Külső szigetelés kőzetgyapottal vagy hungarocellel

A külső szigetelés a családi házak rezsiköltségének lefaragásához az egyik legjobb beruházás. A 2,8 millió családi házból több mint 2 millió még mindig nem megfelelően szigetelt, ezért hatalmas munkáról van szó. Nem véletlen, hogy a családok harmada, negyede tervezi a homlokzati falak utólagos szigetelését.

A külső hőszigetelés előtt célszerű még a homlokzati falakon található ajtók és ablakok hőszigeteltre cserélése is. Ha a hőszigetelés előtt elvégzi a cserét, akkor elérheti azt, hogy nem kell majd megbontani a már hőszigetelt külső falat a nyílászárók későbbi esetleges cseréjekor.

Külső szigetelés legfőbb előnyei

Vegyük sorba az előnyöket:

 1. külső szigetelés

  A külső szigetelést kőzetgyapottal vagy inkább hungarocellel tervezi?

  A külső hőszigetelés rezsi csökkenő költségének előnyeiről ma már egyetlen hőszigeteletlen lakásban élő családot nem kell meggyőzni. Minél többet takarít meg a hőszigeteléssel, annál több pénz marad másra a családi kasszában. Télen a fűtésszámlák végösszegének hatalmas csökkenése a legfőbb érv. Nyáron viszont a kinti perzselő meleget tartja a lakáson kívül a korszerűen hőszigetelt homlokzati fal. A klimatizálás költsége különösen jelentős, hisz a téli fűtéssel szemben háromszor annyi energiára van szükség a nyári hűtéshez.
 2. A külső szigetelés nemcsak a költségcsökkentésben viszi a prímet, hanem kellemes lakóklímát is teremt a lakásban. Télen benntartja a meleget, nyáron pedig a falakon kívülre rekeszti a perzselő kánikulát.
 3. A homlokzati falak külső szigetelése a falakat is védi a nagy hőingadozással szemben. A kívülre felrakott szigetelés a falak nyári túlzott felmelegedésével és a téli kihüléssel szemben is védi a falat.
 4. A falszerkezet védelme és a csökkenő rezsiköltségek pedig megnövelik a családi házak értékét is. Nem véletlen, hogy ma már energetikai tanúsítvány nélkül nem lehet értékesíteni a családi házakat sem.

Külső homlokzati szigetelés anyagai

A homlokzati falak szigeteléséhez leginkább használatos két szigetelőanyag a hungarocell és a kőzetgyapot.

Külső hőszigetelés hungarocellel

A hungarocell 20-40%-os árelőnye miatt a legtöbben ezt választják családi házuk utólagos szigetelésekor. Emellett persze kiváló a hőszigetelése is a hungarocellnek. Ezért lehet méltán népszerű az utólagos szigetelést tervezőknél is. A külső szigeteléshez használt nikecellnek két fajtája van.

 • A már több évtizede használatos, fehér színű hungarocell lemezek jó hőszigetelő képességükkel családi házak százezreinek a falán bizonyítottak. Nem véletlenül választják ezt a legtöbbben utólagos szigeteléskor is.
 • Új fejlesztés a hungarocell lemezek grafitos adalékanyaggal történő feljavítása. A grafitos szigetelés a hungarocell lemezek hőszigetelő képességét 25-30%-kal is képes megnövelni. Ennek az előnyét pedig nem kell különösebben részletezni. Az egyre dráguló energiaárak miatt a hagyományos fehér színű polisztirolból egyes rosszul szigetelő falazóanyagoknál akár 30 cm vastag szigetelésre is szükség lehet a megfelelő hőszigeteléshez. A grafitos szigeteléssel ezt a hőszigetelő képességet már vékonyabb szigetelőanyaggal is el tudja érni. Ez pedig különösen fontos kivitelezéskor, amikor gondoskodni kell a szigetelő tökéletes rögzítéséről, időjárás állóságáról is.

Külső szigetelés kőzetgyapottal

A kőzetgyapot jóval drágább a hagyományos polisztirolnál. A kőzetgyapot szigetelésnek azonban két olyan előnye is van a hungarocellel szemben, amelyek bizonyos helyzetekben kifejezetten jól jöhetnek. Ezek olyan fontos előnyök, amelyek könnyen legyőzik az árhátrányt a családi ház tulajdonosok jelentős részénél.

 • A kőzetgyapot páraáteresztő képessége sokkal jobb, ezért jóval kellemesebb és komfortosabb klímát biztosít a lakásban a polisztirolnál. A kőzetgyapottal szigetelt homlokzati falaknál a szellőzési rendszer kialakulásától függetlenül is jóval kisebb a párakicsapódásnak, a falak nedvesedésének és ezzel együtt pedig a penészedésének veszélye. Ez pedig különösen fontos azoknak a családoknak, akiknél asztmával vagy valamilyen más légúti allergiával küzdő tagja is van.
 • A kőzetgyapotnak a hangszigetelése is sokkal jobb a hungarocellnél. Ez pedig olyankor fontos előny, amikor a hőszigetelés mellett a homlokzati falak hangszigetelése is fontos. Gondoljon csak arra, hogy forgalmas utak, vasútvonalak vagy repülőterek mellett a falak hangszigetelésének milyen nagy a jelentősége. A falakon beszűrődő zajokkal szemben a kőzetgyapotból készült külső szigetelés sokkal jobban véd a hungarocellnél.

Nemcsak a hungarocellnek, hanem a kőzetgyapotnak is több fajtája van a homlokzati falak külső szigeteléséhez.

 • A külső szigeteléshez választhatja a régóta ismert egyrétegű, valamint az újabb fejlesztésű kétrétegű kőzetgyapotot.
 • A kétrétegű kőzetgyapotnak a külső keményebb rétege nagyobb tartást ad a homlokzatnak, és a pontszerű terheléssel szemben is ellenállóbb lesz vakolat. A legfőbb előnye pedig a hőszigetelő képessége. Ugyanis a kétrétegű kőzetgyapottal szigetelt falnak 10%-kal jobb a hőszigetelése az egyrétegűvel szemben. Évtizedeken keresztül azért ez nem mindegy ám.

Milyen vastag legyen a külső szigetelés?

Erre a kérdésre kapásból válaszoljuk azt, hogy minél vastagabb a külső hőszigetelés, annál jobb lesz a homlokzati falak hőszigetelő képessége. Ez azonban csak egy bizonyos vastagságig van így.

Ezen túl már nem érdemes a szigetelés vastagságát növelni, mert a szigetelőanyag árának növekedése aránytalanul nagy az ezzel elérhető megtakarítással szemben. Persze ez a vastagsági korlát annál magasabban van, minél inkább számolunk az energiaárak további emelkedésével. Mi is következik ebből? Hát az, hogy biztos határt nem lehet arra mondani, hogy milyen vastag legyen a hungarocell vagy a kőzetgyapot külső szigetelés.

Praktikus, a kivitelezéshez kapcsolódó okai is vannak a szigetelés vastagságának. Az energiaárak várható további emelését feltételezve a fehér színű hungarocellből a gyenge hőszigetelő képességű falazatokra érdemes akár 30 cm vastag szigetelést is feltenni. Ennek a vastagságnak azonban már nem is olyan egyszerű a rögzítése. Mindenképp dübeles rögzítéssel kell megerősíteni a homlokzatot.

Ha még nem elég a hőszigetelés mértéke, akkor ilyen vastagságnál már nem elsősorban a szigelés vastagságának további növelésében érdemes gondolkodni, hanem inkább a jobb hőszigetelésű anyagot érdemes választani. Hungarocellnél például a fehér színű lapok helyett érdemes grafitos szigetelést választani, mert 30 centiméteres vastagságnál már 6-8 centimétert is meg lehet spórolni a szigetelésnél, mégis ugyanolyan jó lesz a homlokzat szigetelése.

A külső homlokzati szigetelés vastagsága több dologtól is függ:

 1. A legfontosabb szempont, hogy a homlokzat külső szigetelésével milyen mértékű megtakarítást szeretne elérni a téli fűtési és a nyári klimatizálási költségekben?
 2. A ház falának anyaga is döntő módon meghatározza azt, hogy mennyibe kerül jelenleg a fűtés. Minél gyengébb a hőszigetelése a falazatnak, annál jobb szigetelésre van szükség.
 3. A külső szigetelésre kiválasztott szigetelő fajtájától és minőségétől is függ a szükséges vastagság. Kőzetgyapot és kőzetgyapot valamint hungarocell és hungarocell között is különbségek vannak a hőszigetelő képességben.

Amint eldöntötte azt, hogy kőzetgyapottal vagy hungarocellel szigeteli a házat, abban kell dönteni, hogy azon belül melyik gyártó melyik termékével fogja elkészíteni a szigetelést.

A szigetelőanyag minőségén és a szigetelés vastagságán nem érdemes spórolni, mert amit megtakarít a hőszigetelő árán, azt sokszorosan fogja majd visszafizetni a havi fűtés és áramszámlákban. A jobb minőségű anyagból vastagabban elkészített szigetelés magas árát egyszer kell kifizetni. Utána azonban 3-4 évtizedig is jelentős mértékben akár 40-50%-kal is alacsonyabb lehet a havi fűtésszámlája. Ez pedig a téli hónapokban és június, július, augusztusban jelentős kiadás lehet.

Külső hungarocell szigetelés folyamata

Ha a hungarocell szigetelést választotta, akkor a kivitelezés menetében nincs jelentős különbség a fehér színű és a grafitos hungarocell szigetelés között. Grafitos szigetelésnél vékonyabb szigetelő is elég lesz a kívánt mértékű hőszigetelés eléréséhez.

Emellett a grafitos táblák felragasztásakor arra kell még figyelnie, hogy a szürke oldal kerüljön a homlokzatra, vagyis erre az oldalra hordja fel a ragasztóanyagot, míg a másik világos festékkel lefestett oldal legyen a szigetelés külső része. Ez azért előnyös, mert a világos felület a kivitelezés ideje alatt visszaveri a ráeső napsugarakat, míg a szürke felület nagyrészt elnyelné azt, és még ez is melegítené a táblákat.

A külső szigetelés menete hungarocellnél:

1. A külső falfelület előkészítése és a lábazati indítósín felrakása

Már egy családi ház külső falának szigeteléséhez is ha nem is állványra, de legalább egy állásra van szükség. A külső falon lévő ablakokat és a bejárati ajtókat is érdemes megvédeni a portól és az esetleges sérülésektől. A pergő vakolatdarabok az ablakok festésében kárt tehetnek. Érdemes a szigetelés kezdetekor szigetelőszalaggal fóliát rögzíteni az ajtó és ablaktokra.

A falat gondosan elő kell készíteni a szigeteléshez. A külső szigetelésre használt polisztirolnak évtizedeken keresztül stabilan kell állni a falon, és emellett még az időjárással szemben is ellenállónak kell lenni. A szél nem bonthatja meg a szigetelést, ezért nemcsak rögzíteni kell megfelelően, hanem le is kell takarítani a falat a málló, mozgó vakolatrészektől.

A levert, mozgó vakolatrészeket pótolni kell, hogy egyenletes felületre kerüljön fel a hungarocell. Ha viszont a vakolat már nagyon elavult, és nagy része mállik, akkor érdemes teljesen leverni a falról, mert a javítgatása nagy munka, és nem is biztos, hogy érdemes az itt-ott megmaradó vakolatrészek miatt az egész felületet pótolni, kiegyenlíteni. Könnyen lehet, hogy a most még nem mozgó részek is elveszíthetik stabilitásukat majd néhány év múlva.

A málló részek leverése után portalanítani kell a falat, és elvégezni a vakolat hiányzó részeinek a pótlását. Amint megszárad a pótolt vakolat, utána kezdődhet majd a táblák felrakása. Előtte azonban a ki kell jelölni a kezdősín helyét, és fel kell fogatni a falra.

A kijavított falon jelölni kell a függőleges és a vízszintes síkot is. Ez különösen fontos, mert ettől a kijelöléstől függ majd a táblák pontos illeszkedése a felfogatáskor.

A külső falon körbe kijelölt vízszintes síkra kell felfogatni az indítósínt. Ha egyenetlen a fal, akkor a sín és a belógó falfelület közé távtartókat is be kell tenni. A kezdősínnek ugyanis nemcsak vízszintesnek, hanem egyenesnek is kell lennie. A ház sarkainál ügyeljen az indítósín gérbe, 45 fokos szögbe vágására, és egymáshoz fogatására.

A sín felrögzítése függ a falazat állapotától is. Ha laza a falszerkezet, akkor sűrűbben, ha pedig megfelelően tömör, akkor ritkábban is elég rögzíteni a sínt. A rögzítési távolság a rögzítés stabilitásától függ. Téglafalba érdemes 30-40 cm-es távolságokban rögzíteni a körbefutó sínt a családi házak külső szigetelésekor. Betonba ennél nagyobb távolságokat is hagyhat két dübeles rögzítés között.

2. A hungarocell táblák felragasztása a falra

Többféle ragasztási mód lehetséges, azonban a legjobb az úgynevezett „perem-pont” módszer, amelynek során a perem körbekenése után a lapok közepe is kap 3-4 ragasztópogácsát. Ennek a ragasztási technikának nemcsak a táblák rögzítésében van jelentősége, hanem a tűzbiztonság szempontjából is. Ugyanis az így felragasztott táblák mögött egy esetleges lakástűznél sem fog áramlani a levegő, és ez nem fogja táplálni a tüzet.

A polisztirol táblákat a kezdősíntől elkezdve kell felrakni a falra. A táblák felragasztásakor különösen fontos a táblák pontos, hézagmentes illeszkedése. A tökéletes illeszkedés a hőhidas szerkezet kialakulásának elkerülését szolgálja.

Arra is figyelni kell, hogy a táblák ne sakktáblaszerűen, hanem elcsúsztatva, kötésben kerüljenek fel a falra.

A táblák felragasztásakor külön kell figyelni az épület sarkainál és az ablakoknál. A sarkaknál fontos, hogy ne a saroknál legyen toldva a hungarocell tábla. Ha szükséges a toldás, akkor ez valahol belülre kerüljön. Mindig egész tábla legyen a saroknál, és a kötésben felragasztott táblákat hézagmentesen egymáshoz tolva ragassza fel a falra. A túlnyúló részeket pedig száradás után vágja le.

Az ablakoknál is figyeljen oda arra, hogy egy darabból vágja ki a sarkot, és ne toldott lap legyen az ablak sarkánál. Ezzel és az üvegszövetháló megfelelő felragasztásával megelőzheti a vakolat esetleges későbbi repedéseit.

A homlokzat felragasztása után következik a lábazati rész. A lábazat szigetelésére szolgáló táblákat is a kezdősíntől elkezdve kell felrakni a lábazatra. A lábazat szigetelésénél két dologra kell különösen odafigyelni:

 • Egyrészt fontos az, hogy a lábazat külső síkja a szigetelés után néhány centivel bentebb legyen a homlokzatnál. Ez fogja biztosítani azt, hogy esőzéskor a homlokzatról lecseppenő csapadék ne a lábazat belsejébe jusson, hanem egyszerűen csak lecseppenjen a talajra.
 • Másrészt viszont a lábazatnál nemcsak a hőszigetelésre van szükség, hanem vízszigetelésre is. Egyrészt a házat körülvevő járdáról nagy zivatarban bizony felverődik a víz. Másrészt pedig a talajból is felfelé szivárog a nedvesség. Erre a hőszigeteléssel egybekötött vízszigetelésre a expandált polisztirol lapok és az XPS lemezek is képesek a hungarocell termékek közül.

3. Dübelezés, a táblák mechanikai rögzítése

A hungarocell táblák tökéletes rögzítésére használt dübelek száma a szigetelt fal minőségétől és az épület magasságától és szélességétől is függ.
Az utólagos hőszigetelés több évtizedre szól, és a szigetelt fal állaga igencsak változó lehet, ezért csak a ragasztásban megbízni nem szabad.

 • Utólagos hőszigetelésnél ezért a táblák ragasztását mindig ki kell egészíteni a dübelezéssel.
 • 4 méteres homlokzati fal magasság felett pedig még az új építésű téglafalat is dűbelezni kell. A kivitelezéskor egyszer kell jól megerősíteni a falon a szigetelést, és utána majd nyugodtan alhat viharos időjárásban és nagyobb széllökések idején is. Nemcsak a drága fűtés, hanem a nyugalom is megfizethetetlen ám.

Törekedjen arra, hogy a dübeleket mindig a táblák ragasztott helyére üsse be. Ezzel elkerülheti azt, hogy túlságosan behúzza a szigetelést.
A dübelek hossza sem mindegy, mert nemcsak a szigetelőanyag vastagságát és a falon maradó vakolatot kell átérnie, hanem még a falazatban is olyan stabilan kell állnia, hogy tökéletesen rögzítse a felrakott táblákat. Ehhez a szilárd állapotú falban is legalább 4 cm-re be kell érnie. Laza szerkezetű tufa utólagos szigetelésekor pedig legalább 6 cm-re érjen be a dübel a megfelelő rögzítéshez.

4. Az élvédők felragasztása

Élvédőt minden élre és sarokra érdemes tenni, mert ez is stabilabban tartja a szigetelést.

5. Üvegszövet háló felrakása

Ez is stabilitást ad a szigetelésnek. A táblák felületére fogazott simítóval kell felhordani a ragasztót. Ebbe frissen felvitt, még nedves ragasztóba kell bedolgozni az üvegszövetet.

A nyílászáróknál a homlokzati szigetelés sarkaiban még külön hálódarabokat is érdemes ragasztani, mert ez a duplahálós megoldás még jobban ellent tud állni a vakolat esetleges repedésének. Érdemes bebiztosítani a sarkakat.

6. Alapozó vakolat felhordása

Az alapozó vakolat a színvakolat jobb tapadását segíti elő a szigetelésen. Érdemes kivárni a vakolat előírt 24 órás száradási idejét, ugyanis a sietségnek a kellő stabilitás hiánya lehet kellemetlen következménye.

7. Színező vakolat felrakása

A színező vakolat felhordása különösen magas épületeknél, többszintes családi házaknál illetve a tűzfalon komoly feladat, mert az egyenletes szín miatt a fal teljes magasságában egyszerre kell a vakolatot felhordani és elsimítani megszáradás nélkül. Vagyis a homlokzat teljes magasságában egyszerre kell dolgozni, rakni kell fel a vakolatot, és el is kell símítani megszáradás nélkül. Ez azt jelenti, hogy az állványzaton minden szinten egyszerre dolgoznak a vakolat felhordásakor összehangoltan, precízen.

A vakoláshoz lehet használni vödrös és zsákos vakolatot is. A vödrös vakolatot azonnal lehet felhordani. A zsákosat a vakolás előtt vízzel kell összekeverni.

Tudja már, hogy kőzetgyapot vagy inkább hungarocell szigeteléssel szigeteli házát?

 • Ha választott már szigetelőt, akkor eldöntötte azt is, hogy egyrétegű vagy kétrétegű kőzetgyapotot, vagy pedig hagyományos vagy grafitos hungarocellt fog használni?
 • Kiválasztotta már a szigetelőanyag gyártóját, és a szigetelés vastagságát is meghatározta már?
 • Vagy pedig még vannak kérdései, amire nem tudja a pontos választ?
 • Hívja munkaidőben munkatársainkat a (+36-26)375-171-es számon, és segítenek Önnek otthona külső szigetelésének megválasztásában.

3 gondolatok ezen: “Külső szigetelés kőzetgyapottal vagy hungarocellel

 1. Nagy-Kovács Katalin

  Tisztelt Dalos Tüzép!

  Új ház építésén gondolkodunk.A kivitelező 25cm tégla+25 cm EPS vagy 30cm tégla+20 cm EPS-t javasolt első körben. Én gondolkodók még a kőzetgyapoton is.
  A kérdésem nekem az lenne, hogy a kőzetgyapot előállítása során felhasznált formaldehid mennyire tud bediffundálni a falakon keresztül a lakótérbe?
  Illetve ha EPS-t választanánk, mennyi az esélye a penészesedésnek, ha hőcserélős szellőző rendszert építenénk be?
  Asztmás család vagyunk, és a penészt mindenképp szeretnénk elkerülni.
  Várom kedves válaszát!
  Üdv, Katalin

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Katalin
   Építőanyag forgalmazó szakemberként azt gondolom, hogy a kőzetgyapottal kapcsolatos aggályától általános esetben nem kellene tartania. Asztmás panaszok esetén azonban aggályos lehet a szálas (kőzetgyapot, üveggyapot) hőszigetelő anyagok gyártásához használt formaldehid és fenol.
   Ma már azonban vannak olyan szálas hőszigetelő anyagok, amelyeknél a gyártáskor a szálak kötéséhez a kőolajbázisú vegyszerek helyett szerves anyagokat használnak, és ezzel kötik össze a szigetelőanyag szálait. Tehát tud választani környezetbarát technológiával készülő kőzetgyapot szigetelést is.
   Az EPS szigetelés nem páraáteresztő, ezért itt a penészedés elkerülésére még fontosabb a megfelelő szellőztető rendszer alkalmazása. A hőcserélős szellőző rendszer megfelelő kivitelezésével és teljesítményével a penészedést, gombásodást meg lehet előzni.

   1. Nagy-Kovács Katalin

    Nagyon szépen köszönöm válaszát.
    Tudna esetleg ajánlani olyan szálas szigetelő anyagot, ami környezetbarát technológiával készült? Azoknak a hőszigetelési képessége hasonló vagy azonos a hagyományos kőzetgyapothoz képest?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük