Koszorúelem a födém peremének hőszigetelésére

Az épület sarkainál, a függőleges és a vízszintes szerkezetek találkozásánál hőhidak, geometriai hőhidak alakulnak ki. Ezeknél a geometriai hőhidaknál a lakás belterében a meleg levegőt felvevő belső falfelületek kisebbek a hőt leadó, hideg külső felületeknél. Ezeken a szöget bezáró felületeken jóval több hő szökik meg télen, mint az egyenes falakon. A kis melegfelvevő felülethez képest jóval nagyobb hőleadó felület miatt.

Ilyen geometriai hőhíd alakul ki az épületeknél minden saroknál, így a homlokzati fal és a mennyezet találkozásánál is.

Geometriai hőhíd csökkentése a homlokzat és a mennyezet találkozásánál

A hőszigetelés akkor lesz igazán jó családi házában, ha nemcsak az egyenes falfelületeken, hanem például a padló szintjénél és a mennyezetnél is jó a hőszigetelés, még a geometriai hőhíd ellenére is. Ehhez a padlónál és a mennyezetnél is megfelelő hőszigetelésre van szükség. A homlokzati fal felső részénél, a koszorúnál szigetelni kell a falszerkezetet.

koszorú hőszigetelése

Koszorú hőszigetelése a hőhíd hatás mérséklésére

Ráadásul a mennyezetnél nemcsak a 90 fokos szöget bezárás miatt lesz nagyobb a hőveszteség az egyenes felületekhez képest, hanem amiatt is, hogy a két szerkezet eltérő hőszigetelő képességű anyagból készül.

  • Márpedig ebben az esetben nemcsak a geometriai hőhíd, hanem az anyagváltásból adódó hőhíd is érvényesül. Vagyis a két hőhíd hatása összeadódik.
  • Ez történik a téglából, Ytongból készült fal és a betonból készülő födém, mennyezet találkozásánál is. Ezt a kettős hőhíd hatást csak a betonból készült födém megfelelő hőszigetelésével tudja mérsékelni.

A koszorú hőszigetelésére az építőiparban a koszorúelemeket használják. Ezeket a koszorúelemeket a födém pereménél helyezik el, és ekkor nemcsak hőszigetelést végzik el, hanem bennmaradó zsaluzatként is funkcionálnak a födém betonozása során.

Egybefüggő, monolit vasbeton födémnél a födém zsaluzatának elkészülése után helyezik be a koszorúelemeket, és ezt követi a vasalással megerősített födém betonozása. A koszorúelemeket az elmozdulás ellen rögzíteni kell. Az elemek rögzíthetők például a koszorúvasakhoz való kötözéssel, vagy pedig külső megtámasztással. Amint ez a rögzítés megvan, betonozható is a betonhálóval megerősített födém.

Vasbeton, Ytong vagy Porotherm gerendákkal kiépített födém esetén pedig a gerendák felrakása, és a födém béléstestek behelyezése után kerülnek a helyükre a koszorúelemek.

A kiváló hőszigetelő képességű koszorúelemek beépítésével így külön megerősített monolit vasbeton födém, vagy a Leier vagy Porotherm béléstestekkel berakott gerendázat hőszigetelése jelentősen javul a homlokzati fal síkjában, és ezért csökken a hőhíd hatása.

A jó hőszigetelő képességű koszorúelemek beépítésének előnyei

Az előregyártott koszorúelemek nemcsak hőszigetelésükkel segítik az építkezést, hanem bennmaradó zsaluzatként meg is könnyítik, meg is gyorsítják a kivitelezést.

Kiváló hőszigetelő képességüknek köszönhetően csökken a falfelület hőmérséklete közötti különbség, és ez hozzájárul a hőmérsékletkülönbség csökkenéséhez, és ezzel pedig az energiaveszteség mérsékléséhez.

A kiegészítő szigetelés révén a mennyezet sarkában melegebb falfelület azt is eredményezi, hogy jóval kisebb a párakicsapódás veszélye, és ezért kevésbé nedvesedik a fal és a mennyezet a sarkaknál. Ezért jóval kisebb lesz a penészedés veszélye, ami pedig a lakás egészségesebb levegőjét is biztosítja. A penészmentes belső tér különösen asztmás vagy egyéb légúti betegséggel küzdő családtag esetén nagy jelentőségű.

Ha Önöknél nincs asztmás a családban, akkor örüljön ennek, mert nem is tudja, hogy milyen áldás a légutak allergiájának mentessége.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük