Így teheti egyedivé a lakását

A lakberendezés a legtöbb ember számára izgalmas kihívás. Bújja az ezzel foglalkozó magazinokat, oldalakat, de az igazán kreatív ötletek valamiért mindig túl bonyolultnak, esetleg kivitelezhetetlennek tűnnek.

Tény, hogy ha valóban egyedi megoldásokra törekszik, akkor azokat nem elég utólag kitalálni, érdemes előre gondolkodni. Ha még időben, a helyiségek pontos megtervezésénél gondol azokra az apróságokra, amelyek hangulatosabbá tehetik az adott szobát, nem fog túl nagy nehézséget jelenteni a megvalósítás.

Ezeknek az apróságoknak a nagy része pluszmunka ugyan, de nem egy komoly mértékű dologról van szó. Ha ismeri a trükköket, amivel könnyen kivitelezhető egy-egy kreatív gondolat, akkor pillanatok alatt készen lehet vele, a hatás pedig nem marad el. Így kerülhet színes, bújtatott fény a szoba fala mentén végig a plafonhoz, így lehet hangulatos kis heverő az ablaknál, vagy éppen egy térelválasztó a nappaliban. Ezek a megoldások ráadásul számos esetben nem csak szépek, hanem praktikusak is.

Persze az sem halott ügy, ha utólag jut eszébe valami. Csak tudni kell, milyen anyagokkal lehet a lehető leggyorsabban, és legkevesebb macerával megvalósítani az ötletét. A mai építőipar már sok mindenre lehetőséget ad, csak ismerni kell ezeket.

Gipszkarton – könnyen, gyorsan koszmentesen

A gipszkarton nagyon sokoldalúan felhasználható anyag, nem csoda, hogy szinte minden építkezésnél, lakásfelújításnál megjelenik. Elsősorban válaszfalakat szoktak belőle kialakítani a lakáson belül, erre ez egy elég olcsó, és minimális kosszal és munkával járó megoldás. Éppen emiatt előszeretettel alkalmazzák olyan helyzetekben, amikor utólag kell kettéválasztani egy helyiséget, válaszfalat kialakítani. Álmennyezetként is igen gyakori a használata: szép, egyenletes, stabil mennyezet készíthető belőle.

A gipszkartonból készült álmennyezetbe süllyeszthetők például spot lámpák, ami mostanság igencsak kedvelt megoldás – nincs lelógó csillár, nem kell gondolkodni, hogy vajon mi is illene a helyiségbe. A spot lámpa mindenhová passzol, és sokféle fényű kapható, így a világítás lehet akár színes, és hangulathoz illően váltogathatja. A plafon szélei mentén végigfutó, rejtett világításhoz is gipszkartonból készült álmennyezetre van szükség, ami eltakarja magát a vezetéket, csak a fényt engedi látszani. Ez is nagyon hangulatos tud lenni, főleg hálószobákban alkalmazzák.

Dolgozószoba a nappaliban, falazás nélkül

Aki vállalkozó, esetleg otthonról végezhető munkája van, vagy gyakran előfordul, hogy az irodából hazaviszi a munka egy részét, annál előbb vagy utóbb fel fog merülni az igény egy dolgozószobára. Amennyiben nincs egész véletlenül egy kihasználatlan helyiség, valószínűleg az lesz a megoldás, hogy egy nagyobb helyiségből (például a nappaliból) választ le egy sarkot. Ezt azonban nem kötelező falazással megoldani, valószínűleg igen érdekesen is nézne ki egy fallal elszeparált sarok. Remek megoldás lehet ilyenkor a térelválasztó.

Több funkciót is elláthat a térelválasztó

egyedi lakás gipszkartonnal

Pl. ilyen lehetősége is van a gipszkarton felhasználására lakása átalakításakor

A térelválasztóban az a legjobb, hogy lehetőséget ad arra, hogy dekorálja vele a nappalit, illetve plusz tárolóegységként is funkcionálhat. Láttam például olyan megoldást, hogy a nappali egyik sarkát elszeparáló térelválasztó egy hatalmas virágállvány volt, tele szobanövényekkel – ez hihetetlen hangulatot adott a nappalinak, olyan érzést keltett az emberben, mintha kint lenne a szabadban. De sokan például könyvespolcnak használják a térelválasztót, vagy egyszerűen csak telipakolják bekeretezett képekkel, dekorációs elemként. Ha ilyesmire vágyik, akkor csak némi faanyagra van szükség, és máris megvalósítható.

Ha előre gondolkodik, készülhetnek beugrók a falba például egy-egy ablaknál, ahová kis ülőalkalmatosságot is elhelyezhet. Olvasáshoz például ez is nagyon hangulatos. A falba épített polcok is nagyon egyedien tudnak festeni, főleg, ha mindez össze van hangolva a világítással. Boltívek, a színekkel való játék is sokat tud dobni a lakás megjelenésén. Ezekhez persze megfelelő alapanyagok is kellenek, hogy valóban azt kapja, amit elképzelt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük