Hőszigetelést tervez Ön is?

Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap van március 6-án. Több mint kétmillió olyan családi ház tulajdonos van hazánkban, aki még hőszigeteletlen házában fizeti a téli fűtésszámlákat. Mit gondol, hányan tervezik közülük otthonuk felújítását, korszerűsítését?

A különféle felmérések szerint a családi házak negyedében gondolkodnak valamilyen energetikai korszerűsítésen, és közülük több mint 50%-ban a hőszigetelést tervezik. Ezzel a hőszigetelés a legnépszerűbb energiahatékonysági beruházás. Sokan tervezik még az ablakok cseréjét, és a fűtés korszerűsítését is.

Ön milyen felújításon gondolkodik?

Miért vágnak bele a családok a felújításba?

  • A felújítást tervezők fele a magas fűtésszámlák csökkentése miatt gondolkodik a felújításon.
  • Sokan vannak olyanok is, akik kénytelenek belevágni a beruházásba, mert a jelenleg használatos eszközeik, pl. a tüzelésre használt kazán tönkrement, vagy annyira elöregedett már, hogy kockázatos a további üzemeltetése.

Beszédesek azok a számok is, amelyek azt mutatják, hogy a felújításba fogók milyen mértékű megtakarításra számítanak a tervezett felújításnál.

Aki hozzákezd egy energetikai korszerűsítéshez az legalább 10%-os megtakarítást remél a felújítástól. Sokan azonban nem tartják lehetetlennek az 50-60%-os megtakarítást sem. Ez valóban így is van. Ha a 60-as, 70-es években épült családi házakban energiatakarékosra cserélik az ablakokat, és ezt követően szakszerűen szigetelik homlokzatot és a lábazatot, akkor a megtakarítás mértéke közel járhat, vagy akár el is érheti az 50%-ot. Ha pedig még a tetőt illetve a padlást is szigetelik, akkor megfelelő szigetelőanyagok szakszerű beépítésével biztosítható az elvárt mértékű megtakarítás is. A teljes képhez még hozzátartozik a padló szigetelése és a fűtési rendszer korszerűsítése is, de ez így együtt már több millió forintos kiadást is jelenthet, és valóban igaz az, hogy a megtakarítás első lépése a lakás fűtésére használt energia szökésének a megakadályozása lehet, és a második lépcsőben is sor kerülhet majd a ház fűtési rendszerének a korszerűsítésére.

A hőszigetelés a legnépszerűbb felújítás

homlokzati szigetelés

Homlokzati szigetelés polisztirol lemezekkel. Tervezi Ön is otthona szigetelését?

Az egyes kutatások a konkrét számokban természetesen eltérnek egymástól, de abban egységesek, hogy az utólagos hőszigetelést tervezők vannak a legtöbben. Sokan tervezik még az ablakok cseréjét és a fűtés korszerűsítését is.

Az ablakok cseréjének viszonylagos elmaradása kicsit talán meglepő lehet, de ez valószínűleg annak is a következménye, hogy a hőszigetelést tervező családok közül sokan már túl vannak a nyílászárók cseréjén, és ők már a felújítás következő feladatán gondolkodnak. Másrészt pedig, aki a hőszigetelést említi, és még nem cserélte energiahatékonyra az ablakait, az lehet, hogy a homlokzat szigetelésével együtt az ablakok cseréjét is tervezi, de értelemszerűen a várhatóan nagyobb kiadást jelentő utólagos szigetelés munkálatait említi meg.

Akárhogy is van, a külső falakon lévő nyílászárók cseréjét illetve szigetelését mindenképp együtt érdemes kezelni a homlokzat és a lábazat utólagos szigetelésével. A tető és a padlás szigetelése viszont már külön feladat is lehet a ház felújításának és korszerűsítésének folyamatában.

Milyen forrásból újítsuk fel a házat?

A „Milyen mértékű megtakarítást tervezek?” mellett ez a másik talán legfontosabb kérdés a ház felújításakor. Szerencsés helyzetben vannak azok a családok, amelyek akár saját forrásból is képesek finanszírozni a felújítások költségeit.

Bankkölcsönt is lehet felvenni a felújításra. Ez nem is olyan rossz konstrukció abból a szempontból, hogy 30-40%-os költségmegtakarításnál már a felvett kölcsön önfinanszírozóvá válik, vagyis a megtakarításból fedezni lehet a kölcsön kamatait. A tőketörlesztésnek a fedezetét azonban elő kell még teremteni a család költségvetéséből. Ezért a felvett bankkölcsön nagyságát nemcsak a hitel megítéléséhez szükséges feltételek teljesítéséhez, hanem a törlesztés teljesíthetőségének szempontjából is körültekintően át kell gondolni.

Családi ház tulajdonosaként 2016-ban pályázati forrásban is gondolkodhat. A tervek szerint az Otthon Melege program keretében családi házak komplex energetikai korszerűsítésére várhatóan augusztustól lehet pályázni. Az előzetes tervek szerint több mint 85 ezer családi ház energiafelhasználásának hatékonysága javulhat majd jelentősen pályázati támogatással.

  • Az Ön családi háza is ott lesz a 85 ezer pályázati támogatással korszerűsödő ingatlan között?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük