Kéményellenőrzés kéménye biztonságáért

Kemény hideg van egész januárban. A hajnali órákban mínusz tíz fokig is csökken a hőmérséklet, ezért sokat kell fűteni, hogy kellemes meleg legyen a lakásban. Ilyenkor a biztonságos fűtés, a kéményellenőrzés még fontosabbá válik.

2015. novemberében döntött arról a parlament, hogy kikerül az önkormányzati feladatok közül a kéményseprés, és közfeladatként az állam térítésmentesen látja el. Ahol az önkormányzatok nem vállalták el a feladatot, ott 2016 második félévétől a katasztrófavédelem végzi el a kéményseprést. Ez az ország területének körülbelül 40%-át jelenti, és a hazánkban lévő 4,6 millió kéményből 1,8 millió kémény került át a katasztrófavédelem felügyelete alá.

Átalakult a kötelező kéményellenőrzés rendje is.

  • elemes kémény

    Korszerű elemes kéményt használ tüzelőberendezéséhez?

    2016 július 1-től a kötelező kéményellenőrzést kétévente egyszer kell elvégezni a gázzal működő tüzelőberendezések és a zárt égésterű tüzelőberendezések kéményeinél.

  • Szilárd tüzelésű tüzelőberendezések kéményeinél évente egyszer kell elvégezni az ellenőrzést.
  • A kémények műszaki felülvizsgálatát pedig négyévente kell elvégezni. Az ellenőrzéseket egyszerre végzik el.

Az ingatlan használójának illetve tulajdonosának vannak kötelezettségei

A kötelező kéményellenőrzés során az ingatlan használójának illetve tulajdonosának is vannak kötelezettségei. Neki kell biztosítani az ellenőrzéskor:

  • A szükséges helyiségekbe való bejutást, a padlástérbe való feljutást, és a tisztítónyílás valamint összekötőelem biztonságos megközelítésének a lehetőségét.
  • Az összekötőelem tisztíthatóságát is, mégpedig elsősorban annak bonthatóságával vagy tisztítónyílások kialakításával.
  • A kémény tisztításakor a kéményseprésből összegyűlt pernye, és egyéb hulladékok összegyűjtésére egy edényt.
  • Be kell indítani a gáztüzelő berendezést, ha működik a gázszolgáltatás.
  • A kémény kiégetésekor az alsó tisztítónyílásnál, és magastetős épületnél a padlástérben is legalább tíz liternyi vizet.

Ingyenes a kötelező kéményellenőrzés

  • A természetes személy tulajdonában lévő és gazdálkodó szervezet székhelyeként, telephelyeként vagy fióktelepeként be nem jegyzett ingatlanoknál. Vagyis azok családi házak ezek, amelyek magánszemély tulajdonában vannak, és nincs vállalkozás bejegyezve az ingatlanba.
  • A kizárólag természetes személyek tulajdonában lévő ingatlanokból álló társasházak és lakásszövetkezeti lakóépületeknél is, amelyben a kémény társasházi osztatlan közös tulajdonban van. Vagyis az olyan társasházak, amelyekben egyetlen lakásban sincs bejegyezve vállalkozás székhelye, telephelye.
  • Ha a társasházak vagy lakásszövetkezeti lakóépületek egyes lakásaiban vállalkozás székhelye vagy telephelye van, akkor ezek a lakásokban nem ingyenes a kéményellenőrzés, de azokban a magánszemély tulajdonában lévő lakásokban, ahova nincs bejegyezve vállalkozás székhelye vagy telephelye, azokban ingyenes a kéményellenőrzés.

Azonban a természetes személy tulajdonában lévő családi házakban és lakásokban is csak akkor ingyenes a kémény ellenőrzése, ha az ellenőrzést végző közszolgáltató az általa meghirdetett két időpont valamelyikében el tudja végezni az ellenőrzést, vagyis be tud jutni az ingatlanba. Ez azért van, mert a szolgáltató a kémények ellenőrzését sormunkában, tervezett ütemezés szerint végzi.

Ha a sormunka keretében végzett kéményellenőrzésre az előzetes írásbeli értesítés szerinti harmadik időpontban kerül sor, akkor az ingatlan használója, tulajdonosa a helyi önkormányzat rendeletében meghatározott közszolgáltatási díj harminc százalékának megfelelő összegű kiszállási díjat köteles megfizetni. Illetve, ha a két meghirdetett időpontban a közszolgáltató a kémény ellenőrzését nem tudta elvégezni, akkor meg kell rendelni a kémény ellenőrzését, ami már térítésköteles lesz.

Fizetni kell a kéményellenőrzésért a fentiekbe nem tartozó ingatlanoknál. Vagyis díjfizetési kötelezettsége van:

  • Az olyan társasházi lakásban, amely nem természetes személy tulajdonában van, és/vagy a lakásba vállalkozás székhelye, telephelye vagy fióktelepe van bejegyezve.
  • Az olyan nem társasházi ingatlanban, amely vagy nem természetes személy tulajdonában van vagy vállalkozás bejegyzett székhelye, telephelye illetve fióktelepe.

Az Ön családi háza kéményének az ellenőrzése az első két értesítés időpontjában ingyenes lesz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük