Kezdődik a fűtés. Ellenőriztette már kéményét?

A kémény állapotának ellenőrzése, a biztonságos kéményhasználat életet menthet. Családtagjainak az életét.

Gyakori háztartási baleset a szén-monoxid (CO) mérgezés, és a mérgezések száma nem nagyon akar csökkenni. Még most is évente többen halnak meg szén-monoxid mérgezésben. 2014-ben 12-en haltak meg CO mérgezésben, 2015-ben 9-en, míg 2016-ban 16-an. Emellett évente 100 körüli az ismert mérgezéses esetek száma. Ennél is jóval több lehet azonban a mérgezések száma, mert az enyhe tünetekkel nem jutnak az emberek kórházba, és nem mennek el az orvoshoz sem.

Nemcsak az elégtelen égéskor felszabaduló szén-monoxid okozhat mérgezéses baleseteket a lakásban, hanem a szén-dioxid is. Sőt a mérgezéses balesetek mellett komoly veszélyt jelentenek a lakásban előforduló tűzesetek is.

Éppen ezért a balesetek megelőzésére Ön is a cserépkályháját, kandallóját, valamint a vegyestüzeléses vagy gázkazánját csak rendeltetésének megfelelően használja, és emellett még érdemes időnként megmutatni szakembernek, aki elvégzi a karbantartásukat.

Nemcsak a tüzelőberendezések, hanem a kémények is veszélyforrást jelentenek a lakásba visszaáramló füstgázok miatt. Hazánkban négy és fél, öt millió működő vagy tartalékkémény van. Ezek közül becslések szerint még mindig több tízezer kémény életveszélyes, és még több kéményt kellene javítani, mert nem működik tökéletesen. Ezek az adatok persze csak hozzávetőleges becslések, mert a fatüzelés terjedése miatt a pontos adatokat gyakorlatilag lehetetlen felmérni.

A tüzelőberendezések és kémények akkor működhetnek biztonságban, ha rendeltetésszerűen működteti és rendszeresen ellenőrizteti őket, mert a meghibásodott, megöregedett és korszerűtlen rendszerek megfelelő felújítás és rendszeres ellenőrzés valamint karbantartás nélkül komoly veszélyforrást jelentenek. Ezt mutatja az elmúlt évben bekövetkezett 16 halálesettel járó mérgezéses baleset. Ugyanilyen veszélyforrást jelentenek azonban a lakástüzek is, amiből 2015-ben 6512, 2016-ban pedig 6032 következett be az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kimutatásai szerint.

A kémények és tüzelőberendezések rendszeres karbantartása és ellenőrzése mellett az elavult berendezések korszerűsítése és modernebbre való lecserélése is növeli az élet és vagyonbiztonságot. A korszerűbb kazánok és kéményrendszerek üzemeltetése emellett pedig még a fűtés hatékonyságának a javításához és a levegőtisztaság védelméhez is hozzájárul. Az élet és vagyonbiztonság mellett érdemes tehát a fűtés gazdaságossága érdekében is odafigyelni a tüzelés biztonságára és korszerűségére.

kémény ellenőrzés

A kémény ellenőrzése nemcsak a tető épségének, hanem a család biztonságának érdekében is fontos feladat a fűtési szezon elején

Az elavult tüzelőberendezések és kémények felújítása, valamint korszerűbbre cserélése egy hosszú távú folyamat. Nem lehet azonban elégszer kiemelni az ellenőrzés és a felújítás fontosságát, mert rossz műszaki állapotban lévő tüzelőberendezések és kémények jelentik a legnagyobb veszélyforrást a mérgezéses balesetek és lakástüzek bekövetkezésében. Ezek a balesetek nemcsak a tüzelőberendezések helytelen használata, hanem sokszor elavult műszaki állapotuk miatt következnek be. Éppen ezért fontos a rendszeres, például évenkénti ellenőrzésük, és felújításuk.

A kémények korszerűségének javítását segíti elő az is, hogy 2010. decemberétől már csak rendszer jellegű kéményt lehet beépíteni. Ezek a korszerű kémények már hosszú távon biztonságos, több évtizedes garanciával ellátott kémények, amelyek a tüzelés biztonsága mellett a tüzelés hatékonyságát is javítják. Természetesen csak akkor, ha a tüzelési módnak megfelelően választják ki a kémény típusát, és szakszerűen építik be a megfelelő típusú és átmérőjű kéményt.

Milyen kéményre van szüksége a biztonságos fűtéshez?

2 gondolatok ezen: “Kezdődik a fűtés. Ellenőriztette már kéményét?

  1. Bereczk János

    A kémények karbantartása, fontos része a fűtésünknek, oda kell figyelni rá, hogy később egy kéménytűz, ne okozzon nagyobb galibát!
    A kémény egy rendszer része, a JÓ és elégséges szellőzés, a kazán és a TÜZE, majd ezután jön a megfelelő huzat beállitása a kazán tüze előtt és a kémény megfelelőssége!
    Ha a sorban bármi rossz, a fűtésünk nem lesz tökéletes!!!!
    A SZELLŐZÉS: Általában, tömítettségi hibák miatt (ajtó, ablak tömítettsége, rossz!), ezt sikerült megoldani, azonban ezzel együtt elrontottuk a szellőzés legfontosabb részét, a levegő utánpótlást!!!! Hogyan pótoljuk a friss levegőt? Legjobb, ha a ház egy mélyebb pontjára bevezetjük a külső levegőt, így a dolog egyik részét megoldottuk, a huzat ezzel
    primer oldalon rendben van.
    A KAZÁN így friss levegőhöz jut, nem fulladozik! Hogy FŰTÉSÜNK legyen, meg kell tanulni FŰTENI nem elég csak elégetni az energiahordozót, a SOK huzattal!!! Ez a kémény tönkretételéhez, esetleg a ház leégéséhez, vagy mérgezéshez vezet! A jó fűtés,
    ha izzáson tartjuk a tüzet,majd a szekunder huzattal beállítjuk a KÉK gázlángot!!! Ehhez
    katalizátorra van szükség, ami a HIDROGÉN, amit a tűz, vízből állít elő!!!! A JÓ fűtés távozó égésterméke HIDEG!!!!!
    Ha hihetünk azoknak, akik 16-18m3 levegőt pazarolnak el az égésre, ne csodálkozzanak, ha minél jobban tüzelnek a lakásuk egyre hidegebb lesz!!!
    A KÉMÉNY feladata, az égéstermék eltávolítása, ami a levegőhöz hasonló gáz, kicsit több
    CO2-vel. A HUZAT fokozása a kazánban történik, a beszívott hideg levegő felmelegszik, majd a CO2 és NITROGÉN ütközése fokozza a meleget, ez FŰT!!!!!
    Ha megnézzük mennyi levegő megy be az égéshez, a kéményen sem mehet ki több, így minden meleg a lakásban marad!! (TAKARÉKOSSÁG és LÉGSZENNYEZÉS csökkentése!) Nem lényegtelen, korom és füst hiányában kéménytűz sem keletkezik!!!!!

  2. Bereczk János

    A fejlődés útjai kifürkészhetetlenek, szerencsére még van olyan statisztika, ahol leírják, hogy a kéményben keletkező tüzek ma már akár 6000 házat is leégetnek, néha már értékesebb szállodákat is, aztán hogy ez akár megelőzhető is lenne, arról nem szól a fáma!
    A kazán ajánlatok között, még ma is megtalálhatók azok, amelyek sohasem voltak alkalmasak fűtésre, csupán annyi történt, hogy az áraik lényegesen magasabbak!!! Jó
    magyar szokás szerint, ami drágább az jobb is, pláne ha úgy importáljuk, onnan ahol már
    leselejtezték!!!
    Persze semmi gond, elértük a kényszer határát, lassan mindent megszüntetnek ami TŰZ,
    jönnek a kémény nélküli takarékos fűtési rendszerek, amiket a beruházás költségei után,
    természetesen ingyen használhatunk.
    NAP energia, bármennyi rendelkezésre áll, ha süt a nap, ha nem süt, egy kiegészítő fűtéssel, pótolni tudjuk a hiányát, ez lehet az áram, amivel a szolgáltató szívesen áll rendelkezésre! Persze a rendelkezésre állás költségét folyamatosan fizetni kell!!! Az is
    lehet megoldás, ha elektromos autója van, aksijában áramot tárol az inséges időkre!
    Vagy van a szélenergia, ami néhány ház tetejét ugyan lerombolta, de ha ezt az energiát hasznosítani tudjuk, komoly mennyiségű energiára tehetünk szert, amit szintén raktározhatunk is!
    A geotermikus hő is rendelkezésre állhat, mindössze egy kutat kell fúrni és hőcserélővel
    kombinálva fűthetünk, amihez némi áramra is szükség van.
    Nézzük csak a kéményt, egy függőleges kürtő, ami függ a kazántól, a tüzelés módjától, én úgy gondoltam maradok a kéménynél és a FŰTÉSNÉL, ugyan ez sincs ingyen, de a
    HIDEGBEN is melegben vagyok!!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük