Kémény balesetek okai

Az elégtelen égéskor keletkező szén-monoxid még mindig túl sok halálos balesetet okoz. Bár elkerülhető halálesetből már egy is sok, de szén-monoxid mérgezés miatt még mindig túl sokan halnak meg.

A rideg valóság azt mutatja, hogy 2014-ben 12-en, 2015-ben 9-en, míg 2016-ban 16-an haltak meg szén-monoxid mérgezésben. Azt is lehet tudni, hogy évente 100 körül van az ismerté váló mérgezéses esetek száma. Ennél a nagy számnál is azonban az ismertté válón van a hangsúly, mert ezen kívül sok olyan enyhe tüneteket okozó mérgezés is előfordul, ami szerencsére enyhébb tünetekkel jár, és ezzel nem jutnak kórházba az érintettek.

Mik lehetnek a legfőbb okai az elégtelen égés okozta baleseteknek és értelmetlen haláleseteknek?

 • A tüzelőberendezések és kémények elavult műszaki állapota.
 • A szükséges karbantartások elmaradása, és az ellenőrzések hiánya.
 • Az egyre jobban terjedő korszerű hőszigetelés elterjedése, amely megakadályozza azt, hogy a falakon és a nyílászárókon át elég friss levegő kerüljön a lakásba a tüzelőberendezés jobb hatásfokú égésének táplálására.

Miért olyan veszélyes a szén-monoxid?

A szén-monoxid (CO) az elégtelen égéskor keletkezik, mégpedig akkor, amikor túl kevés levegő, pontosabban oxigén van a tökéletes égéshez. A legnagyobb veszélyét az okozza, hogy észrevétlenül lehet jelen a lakásban, mert színtelen és szagtalan.

A szén-monoxid azért annyira veszélyes, mert megköti a vérben lévő hemoglobint. Emiatt pedig a vasat tartalmazó fehérje elveszti a képességét az oxigén felvételére és a szén-dioxid leadására.

Ha szén-monoxid van jelen a lakásban, akkor ennek a rövid idejű, kis töménységű belégzése is fejfájást, hányingert, zavartságot és szédülést okoz. A szén-monoxidnak a hosszabb idejű belégzése pedig eszméletvesztést és akár halált is okozhat. Ezért ennyire veszélyes a szén-monoxid mérgezés.

Mik lehetnek a balesetek okai?

A balesetek egyik legfontosabb oka az elavult fűtési rendszerekben, a nem megfelelő műszaki színvonalú tüzelőberendezésekben és kéményekben keresendő. Sok balesetet okoz még a tüzelőberendezések megfelelő hozzáértés nélküli átalakítása is. Ebből a szempontból különösen a levegőelszívók utólagos, hozzáértés nélküli, szabálytalan beépítése fordul elő nagy arányban.

A tüzelőberendezések szabálytalan használata vagy a szereléskor elkövetett hibák is sokszor okoznak balesetet.

A rendszeres időközönként elvégzendő karbantartások elmaradása vagy nem megfelelő elvégzése is sok baleset előidézője lehet.

A korszerű, jól szigetelt nyílászárók beépítése mindenképp előnyös a fűtési energia takarékosabb felhasználása érdekében, de megvan az a hátránya is, hogy a meleg levegő jobb lakásban tartásával a tökéletes égéshez feltétlenül szükséges oxigén sem jut be a lakásba.

Pontosabban abba a helyiségbe, amelyben a tüzelőberendezés van. Ezért az elégtelen égés miatt az égéskor szén-monoxid keletkezik, és ha nem füsttömör a kémény, és nincs megfelelő huzata, akkor a szén-monoxidot is tartalmazó füstgázok visszaáramolhatnak a lakásba a kéményből ahelyett, hogy eltávoznának a szabadba.

A kémény eldugulása is nem egyszer okozott már súlyos balesetet.

Hogyan előzheti meg ezeket a baleseteket?

kémény baleset megelőzése

Bízza a kémény ellenőrzését megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkező szakemberre!

A legfontosabb az, hogy a tüzelőberendezések és kémények rendszeres, évenkénti ellenőrzését semmiképp sem érdemes megspórolni.

A másik lényeges, hogy a tüzelőberendezések és a kémények karbantartását, szerelését megfelelő szaktudással és tapasztalattal rendelkező szakemberre kell bízni, mert csak ezzel előzheti meg a szerelés közben elkövetett esetleges hibákat.

4 gondolatok ezen: “Kémény balesetek okai

 1. Bereczk János

  A cikkben felsorolt CO-ra vonatkozó állításokkal maximálisan egyet értek, de ez csak a dolog egyik oldala, a CO valóban veszélyes mérgező gáz, de jó fűtőanyag is, persze az,
  hogy ezt hogyan tudjuk hasznosítani, a legkisebb veszélyjel, tudjuk meg a részleteket!!!
  Hogyan állítsuk elő a CO-t? Az energiatárolóból, a CO akkor szabadul ki, ha rossz égést hozunk létre, vagyis addig csökkentjük a primer levegő mennyiségét, ami még az izzást fenntartja, ekkor szabadul fel a CO, aminek mennyiségét, a huzattal szabályozhatjuk. Van
  egy másik szabályozási lehetőség, a szekunder levegő, amit az égés fölé vezetünk, ezzel a
  kék láng minőségét állíthatjuk be, ami a jó fűtőérték, tiszta égés, nincs füst és korom.
  Ezen az égésen CO csak elégve CO2-vé jut át, ami már nem mérgező!!!!
  Van azonban egy probléma, a CO gyulladásához magas hő kell és ha ezt a lángoló égéstől várjuk, könnyen robbanáshoz vezet, ezért például, ha a begyújtás sikertelen, ha ezt azonnal nem tudjuk megismételni, szekunder levegővel szellőztessük ki a gázt, ilyenkor kivághat a kazán, ne legyünk a közelében!!!! Ha a kéményben koromlerakódás van, ez is begyulladhat vagy robban, ez több kárral is járhat!!!!!
  Mi a megoldás? A szenet, locsoljuk meg vízzel, én hóval együtt raktam be a szenet, tetejére egy kis szárazat, majd a szénre rakott gyújtóst, meglocsoltam egy kis gázolajjal, mert a fa sem száraz mindég, ez lehet a sikertelen begyújtás oka! A lánggal égés alatt a
  nem lehet gond, az égés lángja begyújtja a gázt, majd ezt a vízből keletkező hidrogén veszi át!!!!
  Most, ha már a szén is begyulladt, csökkentsük a primer levegőt, a tűz visszaül és ekkor állíthatjuk be a szekunder levegővel a KÉK lángot, ami olyan mint a gáztűzhely lángja!!!
  Beállítjuk a szükséges hőt és akár 24 órára biztosítottuk a FŰTÉST, célszerűen gravitációs rendszerrel, hogy áram függők ne legyünk!

  Az örök gond, milyen szenet használjunk? A lignit brikett égése lassú, ez tökéletesen megfelel, bárhogy is átkozzák, akik nem tudnak fűteni!!
  A jobb minőségű szenek égése gyorsabb, úgy járunk vele mint a fával, ha a hőt tároljuk,
  mert ennyi energiára nincs szükség, el kell engednünk, mielőtt bajt okoz, gazdaságtalan!!
  Persze ez is szabályozható, ha egy minimális szintet elérünk vele, (150-200m2-es háznál)
  Egy jó tanács azoknak akik darabos szénnel fűtenek, vagy porossal, a szenet vizes homokban forgassák meg, mint a grízes tésztát, ez megakadályozza az összeégést, nem zárja el a huzatot!!!

  A kéményseprő egyszer látogatott meg, mert már gyanús volt, hogy sosincs füst, a szomszédok meg havonta hívták! Mivel fűtök? Lignit brikettel. Mindent átnézett, nem hitt a szemének, ilyet még nem látott!!! Sohasem kellett a kéményt, vagy a kazánt takarítani!!

  Az egyik fórumban megkérdezték, mivel fűtök? CO2-vel! Hogy tökéletesen hülyének néztek, ez ott egy szint, vagy magyaros mentalitás!!
  Hogyan fűt a CO2? Még a levegő nitrogén tartalmáról nem esett szó! A forró CO2
  ütközik a nitrogénnel, megemelkedik a hőjük, majd ezt adják át a kazán vizének, így a két anyag hidegen távozik, a kéményt nem teszi tönkre! Ez is előny, nem?

  Még azt is meg kell említeni, a levegőnek is van CO2 tartalma, ami a tűzön átmenve, a nitrogénnel, majd ütközve fokozza a fűtés erejét!!!

  Ha felforr a kazán vize, egy gyors nappali felmelegedéssel, elég ha kinyitjuk a szekunder ajtót, látványosan visszahűti a vizet!!!!

  1. ZsZs

   Udv, kerdesem lenne es szeretnem h emailben is elkuldene, h biztosan megkajam. Viadrus 30kw kazanom van. Nincs hideg kinn, le is van szigetelve a haz 10 grafitos polisztirennel, a lakas felet futom csak, ugyh mindenkepp le van fogva a kazan nagyon, legtobbet csak fustolodik a fa. Egy kicsit komplikalt amit fonn leirt, ezert direktbe teszem fel a kerdest. A felszabadulhatnak e valamifele veszelyes gazok, melyek a kemenyben robbanast esetleg nagyobb nyilt langot idezhetnek elo? Emailom djay_zszs@yahoo.com

 2. Bereczk János

  A válaszom, az utolsó kérdésre: IGEN!!!
  Többféle égés van, ebből a legrosszabb az “ÉGÉS”, amivel általában mindenki fűteni akar,
  a bajok okozója leginkább ez! Lángjában minden megtalálható, CO, CO2, C, N, O2, NOx,
  H2O!!!!!!
  Van két égés, az “IZZÁS” és a “GYORS-ÉGÉS”, ezt a kettőt tudjuk használni szénfűtés esetén!!! Fontos a kazán milyen, mert a szenes tudja mit kell csinálnia, ami feladatunk, a
  vizezett szenet berakni, felülről meggyújtani, a huzatokat beállítani, majd ki salakolni!!!!!
  Takarítani semmit sem kell, jól szabályozható!!!!

  Ha valaki a fát választja, mire a beszerzéstől eljut a tűzrakásig, beszerzi a legjobb kazánt,
  az ajándék koromkaparókkal együtt, fűrészeli, majd hasogatja a fát, vagy készen veszi,
  apríték, vagy pellet, vagy fabrikett formájában, természetesen drágábban, majd néhány kiegészítő berendezést,puffert, adagolót, más égésteret, elektronikát, stb. addig a szénnél élvezi a meleget.
  A fa égetése, elgázosítása, a kazánja sem egyszerű dolog, bár annak is tudnia kellene mindent, csak hát nem szabályozhatók, csak szűk határok között, ezért javasolják a nap energiát mellé, mint a kondenzációs gázkazánnak!
  A fát vissza fojtani veszélyes, csak a berakás mennyiségével teljes égés mellett szabad, viszont 300°C szekunder levegővel nagy térben égethető el teljesen, azaz tisztán! Ezt ma ventilátorok szabályozásával próbálják megoldani, egy doktori értekezés szerint,ilyen,
  TÖKÉLETES kazán nincs!! Az ok nem titok, sok a változó, amit követni automatikával,
  nem tudnak!!
  Tehát a kis hiba is sok akár CO-t is termel,korommal, kátránnyal és ezek kicsapódnak a kéményben, amit akár hetente is takarítani kell! Ha a jobb fűtés érdekében, kinti hideg
  miatt, az égés elér a kéményig, a felhalmozódott korom és gáz begyulladhat, függően a mennyiségétől, ha több, nagy bajt okozhat, eddigi csúcs 300 métert repült a kazán, de napi hír, hogy a baj bekövetkezett!!! FELÜGYELET NÉLKÜL, NEM CÉLSZERŰ használni!

 3. Bereczk János

  A kéményekről röviden: MAGYAR KÉMÉNYKIVITELEZŐK EGYESÜLETE!!! Rögtön töröltek!
  Úgy gondolom ebből a színvonalas magatartásból, biztosan nem értenek a kéményhez, ahogy az egyik kolléga mondta, “ha hallgatnak azt még félre lehet érteni!!!”
  Nyilván valami nagy baj van, lehet hogy egyesek azt állítják a kürtő volt előbb, majd később az azt körülvevő fal, így aztán olyan vezér nincs, aki állást merne foglalni a kérdésben!!!
  Lehet, megtaláltam azt a társaságot, akik felelnek a sok halottért, mérgezésekért, robbanásokért, házleégésekért, szmogért!!!!!!
  A kémény nem egy önálló egysége a háznak, hanem egy része a FŰTÉSNEK!!!!
  HOGY is van ez? Van egy lyuk, ami az alaptól a tető fölé (80cm-el!) kiviszi az égésterméket!
  Feladata, hogy az égéshez némi huzatot biztosítson, ami attól függ, milyen rossz az égés!
  Ha JÓ az égés, TISZTA, akkor két darab 2-cm2-es huzatnyílás elég, az egyik a primert, a másik a szekundert szabályozza! PRIMERREL, a felszabaduló gáz mennyiségét,
  SZEKUNDERRAL,az égés minőségét szabályozhatjuk, a TISZTA KÉK LÁNGOT!!!!!
  A huzat kint kezdődik, a hideg levegő lefelé, a meleg felfelé törekszik, ezt biztosítja a kémény a huzattal!!!! A levegő a kazán alá érkezik, majd a primer nyíláson annyi levegőt kap az éghető anyag, hogy izzon, így a vizezett szénből, CO és HIDROGÉN szabadul fel!
  Egymással elkeveredve, a szekunder levegő hatására, a hidrogén meggyújtja a CO-t!!!!
  Mivel a beszívott levegő nitrogént is tartalmaz, az égés után felhevülve a CO2-től oxigént
  akar rabolni, de az úgy vágja pofon, hogy a kazán falának csapódik, hőjét a kazán fűtővize veszi át, ő meg kiballag a kéményen, a közben szintén lehűlt CO2-vel együtt, egy 14×14-es túlméretezett kéményen! Mivel hideg, a tégla kémény szerkezetét egyáltalán nem bántva!!! (50 éves tapasztalat!!!)
  Mégis miből adódik a huzat? Ugye már kifejtettem a szint és hőkülönbségből (alaphuzat), kazánon belül a hőfejlődés miatt nő a huzat, ami aztán a hideg gázokat kitolja, tehát a kazán is része a kéménynek, ezután a kazán és kémény kapcsolata, csövön történik, ma rövid csövön, így a kéményben a hideg dugó nem alakul ki, begyújtáskor visszafüstöl a kazán, ha a cső hosszabb, három 90°-os könyök, 2-3 méter cső, a lakástól kap annyi meleget, hogy a hideg dugót minél magasabban tartsa, ami egy újság tüzével eltávolítható!!! Arra azonban vigyázzunk, a papírral történő füstölés megszüntetése robbanással jár!!!! SZELLŐZTESSÜK ki a kazánt, a határozott begyújtáshoz!!!!!
  Persze Önöknek még a FÜST kivezetése a feladatuk, nyilván nagyobb kürtővel dolgoznak, melegebb gázzal, vagy inkább korommal, amit a hideg kémény vonz, így akár
  egy hét is elég a kéménytűz kialakulásához!!!!
  Sok ‘szakértő’ még csappantyút is tesz a kéménybe, vagy a kazán és kémény közé ezzel segítve a gázok visszaáramlását, mások viszont ventilátorban látják a jövő nagy huzatját, vagy huzatfokozókkal a kémény tetején!!!
  Még a fát, mint fűtőanyagot nem említettem, de ezekről az esetekről, a TV2 mindég friss
  információt ad, hogy a kazán a szomszéd ház tetején kötött ki, vagy 300 métert repült!!!!
  Ezt az ENERGIÁT kellene fűtésre fordítani, ennek okán úgy látom van feladatuk és érthető, egy beírásra nincs idejük válaszolni!! TOVÁBBI JÓ MUNKÁT KÍVÁNOK, BÁR EZT A FOGALMAT NEM ISMEREM, CSAK A JÓL ELVÉGZETT MUNKÁT!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük