Lépéshang szigetelés hungarocellel

A tetőtér beépítéses családi házakban az alsó szintet a tetőtérrel elválasztó födémet felesleges hőszigetelni, hisz ez a szintközi födém a fűtött lakástér belsejében van. Az alsó szint hőmérséklete nyugodtan távozhat a födémen keresztül a tetőtéri szobába, mert azt is fűti, ezért a fűtésre használt energia nem vész el, hanem a tetőtérben hasznosul.

Ezzel szemben viszont a födémen történő járkálás hangjait szigetelni kell, mert a tetőtéri szobában járkálás kopogó hangjai idegesítőleg hatnak a földszinten lévő nappaliban.

Mi a lépéshang szigetelés jelentősége a többszintes családi házakban és társas házakban?

A lépéshangok szigetelésének feladata röviden a lépéskor keletkező kopogó hangok elnyelése.

A fűtött és fűtetlen szintek közötti födémmel szemben a fűtött szintek közötti födémet a kopogó hangokkal szemben kell szigetelni, mégpedig azért, hogy a békés egymás mellett élés érdekében az alsóbb szinten lévők nyugalmát ne zavarja a felettük járkáló lépéseinek kopogó hangja. A nem kívánt hangok felesleges terjedését akadályozza meg a lépéshangok szigetelésével.

Ha a szintközi födémen nem lenne hangszigetelés, akkor nemcsak a járkálás lépései, hanem még az asztalok és székek lábainak kopogó hangjai is hallhatóak lennének az alsóbb szinten.

A lépéshangok szigetelésére használt szigetelőknek a legfontosabb feladata az, hogy az épületszintek közötti födémeken a járkálásból adódó ütemes rezgéseket a szigetelő ne engedje továbbterjedni a födémben.

lépéshang szigetelés

Lépéshang szigetelés az Austrotherm AT-L2-es lemezekkel

A fizika szabálya szerint a rezgéseket valamilyen rugalmas anyag tudja megfelelően csillapítani és elnyelni, ezért egy lengéscsillapító rugóhoz hasonló anyagot érdemes használni a lépéshang csillapításra. Az Austrotherm rendszerében a korszerű lépéshang szigetelésre használt szigetelő az Austrotherm AT-L2 expandált polisztirol lemez. A képen ezeket a lemezeket látja lerakás közben.

A kopogó hangok megbízhatóan teljesítő elnyelő lemezét érdemes beépíteni a szintközi födémbe, de mégis hogyan?

Mire figyeljen oda a lépéshang szigetelő anyag beépítésekor?

Mivel fűtött terek közötti szigetelésről van szó, ezért a lesimított aljzatbetonra a beton megkötése után közvetlenül fektetheti az AT-L2 lapokat.

A szorosan egymás mellé lerakott lemezekre egy polietilén technológiai fóliát kell teríteni, hogy a táblák közötti hézagokba ne folyhasson be a szigetelés felé helyezett 5-7 cm vastag betonból a cementlé. Ez a már jól ismert hőhidak mintájára nem kívánt hanghidakat képezne a födémben. A fóliára fektetett aljzatbetonra fog kerülni majd a tetőtérbe kiválasztott padlóburkolat, ami lehet tetszetős padlólap, laminált padló, parketta vagy akár padlószőnyeg is. Attól függően, hogy melyiket választják ki a padló burkolásához.

Milyen vastag legyen a lépéshang szigetelés a födémben?

A beépített szigetelés vastagsága a terhelés mértékétől és a kopogó hangoktól megvédeni kívánt alsó szint rendeltetésétől függ. Családi házak szintközi födéménél az AT-L2-es lemezek beépítése tökéletesen elegendő a lépéshangok szigetelésére. De például nagyobb forgalmú helyeken, például iskolai tantermekben, kiskereskedelmi üzletekben már az AT-L4-es, tehát nagyobb terhelést bíró lemezeket kell beépíteni.

A lépéshang szigetelés vastagsága alapvetően a födémtől és a hangszigetelés igényétől függ. Minél vastagabb a beépített szigetelő, annál inkább képes elnyelni a kopogó hangokat. Ezzel együtt is azonban a kerámia béléstestekkel bélelt, vasbeton gerendás födémre a 2,5-3 cm vastag AT-L2-es lemezeket érdemes beépíteni, míg például a tömör vasbetonból készült födémre elég a 2 cm vastag lemezek beépítése is. A könnyű, de merev szerkezetű födémekre pedig szükséges a 4-5 cm vastag lépéshang szigetelés is. Természetesen erre kerül még rá a technológiai fóliára fektetett 5-7 cm vastag aljzatbeton.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.