Lépéshang szigetelés hungarocellel

A tetőtér beépítéses családi házakban az alsó szintet a tetőtérrel elválasztó födémet felesleges hőszigetelni, hisz ez a szintközi födém a fűtött lakástér belsejében van. Az alsó szint hőmérséklete nyugodtan távozhat a födémen keresztül a tetőtéri szobába, mert azt is fűti, ezért a fűtésre használt energia nem vész el, hanem a tetőtérben hasznosul.

Ezzel szemben viszont a födémen történő járkálás hangjait szigetelni kell, mert a tetőtéri szobában járkálás kopogó hangjai idegesítőleg hatnak a földszinten lévő nappaliban.

Mi a lépéshang szigetelés jelentősége a többszintes családi házakban és társas házakban?

A lépéshangok szigetelésének feladata röviden a lépéskor keletkező kopogó hangok elnyelése.

A fűtött és fűtetlen szintek közötti födémmel szemben a fűtött szintek közötti födémet a kopogó hangokkal szemben kell szigetelni, mégpedig azért, hogy a békés egymás mellett élés érdekében az alsóbb szinten lévők nyugalmát ne zavarja a felettük járkáló lépéseinek kopogó hangja. A nem kívánt hangok felesleges terjedését akadályozza meg a lépéshangok szigetelésével.

Ha a szintközi födémen nem lenne hangszigetelés, akkor nemcsak a járkálás lépései, hanem még az asztalok és székek lábainak kopogó hangjai is hallhatóak lennének az alsóbb szinten.

A lépéshangok szigetelésére használt szigetelőknek a legfontosabb feladata az, hogy az épületszintek közötti födémeken a járkálásból adódó ütemes rezgéseket a szigetelő ne engedje továbbterjedni a födémben.

lépéshang szigetelés

Lépéshang szigetelés az Austrotherm AT-L2-es lemezekkel

A fizika szabálya szerint a rezgéseket valamilyen rugalmas anyag tudja megfelelően csillapítani és elnyelni, ezért egy lengéscsillapító rugóhoz hasonló anyagot érdemes használni a lépéshang csillapításra. Az Austrotherm rendszerében a korszerű lépéshang szigetelésre használt szigetelő az Austrotherm AT-L2 expandált polisztirol lemez. A képen ezeket a lemezeket látja lerakás közben.

A kopogó hangok megbízhatóan teljesítő elnyelő lemezét érdemes beépíteni a szintközi födémbe, de mégis hogyan?

Mire figyeljen oda a lépéshang szigetelő anyag beépítésekor?

Mivel fűtött terek közötti szigetelésről van szó, ezért a lesimított aljzatbetonra a beton megkötése után közvetlenül fektetheti az AT-L2 lapokat.

A szorosan egymás mellé lerakott lemezekre egy polietilén technológiai fóliát kell teríteni, hogy a táblák közötti hézagokba ne folyhasson be a szigetelés felé helyezett 5-7 cm vastag betonból a cementlé. Ez a már jól ismert hőhidak mintájára nem kívánt hanghidakat képezne a födémben. A fóliára fektetett aljzatbetonra fog kerülni majd a tetőtérbe kiválasztott padlóburkolat, ami lehet tetszetős padlólap, laminált padló, parketta vagy akár padlószőnyeg is. Attól függően, hogy melyiket választják ki a padló burkolásához.

Milyen vastag legyen a lépéshang szigetelés a födémben?

A beépített szigetelés vastagsága a terhelés mértékétől és a kopogó hangoktól megvédeni kívánt alsó szint rendeltetésétől függ. Családi házak szintközi födéménél az AT-L2-es lemezek beépítése tökéletesen elegendő a lépéshangok szigetelésére. De például nagyobb forgalmú helyeken, például iskolai tantermekben, kiskereskedelmi üzletekben már az AT-L4-es, tehát nagyobb terhelést bíró lemezeket kell beépíteni.

porotherm béléstest

Porotherm béléstest a födém építéséhez

A lépéshang szigetelés vastagsága alapvetően a födémtől és a hangszigetelés igényétől függ. Minél vastagabb a beépített szigetelő, annál inkább képes elnyelni a kopogó hangokat. Ezzel együtt is azonban a kerámia béléstestekkel bélelt, vasbeton gerendás födémre a 2,5-3 cm vastag AT-L2-es lemezeket érdemes beépíteni, míg például a tömör vasbetonból készült födémre elég a 2 cm vastag lemezek beépítése is. A könnyű, de merev szerkezetű födémekre pedig szükséges a 4-5 cm vastag lépéshang szigetelés is. Természetesen erre kerül még rá a technológiai fóliára fektetett 5-7 cm vastag aljzatbeton.

9 gondolatok ezen: “Lépéshang szigetelés hungarocellel

  1. Szekeres Zoltán

    Tisztelt Dalos-blog,

    Faszerkezetes emeletfödémet (tetőtér beépítés) szeretnék szigetelni nappali szoba felett. Jelenleg a látszó fagerendákon hajópadló, és egy réteg 15-ös OSB NF fekszik felülről.
    Erre tervezek száraz feltöltést – részben az aljzatban futó csövek, részben a korábbi kivitelezői hiányosságok (5 méteren 1 cm szintkülönbség) miatt – Liapor Fit 3-4 cm réteg terítésével.

    A parketta járóréteg alatti esztrichet szárazépítéssel, 2*15 mm OSB NF fektetésével (átlapolva, ragasztva, körbe hangszigetelő peremsávval) akarom megoldani, mivel könnyű, nem kell vizet vinnem a tetőtérbe, és összesen 25 m2 a felület.

    A száraz feltöltés és a száraz esztrich közé eredetileg kb. 4 cm lépéshang szigetelő kőzetgyapotot terítettem volna, amit már ismerek (igaz, beton esztrich alatt) de beszerzési nehézségek adódtak. Helyette polisztirol anyagokat javasoltak. Ezek lépés- és kopogóhang gátlásáról azonban nincs semmilyen tapasztalatom.

    Önök milyen lépéshang szigetelést javasolnának, tekintve, hogy az alsó és a felső szinten is nappali szobák vannak (lesznek), amelyek közt a száraz technológiával elérhető legjobb hanggátlást szeretném? Tényleg elég jók ezek a polisztirol anyagok vagy várjak inkább a kőzetgyapotra hónapokat?

    Üdvözlettel,
    Szekeres Zoltán

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Szekeres Zoltán
      Tényleg elég jók ezek az AT-L2-es lapok a lépés és kopogó hangok ellen. Lakóházba tökéletesen meg is felelnek. Igaz alapvetően esztrich betonban.
      Még forgalmas középületekben, üzletekben, színházakban is jól használhatók az AT-L4-es lapok a lépéshangok megfelelő szigetelésére.

  2. Kormendi Dezso

    Tisztelt Dalos Tuzep!
    20cm vastag monolit vasbeton fodem feletti tetoteret szeretnenk hasznositani. Megoldhato ez tovabbi betonozas nelkul, pusztan csak hangszigetelo lemez+osb+laminalt lap retegekkel? Ha igen, akkor milyen vastag hangszigetelest es osb-t javasol?
    Valaszat elore is koszonom!
    Udv,
    Kormendi Dezso

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Körmendi Dezső
      A tetőtér beépítéséhez statikus szakembertől kérjenek felmérést, arról milyen állapotban vannak a tartófalak és a födém, és hogyan építhető be a tetőtér. Szakember helyszíni felmérés nélkül nem fog tudni Önnek semmi konkrétumot mondani.

      1. Kormendi Dezso

        A haz tervezesekor szempont volt, hogy bovitheto legyen felfele, igy a statikus ennek megfeleloen tervezte a fodemet es a tartofalakat. A kerdesem tovabbra is a megfelelo retegrendre vonatkozik.
        Koszonom
        Udv,
        Kormendi Dezso

        1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

          Kedves Körmendi Dezső
          én nem csinálnám betonozás nélkül, mert a hangszigetelő lemez a terheléstől megroppanhat.
          De persze minden a terheléstől függ. Attól, hogy milyen célra, és hogyan szeretnék hasznosítani a tetőteret.

  3. Anikó

    Tisztelt szakértő,

    Milyen vastag lépésálló szigetelést javasol, ha a következő a rétegrendünk:
    -régi vörösfenyős parasztfödém
    -kb 10 cm föld
    -kis légrés, fólia
    -új vasbeton födém (vasbeton gerendákkal és béléstestekkel) :ez csak a kő/beton oldalfalakra támaszkodik, a régi födémhez
    nem ér
    Erre jönne akkor most még:
    -szerelőbeton, 2?4?5? cm lépésálló hungarocell, beton, esetlegesen elektromos padlófűtő film, majd laminált padló/csempe.
    Az elsődleges cél a hangszigetelés, másodlagos csak a hőszigetelés (fűtőfilm csak akkor lesz, ha sikerül napelemet felszerelni majd).

    Köszönettel
    Anikó

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Anikó
      A kérdésére a válasz attól függ, hogy Ön milyen mértékű hangszigetelést és hőszigetelést szeretne elérni a födém szigetelésével.
      Csak annyit tudok mondani, hogy ezekkel a kis vastagságokkal (2, 3, 5 cm) jelentős hang és hőszigetelést nem fog tudni elérni. Természetesen ez attól is függ, hogy milyen hang és hőszigetelő képességű anyagot választ.
      Ha viszont padlófűtést választ, akkor a hőszigetelésnek is fontosnak kellene lenni, mert nem a födémet kellene a padlófűtés alatt fűteni, hanem azt jól hőszigetelni, hogy a padlófűtés a tetőtér padlásterét fűtse.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük