Lapostető szigetelés

A lapostető szigetelés során a vízszigetelés és hőszigetelés követelményén túl a napfénnyel és a mechanikai sérülésekkel szembeni védekezésnek is meg kell felelni.

lapostető szigetelés

A lapostető szigetelés szakszerű munkát igényel, ezért ezt csak szakember végezheti megfelelő képesítéssel

A lapostető szigetelés kivitelezésekor tehát erre a négyes követelményrendszerre kell figyelni. Mivel ez komoly szakmai felkészültséget és megfelelő gyakorlatot igényel, ezért a magastető szigetelés esetleges házilagos kivitelezésével szemben a lapostetőt csak szakember szigetelheti megfelelő szakmai képesítéssel és gyakorlattal.

A kivitelezésre megbízást adóként a lapostető szigetelés anyagainak megválasztásakor és a hőszigetelés vastagságának eldöntésekor a fűtési költségek kordában tartása érdekében törekedjen a megfelelő hőszigetelésre. Emellett pedig olyan vízszigetelésre is szüksége van, amely biztosítja, hogy a lapostetőn elkészült szigetelés évtizedeken keresztül beázás mentes lesz. A lapos tető szigetelése évtizedekre szól, ezért gondolja át körültekintően.

Lapostető szigetelés új épületnél

A szigetelésnek kétféle módszere ismert, mégpedig az egyenes és a fordított rétegrend.

 • Egyenes rétegrendnél a csapadékvíz elleni szigetelés található legfelül, ezért ez a vízszigetelés védi a hőszigetelésre használt anyagot a vízzel szemben. Ezért egyenes rétegrendnél az expandált polisztirolhabos termékek közül lehet választani hőszigetelőt.
 • Fordított rétegrend esetén a hőszigetelés van legfelül, ez a hőszigetelés azonban nedvességálló szigetelés, és ezalatt található a vízszigetelés. Fordított rétegrendnél tehát már elhanyagolható vízfelvételű, extrudált (XPS) polisztirol lemezeket használnak a vízszigetelés felett a külső oldali hőszigetelésre.

A fordított rétegrendű lapostető szigetelésnek több előnye is van:

 1. A vízálló felső hőszigetelés a könnyen megsérülő, vékony műanyag fóliából (PVC) készült vízszigetelést megvédi az esetleges mechanikai sérülésektől. Vagyis amikor például a kéményseprő évente 1-2 alkalommal felmegy a tetőre, akkor még véletlenül sem fogja tudni megsérteni a vízszigetelés épségét.
 2. Másrészt a napsugarak káros hatásától, az ultraibolya sugárzástól is védi a vízálló hőszigetelés a vízszigetelést.
 3. Harmadrészt pedig mivel a vastag felső hőszigetelésre használt anyag alatt a vízszigetelés nehezebben melegszik fel, és ezáltal kisebb lesz a hőingadozása is. Ezért lassabban öregszik el a vízszigetelés, és hosszabb lesz az élettartama.

A lapostető szigetelés készülhet trapézlemezen és betonfödémen is.

 • A trapézlemezes szigetelés gyártócsarnokoknál fordul elő, ezért családi házas, társasházas kivitelezéskor betonfödém építésére kerül sor.
 • Trapézlemezen csak egyenes rétegrendű szigetelés lehetséges. Betonfödémen már nincs ilyen megkötés. Az egyenes rétegrendű szigetelés mellett fordított rétegrenddel is elkészülhet a szigetelés.

Lapostető szigetelés a betonfödémen

Lapos tetejű családi házak, társasházak kialakított betonfödémén alapvetően a fordított rétegrendű szigetelést használják, mert ez a szigetelés alkalmas a lapostető hasznosítására, például épített terasz, növényekben pompázó zöld tető és járható lapos tető kialakítására.

Ez teljesen rendjén is van, hisz ha belegondol, akkor egy lakóházon akkor van értelme a lapostetőnek, ha zöldfelületként vagy teraszként hasznosul. Ennek nemcsak a valamilyen formában hasznosított tetőterület lesz a kedvező következménye, hanem a fordított rétegrendű szigetelésből adódó további előnyök is. Vagyis az, hogy fordított rétegrendnél eleve nagyobb lesz a lapostető fényvédelme és mechanikai sérülésekkel szembeni védelme is.

Azt is mindenképp érdemes a tetőn kialakított terasz előnyei között megemlíteni, hogy a ház tetején lévő teraszról mindig jobb kilátás nyílik a ház körül elterülő tájra, mint az alatta lévő szintekről nyíló ablakokból.

Vízszigetelés a lapostetőn

A lapostetők vízszigetelésére az erre már évtizedek óta használatos bitumenes lemezeket használjuk széles körben elterjedten. A bitumenes lemezek gyártásának fejlődése révén ma már többféle változatban állnak ezek a vízszigetelők rendelkezésre az építkezésekhez.

A bitumenes vízszigetelők mellett ma már műanyag (PVC) alapanyagú szigetelők sokasága is rendelkezésre áll az épületek vízszigetelésének megoldására.

Lapostető hőszigetelése

A meleg levegő felfelé áramlik, ezért az épületekben a tetőn szökik el a legtöbb energia. Ebből következik, hogy a tetőt érdemes a legjobban hőszigeteléssel ellátni.

2018. január elsejétől a hőtechnikai szabályozás az új épületek tetőinek hőátbocsátási tényezőjére 0,17 Watt/m2 K értéket ír elő. Ezt az előírt értéket nem járható lapostetőknél 21 cm vastag Austrotherm AT-N100-as vagy 17 cm vastag Grafit 100-as, járható lapostetőknél pedig 19 cm AT-N150-es vagy 15 cm Grafit 150-es polisztirol szigetelő beépítésével tudja biztosítani.

Érdemes ezt a szigetelést két rétegben lerakni, mert ezzel kiküszöbölheti a szigetelőanyagok illesztésénél kialakuló hézagok okozta hőhidak hatását. Ezzel a hőszigeteléssel a felfelé szálló, és a födémen át távozó fűtési energia 95%-át meg tudja takarítani. Ez bizony nagyon nem mindegy, amikor a fűtési számlák kifizetéséről van szó.

Fényvédelem

A hőszigetelésen túl a lapostetők napfénnyel szembeni védelmét is meg kell oldania, ugyanis a nyári kánikulában a perzselő nyári nap UV-sugarai a vízszintes felületeknek tudnak a legtöbbet ártani. Ezért a lapostető bizony veszélyeztetettebb, mint egy magastető. Nem árt tudni, hogy a lapostető fedésére használt PVC (műanyag) és bitumenes szigetelőanyagok az UV-sugárzásra kifejezetten érzékenyek.

Mechanikai védelem

Az időjárás, például egy kiadós jégeső vagy pedig a téli kemény fagyok is kisebb-nagyobb károkat tudnak okozni a tetőszigetelésben.

A tetőre néha felmenő kéményseprő bakancsa is megsértheti a szigetelés épségét.
A családi ház tetején kialakított zöldtető vagy járható terasz megvédi a szigetelést is ezekkel a sérülésekkel szemben.

A kivitelezést mindenképp gyakorlott szakemberre bízza

Nemcsak a kivitelezés minőségére kell odafigyelni a lapostetőnél, hanem a hő és vízszigetelésre használt anyagok típusának kiválasztására, és vastagságának meghatározására is.

Korábban már volt szó a hőszigetelésre használt anyagok kiválasztásáról, de ugyanúgy nagy körültekintést igényel a vízszigetelésre használt anyagok kiválasztása is.

A bitumenes szigetelőlemezeknek is sokféle fajtája létezik ma már, és a megfelelő minőségű lemezek kiválasztásával és szakszerű beépítésével sokkal hosszabb élettartamú lehet a lapostető szigetelése.

Ennek során például a bitumenes szigetelő lemezek üvegszálas erősítést kaptak, amelynek révén sokkal tartósabb és rugalmasabb lett a szigetelő. A modifikált bitumenes lemezek pedig sokkal jobban bírják a magasabb hőmérsékletet, illetve a hőmérséklet ingadozását. Ezáltal pedig tartósabb, hosszabb élettartamú szigetelés készülhet a lapostetőre.

A műanyagból készült (PVC) vízszigetelőknek is rengeteg fajtája szerezhető már be.
Emellett pedig ma már a lapostető szigetelésére is komplett rendszereket kínálnak, amelyek közül a kivitelezés céljának megfelelően lehet választani a zöldtető, járható terasz vagy éppen a nem járható lapostető szigetelésre.

Ezek a rendszerek talán többe kerülnek, mintha külön-külön vásárolná meg a szigeteléshez szükséges építőanyagokat. Viszont ezekhez rendszerekhez több évtizedes garanciát kínálnak, ami bizony korántsem megvetendő előny.

2 gondolatok ezen: “Lapostető szigetelés

 1. dr Kántor Mihály

  A Velencei tó melletti településen Pákozdon 30-40 m2 területű lapos tetejű pince tetejének felújítására kérek árajánlatot.

  A pince kb 20 éve épült födémszerkezete, vasgerendák béléstestek beton. Erre jött a bitumenlemezes szigetelés.

  Mennyibe jönne a felújítás, egyszerűen, és mennyibe jönne ha egy hőszigetelő réteget is kapna?

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Dr. Kántor Mihály
   Építőanyagokat forgalmazunk. Kivitelezéssel nem foglalkozunk, ezért a pince tetejének felújítására sem tudunk ajánlatot adni Önnek.
   Kérem, hogy egy kivitelező szakembert keressen meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük