg, és a benti meleg levegő között csak a belső szigetelő réteg lesz. Márpedig a multipor belső oldali szigetelésként is csak puffertárolóként köti meg a lakás belsejének páratartalmát. A pára nem fog láthatatlanul eltűnni a lakásból. Csak a falba juthat be, vagy pedig a lakás szellőző berendezésén keresztül távozhat. Tehát a multipor belső oldali szigetelést csakis a lakás szellőző berendezésével együtt értékelhetjük. Emellett pedig még az Önök esetében számolni kell a vályogfal milyenségével is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük