Lábazati szigetelő anyagok

A lábazati szigetelés a családi házak utólagos szigetelésénél legalább olyan fontos feladat, mint a homlokzati falnak a szigetelése. Ha elmarad a lábazat szigetelése, akkor hőhíd keletkezik a szigetelt homlokzat és a szigeteletlen lábazat találkozásánál. Itt könnyen kicsapódhat a nedvesség, és megindulhat a penészedés.

Miért olyan fontos a lábazati szigetelés?

lábazati szigetelő

A lábazati szigetelő kiválasztásakor mire figyeljen?

A lábazati szigetelés elvégzése több okból is legalább olyan fontos, mint magának a homlokzati falnak a szigetelése.

  • Egyrészt az épület lábazata sokkal jobban ki van téve a felcsapódó eső és sár, valamint a talajmenti fagyok miatt az őszi és téli időjárás megpróbáltatásainak, mint a homlokzati fal. A hideg őszi eső, valamint az olvadó hó és latyak, pedig a nedvességen túl hűti is a ház lábazatát.
  • Másrészt az új építésű családi házak többsége már olyan jó hőszigetelő képességű falazóanyagból épül, hogy nem is igényel külön hőszigetelést. Ilyenkor viszont a jó hőszigetelő képességű homlokzati fal beton lábazata már korántsem rendelkezik olyan jó hőszigetelési értékekkel, és ez bizony jókora hőhidat képes okozni a lábazat és a homlokzati fal találkozásánál.
  • Az utólagos hőszigetelésnél is az egyik legfontosabb megoldandó feladat, hogy a hőszigetelés után a homlokzati fal és a lábazat szerkezetek együttes hővezetési tényezője legalábbis megközelítőleg egyforma legyen. Így kerülheti el ugyanis a hőhíd kialakulását a homlokzati fal és a lábazat találkozásánál.

A hőhídmentes szerkezet kialakításának igénye persze sokszor nem is olyan könnyen egyeztethető össze a napjainkban olyan nagyon divatos természetes kő és terméskő lábazatok építésével. Érthető, ha a családnak tetszenek ezek a burkolatok, de a lábazat szépsége mellett az épületszerkezetetek kialakításának hőtechnikai igényeit is legalább olyan fontos figyelembe venni.

Persze, amikor az épületenergetikai szakmérnök vagy valamilyen más képzettségű szigetelési szakértő helyett a szépérzékére büszke lakberendező tanácsai szerint épül meg a lábazat, akkor nem biztos, hogy a hőhídmentes építkezés szempontjai megfelelő súllyal képviselve lesznek a lábazattal kapcsolatos döntésekben.

Különböző helyen található családi házak esetében egészen eltérő is lehet a lábazat kialakításának a szükségessége. A lábazati rétegrend szerint szigetelendő lábazatrész magassága ezért épületenként változik.

  • Ha egy zárt telken áll a családi ház, akkor egy fél méteres lábazati rész is elegendő, de mindenképpen az alapozásra használt beton magasságának szintjéig terjedjen a lábazat.
  • Ha viszont egy forgalmas utcán utcai fronttal rendelkező épületről beszélünk, akkor az esetleges mechanikai sérülések miatt is érdemes ennél a fél méternél jóval magasabban megépíteni a lábazati szintet. Akár másfél, két méteres is bátran lehet a lábazat magassága.

Mit használjon a lábazat szigetelésére?

austrotherm xps top 30 gk

Austrotherm XPS Top 30 GK szigetelő lemez a lábazat szigetelésére

A lábazat szigetelésére a minimális vízfelvételű, formahabosított Expert Fix lemezek mellett az ugyancsak kiváló lábazati szigetelőnek beváló XPS lemezeket is használhatja. Mindkét fajta polisztirol lemez évtizedek óta bizonyítja a lábazati szigeteléssel szemben támasztott követelményeknek való megfelelését.

austrotherm expert fix lábazati szigetelő

Austrotherm Expert Fix szigetelő lemez lábazat és pincefal vízálló hőszigetelésére

A célszerűségén túl az Expert Fix lemezek használata azért is különösen elterjedt a lábazati szigetelésnél, mert ezeknek a lemezeknek a bordázott felületére kifejezetten jól tapad a ragasztó és a habarcs. Miért is fontos ez most nekünk. Azért, mert a bordázott felület miatt jól tapadnak rá még a nagy súlyú és olyan nagyon közkedvelt természetes kő lábazati burkolatok is. Ezért a szükséges megerősítéssel együtt nagy biztonsággal építhetők be a lábazatra a nagyobb súlyú természetes kövek is.

Arra természetesen érdemes figyelni, hogy a természetes kő burkolatnak a szépségét már a 2 cm vastag, de akár még az egy centiméteres kőlapok is megadják, és ezek a kövek azért mégis csak harmad vagy hatod olyan súlyúak, mint például a 6 centiméteres burkolólapok. Ez többszörös könnyebbség bizony nagyon nem mindegy akkor, amikor arról van szó, hogy hogyan is biztosítsa a lábazati kőburkolat évtizedeken keresztüli épségét.

Mire figyeljen még oda a lábazat szigetelésénél?

A lábazat szigetelésénél talán a korábban is már említett szempont a legfontosabb, hogy a lábazatszerkezet együttes hőszigetelése egyezzen meg a homlokzati fal hőszigetelő képességével. Vagyis ez azt jelenti, hogy a lábazat anyagából kiindulva, ha ismeri a homlokzati fal együttes hővezetési tényezőjét, akkor már meg tudja állapítani, hogy milyen vastag szigetelésre van szüksége a kiválasztott XPS vagy Expert Fix szigetelőből.

Ezenkívül még arra figyeljen oda, hogy a lábazat ne legyen szélesebb a homlokzatnál, és ne ugorjon ki a homlokzati fal síkjából.

Milyen szigetelőt fog használni a lábazat tökéletes szigetelésére?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük