Kémény építés kisokos otthona felépítéséhez

Milyen legyen a kémény? Mire figyeljen még oda a kémény építés közben családi háza építésekor? Kenyeret és tejet lehet, hogy minden nap vásárol. A családi háza felépítéséhez szükséges építőanyagokat viszont lehet, hogy életében csak egyszer. Milyen gyakorlata van az építőanyagok kiválasztásában és kifinomult beszerzésében?

Van már gyakorlata az építkezésben? Vagy ha nincs, akkor utánanézett már, hogy mire érdemes különösen odafigyelni új otthonuk építésekor?

Előzetesen eldöntött már néhány fontos kérdést?

  • Otthonunk megjelenése jól illeszkedjen a környezetébe?
  • Vagy éppen ellenkezőleg, inkább tűnjön ki?
  • Praktikus legyen a lakás elrendezése?
  • Hosszú távon az új otthonukban szeretnének majd élni, ezért már az építkezéskor évtizedekkel előre gondolkodnak?
  • Nyilván figyelembe kell venniük az anyagi helyzetüket is?

Ezek, és még jó néhány másik fontos kérdés, mind-mind befolyásolják azt, hogy milyen is lesz az az otthon, ahol élni fognak a következő évtizedekben.

Emellett figyelniük kell az olyan dolgokra is, mint a biztonság, és itt nem lakókörnyezetük közbiztonsági helyzetére, hanem házuk biztonságos üzemeltetésére, a fűtés biztonságára gondolok.

Éppen a biztonság érdekében a kémény a ház legmagasabbra nyúló pontja. Szükségszerű ez, hisz a kéményen keresztül távozik el a házból a tüzeléskor keletkező széndioxid. Ha a fűtés során keletkező gázok elvezetése nem megfelelő, akkor a lakótérbe jutó gáz akár végzetes is lehet a benn tartózkodók számára. Éppen ezért ha nem biztonságos a kémény építése, akkor ez komoly veszélyforrás lehet.

Leier kémények vegyes tüzeléshez

Leier kémények cserépkályhához, kandallóhoz, vegyes tüzelésű kazánokhoz a biztonságos füstelvezetéshez

Ne kockáztassa meg, hogy bármikor bekövetkezhessen egy végzetes baleset. Építsen biztonságos kéményt családi házukra.

Legyen ugyanakkor körültekintő a kémény kiválasztásakor. A hagyományos kémények helyett ma már korszerű elemes készkémények biztosítják a tüzelés biztonságát.

Kémény építés otthona kényelme és biztonsága érdekében

A cikk elején már felsoroltunk Önnek néhány olyan kérdést, amit érdemes végiggondolni az építkezés előtt. Otthona biztonságos fűtésével kapcsolatban is van néhány végiggondolandó kérdés:

  • Hogyan nyújthat kellő biztonságot a családjának a fűtési rendszer kialakításával? Természetesen több évtizedre előretekintve.
  • Fontos Önnek az, hogy az esetlegesen bekövetkező energiaválságoktól és előre nem látható árváltozásoktól függetlenítsék magukat? Vagy azért ennyire ne szaladjunk a dolgok elébe?

Érdemes feltenni ezeket a kérdéseket, mert az új otthonuk építéséről van szó. Arról az otthonról, amely az elkövetkező évtizedekben, de könnyen lehet, hogy egész életükben az otthonuk lesz.

Nincsenek mindenki számára tökéletes válaszok ezekre a kérdésekre, de ahhoz, hogy megtalálják az Önöknek legjobb válaszokat fel kell tenni ezeket a kérdéseket.

Természetesen Önök tudják, hogy milyen otthont szeretnének maguknak, és azt is hogy az álmaikban összeálló otthont vajon megengedhetik-e maguknak. Illetve ha nem, akkor abban is dönteniük kell, hogy milyen kompromisszumokat kell megkötniük majd a megvalósíthatóság érdekében.

Otthonuk tűzbiztonságából nem engedhetnek, de a biztonságos tüzelés szabályait betartva számos lehetőség közül választhatnak majd a fűtési rendszer kialakításakor. Mint ahogy az egész tervezés folyamata várhatóan egy folyamatosan változó, alakuló kompromisszumos egyeztetési folyamat lesz a család egyes tagjainak igényei alapján az igények összehangolásával, miközben figyelnek az anyagi lehetőségeikre is.

Otthonuk körültekintő megtervezéséhez érdemes információt gyűjteni, ötleteket szerezni, meghallgatni különböző szakembereket, akik az Önök igényét megismerve és a lehetőségeikre figyelve adnak majd használható tanácsokat. Ebből a cikkből is ilyen hasznos tanácsokat szerezhet otthonuk megépítéséhez.

Érdemes előre gondolkodni és körültekintően tervezni, mert az utólagos átalakításoknak, és az esetleges hibák javításának jelentős plusz kiadásai lehetnek.

Biztonság kérdése a kémény építés során

A biztonság témakörében érdemes végiggondolnia legalább ezt a néhány kérdést. Nem biztos, hogy egyértelmű válaszokat tud találni a kérdésekre, de legalább tudja, hogy melyek a legfontosabb kérdések otthona biztonságos üzemeltetésével kapcsolatban.

  1. Hogyan érdemes kialakítani a biztonságos fűtés rendszerét?
  2. Milyen fűtőanyagot fog használni, és ehhez milyen tüzelőberendezésre van szükség most, és ez változhat majd az elkövetkező időkben?
  3. Az energiahordozók árának várható változása indokolja egy rugalmasan átalakítható fűtési rendszer kialakítását?
  4. Vagyis várhatóan nagyobb a változásnak a kockázata mint egy esetleges rugalmas rendszer kialakításának a többletköltsége?

A fűtés és a melegvíz ellátás biztosításánál nemcsak a várható anyagi következményeket, hanem biztonsági és egészségügyi szempontokat is érdemes alaposan szem előtt tartani.

A tüzelés biztonságának biztosítása alapvető fontosságú. A tüzeléskor keletkezett füstgázok akkor nem áramolhatnak vissza a lakásba, ha biztonságosan a háztető fölé vezetik. Ezt a kémény megfelelő kiválasztása, jó huzata és füsttömör kialakítása biztosítja.

Fontosnak tartja, hogy a tüzelőanyagtól független legyen a fűtési rendszer?

Nyilván érdemes a jelenleg legelőnyösebb tüzelési módot választani. Az energiahordozók mennyisége azonban véges. Korlátozhatják az ellátást is, az árváltozásról pedig ne is beszéljünk, mert csak azt lehet nagy biztonsággal tudni, hogy várhatóan fokozatosan növekedni fognak az árak, csak azt nem lehet előre tudni, hogy milyen ütemben és mennyivel.

Célszerűnek tűnik már most, a ház építésekor biztosítani a lehetőségét egy másik tüzelőanyagra való könnyű átállás lehetőségét?

Ehhez a jelenleg elterjedt gáztüzelés mellett egy másik kéménykürtő kialakítására van szükség, amelybe adott esetben bármikor beszerelheti a vegyes tüzelés kandallójának vagy cserépkályhájának a kéményét. Vagy már most, az építkezéskor szeretné kialakítani mindkét tüzelési mód lehetőségét?

Egy kandalló lobogó tüze nemcsak otthona melegét, hanem a meghitt családi és baráti beszélgetések melegségét is biztosítani tudja.

  • A radiátorok mellett szeretne barátaival diskurálni az élet nagy dolgairól?
  • Vagy ehhez inkább jobb megoldás lenne egy kellemes lánggal lobogó kandalló?
  • Vagy inkább egy jó meleg cserépkályhát szeretne majd látni a nappaliban?

De ha eltekintünk otthona meghitt hangulatától, és boncolgatjuk tovább otthona fűtésének racionális kérdéseit, akkor nagy biztonsággal meg tudja mondani most, hogy mivel fog fűteni a lakásban 10 év múlva?

Shiedel kémények otthona biztonságos fűtési rendszeréhez

A kiváló minőségű Schiedel készkémények a biztonságos fűtés követelményeit szem előtt tartva lettek kifejlesztve hosszú évtizedek körültekintő tervező és fejlesztő munkájára támaszkodva. Ezért tökéletes biztonságot jelentenek családjának.

Nemcsak a kémény tervezésekor figyeltek oda minden apró részletre, hanem a gyártás és annak minőség ellenőrzése során is a kémények biztonságos használatának megfelelő gondossággal járnak el.

Amellett, hogy a kéménygyártáshoz felhasznált anyagok kiváló minőségűek, az egész szerkezeti konstrukció kialakítása alaposan megtervezett, és elemeiben összehangolt egységet alkot minden egyes alkatrésznél. Ezt leginkább azzal bizonyítja a Schiedel, hogy kéményeire 30 év garanciát vállal, de a kémények élettartama ennél is évtizedekkel hosszabb, 50-60 év is lehet.

Bátran mondhatjuk, hogy egy korszerű Schidel kémény biztonsággal kiszolgálja Önt egész életében.

További előnye még ezeknek az elemes kéményeknek, hogy a Schiedel minden helyzetre kínál megoldást. Minden tüzelőberendezéshez és minden tüzelőanyaghoz megfelelő kémény választható.

kémény építés

Schiedel Absolut kéményrendszer otthona biztonságos fűtéséért

A különböző felhasználási módokra kidolgozott kémények mellett univerzális megoldást is kínál a cég. A Schiedel Absolut kéményrendszer minden ismert tüzelőanyaghoz, és az összes jelenlegi és lehetséges jövőbeli fűtési technológiához használható.

Az Absolut beépítésével akkor sem kell majd a kémény felújítására költeni, ha egy új tüzelési technika alkalmazásakor ki fogják cserélni a kazánt. Beépítik az új kazánt, és már fűthet is benne az új tüzelőanyaggal. A kémény cseréjére nem lesz szükség, mert a régi, jól bevált Schiedel Absolut kémény továbbra is biztonsággal elvezeti a tüzelés során keletkezett gázokat.

hogyan válasszon kéményt

Hogyan válasszon kéményt családi házába? Melyik lesz a legjobb? Kattintson a képre kérdőívéért!

Milyen kéményt fog építeni otthonába? Ha még nem választotta ki otthona biztonságos kéményét, akkor a Hogyan válassza ki kéményét kérdéssor kérdéseinek megválaszolása segíteni fog a legjobb kémény kiválasztásában.

Egy gondolat ezen: “Kémény építés kisokos otthona felépítéséhez

  1. Bereczk János

    Az energiák hasznosítása ma mindennél előbbre való kérdés, aztán végig kérdés is marad!
    A kémény is lehet takarékos, ha megnézzük, a kémény leginkább a házak közepén vannak,
    így különböző részeket érint: Padlószint, általában hideg, hisz a friss levegő ide húzódik le, lásd a szellőzők az ablakok tetején vannak, így a beérkező levegő lehűti az ott, radiátorok által felmelegített levegővel keveredve lehűti azt, még hosszú utat megtéve a kazánig, hideg
    padlót eredményez.
    Aztán van az áporodott levegő a plafon alatt, a legtöbb hővel rendelkezik, nyilván ennek haszna van, de vesztesége is, ami nem célszerű, hogy eltávozzon!!!
    Célszerűen a friss levegőt vezessük be alul, így mindég csak annyi levegő jön be, amennyi a gravitációsan távozót pótolja!!!!
    Hol távozhat a meleg, ugye bárhol felül, irányítva, vagy irányítatlanul ez biztosítja a
    mindég friss levegőt!!!
    Hogyan spórolhatunk? Ha a felső légréteget visszavezetjük a kazán primer huzatához, így a hő a kazánban hasznosul!!!!
    Hogyan keletkezik a kémény huzata, beszívja a primer levegőt, a kazánban felmelegítjük,
    erőteljesen felfelé megy, ez hajtja a kéménybe távozó gázokat, ennek vesztesége, ha sok korom, vagy egyéb el nem égett anyag lerakódik a kéményben, ha rossz az égés!!!!!
    Mivel a tiszta égéshez kevés levegőre van szükség, ezt le tudja fentről szívni, táplálja a fűtést, sőt nedvességtartalma is kevesebb, táplálja az égést, hőjét nem csökkenti olyan mértékben mintha a hideget szívná!!!!! Ugye sokan megszokták, a fűtésnek szaga van, ez a levegő hasznosul és távozik!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük