Lábazat és a padló hőszigetelése

A talajjal érintkező szerkezetek hőszigetelése azért is különleges fontosságú, mert ezeknél a szerkezeteknél, vagyis a talajon fekvő padló és a lábazat szigetelésekor a hőszigetelés mellett a vízszigetelést is meg kell oldani.

Lábazat szigetelése

Az épület külső fala ki van téve az időjárás változásainak. Ezért a homlokzati falaknak nemcsak a lakásban kialakított kellemes meleget kell megvédeni télen a külső hideg, nyáron pedig a kánikula ellen, hanem még az időjárással szemben is védeni kell az épületet.

Ebből a szempontból a külső falak lábazati része van a leginkább kitéve az időjárásnak, hisz nemcsak a külső hideg, és a csapadék éri a lábazati részt, hanem még a felcsapódó esőtől és a talajnedvességtől is védeni kell az épületet. Ettől pedig a vízszigetelés védi az épületet, a lábazatot. A külső hidegtől és melegtől pedig a hőszigetelés.

porotherm 38 x-therm rapid tégla

Porotherm 38 X-Therm Rapid tégla kiváló hőszigeteléssel külső teherhordó fal építéséhez

Az új építésű ingatlanoknál a korszerű falazóanyagból készült épületeknél már nincs szükség külön hőszigetelésre, mert ezeknek az építőanyagoknak a hőszigetelő képessége már kiváló.

A lábazattal való egybeépítése viszont éppen ebből a szempontból okoz gondot, mert a betonból készült lábazat hőszigetelése viszont továbbra is meglehetősen alacsony, ezért a két szerkezet találkozásánál hőhíd keletkezik. Minél nagyobb a hőszigetelés közötti különbség, annál nagyobb a lábazat és a homlokzati fal találkozásánál kialakuló hőhíd. Ezért a lábazat vízszigeteléssel egybekötött hőszigetelésére az új építésű épületeknél is szükség van.

A hőhíd megszüntetésére azért fontos, mert ezeken a hőhidas szerkezeteken a hideg felület miatt a lakásban keletkezett nedvesség sokkal hamarabb kicsapódik. Ez pedig előbb utóbb nemcsak nedvesedést, hanem penészedést is okozhat az épületben.

Éppen ezért nemcsak utólagos szigetelésnél, hanem új építésnél is törekedni kell arra, hogy az egymás mellé kerülő homlokzati és lábazati fal együttes hőszigetelő képessége a lehető legközelebb legyen egymáshoz. Ugyanis egyforma hőszigetelésnél nincs hőhíd a szerkezetben, és ezért nem csapódik ki a pára. Ezt az egyforma hőszigetelő képességet pedig csak úgy lehet biztosítani, ha a lábazatot olyan szigetelővel szigetelik, amely a felcsapódó eső, és talajnedvesség elleni vízszigetelés mellett hőszigetelésre is alkalmas.

austrotherm xps top 30 gk

Austrotherm XPS Top 30 GK szigetelő lemez a lábazatra

Ilyen esetben a lábazat víz és hőszigetelésére a formahabosított, expandált hungarocell lemezek használhatók, vagy pedig az XPS extrudált nikecell lapok. Ez nem véletlen, ugyanis ezeknek a lemezeknek a hőszigetelő képességén túl a vízfelvétele is minimális, ezért kiváló megoldást jelentenek a lábazat szigetelésére.

A két lábazati hungarocell nemcsak remek hő és vízszigetelő képessége miatt annyira kedvelt, hanem azért is, mert bordázott felületükön jól megtapad a lábazati vakolat. A lábazat szigetelésekor a szigetelőre felvitt ragasztóba kell rakni az üvegszövet hálót, és erre mehet rá az alapvakolat majd a fedő vékonyvakolat.

A homlokzat és a lábazat közötti egyenlő hőszigetelés mellett arra kell még különösen odafigyelni, hogy a lábazat bentebb legyen a homlokzati fal síkjánál, vagy legalábbis ne ugorjon ki a homlokzati fal síkja felé. Ez azért olyan fontos, mert ha a lábazat kintebb lenne a homlokzatnál, akkor a falról lefolyó esővíz bejutna a lábazat belső részébe. Ez pedig nem lenne szerencsés.

A lábazat külső síkjának bentebbi kialakítását azért nehéz sokszor elérni, mert a homlokzati fal hőszigetelése általában jobb a lábazatnál, ezért a lábazaton vastagabb hőszigetelésre van, illetve lenne szükség.

  • Új építéseknél ezt úgy oldják meg, hogy a homlokzati fal síkja egyszerűen kintebb kerül a lábazatnál, és így a lábazatra vastagabb hőszigetelés kerülhet, mint a homlokzatra.
    Meglévő épületek utólagos hőszigetelésénél a lábazat és a homlokzat síkját már nem lehet utólagosan megváltoztatni. Ezért ilyenkor az a megoldás, hogy a lábazatra a homlokzati szigetelésnél vékonyabb szigetelés fog kerülni. Ilyenkor bizony a lábazat és homlokzati fal találkozásánál kialakuló hőhíddal nemigen lehet mit kezdeni.

Természetesen a homlokzati fal elé kiugró lábazati szigetelés esetén is megoldható az, hogy a falról lecsorgó csapadék ne jusson be a lábazatba. Ilyenkor a kiugró lábazati részt megfelelő lejtéssel kell kialakítani, és például bádogozással lehet megakadályozni a lecsorgó eső lábazatba szivárgását.

Talajon fekvő padló szigetelése

A lakóépület nemcsak a tető és a homlokzati fal felé, hanem a talaj felé is kihűl. Ezért az épület megfelelő hőszigeteléséhez a négy homlokzati fal és padlás szigetelése mellett a padló hőszigetelése is hozzátartozik. Mivel pedig a talajból az épület nemcsak a hideget, hanem a nedvességet is felveszi, ezért a hőszigetelés mellett a vízszigetelést is meg kell oldani.

A vízszigetelésre jól használható például a bitumenes vízszigetelés.

padló hőszigetelés

A talajon lévő padló hőszigetelése hungarocell lemezzel

A hőszigetelésnél különösen az épület falainál lévő 1-2 méteres sáv jelenti a kritikus területet. Ugyanis ezen a területen távozik a leginkább a talaj felé a hő a lakásból. Különösen így van ez akkor, amikor a lábazattal ki van emelve a talajszintből a lakás padlójának a szintje. Nem érdemes azonban emiatt a lakótér belső részéből kispórolni a szigetelő anyagot.

  • Egyrészt azért valóban a homlokzati falak síkjához közel lévő területeken távozik a legtöbb hő a lakásból, de azért a padló teljes területén szökik a meleg a padlón keresztül is. A padlónál különösen fontos a hőérzetünk is. Márpedig mezitláb vagy zokniban járva a padlón, sokkal hidegebb lenne a padló a beépített hőszigetelés nélkül. Vagyis hiába van jól felfűtve a lakás, ha a talpunkkal hidegnek érezzük a padlót. A komfortérzetét szem előtt tartva sem érdemes tehát a padló hőszigetelésén spórolni.
  • austrotherm at-n100 lépésálló szigetelő

    Austrotherm AT-N100 lépésálló hőszigetelő lemez normál terhelhetőséggel

    Másrészt pedig a homlokzati fal vonalában beépített hőszigetelő anyag vastagságát valamivel azért a belső területen is pótolni kellene. Tehát a padlószigetelés nélküli területre vastagabb aljzatbetonra lenne szükség. Ennek a betonnak is van költsége, ez azonban nem szigetel olyan jól, mint például egy jó AT-N100-as hőszigetelő lemez, amely megszakítja a hő áramlásának útját. Érdemes tehát a padló teljes területét szigetelni a padló hőszigetelésére kiválasztott hungarocell vagy kőzetgyapot szigetelőkkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük