Lakótér növelése galéria építésével

Galéria építésével szeretné megnövelni a rendelkezésére álló területet a lakásában?

A galéria a vízszintes térelhatárolásnak talán a leggyakrabban alkalmazott módja. Kedveltsége nem véletlen.

A galéria építése a lakás belterületének növelése nélkül is képes megnövelni a lakása hasznosítható alapterületét. Ennek azonban feltételei is vannak. Az egyik legfontosabb, hogy a lakás megnövelt hasznos alapterülete a galéria megépítése után is ugyanannyi légtérrel lesz kénytelen beérni. Ezért alapvető fontosságú a galéria beépítésére használt helyiség megfelelő belmagassága. Alkalmas az Ön lakása galéria beépítésére?

A galéria építése ugyanis csak akkor éri meg, ha továbbra is használni tudja a galériával átalakított helyiség teljes területét, és a megépített galériát is. Ehhez pedig arra van szükség, hogy legalább 2 méteres magasságban építse meg a galériát. Ez biztosíthatja azt, hogy a galéria alatt is feje beverése nélkül közlekedni tudjon. Ugyanerre van persze szükség a kialakítandó galérián is, mert annak is csak akkor van igazán értelme, ha a galériára felmenve is ki tudja nyújtóztatni a tagjait.

Ez a kettő együtt pedig máris adja azt a feltételt, hogy az átalakítandó helyiség belmagasságának legalább 4 méteresnek kell lenni a későbbi zavartalan közlekedés érdekében. Sőt ekkor még nem is számoltunk a kialakítandó galériával, mert azért erre is rászámolhat még körülbelül 20 centit, mert akár fagerendából építi meg a szerkezetét, akár fémből, ennyit azért a szerkezet el fog venni a belmagasságból.

Szerencsére hazánkban sok régi ház nagy belmagassággal épült a századfordulón, vagy még azelőtt, ezért alkalmasak galéria építésére. Ha Önök is egy ilyen házban laknak, akkor joggal gondolkodhatnak a galéria kialakításán.

A legcélszerűbb a rendelkezésre álló belmagasságot megosztani a galéria alatti és a galéria feletti magasság között, hogy a galérián és a galéria alatt is kényelmesen élhessék az életüket.

Mivel a galériára felkerül majd egy ágy és/vagy egy íróasztal is, ezért kellő stabilitással tervezze meg az építkezést. Ha nem szakember, vagy nem csinált még galériát, akkor nem biztos, hogy saját magának kell hozzálátni a fa vagy fémszerkezet kialakításához.

A tervezéskor nem árt arra is odafigyelni, hogy hol található a helyiség ablaka. Ne építse a galériát az ablak takarásába. Ebből persze az is következik, hogy az ablaktalan falaknak kellően stabilaknak kell lenni ahhoz, hogy a vízszintesen elhelyezendő tartógerendákat stabilan megtartsák. Lehet hogy olyan megoldást érdemes kialakítani a galériánál, amelynél a gerendák egyik oldalát a falba süllyesztik, a másik oldalán viszont az alzattól a mennyezetig futó tartóoszlophoz fogják rögzíteni a vízszintes gerendát. Akár melyik megoldást is választják, arra figyelni kell, hogy a szerkezet kellően stabil legyen.

Az sem utolsó szempont persze, hogy legyen majd hely a galériára felvezető lépcsőnek is. Lehetőleg a minél kevesebb helyet vegyen majd el a galéria alatti térből, és olyan dőlésszögben készüljön, amely kényelmes feljárást biztosít majd a galériára. Ez tapasztalatok szerint 45-60 fokos dőlésszöget jelenthet majd a szükséges magasságban.

Lehetőleg maradjon tágas a tér a galéria elkészülte után is. Ezt úgy érheti el, hogy nem kettéosztja a légteret egy másik szint felépítésével, hanem csak a felső légtér egy részét foglalja majd el a készülő galéria.

galéria kialakítása

Amikor a hálószoba költözik fel a konyha fölött kialakított galériára

A galérián kialakíthat egy dolgozószobát egy íróasztallal és 1-2 székkel. De a hálószobáját is felköltöztetheti a galériára, és így marad hely az eredeti szinten az érkező vendégek fogadására. Ha sokszor fogad vendégeket a szobában, akkor célszerűbb a hálószobáját felköltöztetni a galériára. Így csak Önnek kell felmenni a galériára esténként, és nem az érkező vendégeknek.

A szoba stílusához illeszkedő módon a galériát megépítheti fából vagy fémszerkezetből is. Egy modern stílusú helyiségben nagyon jól mutat egy fémszerkezetekből kialakított galéria is. Általában azonban fából készülnek a galériák.

Milyen galériát szeretne kialakítani lakásában?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük