Léghanggátlás családi házakban

A hőszigetelés javítása érdekében a homlokzati falszerkezetek egyre korszerűbb üregszerkezettel rendelkeznek. Ezeknek a hőszigetelést növelő üregszerkezeteknek azonban a falazóanyagokba beépített egyre több levegő az ára.

Márpedig a levegősítés azt eredményezi, hogy a fal hőtároló tömege egyre kisebb lesz. Ezért már a hőszigetelés optimális mértékéhez is meg kell találni a hőtároló tömegnek azt az optimumát, amelyre még lecsökkenthető a fal tömege a hőszigetelés megfelelő értéke mellett. Nem véletlen az, hogy a legjobb hőszigetelő képességű falazóanyagok üregszerkezetébe kiegészítő kőzetgyapot vagy grafitos hungarocell szigetelés kerül, a hőszigetelő képesség javítása érdekében. Ezeknek a kiváló hőszigetelő képességű anyagoknak a beépítéséhez szükség van az üregszerkezetre, de a végtelenségig nem lehet csökkenteni sem a falazóanyag tömegét, mert a hőtároló tömegnek is jelentős hőmegtartó, hőtároló szerepe van.

Hőszigetelés szempontjából télen még egész jó hatékonysággal lehet helyettesíteni a masszív falak hőtároló tömegét, hőtároló képességét kiegészítő szigetelés külső oldali beépítésével. Ekkor ugyanis a fal viszonylag kis tömegének, kisebb hőtároló képességének a külső hőszigetelés miatt kisebb jelentősége van.

A nyári kánikulában azonban az alacsony tömegű, könnyű falszerkezetek nagyon hamar átmelegednek, és nagyon hamar, akár 2-3 óra alatt felmelegszenek. Ezt követően pedig sugározzák az egyre elviselhetetlenebb meleget a lakás belső terébe. Ezt külön légkondicionálás nélkül nehéz elviselni. Az alacsony homlokzati faltömegnek, tehát a falazat idő előtti felmelegedése és a lakás egyre elviselhetetlenebb forrósága lesz az ára.

Minél nehezebb a fal, annál nagyobb a hőtároló képessége, és annál nehezebben jut át rajta nemcsak a meleg, hanem a hang is.

Léghanggátlás a falszerkezetben

A léghangok a levegőben terjedő hangok, és a léghanggátlás során ezeket a hangokat kell csillapítani. Az épületeknél jellemzően megkülönböztetjük:

  • A külső határoló falakon át az utcáról beszűrődő hangok csillapítását, léghanggátlása.
  • Valamint a ház helyiségei közötti belső válaszfalak, valamint ikerházak esetén a lakáselválasztó falak hangszigetelése.

A falak hangszigetelése szempontjából a tömeg csökkentése még egyértelműbben a hangszigetelés csökkenéséhez vezet. Ez azt jelenti, hogy a hangszigetelés, a hanggátlás romlik a faltömeg csökkenésével. Márpedig az üreges szerkezetek, a könnyű szerkezetű anyagok esetén a hangszigetelés elvárható mértékének biztosításához – a hőszigeteléshez hasonlóan – szükség van kiegészítő hangszigetelésre a falszerkezetben.

Vagy pedig akkor megfelelő tömeget kell biztosítani a homlokzati határoló falban vagy a válaszfalban a megfelelő hangszigetelés biztosítására. A homlokzati határoló falakban a magas energiaárak, és várható további növekedésük révén a hőszigetelés kiemelkedő jelentőséggel bír.

mészhomok válaszfal

Válaszfal építés Silka mészhomok válaszfal téglákból

Belső válaszfalaknál azonban a hőszigetelés és a hőtárolás helyett egyértelműen a hangszigetelés kerül előtérbe. A megfelelő hangszigetelés pedig megfelelő tömeg vagy hangszigetelő anyag biztosítását teszi szükségessé. Ezért a megfelelő hangszigetelés biztosítására két ellentétes megoldás is lehetséges:

  • Egyrészt a korszerű, könnyűszerkezetes válaszfal építés építőanyagaként lehet építeni gipszkarton válaszfalat. Ebbe a falba viszont szükség van vagy kőzetgyapot vagy pedig üveggyapot hangszigetelő betétre.
  • silka válaszfal tégla

    Válaszfal építése hanggátló Silka válaszfal téglából

    Másik megoldásként masszív blokktéglából vagy pedig a jó hangszigetelő képességű mészhomok téglából is építhető hangszigetelő válaszfal a lakásba.

A tömör falazóanyagból falazott válaszfalak hangszigetelő képességét alapvetően a fal tömege határozza meg. Ez nem véletlen, hisz minél nehezebb anyagból készül a fal, minél masszívabb a tömege, annál nehezebben jut át rajta a hang. A tömegnövelésből származó hangszigetelés azonban nem minden határon át gazdaságos, sőt valójában elég gazdaságtalan abban az esetben, ha a falazóanyag tömegére csak a hangszigetelés szempontjából van szükség.

Ugyanis ahhoz, hogy egy tömör téglából épült válaszfal hangszigetelését megnöveljük 4 decibellel, a tömegét a duplájára kell növelni. Ezt jól mutatja az, hogy a 10 cm vastag tömör téglafal és a 20 cm vastag téglafal hangszigetelő képessége között kb. 4 decibelnyi hangszigetelő képesség különbség van.

  • rockwool airrock xd

    Rockwool Airrock XD kőzetgyapot gipszkarton válaszfal kimagasló hangszigetelésére

    Nagy kérdés ilyenkor, hogy ezt a 4 decibeles hangszigetelés többletet érdemes-e biztosítani a falazásra felhasznált anyag tömegének a megduplázásával?
  • Vagy pedig inkább könnyűszerkezetes válaszfalat és ennek megfelelő hangszigetelést érdemes kialakítani?

Más a helyzet azonban a homlokzati falak esetében, ugyanis ebben az esetben a megnövelt faltömeg nemcsak a hangszigetelés mértékének a javításához, hanem a hőtároló tömeg növeléséhez is hozzájárul. Ennek pedig a téli fűtési szezonban nagy jelentősége van. De még ennél is nagyobb a szerepe a nyári kánikulában, mert a nagyobb faltömeg sokkal lassabban melegszik fel, és ezért akár órákkal tovább is megfelelő hőmérsékletet biztosít a lakásban a legmelegebb júliusi és augusztusi napokon is.

A jó hangszigetelő képességű mészhomok tégla forgalmas utak mentén épült családi házak homlokzati falának is jól használható építőanyaga lehet. Ekkor azonban a megfelelő hőtároló képességgel és hangszigeteléssel rendelkező falazóelemnek a hőszigetelését meg kell támogatni külön külső homlokzati hőszigeteléssel. Ez lehet akár hungarocell szigetelés is. Azonban ha már a jó hangszigetelés miatt építi családi házát mészhomok téglából a forgalmas út mellett, akkor érdemes homlokzati szigetelő anyagként is a kőzetgyapotot választania. Ennek a kőzetgyapot kiváló hangszigetelő képessége az oka. Ugyanis hiába olcsóbb homlokzati hőszigetelő a hungarocell, ha hangszigetelése jelentősen elmarad a szálas szerkezetű kőzetgyapot mögött.

silka tégla fal

Silka tégla fal építése. Tömör szerkezete adja kimagasló hangszigetelő képességét

Forgalmas út melletti családi házának külső határoló falát érdemes tehát a megfelelő tömeggel és hangszigeteléssel rendelkező mészhomok téglából építenie. A kiegészítő hőszigetelés biztosítására pedig a kiválóan hangszigetelő kőzetgyapot szigetelés lesz a legjobb megoldás.

A motorizáció, a gépkocsi használat egyre nagyobb elterjedtsége, valamint nagyobb városaink egyre sűrűbb beépítése miatt a hangszigetelés a léghanggátlás jelentősége egyre nagyobb lesz.

Ugyanígy kiemelkedő jelentőségű a léghanggátlás, a külső térből a lakásba beszűrődő zajok szigetelésének szükségessége repülőterek vagy pedig vasútvonalak mentén is.

A városokban rendelkezésre szűk terület miatt pedig miatt társasházak, többemeletes épületek építése miatt az egymás melletti lakásokat elválasztó falak megfelelő hangszigetelésének fontossága kerül előtérbe az egyik lakásból a másikba átszűrődő zajok szigetelésére.

A korábban már említett mészhomok téglák egyik legismertebb márkája a Silka, amelynek 20 cm széles falazóeleme kiválóan használható társasházak építésekor a lakáselválasztó falak felhúzására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük